Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Almond

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az amerikai Jeff VanderMeer tollából kipattant Déli Végek-trilógia a meghatározó olvasmány élményeim közé tartozik, annak ellenére, hogy korántsem tartom hibatlannak a köteteket. Jelen cikk ennek figyelembe vételével összesen három apropóból született: egyrészt, hogy érintőlegesen kifejtsem, miért…..
Almond 2020.02.08 19:40:30
"sajátos, letisztult, ám kissé megosztó stílussal rendelkezik"

Ezzel egyetértek, de cseppet sem jó értelemben. A cselekményszálak kuszák, kidolgozatlanok, az egész trilógia olyan, mintha a szerző tudatmódosítók hatása alatt írta volna. Még a legegyszerűbb cselekményelemeket sem tudja érthetően megfogalmazni, az embernek az az érzése, hogy írói fogyatékosságainak leplezésére alkotott egy új stílust, a "new weird"-et.

Érdekelne, hol is kapunk magyarázatot. Én konkrétan egyet sem találtam.
Bár bevallom, a harmadik kötetet a vége előtt feladtam, mivel betelt a pohár. Úgy éreztem, ez a parasztvakítás akkor sem érdemli, hogy még egy órát rászánjak, ha a végén összekinlódik valami pszeudomegoldást.

Ezt a fiaskót ne úgy képzeljük, hogy Columbo állandóan zsákutcába kerül! Inkább úgy, mintha három köteten át be lenne szívva, és levizelné a ballonkabátját, meg a saját kocsija alá esne, és ott aludna reggelig. Vég nélküli, zavaros misztifikáció, egyetlen megoldás nélkül. Valóban emlékeztet a Twin Peaks-re, hiszen azzal kezdődöt a koncepció nélküli öncélú titokzatoskodás.

Aki nem hiszi, csak olvassa el a fenti kritika 6. bekezdését, és gondolkodjon el rajta, ennek szerzője miért nem tudott egyetlen értelmes gondolatot sem leírni erről a három kötetes zseniális alkotásról!

Sajátosnak sajátos, a maga szempontjából letisztult is lehet, már ha elfogadjuk, hogy ennyire telik a szerzőtől, erre tisztult le. A megosztóságot a mai művészeti világ sekélyesebbik felében az agresszív középszerűség elegánsan hangzó jellemzésére találták ki. A megosztás az, hogy ez előtt az intellektuális sznobok leborulnak, a gondolkodó (AKA korlátolt) elmék értetlenül állnak.

Persze ilyen transzcendentális izé volt a klasszikus scifi korában is, amikor batikolt ruhás fiatalok szitárzene mellett vitatkoztak a lét és vanás kérdéseiről. De ne hívjuk ezt scifinek! Bradbury, Asimov, Simac, Clark, Lem, Zsoldos, a Sztrugatszkij testvérek ... nem érdemelnek ilyen degradációt!

Ja, és ha már előjött a Twin Peaks: én öltem meg Laura Palmert, csak felejtsük már el végre ezt a bugyuta sz*t!
Azzal mindenki tisztában volt a Kiválasztott nevű szórakoztató gagyiműsor bemutatója előtt, hogy azért az egész országot nem lehet ezzel a kanálhajlítgatós trükkel haknizó faszival megvezetni. Éppen ezért reméljük, hogy aki mégis leült a képernyők elé (és volt belőle…..
Almond 2008.04.01 19:20:42
Novi bácsi,

Nagyon tetszik hogy ezen a fórumon is találtam egy Prófétát.

De vitatkoznék: nehéz lenne szűklátókörűségről beszélni, ha olyan nevekre gondolunk, mint Schrödinger, Pauli, Heisenberg, Feynmann, Neumann - és még nagyon hosszú a sor. Kétségtelenül kissé nehéz szerzők, de Balogh Béla zavaros mixtúrája helyett talán az eredetiket kéne olvasni. Az embernek utána még akár saját véleménye is kialakulhat.

Aki legalább próbát tesz a "hagyományos" tudományokkal, mindent fog tapasztalni, csak szűklátókörűséget nem. A természettudományok még véletlenül sem állítják, hogy a megismerés lezárult és minden magyarázat kész. Azt viszont igen, hogy a magyarázatra törekedni kell, hozzá olyan magyarázatra, ami előző ismeretekre építkezik. Ami nem ilyen magyarázat az vagy igaz, vagy nem.

No persze ha a logikából hiányzik egy-két láncszem (esetleg nincs is egyáltalán logika), még mindíg hagyatkozhatunk a HIT-re. Hinni szeretünk, mert az nem olyan fárasztó mint a gondolkodás. Minden közhiedelemmel ellentétben a mai ember olyan keveset tud, hogy a hithez már egész jól hozzá van szokva. Semmivel sem kevésbé hagyatkozunk rá mint a sötét középkor hívő embere. Csak a hit tárgya változott. Mi a hírekben, a reklámokban, a retusált címlapfotókban és a mobil díjcsomagokban hiszünk.

Mindíg érdekelt, miért vonzódnak az emberek az áltudományokhoz és miért gyűlölik a tudományokat. Talán nagyon egyszerű a magyarázat: mindenki utálja az okostojásokat, akik az iskolát eléggé el nem itélhető módon tanulással töltik. Ezekből lesznek aztán szűklátókörű tudósok. De ekkor jő a lázadó elme, aki jól megmondja ezeknek a fejlődés vaskalapos kerékkötőinek, a szabad szellem madarának korbácsos börtönőreinek!

"Dugjátok fel magatoknak a féltve őrzött tudományotokat! Én csinálok egyet magamnak!"
Gregory House önelégülten hátradőlhet a főnöki fotelban és meghallgathatja a You Can't Always Get What You Want a Rolling Stonestól. Merthogy tűznyelvekkel díszített botjával végre sikerült elgáncsolnia Frei Tamást, egy ideig most ugye pihen a riporter, hogy aztán újult erővel,…..
Almond 2007.12.14 13:30:56
Nem vagyok bug vadász, de FT-t olyan sokszor kaptam olcsó hazugságon, hogy már semmi értelmét nem látom a műsorainak. Néhány példa a dossziés időkből (még az "ukrán bérgyilkos" Juszt féle lebuktatása előttről):

Kivándorolt honfitársaink sikertörténetei: Nagy Magyar high-tech testőrcéget vezet, mely a világ legnagyobbjait védi. A dossziéban lenyűgöző riport a cégtulajdonos milliomos(árdos) kastélyának kertjében.
Valóság: Akkoriban már évek óta álltam közvetlen kapcsolatban az (azóta elhúnyt) említett "milliomossal". Az illető testőrcégét soha senki nem látta, csak a róla készült fényképalbumot, melyben őt ábrázoló képek voltak különféle hírességek társaságában. Ilyen képeket egyébként bárki készíttethet autogramm kérés közben. A high-tech vonalat a FT Dossziéban egy kézi lézer képviselte, melyet már itt is lehetett búcsúkban kapni. Ez egyébként Nagy Magyar kezében mindíg is nagyon bosszantó eszköz volt, mert közös éttermi munkavacsoráinkon becsípve (ami soha nem maradt el) a környező asztaloknál ülő hölgyek mellére, combjára világítva hozott minket kínosabbnál kínosabb helyzetekbe. Ennek a lézernek a feladata egyébként a FT Dossziéban sem derült ki. Nekünk Nagy Magyar mindíg csak valami zavaros magyarázatig jutott el, amiben ha rávilágított valakire, ékes alföldi angolsággal hozzátette, hogy "lukketjorszelf". Ettől a támadó nagyon megijed.
A kastély meg azért volt furcsa, mert pontosan tudtuk, hogy Nagy Magyar történetünk végén éppen pert vesztett, melynek eredményeként a bank épp ki akarta lakoltatni emeleti lakásából.
Lehet, hogy FT-t akkor is megvezették, de akkor meg miféle oknyomozás ez. Én inkább arra hajlok, Ő pontosan tudta a valóságot.

Sokkal egyszerűbb bukta: FT operatőrével részt vett egy kolumbiai kábítószer kommandó őserdei bevetésén. Az ellent nem lehetett látni, csak a fegyverropogást. Az ütközet végén a kommandó a banditák létszámfölénye miatt szervezetten védekezve visszavonult a lövöldöző csempészek elől. Beugráltak a csónakba és szaporán hazahúztak.

A szépséghiba az volt, hogy ezt a néző a partról látta. Ez ugye csak úgy oldható meg, ha az operatőrt martalékul vetjük a véreskezű banditáknak. (A martalócokat persze később még fel kell szólítani, hogy az elhúnyt videokazettáját juttassák vissza Magyaroszágra.)