Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács Mariann

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ZZ talált egy lemondhatatlan ajánlatot, a hülyének is megéri, akkor is fizetni kell, ha nem adják el az ingatlant: Szüleim kaptak egy "kedvező" ajánlatot ingatlanuk eladására. A Félszázalék.com oldal üzemeltetője a hírek szerint mindössze az ingatlan értékének fél…..
Kovács Mariann 2013.08.05 12:02:34
Azért a fenti cikk nem teljesen pontos, ha nem kerül eladásra az ingatlan minimum díja van a fent említett cég szolgáltatásának, 50ezer forint+Áfa, ha 0,5%-os opcióval kötik a szerződést!

Ez lényegében egy hirdetési szolgáltatás extra kiemelésekkel, amikért egyébként magánszemélyként is fizetni kell, azokon az oldalakon ahol hirdetnek. Kimegy egy üzletkötő, felméri az ingatlant, elkészít egy részletes leírást, fotóz, majd feltölti a piacvezető portálokra, ahol rendszeresen frissítik és kiemelik a hirdetéseket. Ennyit egy ingatlanközvetítő sem tesz az ügy érdekében, mivel ha nem úgy ítéli meg, hogy eladható az ingatlan, az életben nem tesz rá kiemelést és frissítést, hogy a listák elejére kerüljön. Vagyis az ügyfél egy kiemelt hirdetési szolgáltatást kap ( ami nyilván akkor működik ha reális áron hirdeti az ingatlant, elszállt áron miért is várna csodát? ) Ha kiszámolja bárki, hogy ezek a hirdetések mennyibe kerülnek 6 hónapra ilyen kiemelésekkel, valamint egy képzett üzletkötő dolgozik vele, benzint használ, telefonál, stb., máris nem egy eget rengető összeg a minimum díj, főleg, hogy egy nagy méretű molinót is kihelyeznek az ingatlanra!
Egy ingatlanos többet tesz a 3-4-5%-ért? Igen… kikíséri a vevőket, talán ott reálisak a milliós tételek? Hirdet más oldalakon az ingatlanosok 90%-a mint ahol ez a cég? Egyáltalán, meg tudja fizetni a kiemeléseket 6 hónapig, vagy akár egy évig is? Követi akár az ingatlanos, akár a tulajdonos a hirdedetést naponta? Nem, mivel kis ország, kis piac, lényegében 10 nagy ingatlanos portállal ( ingatlan.com, ingatlanok.hu, expressz.hu ) Magyarul ha reális áron van az ingatlan, a tulajdonosnak nincs szüksége ingatlanost megbízni ( aki ugye csak kísérgeti a vevőket, ugyanazokat, akik az ingatlanost ezekről az oldalakról hívják fel, tehát az az ingatlanos kaszál, aki szerencsésebb ) Nyilván az ingatlanosok szemét böki egy ilyen cég, miért is ne tenné, hiszen valódi konkurencia számukra, simán el tudom képzelni, hogy ilyesmi érdekek állnak az ilyen ingatlanmarketing cégek lejárató hadjárata mögött…

Mindezeket végiggondolva nincs kockázat a tulajnak, ha nem megy el az ingatlan, fizet egy korrekt hirdetési szolgáltatásért egy előre rögzített minimum díjat ( amit egyébként is fizetne a hirdetési oldalakon ), ha pedig elmegy, megspórolta az ingatlanos díját és kifizeti a 0,5%-ot, vagy a választott csomagnak megfelelő százalékot, de semmiképp sem 3-4-5%-ot. Ha pedig úgy gondolja, hogy veszi a fáradtságot és maga intézi, hát miért ne tehetné?
Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy aláír-e ilyen feltételekkel vagy sem, ettől még nem lesz csaló egy cég.

Végére pedig egy egyszerű példa:
Adott egy 20 milliós ingatlan. A tulajdonos több úton is elindulhat, ha el szeretné adni.
1, megbíz 3-4 ingatlanost, akik hordják neki az érdeklődőket ( akikkel a fent említett hirdetési oldalakról kerülnek kapcsolatba ), így a végén BIZTOSAN kifizet minimum 600, de inkább 800 ezer forint + Áfát ha eladták, persze hirdetheti ő maga is, de ha nem költ a kiemelésekre, frissítésekre, akkor szinte biztos, hogy az ingatlanos hirdetését előbb találják meg, így a végén fizetni fog az ingatlanosnak
2, próbálkozhat saját maga, de itt az esetek nagy részében minél olcsóbban próbálják meg megoldani és nincs is idő a legtöbbször arra, hogy figyeljen rá, hogy rendszeresen frissüljön a hirdetés, sokan fotót sem tesznek fel, felrakják 1 oldalra, vagy néhány ingyenes apróhirdetési site-ra, természetesen így elég gyér látogatottsága lesz és kicsi a valószínűsége a sikeres értékesítésnek
3, megbíz egy ingatlanmarketinges céget, akik profi üzletkötőkkel dolgoznak, biztos lehet benne, hogy egy alapos felmérést követően mindent megtesznek az eladásért, hiszen akár jelen esetben is, nem a minimum díj a célja a cégnek (hiszen az kb. a költségeit fedezi, hirdetési díjak, üzletkötő pénze, iroda költségei, telefon stb.), hanem, hogy elmenjen az ingatlan és 0,5%-ot megkeressen, tehát rajta lesz, hogy a hirdetés folyamatosan frissüljön és minél több oldalon fent legyen, hiszen neki is érdeke. Ha nem menne el a kijelölt határidőn belül, akkor a minimum díjat kifizeti, amit amúgy a különböző szolgáltatóknál is elköltött volna kiemelésre, frissítésre, ha viszont elmegy, akkor örül és boldogan kifizeti azt a 0,5%-ot, ( 100.000 forintot ) ami az első esetben 3-4-5% lett volna és megspórol minimum fél millió forintot és mivel aki elad, az nyilván vásárol is, így ha éppen úgy gondolja, az említett cég ügyvédjét igénybe véve, további 0,5%-ot spórol az ügyvédi díjon, ami a kialakult szokások szerint az esetek nagy részében a vételár 1%-a.
Remélem így már érthetőbb mindenki számára az ilyen szolgáltatások létjogosultsága a piacon! Ez egy lehetőség, egy opció, egy újfajta piaci igény kielégítésére. Természetesen mindenkinek eldöntheti, hogy melyiket választja.

A cikk megírása előtt nem ártott volna, ha alaposan utána néz a dolgoknak...