Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nimnula

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szocialisták nyolc év alatt 32%-kal növelték, a Fidesz három év alatt 6%-kal csökkentette az államadósságot. Kis magyarázat a számokhoz: Az adatok a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról származnak. Mivel a statisztikát negyedévente, minden negyedév utolsó napjának megfelelő…..
nimnula 2013.08.24 12:07:29
Kedves Nívó blog! Megnéztem az MNB adatait és egészen mást olvasok ki belõle, ha egy sorral lejjebb nézek. Ugyanis az államadósság bruttó adósságánál sokkal informatívabb a nettó tartozás. Egy példa: ha van 30 forintom és 100 forint adósságom, az egyenértékû azzal hogy 20 forintom van, 90 forint adóssággal (a nettó tartozás mindkét esetben 70 forint). Az elsõ helyzetbõl a második könnyen elõállítható, a készpénzembõl 10 forintnyi adósságot visszafizetek (Ilyesmi történt most az IMF hitel idõ elõtti visszafizetésénél).
Nos, ha ezt nézem, akkor azt látom, hogy 2002. jún. 30. és 2010. jún 30. között a nettó tartozás 33.8 %-ról 62-re ugrott. Tehát az MSZP-SZDSZ kormányok pénzügyi mérlege valóban katasztrófális (pláne, ha még az állami vagyon eladását is beleszámítjuk). Viszont, ha megnézem hogyan változott ez a mutató 2010. jún. 30. és 2013. jún. 30. között, akkor azt látom, hogy nincs változás, maradt a 62%-os nettó tartozás (mindez a magánnyugdíj pénztár elvétele mellett). Ezt a mutatót érdemben nem változtatja meg az IMF hitel idõ elõtti visszafizetése sem. Tehát azt látjuk, hogy a nettó államadósság nem csökken egyáltalán. Volt komoly csökkenés 2011 elején (a magánnyugdíj pénzekbõl), de azóta újra romlik a helyzet és nagy valószínûséggel a következõ választási évben tovább fog romolni. A Fidesz a választások után megszorításokra kényszerül majd (feltételezve hogy nem lesz kormányváltás), ami erodálni fogja a népszerûségét, de ez már egy következõ történet lesz.