Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ussexcelsior

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Francia tévés riport az aikidóról - 1964!  ..
ussexcelsior 2015.05.08 22:32:44
Nemrég foglaltam össze egy bejegyzésben (Kuribayashi sensei emlékezetes magyarázatai), hogy mit üzent nekünk, magyaroknak Kuribayashi sensei, amikor a szokásos, éves edzőtáborát tartotta. A bejegyzéshez rekord számú, 14 kommentár érkezett, köztük számos esetben névvel…..
Jobban felbolygatta a hazai szakmai közvéleményt az Apród.hu oldal névváltása, mint az egész választási hercehurca, de nem véletlenül. Az Apród és a Jófogás egy olyan éles harcot folytat a magyar apróhirdetési piacért, amire nem nagyon volt korábban példa. Két külföldi…..
ussexcelsior 2014.04.15 09:16:38
Kizártnak tartjuk (enyhe kifejezés), hogy online lehet harcművészetet tanulni, de a videó jó. A mozdulatok egyszerűek, bár az elsajátításuk nem az, ha igazi a támadás. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen gyenge pontjai vannak az emberi testnek, és, hogy milyen…..
Kuribayashi sensei a hétvégén Budapesten tartott szemináriumot. Természetesen elmentünk és szorgalmasan próbáltuk megjegyezni, amit mondott és mutatott. Aki lemaradt volna, annak néhány néhány mondat, ami elhangzott: "Öt éve járok ide, öt éve ugyanazt kell megmutatnom nektek.…..
ussexcelsior 2014.03.20 08:51:21
@AikiDani: "nála nem azt kell nézni, hogy a forma megfelel-e a Kuribayashi sensei által mutatottnak, hanem hogy az alapelvek egyeznek-e. "

Jó meglátás.
ussexcelsior 2014.03.20 09:11:58
Nézzünk egy példát. Adott egy ügyes 3. danos aikidoka. Ha mondasz neki egy technika nevet, hatékonyan, dinamikusan, pontosan végrehajtja. Tetszetős lesz.

Ha elmegy edzőtáborba, azt kell megpróbálni végrehajtani, amit a mester mutat. A jó 3. danos ilyenkor ugyanúgy végig kell, hogy menjen bizonyos lépcsőfokokon, mint egy 3. kyu-s. Meg kell érteni a technika lényegét, miért gyakorolják azt a technikát, mi az aktuális fókusz. Meg kell látnia az alaphelyzetet, a lépéseket, a pozíció váltásokat, az egyes mozdulatokat. Meg kell értenie, hogy minek kell történni az ukéval ahhoz, hogy a technika működjön és megfeleljen a mester elvárásának. Ráadásul mivel az aikidós életútja során már többet tapasztalt, sokkal több információt/részletet lát meg egy technikában, mint a 3. kyus.

Ezért, mikor elkezdi a gyakorlást, először lassan próbálja összerakni és alkalmazni mindazt, amit a mestertől látott. Tanulni jött. Kívülről ez a mozgás összehasonlíthatatlan azzal, amit az első bekezdésben írtam. A kívülről a padról nem tűnik 3. danosnak.

Nézzük a másik példát:

Adott egy rossz hozzáállású 3. danos aikidoka. Mester bemutatja a technikát, emberünk látja ugyanazokat a dolgokat. Meghajol neki valaki és vagy alapból ignorálja, amit látott, csak a legalapvetőbb formai jegyeket másolja, vagy körülnéz és látja, hogy kritikus szemek nézik a lelátóról, a tatamiról és az egója nem engedi, hogy esendőnek tűnjön, hiszen ő már 3. danos.

Ezért uccu neki, megszórja a támadót, de ehhez a "hazai" technikát kell használnia, mert abban biztos, az megy jól és gyorsan.

Ki, melyik 3. danossal szeretne találkozni egy edzőtáborban?
Na, már megint nyavalygunk. Nem lett jó az új Dream Theater (bár ki várt mást?), az új Korn pláne rossz lett és Terry Malts is csak közepes cuccot rakott le az asztalra. A képünkön látható Chvrches viszont odatette magát, és Drake is olyan jó lemezt csinált, ami előtt még az…..
ussexcelsior 2013.10.19 22:11:41
@Zka: halott az agyad
A MAKSZ vezetése az AikiMag Facebook-oldalán írt választ a legutóbbi felvetésünkre, miszerint mire is vannak az aikidós szövetségek. Mivel mi a nyílt vita pártján állunk, ezért leközöljük Zabó Ákos válaszát - kedves Ákos, köszönjük, hogy írtál! Íme, a MAKSZ írása: A…..
ussexcelsior 2013.07.26 09:57:47