Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ixek

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Saint-Exupery "gondolatának" egy kicsit bővített változata, amit idézni szoktak a következő: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Szerintem ez a világirodalom legbutább mondata, legalábbis azok közül, amelyeket ilyen gyakran…..
ixek 2013.09.15 14:25:57
@Koós István: "Arról volt szó az írásban, hogy jól csak az eszével, a gondolataival lát az ember."

1. A cím ezek szerint nem tartozik az íráshoz? Ez vicc?
2. A cikk szőrén-szálán levezeti, hogy az idézetet fordítva gondolja helyesnek.
3. Ha Brendel pusztán azt akarja állítani, hogy többnyire érdemes az eszünkre is hagyatkozni, minek keveri bele a kis herceget.

A cikk ettől függetlenül is, illetve ehhez hasonlóan kaotikus, az etikai példák elemzése amatőr.
Amikor a vallások bűneiről beszélünk a történelem folyamán, akkor gyakran kapjuk vissza azt a reakciót vagy feleletet, amely a kommunizmust vagy a nácizmus bűneit kapcsolja az ateizmushoz. Ami a nácizmust illeti, az, hogy Hitler ateista lett volna, egyszerű tudatlanság és butaság. Ami kérdéses…..
ixek 2013.09.13 20:12:25
A cikk állításai prekoncepciózusak, történelmietlenek, hiteltelenek. Mint már többen rámutattak pl. a 30 éves háború rémtettek szerinti összevetése egy világháborúéval zagyvaság. Az ateista diktatúrák többszázmilliós tömegein elkövetett szörnyűségek relativizálása a vallások, különösen a keresztény vallások bűneivel szembeállítva – minden tudományosságot nélkülöző hazugság. Miközben a nyugati civilizáció, azaz a zsidó-görög-keresztény civilizáció sikere nem kis mértékben abban a szerencsés filozófiai találkozásban rejlik, hogy mind a három alapozó kultúra, szemben egyébként pl. a keleti kultúrákkal a hangsúlyt az indivídumra helyezte. A zsidó kiválasztottságkultúra mint hagyomány és történelmi eszme, a görög demokráciaeszmény és a deduktív és induktív megismerés versenyeztetése mint filozófiai eszme és az Isten előtt minden ember egyenlő, korát messze meghaladó eszméje mint modern szociológiai-társadalmi eszme találkozása hozta létre a mai nyugati civilizációt. Ennél fogva a szerző képzelgései, miszerint a vallásháborúk, inkvizíciók és egyéb szörnyűségek csupán a gyilkolási technológia korlátozottsága miatt alacsony számúak ellentétesek a történlemi tapasztalattal. A zsidó-görög-keresztény kultúra az indivídum értékén alapul, ennél fogva például még az inkvizíció is minden esetet külön tárgyalt, az eljárások célja egyébiránt is az egyén lelkének megmentése volt, és messze a nem megsemmisítése. Az elvi individuális gyilkosságok korlátozottsága éppen az individualitásban rejlett és nem a technológiában. A tömeggyilkosságok a fenti, ún. nyugati civilizációval szemben álló társadalmak, pl. az ateista diktatúrák jellemzői, melyekre nem hatott a krisztusi, Isten előtt minden ember egyenlő eszméje. Ez volt ugyanis a felvilágosodás alapja, valamint a modern liberális demokrácia kulturális háttere. És ebben élünk most.
ixek 2013.09.13 22:13:53
@Brendel Mátyás: Az állítás, miszerint a krisztusi, Isten előtt minden ember egyenlő első századi eszméje a nyugati civilizáció, a felvilágosodás, valamint a modern liberális demokrácia kulturális alapja cáfolja a posztot és a teljes blog állításainak nagy részét, érdemi reakciója nulla. Akkor most jön a kitöröllek tudományos érv?
ixek 2013.09.15 14:11:43
@Brendel Mátyás: A krisztusi, Isten előtt minden ember egyenlő elv lényege ellentétben a posztíró elképzeléseivel a következő: Isten országa itt és most jelen van. Nem meseországban. Minden ember „Isten hasonlatosságára teremtetett”, azaz nemcsak Krisztus, hanem mindannyian Isten fiai vagyunk, ennél fogva, minden ember számára Isten a mennyei atya. Hogy ezt mennyire komolyan vették, azt éppen a kereszténység gyors terjedése, és célcsoportja bizonyítja. Ezzel az állítással lesöpörték a vallások piacán az összes többit, azokat is, akik már előtte is hirdettek valamiféle egyenlőséget.