Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Józsa Szabolcs

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valahogy eddig elkerülte a figyelmem egy levél, ami a blog levelesládájába érkezett a lenti videó linkjével, de most meglett, jobb későn, mint soha. A videón egy előadás látható, ami június 13-án hangzott el a Parlamentben, az Információs Társadalom Parlamentje nevű…..
Józsa Szabolcs 2013.08.05 13:43:18
Sziasztok
Mivel megszólítva érzem magam, úgy érzem kötelességem, hogy választ adjak és tisztázzak félreértéseket. Mivel eléggé lefutottnak tűnik a thread, remélem még nem késő, és el fog jutni mindazokhoz akik véleményt nyilvánítottak feljebb.
Először is szeretném megköszönni, hogy ennyien elmondtátok a véleményeteket, ez nekem egy fontos visszajelzés. Egyértelműen látszik, hogy az egyik legnagyobb félelem, a tisztaság és átláthatóság körül van. Igyekezni fogok, ha bármi előrelépés történik az ügyben, hogy ehhez ne férhessen kétség. Addig is viszont arra kérnék mindenkit, hogy legyen egy kis hite abban, hogy tudnak jó dolgok történni még Mo-n is.
Szeretnék elnézést kérni azért, ahogy sikerült az előadás. Szerettem volna jobban képviselni a szakmát, de sajnos a monitor olyan messze volt és olyan kicsi, hogy semmi nem látszott belőle így a telefonomról kellett nézem pdf-ben az előadásom diáit. Ezért akadok meg olyan sokszor a mondandómban, legközelebb jobban rákészülök.
Azért is elnézést kérek, hogy az MJSZ elnökeként vagyok jelen, ami egy nem létező szervezet, így nem is lehetek az elnöke. Ez a szervezőkkel egy "megegyezés" keretében alakult így, ami gyakorlatilag feltétele volt a felszólalásnak. Úgy gondoltam, hogy kegyes hazugság, mely nem árt senkinek. Már csak azért is, mert bár a szervezet mint olyan nem létezik, de alakulóban van. Nem döntöttünk még a pontos szervezeti formáról, vagy tisztségviselőkről, de a játékfejlesztő cégek nagyon nagy többsége támogatja az elképzelést. Ezt onnét tudom, hogy immár több mint 4 éve kb. havonta elhívom az összes magyar játékfejlesztő cég vezetőjét egy találkozóra, ahol aktuális témákról szoktunk beszélgetni. Általában 9-10 cég szokott eljönni, az egészen kicsitől a legnagyobbakig ki többször, ki csak időről időre. Pl. bevételi adatokról, user szám alakulásokról, sikeres, kevésbé sikeres húzásokról szoktunk beszélgetni vagy kiadói kontaktokat cserélünk. Úgy gondolom, hogy ez a szakmai fórum semmiképpen sem nevezhető gittegyletnek, már csak azért sem, mert kb 30 cég van benne, szóval a magyar játékfejlesztés nagy többsége.
Ezeken a találkozókon már régóta beszélgetünk egy fajta szerveződésről és itt el is hangzott többször a parlamenti felszólalás lehetősége, ahol legitimációt kaptam a képviseletre. A felszólalásnak pedig az volt a feltétele, hogy egy szervezet nevében történjen, így előlegeztem egy szervezeti formát és titulust.
Annak ellenére, hogy nem volt konkrét visszajelzés a felszólalás után (bár Dr Baja Ferenc visszautalt az előadásomra az övében), nagyon fontosnak érzem, hogy erről a témáról beszéljünk. Az IVSZ 5 éven belül duplázni szeretné a szoftver export bevételeit, melyre állami közös szerepvállalást indítanak egy inkubációs program keretében. Az Horizon 2020 EU-s gazdaságélénkítő kutatási programban kiemelt szerepet szánnak a kreatív iparágaknak, amik között a játékfejlesztés nevesítve van (2014ben indul). A Gamescom közeledtével az inboxom tele van különböző országok gazdaságélénkítő szervezeteinek az ajánlataival, hogy mit kapok, ha a játékfejlesztő stúdiómat átköltöztetem oda. Közben az ezek Magyar megfelelőjétől a HITA-tól elvették a forrást, hogy ugyanezen a fórumon egy közös standdal szerepelhessenek a hazai cégek.
Úgy gondolom, hogy a finn játékfejlesztő program a Games Refuelled egy nagyon jó példa. Bővebben itt:
www.tekes.fi/programmes/Skene
Valami hasonlóra lenne szükség úgy gondolom, ahol a mentoráláson és a kezdeti nehézségeken való átbillentésen van a hangsúly. Egyelőre ne kérjetek számon rajtam konkrét programot, mert ott még nem tartunk, de ha nem kezdjük el most a beszélgetést, soha nem is fogunk ott tartani, mert elmegy mellettünk a lehetőség. Ezért is szeretném megköszönni mindenkinek, aki itt leírta a véleményét, mert ez egy fontos visszajelzés, nekünk akik a fórumokon próbáljuk képviselni az iparágat.
Remélem segített amit itt leírtam, ha van bármi kérdésetek, nagyon szívesen válaszolok akár itt a nyilvánosság előtt, akár privátban: szab(at)nemesys.hu.
Üdvözlettel,

Szab