Regisztráció Blogot indítok
Adatok
napikenyér

61 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezekben a vészterhes időkben nagyon jó elgondolkozni azon, hogyan gondoskodott Urunk előre a jeruzsálemi keresztényekről, és minden bizonnyal most is ugyanígy teszi velünk is, annak ellenére, hogy sok mindennek nem értjük meg az okát, ami körülöttünk történik. A lenti következtetéseket természetesen…..
  Jehova Tanúi az elmúlt évtizedekben - többszöri visszaesés ellenére - világméretekben erőteljesen növekednek. 1945-ben 141 606 aktív hirdetőjük volt, 1975-ben kb. 2 millió, 1985-ben kb. 3 millió, 1995-ben pedig több mint 4,5 millió. Folyóiratuk, az Őrtorony 1995-ben120 nyelven jelent meg, és kb.…..
Azt kell ma eldöntenünk, hogy amikor szembenézünk ezzel az ismeretlen új esztendővel, végső soron kiben bízunk. Kitől tudakozódunk a jövendő felől? És baj esetén kitől fogunk segítséget kérni? Ezekre a közhelyszerű kérdésekre most nekünk annak a jegyében kell választ adnunk magunkban, amit mindkét…..
„A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható. Hit által ajánlott fel…..
Megjegyzés: mivel ez a cikk elég sok negatív reakciót váltott ki, szeretném némi helyesbítéssel elllátni: a "keresztény" szót ókori értelemben használtam, sajnos azóta nagyon sok minden ragadt rá, amivel már nem értek egyet. Nem vagyok katolikus, de nem szeretnék egyetlen más felekezet mellett sem…..
napikenyér 2019.11.21 08:34:12
@Kovacs Zolta:

Kedves Zolta,

nem szeretnék vitatkozni, mert a hit nem meggyőzés kérdése.

Amiket leírt mind mostanában divatos szólamok, de sajnos felületes ismereteken alapulnak. Ha igazán érdekli a téma, szeretettel ajánlom Lee Strobel: A Jézus dosszié című könyvét, melyben minden ilyen hiedelemnek becsülettel utána néz. Nagyon szívesen beszélgetek utána róla.

De hite ettől még nem lesz. A Biblia azt tanítja, hogy a hitet nem lehet értelmi belátás útján megszerezni. Istent megismerni csak Jézus Krisztus személyén keresztül lehet, Ő az egyetlen út a Életre. Ha szeretne hinni, és Istent megismerni, tanulmányozza Jézus személyét, életét, beszédét a Bibliában, az egyetlen hiteles forrásban. Minden mást, amit az emberek tesznek hozzá, figyelmen kívül kell hagyni. Amit Isten jónak látott a Bibliába beletenni, az mind miattunk van, mégha a mondanivalója nem is egyértelmű azonnal. Ebben van a Biblia csodálatos mélysége, hogy még évek, évtizedek után is mindig találunk, megértünk valami újat belőle. Amit Isten kihagyott a Bibliából, annak oka van.

Zolta, kívánom hogy hitre jusson, és élje meg ezt a csodálatos egységet az Úrral, azt a boldogságot, hogy soha többet nincsen egyedül, és bármi történik minden a javára van. Annak az örömét, hogy engedelmeskedhet Neki, és Ő gyümölcsökkel ajándékozza meg. Azt a csodát, hogy egységbe kerül másokkal csak azért, mert testvérek Krisztusban, határok nélkül, akár így az interneten is. Ezt kívánom minden kommentelőnek :)
Az imádkozó szívnek első és legbiztosabb ismertetőjele kétségtelenül a tehetetlenség. Amennyire meg tudom ítélni, az imádság tulajdonképpen a tehetetlen ember számára rendeltetett. Ez a tehetetlenek végső menedéke. Valóban az utolsó kivezető út. Mindenfélével próbálkozunk, míg végre az imádság…..
Nemzetünk évszázadok óta sodródik a lét és nem lét határán. A történelem tanúsága; idegen erők eredője határozza meg népünk sorsát. Vezetőink ugyan újra és újra kijelentik, hogy "saját kezünkbe vesszük jövőnket", de ez általában a be nem teljesült ígéretek halmazát gyarapítja. Különben is, éppen ez…..
Ha végigolvassuk Jézus Krisztus végidőkről szóló beszédét, sokkoló élményünk lesz az, amit úgy nevezünk manapság: „stressz.” Tehát még a Biblia szerint is bőven volna okunk félni, egyáltalán nem alaptalan a mai ember szorongása pl: a jövőtől. A közgondolkodás „stressz” fogalma szorosan összefügg a…..
Vegyük annak a bankárnak a példáját, aki meghallotta, hogy hamis pénz került forgalomba és meg akarja tanítani az alkalmazottait, hogy különbséget tudjanak tenni a hamisítvány és a valódi bankjegyek között. Nem a hamisítványokra fog koncentrálni, hanem a valódi bankjegyekre. Arra fog törekedni, hogy…..
Az utóbbi időben többen nagyon sokat beszélnek a kegyelmi kiválasztás bibliai tanításáról. Sokan egyenesen olyan hangsúllyal, mintha ennek ismerete, ill. elfogadása az üdvösség feltétele lenne, vagy ez lenne maga az evangélium, amit hirdetnünk kell. Holott erre sehol nincs bibliai parancs, s ennek…..
Róma 5,20; 6,14; 7,24; Galata 3,24; Zsidók 11,1; János 15,4.5; Kolossé 2,10 A Róma 7,24 “nyomorult ember"-e a régi teremtés alapján akart Istennek tetszeni, amikor még az ember halott a bűneiben. Az eredmény teljes kudarc volt. Miért? Mert ha a bűnei miatt az ember megfeszíttetett a Krisztussal,…..
Egyszer egy hölgy azt mondta nekem: "Egyáltalán nem értem, hogyan imádkozhatnak az emberek Jézushoz, Nekem nincs szükségem Jézusra, én közvetlenül Istenhez imádkozom és biztos vagyok benne, hogy Ő meghallgatja imádságomat, éppen úgy, ahogyan meghallgatja a kisgyermeket, ha elmondja imádságát." -…..
Lelkészi pályafutásomnak ez az egyik legszebb tapasztalata. Teljesen fiatalon kerültem egy bányászkerületbe. Borzalmas helyzet volt ott, egyszerűen borzalmas. Az emberek mind ateisták voltak. Lassan azonban összegyűlt a férfiaknak egy kis köre, akik hitre jutottak. Csupa fiatal férfi 20 és 30…..
Mi is a természetgyógyászat? Gyűjtőfogalom, amibe mindenféle tarka képet mutató gyógymódot be lehet sorolni. Tulajdonképpen azokat a módszereket lehet ide tagolni, amelyek nem sorolhatók a tudományos, klinikai orvoslás körébe, bár ma már nagyon sok átfedés van. Az ide tartozó gyógymódokat én két fő…..
Mai világunk egyre hangosabban, és egyre több mindent próbál eladni nekünk. Ha a tévét nézzük, vagy egy-egy napilapot olvasunk, (de még a keresztyén folyóiratokra, újságokra is igaz), hogy telis tele van nélkülözhetetlennek beállított árúk kínálatával. Mindig hangosabb reklámok özöne vesz minket…..
"Van itt egy gyermek, akinek van öt árpa kenyere és két hala; de mi az ennyinek? Jézus pedig monda: Ültessétek le az embereket! Nagy fű volt pedig azon a helyen. Leültek azért a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig vette a kenyereket és hálát adva adta a tanítványoknak, a tanítványok…..
Épp azért vagyok református lelkész és nem más, mert a II. Helvét Hitvallás bevezetőjével teljes egyetértésben és őszinte alázattal vallom: Ha engem - pl. az alábbi témában - az Ige szerint valaki jobbra tanít, akkor azt köszönetem kinyilvánítása mellett készségesen elfogadom. A lelkipásztor…..
Máté 27:34; Lukács 23:34; 2Korintus 1:3-4; Apcsel 16:19-25, 7:58-60 Máté elmondja evangéliumában, hogy amikor az Urat elvezették a Golgotára, hogy ott megfeszítsék: ,,Epével kevert bort adtak neki inni. Ezt megízlelte, de nem akart inni." A keresztrefeszítés a leggyötrelmesebb halálnem volt, de…..
“És amikor Jézus továbbhaladt, meglátta Lévit, az Alfeus fiát, aki a vámszedő helyen ült, és így szólt hozzá: kövess engem! Az pedig felkelt, és követte őt” (Mk 2,14) Elhangzik a hívás, és minden további közbenjárás nélkül következik az elhívott engedelmes cselekedete. A tanítvány válasza nem a…..
  Egyházunk halálos ellensége az olcsó kegyelem. Harcunk ma a drága kegyelemért folyik. Az olcsó kegyelem leértékelt árú kegyelmet jelent, leértékelt bűnbocsánatot, elherdált vigasztalást, elvesztegetett szentséget; olyan kegyelmet jelent az egyház kimeríthetetlen raktárából, amelyből könnyelmű…..
 Alapige: . "Menjetek el! Íme, elküldelek titekct, mint bárányokat a farkasok közé." (új ford.) Lukács 10,3 Kedves Atyámfiai! Nagy baj van már akkor, ha a keresztyén ember azon kezdi törni a fejét, azon kezd spekulálni, hogy nekem, mint keresztyén embernek ebben a világban mi is a dolgom, hogy…..
„Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja meg az Isten országát. – Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodáld, hogy azt mondtam néked: Szükség néktek újonnan születnetek”. (János 3:3,6,7.)..
A nemrég megjelent film kapcsán pótólok egy hiányosságot: közreadom Sípos Ete Zoltán részletes magyarázatát a könyvről, melyet még mindig sokan gondolnak biblikusnak. "mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok!" Thesszalonika 5:21  ..
  „A megrepedezett nádat nem töri el, és a pislogó gyertyabelet nem oltja ki, mígnem diadalomra viszi az ítéletet.“ - Máté 12,20                          A fecsegő hírnév folyton szárnyra kap valakit, s állandóan szeret beszélni, hol az egyik emberről, hol a másikról. Olyanokról, kiknek dicsősége…..
A páska ünnepre Jeruzsálembe gyülekező sokaság között voltak görögök is, meg a zsidó egy-isten imádással rokonszenvező pogányok is, akik éppen azért, mert tele van a város Jézus neve emlegetésével, és mindenütt csak Jézusról beszélnek az emberek, s a nap eseményeit tárgyalják ellenségek és barátok…..