Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J_Kati_

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miután végre megfejtettük a Conchita Wurst jelenséget, hogy miért tabudöntő a megjelenése a többség számára, továbbá rájöttünk hogy ki is ő valójában és micsoda, ideje foglalkoznunk azzal a szociokulturális jelenséggel ami miatt a kevésbé feltűnő, nemükkel azonosuló…..
J_Kati_ 2014.05.16 00:41:12
@S=klogW: Tegyük fel, hogy leszbikus vagyok, és számomra mondjuk nem lehet vérfelháborító, hogy a "csúnya, goni heterok", a számomra mások házasodhatnak, kézen fogva sétálgathatnak, folyamatosan a képembe dörgölhetik a csókjaikat??? És ez ellen nem tudok védekezni a piros x-szel, mint mondjuk ennél a blognál adott eme lehetőség, ahogy te is említetted... A különbséget azért picit érzed?
J_Kati_ 2014.05.16 00:49:34
@S=klogW: Én nem érzem propagandának. De ha az is lenne, miért zavar, mi közöd hozzá? Mikor engem is bírálnak, akkor azt szoktam a hasonló szituációkra felelni, hogy könnyű ám a készbe belekötni, nyugodtan lehet bárkinek blogja (több esetben sajnos...).

Szerintem ez a blog korrektül, érthetően , intelligensen megfogalmazva, nem tolakodóan foglalja össze az információkat a témával kapcsolatban. Kár, hogy neked ez nem jön át... :(
Próbáltam ellenállni a kísértésnek, mégis elbuktam. Beálltam a sorba, és ennek manifesztációját olvashatjátok most - Conchita Wurst ugyanis hirtelen tényleg megkerülhetetlenné vált. Az MNO kommentjei között tömjén buzizás indult meg, Kovács Áron kiakadt, Puzsér Róbert…..
Ha a lábamra léptél, szállj le róla. Ha véletlenül léptél a lábamra, szállj le róla. Ha nem vetted észre, hogy a lábamra léptél, szállj le róla. Ha a ti kultúrátokban az a szokás, hogy az emberek más emberek lábára lépnek, akkor az egy rettenetes kultúra. Es szállj le…..
J_Kati_ 2014.04.22 13:50:12
@semota: Ha már ismét megszólítottál megkérhetnélek, hogy hagyj békén? Most komolyan, erről hogy jutottam eszedbe??? Te is leszállhatnál az én lábamról és abbahagyhatnád, hogy idézgetsz, elítélendő rossz példaként hozol fel, baromira unom. Előre is köszönöm!
Egyébként ennyit a nagy segítőszándékodról... Babi szerintem azért kérdezett téged, mert te felnőttként lettél diagnosztizálva, míg a lányom gyermekpszichiátrián kapta...
De ez a válaszolási stílus és minőség is téged minősít, nem engem.
Április az autizmus-tudatosság hónapja, amihez jelen blog is csatlakozni szeretne. A „Fuss, gitározz, süss sütit, szarj a járda szélére az autistákért” (by AC) mintázatú kezdeményezésekhez csatlakozva, meghirdetjük a Szexelj az autistákért! kezdeményezést.   Az akció…..
J_Kati_ 2014.04.09 01:44:47
Kövezz meg, akár pontos címet is adhatok, hogy meg tudd ezt tenni, de én, mint elméletileg nt, aki autista gyerek anyja vagyok, rosszul érzem magam az utóbbi posztjaidtól, és hiába vagyok a gyerekem által érintett, mégis, annyira ellenszenves ez a támadás, amit intézel a rohadt nt-k ellen, hogy fáj (és abban bízom, amit mindenhol olvasok, hogy az autik is roppant különbözőek, és remélem nem lesz ilyen megkeseredett a lányom, mint te és nem érez késztetést arra, hogy kirekesztő, kötekedő, a kákán is csomót kereső legyen, mint te). :/ Nem ellenségek vagyunk, hidd már el!!! De elméláztam azon, hogyha bennem, aki résznyire azért érintett a témában, mégis ennyire negatív érzelmeket generálsz, akkor egy teljesen kívülálló mi a lótúrót gondolhat, ha az írásaid alapján próbál képet alkotni az autistákról? Ez a személyedre mérten elhanyagolható jelentőségű, de a közösség érdekeit eléd helyezve igen is káros lehet! Kérlek, tartsd szem előtt, hogy ha egy csoport (jelen esetben az autisták) érdekeit akarod valamilyen szinten képviselni, akkor ezzel a hozzáállással nt-éknél pont az elzárkózást, ellenszenvet fogod kiváltani és sajnos az nt-k vannak többségben, és ezt még te sem tudod megváltoztatni, így nem értem, hogy mé' jó neked, ha széllel szemben pisálsz? Tegyél akkor inkább azért, hogy a két tábor (aminek különbözőségét te is felnagyítod sokszor és próbálod beállítani az nt-ket valami gonosz, autigyűlölő szörnyetegeknek, akik csak arra játszanak, hogy minél rosszabb legyen nektek...) közelebb kerüljön egymáshoz. És nem csak az a bajom, hogy pusztán az nt-ket kritizálod, hanem hogy azokba döfsz leginkább, akik valamennyire érintettek és szeretnének az érdekeitekben lépéseket tenni. Legyenek ezek a lépések setesuták vagy nem, hasznosak vagy haszontalanok, a szándék szerintem nem elhanyagolható. Ha meg ez az alap dolog és FELELŐSSÉG nem érdekel, akkor a blogod legyen egy puszta személyes blog és ne fémjelezd az Aspiságoddal, mert bár te egyetemesnek érzed és gondolod azt, hogy minden auti olyan, mint te, ez a valóságban nem biztos, hogy így van... :P (És továbbra is tartom magam ahhoz, hogy engem meg ne hívjatok neuroTIPIKUSNAK, mert lesajnáló, lealacsonyító, tucatosító számomra! Előre is köszi!)
J_Kati_ 2014.04.14 04:18:22
@semota: Esküszöm, hogy megfogadtam, hogy nem olvaslak és nem reagálok többé a hsz-eidre, de nem bírom ki!!! Többen megkerestek privát üzenetben, hogy mennyire kifordultál magadból (kb. azóta, mióta vérfeminista lettél...) és mennyire kártékonyan viselkedsz az !!!autizmussal élők!!! megismerésére, elfogadtatására nézve! Teljes alázattal, könyörögve kérlek téged, hogy ezt hagyd abba! Érzem az élt az írásaidban, de ezzel tényleg csak távolítod magadtól a nem elit Aspikat, akik ugye a geci nt-k a szótárad szerint!!! Számomra (és sok szülő, nem szülő, akárki) számára teljesen negatívok az utóbbi írásaid, régen másabb voltál, és annak volt építő, közelítő, megértést előmozdító ereje, de most mintha tényleg arra játszanál, hogy provokálj, kritizálj, személyeskedj, megalázz. És ez egyre frusztrálóbb! És már azt is tudom vagyis sejtem, hogy az ellenvélemény miért nem kap olyan nagy hangot nálad, mint a támogató hsz-ek... :P :D (Törlöd és kitiltod a veled egyet nem értőket, miután kifogysz az érveidből...nem először írták már ezt nekem, kíváncsi vagyok, hogy mikor leszek én is feketelistás...) És már megint az én szavaimat idézed, ráadásul nem úgy, ahogy én értelmeztem és szántam. De most komolyan, minden betűt, szót meg kell tárgyalni, meg kell magyarázni??? És ha jövök azzal, hogy ez valószínűleg az autizmusodból fakad (szó szerinti értelmezés,az átvitt értelmek felismerésének nehézsége, empátia részleges vagy teljes hiánya), akkor jössz a buksisimogató/ráálltálalábujjamra/neálltalánosíccsá/nebeszéljfentről/eznemaz autizmusomhanemavéleményem sablonszövegeiddel... És szerintem sokan ezek miatt sem mernek hozzászólni a blogodhoz...
És akkor az ismét idézett mondatom: "Értem a poszt lényegét, de azt azért ne felejtsük el, hogy sok-sok autista nem tudja úgy kifejezni magát, mint Te, Semota. És az ő gondolataikat a szülőknek, szakembereknek, gondozóknak, szervezeteknek kell megfejteniük"
Cseszettül nem azt írtam, hogy vannak a nagyon jól beszélő, jóképességű autizmussal élők és a másik véglet. Nem vagyok egy hű de okos nő, de azért olvasok/olvastam pár könyvet, és napi szinten ebben élek (nem tudom, élnek -e a szüleid, de ha igen, tudnék tőlük ezt-azt kérdezni...) és rohadtul bánt, hogy azt nem nézed ki belőlem, a selejt nt-ből, hogy felfogjam, hogy mit jelent az a szó, hogy spektrum! Hidd el tudom, és szerény véleményem szerint az általad több ízben idézett hsz-em sem arról szólt, hogy vannak a zseni autik meg a "biodíszlet ballasztok". De te így akarsz beállítani és ez iszonyúan zavar. Lehet, hogy te nem voltál olyan szinten érintett, mint az én lányom, de ha érdekel a téma, privátban elküldhetem a címem, eljöhetsz, megnézheted, hogy szülőként milyen ezt megélni és hogy a lányom mennyit szenved az által, hogy a beszédmegértése sem olyan, mint a vele egykorúaké és bár 3 évesen elszámol 20-ig, tökéletesen mondja az r betűt, hihetetlenül gazdag szókinccsel rendelkezik, mégsem tudja elmondani pl, hogy mi a baja, mije fáj, éhes -e vagy szomjas.... Természetesen ott a rengeteg csoda, hát persze, esküszöm, hogy sokszor el is érzékenyülök rajtuk, de ezek nem teszik semmissé azt a sok küzdelmet, amit azért teszünk, ami más szülőknek természetes... És amin meg te félresiklottál az az, hogy az én fejemben a sok-sok nem egyenlő az összessel, te pedig úgy próbálsz beállítani, mintha ezt írtam volna, pedig nem! De tényleg igyekszem lelépni, mert látom, hogy nincs értelme írnom, bele sem próbálsz gondolni a mi helyzetünkbe, de azt persze elvárod, hogy mi meg mindent toleráljunk. A jelszó szerintem a kölcsönösség lenne... De nem kezdelek el gyűlölni, de csak azért, mert elméletileg auti vagy... (egy sorstárs anyuka írta, hogy ha nt írta volna a soraidat, akkor széttépne, de tiszteletben tartja azt, hogy te auti vagy... hehe, mindjárt kapom erre is a "mértmosodösszeazérintettségemetavéleményemmel" szöveg. :D :D :D

veol.hu/hirek/mmberek-nem-lehetunk-1579489

Ő előttük fejet hajtok, sőt felnézek rájuk, de téged egyre inkább csak szánni tudlak. És nem azért, mert autista vagy, hanem azért, mert az írásaid alapján nagyon negatív ember lehetsz, talán boldog sem vagy. :/ Nem gondoltál még arra, hogy a monitor mögül kilépj és tegyél tényleges lépéseket az ügy érdekében??? Sokszor írjátok, hogy a szervezetek nem veszik figyelembe az észrevételeiteket. Szerintem, ha többször próbálkoznátok, többen összefognátok, nyílt levelet írnátok, esetleg érintett szülőket is bevonnátok, akkor talán nagyobb visszhangja lenne és talán változnának a dolgok az előnyötökre. De ezzel a fellengzős stílussal tényleg eltávolítasz sok embert magadtól és bármennyire is hasznosak az írásaid, egy idő után már nincs az embernek ide jönni, mert ugyan azt csinálod, mint amit az nt-k szemére hánysz...
J_Kati_ 2014.04.15 22:48:51
@semota: Visszhall...
Neked is minden jót és kívánom, hogy elérd a célod a munkásságoddal!
"Nincs bajom a buzikkal, amíg csak a négy fal között csinálják!" - hallhatjuk az elcsépelt kijelentést minduntalan. Egyetértesz? Vagy pont nem? Akármi is a válasz, most itt az idő, hogy kipróbáld, milyen a szerelmeddel együtt élni úgy, ahogy egy meleg párnak kell nap mint…..
J_Kati_ 2014.03.30 14:20:17
@maxval a gondolkodó birca: Te nem csak homofób vagy, hanem még ostoba is.
J_Kati_ 2014.03.30 15:38:11
@maxval a gondolkodó birca: Inkább vagyok akkor nemnormális, mint homofób!!!
Az a jó, hogy te legalább normális vagy! :D Én olyan jókat röhögök amúgy rajtad néha, bár miután abbahagyom, elkezdelek nagyon sajnálni. :( Vagy inkább szánni...
J_Kati_ 2014.03.31 15:26:55
@maxval a gondolkodó birca: Igen, pontosan így van, jól látod a helyzetet. Ismersz bennünket személyesen, hogy így rátapintottál a lényegre? A gyerek lombikkal fogant, mert én le nem fekszek egy különböző neművel. Gondolom a pokol tűzin fogunk szénné égni, de igyekszünk majd kigyógyulni a betegségünkből. :P :D

Amúgy miért kérdezitek ennyien tőlem ezt? Mit számít, hogy leszbi vagyok -e vagy sem?
"Marcell sokáig nem válaszolt, majd végül elmondta, hogy valójában ő is azt szeretné, ha Krisztina végre megkérné a kezét." Egy jó blogról lényegében véve tök felesleges bármit is írni; pláne jelenlegi alanyunkról, A pinám kivan-ról. Minden részletében…..
Azon olvasóinknak, akiket XX-kromoszómával áldott meg az sors, ünnepi fejléccel kedveskedünk. Mert igen, vannak ugyanolyan számban női szuperhősök is.  Jobb pasit nem találtam - és amúgy is a belbecs, mintsem a külcsín a fontos. Na jó: Nem mintha nekem nem okozna örömet…..
Jó rég írtam, tudom... Mindenkit elhanyagolok, tudom... Magamat is... December közepe táján Zsófi szorongása fokozódni kezdett. Először az tűnt fel, hogy előfordult, hogy lefektettük este aludni, ő pedig nem aludt el, hanem mesékből mondott el részleteket, mondókázott, meg az…..
J_Kati_ 2014.02.10 21:34:46
@klebsiella: Veletek volt esetleg Adél is babakocsiban??? Annyira ismerősnek tűnt Zsófi a képek alapján. Mikor láttam az aranyos kislányt, aki lehet, hogy Zsófi volt, akkor azon agyaltam, hogy ők vajon mit keresnek itt...
Sajnos mi vidékiek vagyunk, így a szülőtréningek kilőve. Pedig én is nagyon szívesen találkoznék veled! Ha valaha Kecskemét-Szeged környékén jártok, akkor nézzetek be hozzánk, a két várostól nem lakunk olyan messze. :)
Az Asperger-szindróma diagnózisát követően az anyák részéről a leggyakoribb érzés – a megkönnyebbülés. (Persze csak a szükséges gyászmunka elvégzése után). Én magam is gyakran kaptam édesanyáktól olyan visszajelzéseket, hogy „jaj, de jó, hogy végre kiderült, hogy nem…..
J_Kati_ 2014.01.26 04:12:10
@Alil: De még ha pszichopata is az anyuka, hogy jön az autizmushoz?
J_Kati_ 2014.01.30 00:32:56
@semota: Személyes tapasztalatom az, hogy teljesen... Sógoromékkal november óta nem beszéltem, a barátok is eltűntek. :( És ez fáj és szar! Azért is, mert mikor kérdeztek a leányzóról, igyekeztem szépíteni a dolgokat, persze az őszinteség keretein belül, de úgy tűnik, ezzel sem értem el azt, hogy ne kopjanak le. Pedig tényleg igyekeztem! Abban bízom, ha ovis lesz (speciális csoport van kijelölve neki), ott talán találok pár "hús-vér" szülőt is, akik hasonló dolgokon mennek keresztül.
Stimmelésnek (stimming) azt nevezzük, amikor az autizmussal vagy Asperger-szindrómával élő ember valamilyen ismétlődő ingernek teszi ki magát. Legismertebb fajtái a hintázás (rokkolás) és a repkedés, de kevésbé feltűnő formái is előfordulhatnak – olyanok, mint a fel-alá…..
Sok helyen sok különböző információról lehet hallani, én most a személyes tapasztalataimat írnám le ebben is.A gyermek 10 éves koráig  Gyes és Emelt  összegű családi pótlék is jár. Ezt az Államkincstárnál kell igényelni, ugyan akkor az utazási kártyát is meg kell…..
Nem is tudom hol kezdjem, mondjuk talán kezdem a legáltalánosabbal.Az emberek valahogy nem értik mag, hogy nem kéne megsimogatni csak úgy a gyereket, hisz elvégre a kutyához sem megyünk csak úgy oda, mert mi van ha rosszul esik neki és megharap. A gyerekek bár nem harapják meg ezeket az…..
Praxis Pénz beszél, kórház ugat 2013.09.06 08:43:31
Sokan vannak, akik a szülésznőnek szánt 40-50 ezer forintot ki tudják gazdálkodni, de az orvos és  a szülésznő költségei együtt már bőven 250 ezer forintra rúgnak, és még ha tervez is az ember előre a gyerekvállalással, azért annak a 200 ezer forintnak van jobb helye, mint…..
J_Kati_ 2013.09.06 21:08:49
@jágör68: Én sajnos nem fogadtam, mert nem volt miből... Nem kívánom senkinek!
Nagy megdöbbenésemre a 22 hónapos kislányom ott kószált egyedül, felügyelet nélkül. Épp a lefelé vezető lépcső előtt kaptam el, simán leeshetett volna. Gyermekünk másfél éves volt, mikor feltűnt, hogy a viselkedése valamiért furcsa, valahogy nem olyan, mint a többi gyerek.…..
J_Kati_ 2013.08.06 16:01:13
@kisQtya: Én is nagy problémának tartom, hogy senki nem kommunikál senkivel hatékonyan, és ezekből adódnak ilyen dolgok. Értem én, hogy az egyik egészségügy, a másik meg oktatásügy (asszem), de a cél érdekében nem ártana összedolgozni. Nem, sajnos nem vagyunk kibélelve pénzzel, de a férjemnek viszonylag rugalmas a munkája, ketten valahogy majd megoldjuk, de értem, hogy miről írtál. :(
@karamellcukorka: Egy vidéki és egy fővárosi intézményt javasolt a bizottság, és mivel a főváros tőlünk nagyon messze van, ezért döntöttünk inkább a közelebbi, vidéki kórház mellett, mint utóbb kiderült, rosszul, de ezekből tanul az ember. Vissza kellene vinni kontrollra, de nem oda fogom, hanem Budapestre, már tippem is van, hogy hová. A Delej utcával az a problémám, hogy nem tudom előteremteni a vizsgálat árát sajnos. :(
@neduddki21: Azért nem korai, mert nagyon sokat számít, hogy mikor kezdődik a fejlesztés. És ha olyan szerencsénk lenne, hogy csak én, és pár gyógypedagógus benéznénk, és csak lassabban fejlődik, akkor sem ártunk a fejlesztésekkel annyit, mintha húznánk az időt, és várnánk a csodát. Nála több területen (kommunikáció, ami alatt nem csak a verbálist értem, szociális dolgok, rugalmatlanság, sztereotíp/repetitív tevékenységek) áthatóan voltak/vannak lemaradások, de már sokat fejlődött bizonyos területeken (tud vagy 40 mondókát, verset, de egy egyszerű kérdésre csak visszamondja a kérdést). Az autizmus diagnózis felállításához szerintem is fiatal volt, de ezt nem nekem kellene tudnom, és nem is az volt a célom, hogy mindenképp akasszanak rá valamit, hanem hogy a fejlesztéseket be tudják lőni. Egyébként kevert specifikus fejlődési zavar kódot kapott, és bár a gyógypedagógus nagyon tiltakozott az autizmus ellen, azért ki van emelve, hogy sok tünete van.
@sárga nyúl: Nem tudom, egyről beszélünk -e, de elképzelhető. A rossz tapasztalat után elég sok negatív véleményt hallottam a helyről, jobban jártam volna, ha előre kutattam volna... Az az érdekes, hogy mindenhol azt hallani, amit te is írtál, és egyet is értek vele, hogy mennyire fontos a mielőbbi beavatkozás, a korai fejlesztés, a megelőzés, de ne tudd meg, hogy mennyien néztek/néznek a mai napig őröltnek, hogy nem hagytam annyiban, és vittük, de nem érdekelnek, látom, hogy már mennyit változott, és eddig egy szakember sem mondott olyat, hogy csak mi reagáljuk túl, vagy hogy nincs semmi gond, vagy esetleg nevelési probléma. Bár ezt mondták volna!
J_Kati_ 2013.08.07 16:04:16
@Béka53: Én is sok jót hallottam róla, amint anyagilag lehetőségünk lesz rá, kipróbáljuk.
@soymilk: Igen, járunk gyermekneurológushoz, aki nem tartja valószínűnek, hogy szindrómás. Vérvételre is elküldött, volt pár eltérés, de azt mondta, nem jelent gondot. A hónap végén kell vinni kontrollra.
@VT Man: Az elején nagyon megviselt, hogy nem olyan, mint a többi gyerek, de már máshogy állok hozzá, nem élem meg tragédiaként. Alternatív módszerekről is sokat olvasok, szívesen kipróbálnám a GAPS-diétát, de nem tudom elképzelni, hogy a bölcsiben hagynák... Pár hónapért meg nem kezdtünk bele.
@meow?: Köszönöm! :) Már sokat fejlődött (pl. néha már hallgat a nevére), csináljuk a tsmt-t becsülettel. Az biztos, hogy türelemre tanít az állapota.
@Dr.laikus PhD: Nekem egy érintett anyuka mondta a következőt, aminek hatására nem húztam tovább a vizsgálatokat: nem bélyegként, hanem mankóként gondoljak a különféle kódokra, amik segítenek a szakembereknek, gondozóknak, hogy hogy tudnak a legtöbbet segíteni. Nekem is megfordult a fejemben, hogy gyógypedagógusnak tanuljak, mert tényleg sokszor elvesz az ember a sok információban, de végül letettem erről a tervemről.
@mésange: A hallását BERA-vizsgálattal nézték, ami ekkora gyereknél is elég reális és pontos eredményt ad. Írtad, hogy te nem biztos, hogy rángatnál egy gyereket mindenhova. Pár embertől megkaptam, hogy miért nem hagyom, még olyan véleményt is hallottam, hogy a fejlesztések kínnzások. Pedig egyáltalán nem azok, sőt, a tsmt-t imádja, a gyógypedagógiai foglalkozások pedig teljesen játékos formában történtek. A vizsgálatok is, szóval szerintem megéri "rángatni", mert csak így deríthetjük ki, hogy mi van vele. Én, ha ölbetett kézzel várnám a csodát, és később kiderülne, hogy csak az időt fecséreltem, bűntudatom lenne. És én hiszem, ha semmi nem lenne vele, akkor közölnék, hogy ne vigyem többet, és inkább magamat kezeltessem. Nem hiszem, hogy ha egy teljesen átlagosan fejlődő gyereket visznek a bizottsághoz, pszichiátriára, stb., akkor rá is ráhúznak valamit, csak mert annyira imádnak kódokkal dobálózni. A közösség húzó ereje a kislányomnál szerintem azért nem lesz annyira látványos, mert nem érdeklik a gyerekek. A játszótéren is csomószor játszanának vele, ő rájuk se néz, hanem inkább elvonul homokot szórni és azt bámulja fél óráig. Vittem családi napközibe is, ahol egy kislány rámenősebben barátkozott volna vele, és ettől ő annyira kiborult, hogy hamarabb kellett érte menni. :( Szóval biztos vannak, akikre nagyon jó hatással van a közösség, de egy olyan gyerekre, akit inkább zavarnak a többiek, nem hinném, de ne legyen igazam.
@MagánEmber: Ezt a mondatát nem tudtam hová tenni. Főleg, hogy értelmetlen, hisz ugye sok esetben előfordul, hogy egy autista értelmi fogyatékos is. És annyira meggondolatlanul dobálózott a szavakkal. Jó, én olvastam sokat a témában, de tegyük fel, hogy nem. Benyög egy ilyet, hogy az autisták nem fejleszthetőek, én elhiszem ezt, pár év múlva meg mégis ez lenne a diagnózis, biztos, hogy összetörnék, hisz az ugrana be, hogy ó, jaj, hát rajtuk nem lehet segíteni... Még jó, hogy minden ostobaságot nem hiszek el.

Bear Man: Igazából a Vadaskert és a SOTE közt vacillálok, de valószínűleg a Vadaskertbe fogunk menni. Mindkét helyről egyébként jókat hallottam. Legalább ott abban biztos lehetek, hogy nem fogom egy nap hatszor hallani 6 különböző dolgozótól, hogy miért hoztam ilyen piciként... Kár, hogy elsőre nem a megfelelő helyre vittük, de tanulópénznek jó volt.