Regisztráció Blogot indítok
Adatok
katja kool

19 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég egy nemzetközi siketvak konferencián szembesültem azzal tolmácsként – nem első ízben –, hogy milyen nagy szükség van, illetve volna a nemzetközi jelnyelvet is jól ismerő jelnyelvi tolmácsokra Magyarországon, és ezzel szemben mennyire kevesen ismerik és alkalmazzák ezt a…..
A szociális szférában dolgozókat az emberek többsége szereti valamiféle nemeslelkűséggel felruházni, piedesztálra emelni, gondolván, hogy pusztán szívjóságból, az elesettek, gyengék, rászorulók iránti meggyőződéses elkötelezettségből csinálják azt, amit csinálnak, és…..
Az emberi beszéd kialakulásának részleteit pontosan nem ismerjük, de két dolog egész biztosan kellett hozzá: az agyi struktúrák szükséges fejlettsége és a toroknak egy olyan anatómiai felépítése, mely lehetővé tette a szegmentált hangképzést, illetve az a közösségi…..
Hallatlan Siketek egyeteme 2014.01.17 16:55:04
Van egy egyetem az Egyesült Államokban, mely 1864 óta, azaz pontosan 150 éve, a világon egyedüliként kifejezetten siket és nagyothalló diákok széleskörű képzésével foglalkozik, változatos programkínálattal és speciális oktatási módszertannal. Jól hangzik, nem igaz? A…..
Hallatlan Évzárás 2013.12.29 15:56:41
Eltelt egy újabb év és az első negyedévünk itt a Hallatlan blogon. 2014-ben is folytatjuk majd az írást, hol komolyabb, hol viccesebb hangnemben, de a jelnyelv – siketség – esélyegyenlőség témától nem tágítunk, ezt megígérhetjük. Reméljük, sikerült pár érdekfeszítő,…..
Hallatlan Siketvakság 2013.12.19 14:47:02
Beszéltünk már korábban azokról a speciális manuális kommunikációs rendszerekről és vizuális kódokról, melyek a jelnyelvekhez hasonlóan a hang vagy a hangzó beszéd valamilyen okból történő hiánya esetén használatosak. Mi a helyzet azonban olyankor, ha érzékelő képességek…..
Hallatlan Dalok és versek jelelve 2013.11.29 14:12:40
A múltheti komoly és elgondolkodtató téma után most kicsit lazábbra vesszük a figurát, mert ha halálosan komolyan is gondoljuk a hallássérültek integrációjáért történő küzdelmet, közben nem feledkezünk meg a jelnyelv szórakoztató aspektusáról sem. Hogy ezt érzékeltessük,…..
Több bejegyzésben volt már szó a siket gyerekek bilingvális, azaz kétnyelvű oktatásáról és az ezzel kapcsolatos magyarországi helyzetről – 2017-től papíron kötelező lesz. Ebben a posztban megkíséreljük bemutatni a nyelvtervezés folyamatát, azaz hogy milyen társadalmi…..
Hallatlan Jelkincsbővítés 1. 2013.11.13 13:03:12
A héten Weisz Fanni, a Vodafone Főállású Angyala közreműködésével mintegy 300 új jellel és kifejezéssel, valamint példamondatokkal bővítettük online jelnyelvi szótárunkat. A felvételek egyelőre feldolgozás alatt vannak, de az utómunkálatokat követően megtekinthetőek…..
Sokan szembesülünk vele nap mint nap, hogy egyre több ismerősünk költözik külföldre hosszabb-rövidebb időre. Van, aki tanulni megy, a többség dolgozik, és olyan is akad, aki csak szerencsét próbál. A közös nevező minden bizonnyal egy jobb élet reménye, bár az, hogy milyen egy…..
Hallatlan Filmek borús estékre 2013.10.30 10:07:36
Itt az ősz, bezártak a kerthelyiségek, lassan beszorulunk a négy fal közé, de ez nem jelenti azt, hogy unatkoznunk kellene: összegyűjtöttünk néhány filmet, melyekben felbukkan valamilyen formában a jelnyelv, a siketség, a fogyatékosság vagy az esélyegyenlőség. Ezek az alkotások…..
Hallatlan Születésnapi hogyvolt 2013.10.22 11:39:54
Október 22-én kilencéves a hallatlan.hu. Jövő ilyenkorra nagyszabású jubileumi bulit tervezünk, most pedig kicsit ünnepeljük magunkat: előástunk néhány régi adatot és képet, a teljesség igénye nélkül nézzük hát meg, mik voltak a négynyelvű online jelnyelvi szótár…..
Először a szívre hatunk, aztán jöhetnek az érvek.   A fogyatékossághoz hagyományosan többféle attitűd és szemlélet kapcsolódik. A legelterjedtebb az orvosi, ún. patológiás modell, mely minden fogyatékosságot valamilyen érzékszervi hiányként, megoldandó problémaként vagy…..
Volt már szó itt a blogon arról,  hogy a jelnyelvek önálló, természetes, manuálisan-gesztikulárisan kódolt nyelvek, ehhez a tudomány mai állása szerint nem fér kétség. Több út is vezetett egy-egy jelnyelv kialakulásához, erről is írunk majd a jövőben, most azonban…..
Idén ősszel a Hallatlannál pályáztunk egy szakmai programra, melynek keretein belül minden hétköznap jelnyelvi híradót forgatunk. Az első adás már elkészült, íme: De miért is van szükség jelnyelvi híradóra? A hallássérülés az élet számos területén implikál…..
A Hallatlan Alapítvány a Vodafone Alapítvánnyal és Weisz Fannival összefogva céljául tűzte ki, hogy a rendelkezésére álló eszközök és tudásanyag felhasználásával elősegítse a hallássérültek integrációját és az info-kommunikációs akadálymentességet. A részletekért…..
Hallatlan Tévhitek a jelnyelvről 2013.09.26 12:52:51
Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a világon egy jelnyelv létezik, mely egységes és a világon minden siket ezt használja. Nem tudni, honnan származik ez az információ, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt kell hogy mondjam, az emberek 90 %-a így vélekedik. Érdemes lenne kicsit…..
Az emberek többségének csak homályos elképzelései vannak a jeltolmácsok munkájáról. A reakciók változatosak: „Ja tudom, te vagy az, aki a tévében alul a kis kockában bohóckodik!” „Milyen tolmács? Jel? Van ilyen nyelv?” „Annyira csodálatos, hogy így segítesz…..
Hallatlan Első 2013.09.04 16:26:11
Köszöntünk a Hallatlan Alapítvány blogján! Ezentúl ebben a formában is jelen leszünk, és megosztjuk veletek gondolatainkat, tapasztalatainkat a jelnyelvről, jelnyelvoktatásról, fogyatékosságügyről, siket kultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, civil…..