Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harpgyik

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szakmai és igazán egyedi programajánlóként, Molnár Zsolt (tájésember.hu) levelét továbbítom felétek, kedves, GreenR olvasók! "Szeretettel hívok mindenkit doktori védésemre. A téma: hortobágyi pásztorok és gyimesi gazdálkodók hagyományos ökológiai tudása élőhelyekről,…..
harpgyik 2015.04.07 11:17:44
Jelenleg nagyjából 7,1 milliárd mobilelőfizetés van a világon (majdnem minden emberre jut egy), ebből 2,9 milliárdon van szélessávú mobilnet. Számítások szerint 2019-re, tehát öt év múlva 9,1 milliárd előfizetés lesz, és erre jut majd 7,5 milliárd mobilnet-előfizetés, a…..
harpgyik 2014.11.25 12:42:26
Másolom Laár András kissé gyermetegnek tűnő, de remek gondolatait a témában.

A hülyeségek kellenek ahhoz, hogy mi rabok legyünk. Ha ezek a hülyeségek nem volnának, akkor nem is lennénk rabok.
Mert, ha például, nem hinnénk el, hogy okostelefonra van szükségünk, akkor nem vennénk 100 ezerért egyet magunknak, és akkor nem nyomkodnánk naphosszat az érintőképernyőjét, hogy újabbnál újabb színes képek között böngésszünk. És akkor maradna időnk intelligens dolgokkal foglalkozni, és egy fokkal máris szabadabbak lennénk. Ha pedig nem hinnénk el, hogy az egyik, vagy másik politikai oldal képviseli az igazságot, és a másik, vagy egyik az igazságtalanságot, akkor nem mennénk ki politikai tüntetésre, és nem ordítanánk rekedtre a hangunkat, és akkor nem fájna még utána napokig a torkunk. Ez is adna egy kis szabadságérzés növekedést. És, ha nem gondolnánk, hogy az újságban olvasható borzalmas, és mocskos híreket el kell olvasnunk, akkor nem lenne egy egész napra tönkredepressziózva a lelkünk, ami szintén növelné a szabadságfokunkat. Ha nem hinnénk el, hogy drága autót kell vennünk, mert attól vagyunk valakik, akkor nem kéne olyan sok milliót megkeresnünk, és akkor nem kéne annyi igazságtalanságot elkövetni más emberek rovására, nem kéne becsapni, kizsigerelni, vagy konkrétan meglopni őket. Így szabadabban fellélegezhetnénk. És, ha nem hinnénk el, hogy nekünk egyre több pénz jár, miközben másnak meg egyre kevesebb, akkor nem kéne a természetet se kizsigerelni, nem kéne annyi állatot meggyilkolni, nem kéne szétvegyszerezni a Földgolyót. Ez szintén megszabadítana minket egy sor baljós körülménytől.
Ha nem hinnénk azt, hogy a feleségünk, vagy a férjünk (kinek ez, kinek az) azért létezik, hogy minket boldoggá tegyen, akkor nem is tőle várnánk a boldogságunkat, és akkor nem veszekednénk vele követelőzve hol ezért, hol azért. És akkor kevesebb lenne a veszekedés az életünkben, ami szintén azt eredményezné, hogy szabadabbnak érezzük magunkat.
Nagyon sok a hülyeség, és mind csak arra szolgál, hogy mi rabok legyünk. Ezeket kell nyakon csípnünk ahhoz, hogy szabadok legyünk. Van egy nagyon jó buddhista mondás:
„NE HARCOLJ A SÖTÉTSÉG ELLEN, HANEM GYÚJTS GYERTYÁT!”
Sok sikert kívánok az ÖNGYÚJTÓ megtalálásához!
Szeretettel: Laár András
Néhány héten belül több döbbenetes esemény történt a Pásztóhoz közeli Hasznosi-víztározó körül. Joggal tehetik fel a közvetlenül érintettek a kérdést, hogy mi(k)nek köszönhető ez, tekintve, hogy itt nem csupán szimbolikus a kijelentés, hogy „a fejük felett”…..
harpgyik 2014.09.02 14:49:10
Szia Pacsker!

Érdekes írás, a szemléleteddel alapvetően egyet értek. Ugyanakkor - és ezt ne vedd sértésnek - szerintem némi ismerethiányról árulkodik. Ami nem feltétlen baj, nem kell mindenkinek mindenről tudnia.

Tudtad pl. hogy Magyarországon 1957 db (!!!) dombvidéki tározó van, összesen 354 millió m3 tározó térfogattal?
www.vizugy.hu/index.php?module=content&programelemid=75&id=78&page=12
Nyilván ennek csak töredéke a völgyzáró gátas, de azért az érezhető, hogy elég nagy a hazai tapasztalat a domvidéki tározás kapcsán.

A Hasznosi tározó problémájáról itt egy vizsgálat, ami többek között hidrológiai-hidrodinamikai számításokon alapul:
hidrologia.hu/vandorgyules/31/dolgozatok/word/053_kertai_istvan.doc

Vannak olyan vízfolyások, ahol a körülmények (nagy felszínesések, szűk völgyek, beépítés, stb.) miatt árvízvédelmi szempontból egyszerűen nemigen jön szóba más, mint a vésztározás. Függetlenül attól, hogy az ökológiai-vízvisszatartásos szemlélettel teljesen egyetértek (ami itt lényegtelen, mert most ugye nem vélemény-, hanem tény-kérdésről van szó). Így a belinkelt védegyletes videó is csak a "lazán kapcsolódik" kategória. Síkvidéken működik az ártéri gazdálkodás, a Kövicses patak felső szakaszán viszont nem. Nem véletlen van tele pl. Ausztria is völgyzáró-gátas tározókkal. Ez az az eset, ahol szerintem kell dönteni: a természetes állapot fenntartása érdekében a veszélyeztetett települések elköltöznek, vagy a problémát tisztán mérnöki kérdésként kezeljük és a rendelkezésre álló legjobb eszköztárral megoldjuk...

Emellett szerintem a Hasznosi tározó esetében a szórványos tarvágásnak sincs túl nagy hidrológiai jelentősége. Nem jó, de akkor is lennének katasztrofális árvizek, ha nem lenne tarvágás. Gondolj csak pl. a télvégi-tavaszeleji időszakra, amikor a fás területek tározásának jó részét kiadó lombozat még csak rügyedezik. Ilyesmi időben (április közepe) volt a 2005-ös katasztrofális Mátrakeresztesi villámárvíz is. Ráadásul a poszt témáját adó 2010-es árvizet is egy 10 napos intenzív csapadékos időszak előzte meg (abban a 2010-es évben, amikor kb. minden országos csapadékrekord megdőlt...).

De mondok mást is. Itt a vízgyűjtő terület műholdfelvételekre alapuló erdősültségi térképe (jól ismered te is). earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest?hl=en&llbox=47.9925,47.8386,19.9367,19.5944&t=ROADMAP&layers=2,layer4:100,layer0:100,11,12 Rád bíom, hogy eldöntsd, az elmúlt időszakban mennyire volt drasztikus az erdőirtás a víztározó vízgyűjtőjén (ezt persze megint csak hidrológiai értelemben írtam, nem értékítéletként - teljesen tévútnak tartom a tarvágást...).

Remélem, sikerült kicsit hozzátennem a dologhoz. Örüljünk a szerencsének meg az eddigi erőfeszítéseknek, hogy nem volt még nagy katasztrófa. Annak meg szurkoljunk, hogy ne is legyen.
Várható volt, hogy már csak idő kérdése mire összecsap a new-age vega és az oldschool-trueschool karnivór front. De végre fény derült az igazságra: a "liberálfasiszta vegák" felsőbbrendű lényeknek gondolva magukat korlátoznák szabadságjogukban a hagyományt őrző magyarságot. No de semmi gond, itt a…..
Kisköre-alsón sose mértek olyan alacsony vízállást, mint a napokban. Az Országos Vízjelző Szolgálat mérése szerint -320 centiméterig csökkent a vízállás a Kisköre-alsó mérőállomáson, erre pedig a mérések kezdete óta nem volt példa - írja a SZON. Tiszapart Záhonynál…..
harpgyik 2013.09.04 16:07:40
@Pacsker: Egyébként olvastad ennek az MTA-s anyagnak az árvizes részét? Ajánlom, lehet, hogy átformálja kicsit a sarkos véleményed! 207-232. oldal. Csak két idézet:

"Az árvízvédelem a vízügy „szent tehene”"

"Az árvízvédelem és a területhasználat
kölcsönhatását feltáró, területhasználati, agrárökológiai adottságok feltérképezése, országos felmérés. Célja: intenzív művelés alól kivonható területek felmérése, tulajdonviszonyainak tisztázása, leltározás. A természetes tározási helyek feltárása, amelyek használatán keresztül csökkenthető a belvízi
fenyegetettség, hozzájárulva a térségi vízkészletek növekedéséhez, figyelembe véve a táj eredeti jellegét, illeszkedve a mély medencék, holtágak meglévő rendszeréhez."

Lehet, hogy nem olyan forradalmár írás, mint várnád, de alapelveiben pont azokra a dolgokra épül, amiről ez a poszt is szól, és ezt úgy fogalmazza meg, hogy az egy döntéshozó (neadjisten államférfi) számára is reális alternatíva.
harpgyik 2013.09.04 17:55:59
@Pacsker: Szívesen! :)
És helyes, lásd. pl. Római part állásfoglalás. Nehéz dolog mindig szkeptikusnak lenni, mert rohadt sokat kell olvasni, utánanézni... Mégis ez a célravezető.
harpgyik 2013.10.30 15:27:43
Borsos Béla témába vágó, kiváló elemzése arról, hogyan és miért csúszott félre a VTT (Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése):
beszamolo2010.jno.hu/cd/fuggelekek/2_kutatasok_eredmenyei/borsos_tisza.pdf

A beszámoló nem csak remek társadalmi kórkép, hanem bemutatja azt is, milyen összetett érdekhálózat nehezíti az ártéri gazdálkodás újbóli térnyerését.
A VTT eredeti tájhasználati jövőképének teljes félreértését minden szövegnél szebben mutatja be az alábbi kép:
img.index.hu/cikkepek/0811//velemeny//cigand.jpg
Egészség-intelligencia, avagy a cukorízű hullámvasút rejtett veszélyei Beszélgetés Dr. Medgyesy Gábor sebész szakorvossal - Arany Tarsoly VIII. Évfolyam 5. szám, 2012 május. - Részlet - "...a kristálycukor egy úgynevezett stratégiai élelmiszer. Tudni kell róla, hogy erősen…..
Mi is az a "Bioszféra I."? A természetben, a környezetünkben „minden tart valahová”, vagyis a természet olyan rendező elveket alkot és érvényesít, amelyek által abszolút hatékonyan, 100%-osan használ fel energiát, illetve nem gyárt hulladékot. Ez a folyamat ciklikusságot…..
harpgyik 2013.09.06 16:59:14
@Pacsker: Köszi a választ! Világos az álláspontod. Egyébként olyan szempontból tényleg nagyon szemléletes ez a kókleres technokrata bukta dolog, hogy jelenleg a bioszféra 1-et is egy rakás technokrata kókler próbálja vezetni...

A két linkelt írásra nagyon kíváncsi vagyok, mert ez a vonal eléggé érdekel. Külön kösz, hogy nem akarsz meggyőzni meg dolgokat bemagyarázni!

Az élő rendszereket erősítő kultúrák kapcsán: nálam most ez a könyv a nyerő (jó eséllyel ismered):
en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed
Azért tetszik különösen, mert (szerintem) objektíven foglalkozik azzal, hogy mitől/hogyan lesz egy társadalom olyan, mint amit említesz, vagy omlik össze brutálisan saját terhe alatt.
harpgyik 2013.09.06 18:13:55
@Pacsker: Ez így kerek-korrekt hozzáállás! Biztos ki tudod fejteni bővebben is ezt a vonalat, de talán nem ez a megfelelő hely.

A sokkal nagyobb erők kapcsán felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mit csináljon az egyszerű emberfia. Valahogy mégis kell élni az életet, a kérdés csak az, milyen értékek mentén. Itt van pl. az én helyzetem meg az ökológiai összeomlás: a BME-n oktatok-kutatok (vízgazdálkodás, belvíz), így az (itt, az egyetemen) nem igazán jön szóba, hogy metafizikai dolgokról beszéljek a diákoknak. Viszont valamit meg mondani akarok, mert nem árt (sőt!!!), ha mérnökhallgatók is szembesülnek azzal, merre megy a világ. Így a Collapse, és a hasonló, tudományos igényű munkák számomra kincsesbányát jelentenek, mert ezek mondanivalójával objektív, földhözragadt érvekkel se nagyon lehet szembe menni. Az meg már csak a bónusz, ha emiatt egy-két ember kicsit mélyebben is elgondolkodik a dolgokon.
harpgyik 2013.09.06 18:47:05
@Pacsker: Köszi!
Írok mindjárt mailt, talán egyszerűbb privátban folytatni.