Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Roland.B

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2012-ben megvásároltunk egy régi parasztházat egy meglehetősen viharvert állapotban lévő pajtával és egy nagy kerttel. Már régóta játszottam az állattartás gondolatával és így végre a körülmények is adottak lettek egy baromfiól megépítésére. Egyébként informatikusként…..
Roland.B 2013.11.20 22:25:59
@zellerlevél:
Kedved Zellerlevél!

Akkor menjünk sorjában végig a kérdéseiden:

Eredetileg is volt beton a pajta alatt?
A pajtát később betonoztuk le, eredetileg csak föld volt az alja. A pajta melletti tyúkólat pedig már beton aljra építettem.

Bevált a betonalj?
Igen, bevált. Könnyen tisztítható, nem rohad, és a ragadozók nem tudják magukat átrágni rajta. Az, hogy "hideg" lenne pedig azért nem gond, mert egyrész be van almozva, másrész meg a tyúkok úgyis az ülőrudakon alszanak, ezért nem is érintkeznek a betonnal.

Miért ezt választottad, és miért nem az emelt fa padlót?
A fapadlót nehezebb tisztítani és előbb utóbb elrohad a trágyától.

(Van kutyátok, ami megvéd a nyestektől, kisragadozóktól? Vagy felétek nincsenek?)

A szomszéd bácsi szerint vannak a környéken kértékony kisragadozók (ahogy ő mondja "fírgek"), és azt mondja, hogy a kutya nem ér ellenük sokmindent. Az egyedüli védekezés, hogy estére bezárom őket. Ezt egy könnyen föl-le engedhető ajtócskával oldom meg.

A két ablak csak egy-egy fix üveglap, vagy nyitható? Rendes ablak, vagy azt is magad készítetted?

Magam készítettem, nyitható ablakok + mindegyik előtt egy sűrű drótháló, így nyári éjszakákon végig nyitva lehet, nem kell tartani a ragadozók behatolásától. (Ahogy olvastam a friss levegő rendkívül fontos a tyúkoknak, majdnem mint a víz...)

A trágyaaknát használják a lakók, vagy mindent elaknásítanak?
Nagyon ügyesek ezen a téren, a beköltözésük pillanatától kezdve. Napközben a kifutóban vannak, ott aknásíthatnak nyugodtan, a trágya legjelentősebb része azonban éjszaka keletkezik, amikor az ülőrudakon alszanak. Minden megy az aknába, maga az ól gyakorlatilag trágyamentes. Amikor pedig fölnyitom a trágyaaknát, gyorsan ki lehet pucolni az egészet és mehet minden a komposztra.

A pajta felé oldalon is van OSB lap, vagy ott csak a pajta oldalfala van?
A pajta felől is tettem OSB-t, így nem huzatos az ól, érdemes volt.

Időközben felfejlesztettem az állományom néhány fürjjel is, ha valakit érdekel erről is tudunk értekezni. Nagyon aranyos, szelíd madárkák, a gyerekek nagy kedvencei, a tojásuk pedig vitaminbánya...
Roland.B 2013.11.20 22:27:06
@zellerlevél: Nem tudom, kell-e engedély :)
Tyúkudvar Tyúkól téliesítése 2013.08.30 07:19:52
Peva dobta fel a kérdést, hogy mit kéne tennie a tyúkól téliesítésének ügyében. Ugye emlékeztek még arra, hol laknak Peva tyúkocskái? A kérdés: Hogyan téliesítsük a tyúkólat? Ez a poszt részemről nagyon rövid lesz, ugyanis nálunk nincs téliesítés. A tyúkjaim szinte…..
Tyúkudvar Mit eszik a tyúk? 2012.01.27 05:08:00
BESZÉLGESÜNK!Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a…..
Roland.B 2013.09.04 08:47:40
@Skker: Én mindenhol azt olvastam, hogy lehet nekik adni. Molnár László: Tyúktartás a háztájon című könyvében például ez olvasható: "Kenyérhulladékból csak olyat etessünk, amely nem penészes. Vagy darálva a száraz takarmánykeverékben, vagy áztatva a lágyeleségben etethetjük."