Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagypapa

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most az az ukáz, hogy a felsőoktatásról írjak valamit, mert lesz ez a remek rendezvény pénteken, ezt kell reklámozni. Tényleg menjetek el, mert ha valami, akkor ez fontos. Ha számít a tanácsom, csak annyit mondok: ne értsetek egyet senkivel, mindenkire fújoljatok. Mert mi is fog…..
Nagypapa 2013.01.30 13:34:27
Én alapvetően rühellek blogokon kommenteket írni, mert sokszor fulladnak parttalan vitákba, de ezt nem hagyhatom szó nélkül:

Fogalmam sincs, milyen az ELTE társadalomtudomány, vagy esetleg bármely magyar egyetem bölcsész, társadalom vagy éppen jogtudományi képzése. Éppen ezért eszemben sincs kétségbe vonni a Szerző leírását Bihari Mihályról és az ELTE ÁJK-ról, és igen elszomorít, hogy ilyennek látja a helyzetet (mert sajnos félek, igaza van). De azért engedtessék meg nekem, hogy megjegyezzem: a felsőoktatás, és "elitképzés", illetve "társadalmi elit" szerény véleményem szerint nem csak bölcsészekből, művészekből és jogászokból áll. Mert léteznek természettudományos, mérnöki tudományok, meg orvostudomány is világon. (Amiről a bölcsészek, művészek és jogászok hajlamosak elfelejtkezni. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a természettudósok és mérnökök meg hajlamosak lenézni a bölcsészeket, művészeket, jogászokat...)
És nekem, mint olyan embernek, aki (azt hiszem, nyugodtan mondhatom) valamennyire azért belelát a magyar természettudományos és mérnöki képzésbe (sőt valamelyest még az orvosi képzésbe is) az a határozott véleményem, hogy annak ellenére, hogy sajnos ott is előfordulnak alkalmatlan, kegyetlenkedő vagy éppen elavult szemléletű tanárok, az oktatók döntő többsége nemcsak hogy tisztában van szakterülete legfrissebb eredményeivel, hanem tovább is adja azokat a diákoknak.
És gondolom, nem véletlen az sem, hogy bár ismerek jó pár embert, aki hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanult, és alig akad köztük olyan, ami szerint szakmai szempontból megérte. (Ezek pedig főleg Cambridge-ben tanultak. Az pedig nyilván nem meglepő, hogy a világ egyik legnevesebb egyetemén jobb képzést kapnak, mint akár itthon, akár máshol külföldön.)

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a cikk írójának bizonyos szempontból nincs igaza, mert, mint már írtam, nem ismerve a magyar társadalomtudományi és bölcsészképzés helyzetét, készséggel elfogadom a Szerző véleményét, és amennyiben jól jellemezte a helyzetet, akkor teljesen igazat adok neki a megoldással kapcsolatban is. Sőt, még csak azt sem akarom mondani, hogy akár természettudományos vagy mérnökhallgatóként nem éri meg külföldre menni, mert a mellett, hogy úgy látom, nem tudnak külföldön jobb elméleti képzést nyújtani, mint kis hazánkban, azért fontos tapasztalatokat jelenthet, akár nyelvileg, akár egyszerűen "világlátás" szintjén (hiszem belülről lát más kultúrát, társadalmat, oktatási rendszert, nyilván valamelyest más szemléletet a saját szakterületén belül, és bizonyos szakterületek esetén a magyarnál jobb gyakorlati képzést kaphat). Pusztán arra szerettem volna felhíni a figyelmet, hogy a magyar bölcsész és társadalomtudományi képzés hiányosságait, problémáit, ne általánosítsuk az egész magyar felsőoktatásra, mert van élet a jogi karon kívül is...
Ugyan nem most történt, de nagyon pozitív élmény volt, mindenképp írnom kell róla.Még a nyár elején szerveztünk egy Balaton-körbebiciklizést, akkor Noémi és Adrienn vállalták magukra a szervezőmunka oroszlánrészét, és a cél az volt, hogy minél többen legyünk, könnyedén…..
A múltkori alternatív Streets Racer videó után valaki a rendes, utolsó pályán diadalmaskodott! Méghozzá Powi! Le a kalappal, nekem anno nem sikerült, de "jó" látni, hogy semmi extrát nem kapunk, ugyanazt a Kokót csodálhatjuk meg, mint eddig... Tök megérte!UI: A sárga…..