Regisztráció Blogot indítok
Adatok
klebsiella

17 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bexsero-ról szóló cikkünk megjelenése óta eltelt időben történt pár fejlemény e védőoltással kapcsolatban; most ezeket próbálom meg tömören összefoglalni. Annál is inkább, mert a cikk fő üzenete ugyebár épp az volt, hogy egyrészt jelenleg keveset tudunk, de másrészt ez igen hamar változhat, így…..
klebsiella 2018.02.06 14:34:45
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Ha jól tudom, a Trumenba más korosztályra lett törzskönyvezve, csecsemőknek nem adható, csak 10 év felettieknek. Már elérhető Magyarországon is egyébként.

A nasopharyngealis hordozás tekintetében mik az új eredmények? Nagyon érdekelne, mert fontos kérdés olyan családokban, ahová újszülött érkezik, és a nagyobb testvér közösségbe jár.
Az elmúlt hónapokban sikerült pár újabb – köztük hazai szemmel nézve is fontos – betegség adatait begyűjtenem ahhoz az íráshoz, mely azt vizsgálta, hogy szorultak vissza (vagy tűntek el) különféle fertőző betegségek az ellenük védő oltás bevezetése után. Szamárköhögés és meningococcus Angliában, és…..
Mivel én általában is elkötelezett híve vagyok a gyógyszeripari transzparenciának, így – még ha félig-meddig talán offtopic is – nem tudom megállni, hogy egy pár szó erejéig ne térjek ki egy ezzel kapcsolatos fontos eseményre, mely ezekben a napokban történt. Mint azt minden bizonnyal sokan tudják,…..
Alimento Kólavész 2016.06.28 09:56:40
Egyik kedvenc szórakoztató humorportálom (Naturahirek) remek írást tett közzé a kóla káros hatásairól. Természetesen ettől is meghalunk, mégpedig olyan nagyon, ahogy talán semmi mástól sem. A kóla valamikor a rothadó kapitalizmus jelképe volt, ma népirtó gonosz multik csodafegyvere...
klebsiella 2016.06.30 22:04:02
@MR2 Sándor:
Nem égett be! Most elárulom, hogy vannak szupersavak is, ezek jóval erősebbek a tömény kénsavnál, és képzeld, egy magyar kémikus állított elő ilyeneket, ezért Nobel-díjat kapott.
  Eszter néni nyugdíjhoz közeli, elismert pedagógus. 35 éve van a pályán, az idei tanévben kis elsősöket kapott, az utolsó osztályát, akinek negyedikig ő lesz az osztályfőnöke. Írisz szülei azért választották az iskolát, ahol Eszter néni tanít, mert itt emelt óraszámban tanulhat idegen nyelvet a…..
klebsiella 2016.05.13 11:46:33
@moRtiZ:
A negatív hatását nem érzed, pedig pont az lett, hogy azt gondolod, ez az egy fegyelmezési mód van. Igen, sajnos vannak nagyon pimasz gyerekek és pimasz szülők, ezzel a módszerrel esetleg "be lehet törni" őket, de valódi változás nem lesz. Én 1990-ben kezdtem az iskolát, rendes szüleim vannak, szófogadó, csendes jó kislány voltam. Csak sajnos Marika néni miatt reggelente hánytam az idegességtől, hogy iskolába kell mennem. Butának éreztem magam.
Egyetemet végeztem (nem egy büfé-ruhatár szakon), csak sajnos nagyon szorongó lettem, az önértékelésem csak a 20-as éveim közepén állt helyre.
Nemrégiben megjelent az Origón egy cikk, A nagy védőoltás-hazugság címmel, Boldogkői Zsolt tollából, mely egy Andrew Wakefield nevű gengszter, sajnos védőoltásokra is masszívan kiható történetét ismerteti. (Én is elmeséltem részletesen annak idején.) Jelen bejegyzésemnek azért adtam a "kiegészítő…..
klebsiella 2016.04.22 10:36:35
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
" A "tehát" szót nem értem. A halálozás ezekben elképesztően nagy volt, ÉPP EZÉRT igaz az, hogy aki kibírta mindezeket, és megérte a felnőttkort, az már egy nagyon komoly válogatáson esett túl, ezért várhatóan a legegészségesebb réteghez tartozott."
Ezzel nagyrészt egyetértek, de felmerült bennem egy kérdés. Akik tételtek egy - egy ilyen súlyos betegséget, azért szép számmal szenvedtek (gondolom én) maradandó károsodást. Az ilyen maradandó károsodások pedig végül mégis lerövidítette az életet - az életminőségről nem is beszélve.
klebsiella 2016.04.22 10:38:38
@klebsiella:
*túléltek
Lehet, hogy ezzel most nem leszek valami népszerű, de nem nagyon tudom megállni szó nélkül. Autizmus Világnapja alkalmából szeretnék tiszta vizet önteni abba a bizonyos elképzelt pohárba. Terjed a neten egy autista ember levele amiben felkéri a szülőket arra, hogy ne sirassák el az autista…..
Alimento Soha többé autizmus 2016.04.03 11:22:58
Április 2-a az Autizmus Világnapja, beszéljünk hát egy keveset ismételten erről. Mivel az autizmus és az étrend, illetve étrend-kiegészítők kapcsolatáról volt már egy sorozat, az abban foglaltakra inkább csak utalnék, nem szeretnék felesleges ismétlésekbe keveredni. Viszont, hogy legyen aktualitás…..
klebsiella 2016.04.03 21:05:36
@Kertész Nikoletta Zita:
Én egy ilyen édesanya vagyok, egy autista és egy immunhiányos gyermeket nevelek. Végigmentem a gyászfolyamaton, és volt idő, mikor bármit megadtam volna, hogy a lányom "meggyógyuljon".
A cfgf semmit sem segített, viszont a korai intervenció, a sok fejlesztés (itthon is, általunk) igen. Az a gyerek, aki nem tartott szemkontaktust, nem reagált a nevére, dührohamai voltak, most öt évesen normál oviba jár, van már egy kis barátnője.
Szóval érintett vagyok, nagyon is, de maradtam racionális. Ez egy mérnöktől szintén elvárás lenne.

Egy klinikai szakgyógyszerész anyuka
klebsiella 2016.04.03 22:52:43
@Munyi cica:
Nincs gyógyulás! Egyszerűen csak úgy látszik, mert meg tanulnak úgy viselkedni, mint mások. De ez folyamatos koncentrálás következménye. Például figyelnek arra, hogy tartsák a szemkontaktust (esetleg nem is a szembe néznek, hanem az arc egy másik közeli pontjára), de ez nem olyan ösztönös késztetés, mint nem autista társaiknak, hanem tanult dolog, számukra esetleg manír, betanult cselekvés. Látszólag szemkontaktus, látszólag ugyanolyan, de mégsem.
klebsiella 2016.04.05 22:38:00
@Spidy.hu:
Ez igaz, magam is tapasztaltam, van az a fázis, amikor az ember mindent odaadna a "gyógyulásért". Az anyán keresztül érvényesülő placebo hatásban is egyetértek. De!
Ez korántsem gyógyulás, ráadásul jó részére még az a "valamilyen, nem kellően bizonyított" hatás (ami koránt sem jelentkezik minden autista esetében, sőt) szintjét sem éri el. Így viszont hamis reményt kelt, ez pedig időt, előforrást és pénzt von el ezektől a családoktól. Mi több, veszélyes is lehet!
Igazát pedig arra alapozza, hogy ő autista gyereket nevel és emiatt senki sem tudhatja ezt jobban, illetve hogy külföldön is csinálják ezt.
Nemrégiben a blog.hu rendszere bevezetett egy új kezdőoldalt, mely – többek között – azt is kiírja, hogy hány bejegyzés van az ember blogján. Így aztán nem tudtam nem észrevenni, hogy kilencvenvalahánynál tartok, és rögtön arra gondolni, hogy akkor nemsokára... Jelentem, ez most megtörtént: ez a…..
Először is elnézést kérek a címadásért, mert pont azt a stílust hozza, amit általában nagyon nem szeretek (ritkán vannak dolgok, amik komplett legendák, és ritkán dőlnek össze állítások komplettül és azonnal), de ez a poszt egy akkora kutatómunka eredményeit mutatja be, hogy megengedtem magamnak…..
Sokszor eszembe jut védőoltás-ellenes írásokat olvasva, amikor valami explicit fals dolgot látok, hogy vajon a szerző egyszerűen téved, vagy szándékosan nem mond igazat? Persze tudom, hogy a valóságban ez nem ilyen egyszerű dichotómia, és tudom – bár magam csak igen morzsányi…..
klebsiella 2015.08.20 09:55:45
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
" Egy pszichológus számára szerintem igazi aranybánya, "
Szendi Gábor pszichológus végzettségű (is). Javasoljuk, olvassa újra az írásait...? :)
FRISSÍTÉS (2016. 02. 10): A történetnek folytatása is lett, mely a bejegyzés végén olvasható. Talán sokan tudják, hogy tavaly nyáron egy új oltóanyag jelent meg a magyar piacon: a B szerocsoportú meningococcus ellen védelmet nyújtó Bexsero. (Meningococcus elleni védőoltás már korábban is létezett,…..
Egy félig-meddig offtopik bejegyzés következik. Alapvetően egy másik saját munkámról szól, és bár a blogot nyilván nem tervezem személyes bloggá átalakítani, de ezt a témát most úgy gondolom fontos megemlíteni itt is, mert kapcsolódik az e blogon tárgyaltakhoz dolgokhoz…..
klebsiella 2015.06.30 22:30:33
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
"Viszont valaki elmondhatná, hogy erre mi a hivatalos *magyar* szülészeti terminológia: _természetes_ úton, vagy _hüvelyi_ úton született...? Én már mindkettőt hallottam, de ha valaki tudja, árulja el melyik a helyes :)"
Nem vagyok igazán kompetens a kérdésben, de attól, hogy hüvelyi szülés, még nem feltétlenül természetes. Gondolok itt olyan esetre, amikor vákuumot használnak például.
Szisztematikus olvasók minden bizonnyal emlékeznek rá, hogy a Mi a különbség az "után" és a "következtében" között...? pont egyik illusztrációja az volt, hogy az Infanrix hexa nevű védőoltás "megölt" 36 csecsemőt egyes védőoltás-ellenesek szerint. Az ott idézett példa azzal…..
Próbált már ovist  vigasztalni, amikor a világ működése épp méretes fityiszt mutatott neki? Elég kemény meló. Főleg, ha maga a felnőtt is azt gondolja, hogy rosszul működik a világ, vagy, ha eleve ő maga sem érti a működését. Szegény Ildikó helyzete sem lehetett könnyű,…..
klebsiella 2015.06.29 21:20:54
@atal: jártas vagy autizmusban? Úgy értem, értesz hozzá?!
Én nem tudom, hogy van ez, de nálunk soha sem unalmas az élet! Pedig annyira, de annyira szeretnék egyszer már unatkozni! Utóbbi időben Zsófi nagyon sokat fejlődött, és most azt hiszem, egész könnyű vele. (Persze minden relatív, de most külső szemmel olyan, mint egy hisztisebb 4…..
Az autizmus oksági tényezőit illetően az intenzív kutatások ellenére még hiányosak az ismereteink. Az autizmussal kapcsolatba hozott okok csoportosítása sem egyszerű feladat, a genetikai meghatározottságtól a környezeti hatásokig széles a kínálat, s a születés előtti hatásoktól a korai gyerekkorig…..
klebsiella 2015.03.24 11:09:48
@maxval bircaman szerkesztő:
Ez több ponton téves. Az Asperger szindróma nem egyenlő az enyhe autizmussal, ugyan diagnosztikai kritérium, a legalább átlagos intelligencia és a nem megkésett beszédfejlódés. Ezek persze előnyök, és jó prognózist adnak, de egy aspergeresnek is lehet sok olyan problémája, ami nagyon megnehezíti az életet, és egy magasan funkcionáló autista akár "le is kőrözheti".
DSM-V. szerint már nincs is Asperger, autizmus spektrum állapot van. Sok szakember már hazánkban is így jár el,nem ad Asperger diagnózist.
Ezen kívül rengetegen jönnek rá felnőtt korukban, hogy problémáik, nehézségeik oka Asperger szindróma. Ezek az emberek gyerekként csak rossz, hisztis, buta, esetleg hiperaktív jelzőket kaptak. Szülőként látom, hogy még ma sem jó a diagnosztika, sokan csak későn kapnak diagnózist, vagy talán soha. Nincsenek többen, csak ma már jobban felismerjük.
Mindig szoktam hangsúlyozni, hogy a védőoltásokat nem azért alkalmazzuk, mert valamiféle csodaszert (tökéletesen hatásos és/vagy tökéletesen biztonságos) megelőző módszert jelentenek, hanem azért, mert – elsöprően – pozitív a kockázat-haszon mérlegük. Azaz egyszerű józan paraszti ész diktálta logika…..
klebsiella 2015.03.07 12:16:01
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): tanultam egy új szót: testgyakorlás. :D
Egy évvel ezelőtt egyáltalán semmi fényt nem láttam az alagút végén. Nem hittem, hogy Zsófi egyáltalán szobatiszta lesz szeptemberre, és kételkedtem benne, hogy kibírna egy napot 20 másik gyerekkel egy szobában. Viszont azt is láttam, hogy bár a bölcsiben jól érezte magát,…..
FRISSÍTÉS (2016. 03. 22): A történetnek folytatása is lett, mely a bejegyzés végén olvasható. Szinte biztos, hogy a legtöbben hallottak a – meglehetősen nyugtalanító – közel-keleti polio hírekről. Emlékeztető gyanánt: az első (akkor még kevesek érdeklődését felkeltő) híradás arról szólt a nyár…..
Alimento Autizmus - A Járvány 2014.11.26 12:24:09
Az autizmus korunk egyik legrejtélyesebb egészségügyi problémája. Ennek oka az, hogy egyes vonatkozásaiban (pl. éppen az étrend kérdéskörében) mai napig nagyon sok a nyitott kérdés, melyekre nem tudunk még egyértelmű válaszokat, iránymutatásokat adni. Ebből szinte automatikusan következik, hogy…..
klebsiella 2014.11.27 08:54:06
@Meleg Sándor:
Persze, hogy nem attól lesz autista a gyerek, de a szülő csak azt látja, hogy a "normális" gyereke megkapja az oltást, és rövid időn belül elmarad a beszéd stb. Ezért is vonnak párhuzamot, és nagyon nehéz meggyőzni egy gyászoló szülőt arról, hogy nincs összefüggés, a korreláció nem implikál kauzalitást.

"Igen, ez így van. A gond az, hogy a finom jelek, amik az ASD érintettségre utalnak, elveszhetnek a korosztályos fejlődés "szórásában"."
A durva jelek is elvesznek... 15 hónaposan nem mutogat, 3 szavát nem használja kommunikációra, nem vesz fel szemkontaktust, nem igazán mutat kötődést a szüleihez, nem eszik semmi szilárdat, csak egyfajta cumiból iszik, de az üveget nem fogja meg, semmi játékkal nem játszik funkcionálisan, nem figyel ha szólítjuk a nevén, de minden apró neszre megrezzen... jaj, anyuka, majd behozza a lemaradást, nem kell hasonlítgatni a gyerekeket, biztos nem tetszett neki megmutatni, tessék többet vinni játszótérre. És ezeket ezerszer hallottam orvosoktól is. Szóval azok a tünetek nem is férnek bele a szórásba legtöbbször, de a szülőt is félrevezetően nyugtatják ahelyett, hogy megfelelő helyre irányítanák, vagy pont a szülő az, aki a szőnyeg alá söpri a problémát és magának sem vallja be.
Eltekintve kb. 3-4 centrumtól az országban, a szakemberek csak a nagyon súlyos eseteket ismerik fel kicsi korban.

A jelenlegi statisztikákban pedig a felnőttek közül szerintem csak azok szerepelnek autistaként, akik a nagyon mély autizmusban érintettek, és nem önellátóak. Rengeteg szülő a gyermeke diagnosztizálása után jön rá, hogy maga is érintett valamilyen formában (általában Asperger szindróma), de nincs 140 ezer Ft-ja a diagnózisra, vagy nem is tartja fontosnak a papírt, hiszen felnőtt, dolgozik, családja van, elboldogul valahogy. Gyerekkorában ő volt a kívülálló, a neveletlen hisztis kölyök, anyukája meg a rossz anya...
A korábbi és a még korábbi körök után, melyek inkább tudományos szempontból voltak "érdekesek", a mostani eset inkább.... khm, általános kultúra tekintetében sokatmondó. Íme a felvezetés... ... csak hogy bekalibráljuk, hogy szerintük mi minősül (letiltást érő)…..
"A savas pH rossz. Értem? Ezért lúgosítani kell, de mégis hogyan? Nos, ennek most alaposan utánanéztünk!” Számos újságcikk, internetes blogbejegyzés kezdődik hasonlóan magabiztos felütéssel, mióta már-már mindenki számára evidenssé vált, hogy a szervezet „elsavanyodása” káros, ezért az egészség…..