Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Turcsányi

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben a rövid bejegyzésben egy olyan dolgot járok picit körbe, amire egyértelműen azt mondanám, hogy meglehetősen partikuláris infektológiai szakkérdés (azt persze felteszem, hogy az orvosoknak azért triviális), de néha mégis előkerül védőoltásokról folytatott általános…..
Turcsányi 2013.09.08 22:14:25
"1. Miért terjesztik jobban a baktériumot a megbetegedettek, mint a szubklinikai esetek?"

Erre a kérdésre nem kaptam választ. Tamás annyit írt, hogy "szerintem maradt a tapasztalat, hogy ez így van és kész." Hagy próbáljak néhány ellenérvet felvetni:
1.1 Számos difterioid törzs része a normál szájflórának.
1.2 Egy egészséges ember közösségbe megy, olykor más poharából iszik, előfordul, hogy időnként köhent egyet-egyet, beletüsszent ( nem betegség okán) egy zárt, emberekkel teli légtérbe, vagy bocsánat a példáért, de csókolózik is néha-néha, szóval szabadon él, hiszen nem beteg. Ezen életmód kifejezetten alkalmas arra, hogy a szájflóráját, vagy annak egy részét továbbadja.
1.3 Ezzel szemben aki beteg az a közösségtől elzáratik, nem csókolózik, nem iszik más poharából stb.

"2.Miért tudja a toxinnal szembeni védettség befolyásolni a terjedést, ha nem hat közvetlenül a baktériumra?"

Ha e fenti kérdés nem volt elég egyértelmű, akkor további kérdésekkel próbálom megközelíteni:
2.1 Milyen tudományos bizonyíték van arra az állításra, hogy a toxintermelés előnyös a baktériumnak ( szaporodására, terjedésére, stb)? Az eddig elhangzott érvek kivétel nélkül feltételezések voltak.( mint például, hogy "Ezáltal ráadásul megszünteti a toxint termelő törzsek előnyét a toxint nem termelőkkel szemben, hiszen előbbiek immár mit sem érnek a toxinjaikkal")
2.2 Milyen tudományosan igazolt kapcsolat van a corinebacterium diphteriae esetében a patogenitásnak a virulenciához?

Ehhez a kérdéshez érkezett ez a válasz is: "Talan nem volt eleg vilagosan kifejtve a cikkben? Arrol van szo, hogy a bakterium amelyiknek nincsen toxinja nem tud kelloen megtelepedni es elszaporodni az emberben, mert az immunrendszerunk megved ellene."

Úgy gondolom, hogy nem kellően tudományos érvelés ez sem, mert mi bizonyítja azt, hogy a baktériumnak az a célja, hogy megtelepedjen az emberben, azaz hogy ezáltal kioltsa az ember életét. Hiszen rengeteg baktérium él szimbiozisban, vagy kommenzalizmusban az emberrel. Sok olyan baktérium is, mely máshol, máskor kórokozónak van titulálva. Tehát vajon mi bizonyítja, hogy ugyan az a genetikai állományú baktérium egyszer "gonoszat gondol és tesz, egyszer pedig együttműködik a gazdaszervezettel"? Az idézett válasz második részére már válaszoltam korábban azzal, hogy ragyogóan képes terjedni egy toxint nem termelő törzs is.

"3. Mi történik a toxint termelő baktériummal egy "oltott" torokban?"

Ez a válasz érkezett: "Szerintem erre is választ ad a cikk: a baktériummal *magával* semmi, de a toxinját semlegesíti a szervezet, így nem tud létrehozni klinikai megbetegedést. "

Tehát tovább éli világát. Egymás mellett a toxint termelő és a nem termelő. Még mindig nem pusztult ki az egyik? Hogyan lehetséges, hiszen kompetícióban vannak?

Köszönöm a lehetőséget. Várom az elfogulatlan válaszokat.
Tisztelettel: T. ZS.