Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Narvál

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első posztomat mi mással is kezdhetném, mint a Magyarországon szerintem leginkább elterjedt és leginkább használt Office alkalmazással, az Excellel, amely még a legjáratosabb szakértő tudorok számára is igen komoly lehetőségeket és kihívásokat rejt magában. A mai alkalommal…..
2013. szeptember 11-én jelentette be Matolcsy György, hogy 2013. október elsején elindul a jegybank Növekedési Hitelprogram második szakasza. Ennek keretében az MNB 2014. december 31-ig összesen 2000 milliárd forint nulla százalékos kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a…..
Narvál 2013.10.10 21:45:57
Némileg félreértelmezték az urak az első kör sikerét. Nem vették figyelembe, hogy az alacsony kondíció és a rövid igénybevételi határidő miatt volt egy „egyszer volt Budán kutyavásár” fílingje a történetnek.
A bankoknak úgy kellett ez a hitelprogram, mint púp a hátukra. Ugyanakkor mindenki félt, hogy elmennek máshova az ügyfelei, ezért belement a játszmába. Persze a keret kevés volt, sokan kimaradtak és így is sok sértődés volt, tehát a bankok elkönyvelhettek ismét egy nagy bizalomvesztést. De ez még kezelhető volt, béna fogolydilemma. Szeptemberben izzadt homlokkal mindenki hátradőlt, hogy szerencsére vége az őrületnek, talán az az idióta is megtalálta a gyógyszereit (gondolom nem titok, hogy a legtöbb bankban a nyár ellenére szabadságolási tilalom volt, hogy ne szakadjon be a kóceráj).
Sajnos túl messze gurult a gyógyszer, mert a barom túl hamar, túl nagy összeggel nyitott. Gyakorlatilag dömpingáruval elárasztotta a piacot. Jelenleg minden kényszervállakozó nagymenő üzletembernek képzeli magát és röpködnek a százmilliós hiteligények. A bankok saját hitelei, de még a támogatott források is bizonytalan időre téli álomba szenderültek.
Persze az’tán egy csomó hiteligénylőnek beleér majd a keze a bilibe és egyik banktól fognak a másikig kullogni csalódottan. És megint csak a bankok, a kormány és a szomszéd (esetleg az asszony, a gyerek, netalán a pirézek) lesz a hibás, mert nem kapott pénzt az évszázad üzletéhez. Persze azt elfelejtette, hogy érdemes lenne némi tőkét belefeccölni a vállalkozásba, esetleg évtizedenként értékelhető szintű nyereséget kimutatni és jujj adót fizetni. Aki nem ilyen az amúgy is kap/kapna hitelt.
Továbbá azt elfelejtik, hogy a program hazavágja a bankok likviditását, mert az ingyenes refinanszírozásért 50% óvadékot kell a bankoknak visszacsorgatni a kasszába. Persze formálisan lehetne ennél kevesebbet, de ha intézményi fedezet bevonására van szükség, akkor megette a fene az egészet, inkább nem adnak. Ráadásul a betétkamatokat sújtó terhek miatt egyre nehezebb a források pótlása a piacról (pláne, hogy meglebegtették a betétek luxusadóját).
Csak úgy tájékoztatóul egy 10 MrdFt-os állomány mellet elég egy 250 MFt-os veszteség, hogy egy csomó ember egy éves munkája elússzon, plusz egyéb működési költségek (tehát nem nyereségről, hanem bruttó bevételről beszélek). Márpedig ilyen mértékű veszteségre simán lehet számítani ekkora állománynál.
Miközben a devizahitelesek megmentésével könnyen tematizálható a közbeszéd, augusztusban szinte észrevétlenül vezényli le a kétharmad az eddigi egyik leggusztustalanabb támadását a magántulajdon ellen. Amilyen kapkodó és dilettáns a gazdaságpolitika, olyan tudatos, következetes…..
Narvál 2013.08.06 21:48:58
Orbán Nagyvezír és a haverok éppen tipródtak, hogy mi a francot kezdjenek azzal a nyüves 100 milliárddal, amit a NAGY MAGYAR BANK (továbbiakban: NMB) létrehozására szántak, ha már azokat a fafejű bajorokat nem tudták lenyomni (www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/orban_megvenne_az_mkb_bankot_messzire_rugta_a_pottyost_2.135949.html). A kis balgák azóta is verik a fejüket a falba.
Ahogy vakargatják a búrájukat, a Nagyvezír felugrik.
- Béláim! Hiszen az állam az én vagyok! Eriggyetek haza és holnapra álljatok elő a tervvel. Jogi aggályaitok ne legyen (ha már erkölcsi eleve nem lehet), olyan törvényt rajzolunk amilyen kell.
Másnap újra összegyűlik a kupaktanács. Jön az első ötlet.
- Csapjunk hozzá egy kicsit a lóvéhoz, oszt’ vegyük meg az OTP többségét. A maradék meg magától fog könyörögni, hogy vegyük meg a részét gombokért.
- Az nem lesz jó. – szól a Nagyvezír – Mit szól majd a Csányi? Meg amúgy is, legyél csendesebben. Még lehet, hogy ott áll a hátad mögött. Amiért hülyeséget beszéltél, csak egy trafik koncessziót kapsz, és kimaradsz egy kör közbeszerzésből. Más valaki?
Ilyen durva szankciók után - amiből egy is elég fájdalmas tud lenni – inkább mindenki ráült a nyelvére. Már kezdett kínos lenni a csend, amikor a legkisebb okos szegénylegény (minden relatív) összeszedte minden bátorságát és feláll:
- Felséges királyom, egy életem, egy halálom. Én tegnap jártam a helyi takszövben, akkor jutott az eszembe egy ötlet. Itt van egy csomó apró kis takarékszövetkezet. Olyan csinosak, akár sok kis szalámi karika. Ráadásul a kis huncutok többsége el is kezdett tömörülni valami Takarékbank nevű izébe, ami kereskedelmi banknak kicsi, takszövnek nagy. Mi lenne, ha mi ezekből a kis karikából összegyúrnánk egy rúd szalámit. (Gyorsan hátranéz) Hátha lenne olyan jó, mint a téliszalámi.
- De a takakrészövetkezetek magántulajdonban vannak. – mondja egy szerencsétlen (másnak kopogtat nála a TEK)
- Kuss. Ne bombázz negatív hullámokkal. Mondtam, hogy a törvény nem akadály. Kisajátítjuk a Takarékbankos részvényeiket, aztán majd kifizetjük két jó nevű könyvvizsgáló véleménye alapján …. - sajnos a kuncogástól köhögőroham jött rá.

Hirtelen megfagy a levegő. Senki nem mozdul, de mindenki lelki szemei előtt csattan a műanyaglakat. De az okos szegénylegény kapcsol. Hülye lenne veszni hagyni élete nagy lehetőségét, jól hátba vágja a Nagyvezírt. Az hálásan pillant rá, a szegénylegény pedig lelki füleivel hallja csilingelni a forintokat.

Mikor kicsit összeszedi magát, a Nagyvezír párás szemmel biccent egyet.

- Folytasd fiam.
- Szóval az lesz a mi kis trójai falovunk. A folytatást, pedig már az irodalomból ismerjük. – bizonytalanul körbenéz kezdjen-e magyarázatba, de végül úgy dönt, hogy ennyit talán kinézhet ezekből.
- Csodás, csodás. – tapsikol a főnök, de aztán eszébe jut valami – Fiam. Jól tudom, hogy a bankszakmából jössz. Akkor tudod, mi a titoktartás. Ez nem holmi parasztvakító politika. Ez biznisz, úgyhogy nem akarok kiszivárogtatást. Ha mégis megtörténik, akkor könnyen Csepelen találhatod magad hat láb mélyen. És az időzítésre figyeljetek!