Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vB

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Doberdó-fennsíkon 1916 májusában javában zajlott a középkori hadviselésben oly eredményesen alkalmazott aknaháború. A Monte San Michele magaslatán harcoló magyar honvéd ezredek is kivették a részüket ezekből a véres harcokból, amelyek gyakran egyetlen kőrakásért folytak...   A Monte San…..
Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918 Egy évszázad távolából is joggal vethető fel a kérdés: miért háborúzott a magyarság 1914 és 1918 között, kereken 51 hónapon át szinte a fél világgal – orosszal, románnal, szerbbel, montenegróival, olasszal, franciával, angollal,…..
vB 2014.02.21 23:23:43
@MTi: Valóban ideje szembenézni néhány sablonossá vált állítással, mint a dualista önbecsapás, korhadó Ausztriához kötött Úri Magyarország stb. stb. Magyarország bár némileg alárendelt tagja volt a dualista monarchiának, de az államközösség előnyeit is élvezte! Gondoljuk el meddig őrizte volna meg integritását egy önálló Magyarország, területeire éhes Románia, Szerbia az őket támogató Oroszország gyűrűjében! Nem biztos, hogy 50 évig. Ezért együtt kellett mozdulnia a birodalommal.
Szerintem is az azonnali cselekvés és a „nemzetközi közvélemény” kész tények elé állítása lett volna célszerűbb. Azonban ne feledjük, az események megítélését jelentősen torzítja az, hogy mi már ismerjük, hogy, mi történt.
A háborús jelszavak valóban ostobának tűnnek utólag. A többi hadviselő országban hasonló lelkesedés, hasonló jelszavak voltak. Figyeljük meg napjaink politikailag korrekt kommunikációját, amikor az USA érdekeitől függően fegyverrel védi és terjeszti a demokráciát, az emberi jogokat és küzd a terrorizmus ellen. Számos párhuzam figyelhető meg!
… és végül lehet gúnyolódni azokon, akik a Hazáért, Dicsőségért, Királyért harcolnak, de utána nem kell csodálkozni azon, ha utána románul, szerbül, szlovákul kell a hivatali ügyeinket intézni. Higgyék el Uraim, a világháború után a környező országokhoz került magyarság visszasírta az ún. „úri Magyarországot”!
vB 2014.02.24 18:04:39
@PollmannFerenc: Jelentős probléma volt Németország és a Monarchia külpolitikai elszigetelődése. Nem értem hogy alakult ki az a helyzet hogy, a korábban egymás riválisainak számító hatalmak a kilencszázas évekre egymással kiegyezve, többé kevésbé egységes tömbként állnak szembe a központi hatalmakkal. A számokat tekintve jelentős anyagi és emberi túlerővel rendelkezve. Utólag visszatekintve úgy tűnik ez a háború már a tárgyalóasztalok mellett eldőlt. Lett volna lehetősége a Monarchiának kitörni az elszigeteltségből?
Június elején első világháborús különszámmal jelentkezett a pár éve nálunk is megjelenő BBC History magazin. A 150 oldalas kiadvány nem törekszik minden részletre kiterjedő bemutatásra, inkább átfogó képet akar nyújtani a konfliktusról, megmutatva ismert és kevésbé ismert…..
vB 2013.07.18 21:33:39
@MTi: Olvastam, de sajnos elfogadhatatlanul elfogult és felületes!