Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kyra1969

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akikkel az utóbbi napokban beszéltem, azok nem tudták megúszni, hogy ne áradozzak nekik gyermeki lelkesedéssel erről a sorozatról. Olyan türelmetlenül vártam ezt a napot, mint kalácsképű kisgyerek a karácsonyt. Ilyen nagy elvárásoknál persze mindig kérdéses: az ember hatalmasat zakózik majd pofára,…..
Kyra1969 2022.06.30 16:23:36
@Billy Hill: A The Expanse a Térség, nem? Azt írtam is, bár hogy "megvolt" az túlzás, de elkezdtem. Abban nem vagyok biztos, hogy a második vagy a harmadik résznél adtam-e fel, de nekem unalmasnak tűnt. Később javul? (Csak mert a Trónok harca sem az első résznél szippantott be, de azért elég hamar.) Az Obi-Wan-t azóta nem néztem, de Vader miatt lehet, hogy rászánom magam mégis. Nekem nem volt semmi bajom annak idején sem Hayden Christensen Anakin/Vader alakításával, kár hogy utána eltűnt a színész a süllyesztőben.
Meghalt egy kis óvodás. Mert senkinek nem tűnt fel, hogy elbújt a buszban. Egy négyéves kisgyerek egyszerű és logikus gondolatmenete: nem akarok oviba menni, inkább hazamegyek vissza az anyukámhoz, a busz hozott el tőle, rajta maradok a buszon, és visszavisz. Egy négyéves kisgyerek, akit az…..
Kyra1969 2022.06.14 15:24:33
@Mérnork: Ez így igaz. Túléltem. De ha megengeded, nézzünk vissza kicsit a 70-es évekbe és a 80-as évek elejére. Milyen autók is voltak akkor? És mennyi? Mekkora turizmus, hazánkon átmenő vendégmunkás had volt, ami dúsította a forgalmat? Áruszállítás?
Az valóban kétségtelen tény, hogy akkoriban nem volt biztonsági gyermekülés. De ha abban a kisbuszban lett volna, az a gyerek ma is él, mert nem bírt volna elbújni. Ez azért - remélem - nem vita tárgya!?
Kyra1969 2022.06.15 13:49:07
@F.M.J.: Elolvastam az álláspontodat és természetesen nem szükséges, hogy egyetértsünk, hiszen a vélemény szabad.
Azt egyelőre nem lehet sem megerősíteni, sem megcáfolni, hogy a sofőr ténylegesen tett-e bármilyen ellenőrzést, vagy simán csak leszállt és bezárta a buszt - ha már tényszerűek vagyunk, legyünk is azok! (Ugye voltak olyan hírek, hogy szóltak is Neki, de ezt az első hozzászólásomban nem említettem, mivel nem tény, legalábbis a jelen ismereteink szerint.)
Az való igaz, hogy nem fiatal ember, miként az is, hogy legalább egy gyermeke van, hiszen a fia nyilatkozott is. Valami halvány fogalmának azért így csak kell lennie, hogy "mire képes egy gyerek".
A gyerekülés létszámellenőrzésre való használatáról továbbra is az a véleményem, hogy ha abban ül a kicsi, még most is él és nem hiszem, hogy ez cáfolható lenne. Azt én nem értem, hogy Te ezt miért tartod marhaságnak, annál is inkább, mert egyértelmű előírás.
A "pofa be" főnöki stílus valóban létezik, de az megint csak feltételezés, hogy ott is ez volt a helyzet. Ha igen, az persze nehezítő körülmény, de ez nem változtat a felelősségi kérdésen.
Abban nem kívánok vitázni, hogy hol biztonságosabb ülni egy kisbuszban és miután a hozzászólásodban is a "talán" szó szerepelt, meg "statisztikai alapon", ezeket nem is érzem érveknek, a konkrét esetet nézve. A póráz és a személyi hívó pedig nem ment meg egy ütközési sérüléskor, de a gyerekülés igen (miután valóban nem akkora sebességgel és pláne nem autópályán közlekedtek, de ez már eleve világos volt, csak rá kellett nézni a térképre).
A szülőről szólva: tény, hogy elengedte az óvodába a gyermekét, aki felszállt a kisbuszra. Egyelőre nem kezelhető tényként, hogy az előző esetekben, amikor nem ment a gyermek szólt-e az óvodának vagy sem, hány esetről volt szó, vagyis nem ismerhetőek a részletek. Azt nem tudom, mennyire életszerű, hogy minden szülő minden esetben "idejekorán" szól, mert nem óvodában dolgozom.
Az óvónőt viszont - ahogy előzőleg is írtam - egyáltalában véve nem tartom felelősnek továbbra sem. Az óvodába ugyanis nem érkezett meg a gyermek. Ráadásul - azóta rengeteg óvónő is hozzászólt, leírta, hogy milyen létszámokkal kénytelenek dolgozni mert egyszerűen nincsenek többen - az óvónő még meg is próbálta elérni a szülőt. És lehet, hogy Számodra ez 20 Ft-os kérdés, de nem hiszem, hogy az lett volna az óvónő feladata, hogy ott hagyja a felügyeletére bízott gyerekeket és elindul tudj Isten hová keresgélni, vagy felhívja a Rendőrséget, akik szintén nem tudom, tettek volna-e bármit is? (Rendőri hozzászólást még nem olvastam ugyanis arról, hogy mi történt volna, ha...)
Tényszerűen tehát számomra továbbra is egyértelműen a sofőr idézte elő a tragédiát. Először, másodszor és harmadszor is Ő hibázott. És NEM azért, mert konokul ragaszkodom a véleményemhez, érvek által meggyőzhet bárki az ellenkezőjéről. De a "talán", a "statisztikai alapon", a "valószínűleg" nem érvek.
"Ki az, akinek magától értetődően kellett volna olyan lépéseket tenni, aminek eredményeként a folyamatok még idejében elakadtak volna..." - erre a vizsgálat fog remélhetőleg választ adni, én eddig azt olvastam, hogy az óvónőnek nem kötelessége nyomozni, tehát még hívnia sem kellett volna a szülőt. (De ezt óvónői hozzászólásokban olvastam, hogy mi a hivatalos előírás, nem tudom.)
A pedagógusok valóban magasabb jövedelmet követelnek, azt, hogy ezt megérdemlik-e, arról általánosságban beszélnek. Nem én fogom eldönteni, de tapasztalataim szerint vannak alkalmasok és alkalmatlanok (utóbbiak az én iskolai éveim alatt sajnos többen voltak). Arról nem is beszélve, hogy senkinek nem tartottak és tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy pedagógusnak kell menni, a körülmények úgyszintén régóta ismertek. Ilyenkor szoktak azzal jönni, hogy akkor ki tanítja a következő generációt, amiről az a véleményem, hogy az iskola eddig sem adott át túl sok hasznos tudást az elemieken (olvasás-írás, számolás) kívül, már az én időmben sem. De ez messzire vezetne és nem is ez volt a poszt témája.
Kyra1969 2022.06.16 19:06:58
@F.M.J.: Köszönöm szépen a viszontválaszt, mindig nagyra értékelem, ha valaki veszi a fáradtságot az érvek felsorakoztatására.
A busz- és teherautósofőri tapasztalatokon/véleményeken nagyon jót mosolyogtam. Az emberek sokféleségéből kifolyólag biztosan voltak a buszvezető Úrnak nem túl pozitív tapasztalatai és azt is el tudom képzelni, hogy nem oly felemelő nap nap után ugyanazt az útvonalat járni. A teherautós verzió nekem jobbnak tűnik, egyrészt változatosabb, másrészt nincsenek idegesítő utasok.
A gyerekek elképesztőek, igen. Az internet és a Facebook egy tárház arra nézve, hogy mire képesek, éppen azért, mert Ők még nem fogják fel egy-egy dolog veszélyességét és/vagy annak lehetséges következményeit. Abban nem okvetlenül értünk egyet, hogy ebben a konkrét esetben a sofőrnek lehetett-e "bármi képe egy gyerektől kitelő kópéságokról", mert azért az nem egy extrém dolog, hogy a gyerekek szeretnek bújócskázni. De rendben, tegyük fel, hogy emberünk a Holdról jött (az az égitest most úgyis nagy divatban van:)), akinek fogalma sem volt róla, milyen egy kisgyerek. Akkor is leeshetett, lecsúszhatott volna bármi bármelyik másik gyerektől, ami kellhet az iskolában (ugye arról volt szó, hogy iskolások ültek a kisbuszban), amit nem árt ellenőrizni. Itt valóban bejön némi gyakorlatiasság (és lelkiismeretesség), ezt el kell ismernem. Hogy csak futólag ellenőriz, egyszerűen hátranéz és ennyi, vagy veszi a fáradtságot és lehajol, hogy az ülések alá nem esett-e be valami. Mindenesetre ha alapos lett volna, nem marad ott a gyerek.
A biztonsági kérdésben biztosan Neked van igazad. Az előírás viszont előírás és mivel - érthető módon - ekkora felháborodást keltett az ügy, most jó pár másik helyet megkérdeztek az újságírók ahol ugyanígy szedik össze és szállítják a gyerekeket, hogy ott hogyan működik? Tanulságos, hogy lehet ezt jól is csinálni: "https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2022/06/megelozheto-lett-volna-a-buszban-felejtett-kislany-halala".
A gyerekülésről pedig a végtelenségig vitatkozhatnánk, de szerintem felesleges. (A távolsági buszon valóban nincs gyerekülés, ebben igazad van, viszont arra nem is lehet egyedül feltenni egy négyévest.) A másik kérdés, hogy ki tudja-e kapcsolni? Gondolom, előbb-utóbb megtanulja, hiszen látja és próbálkozni fog. De azért a gyerekek nem hülyék, ha a felnőttek elmondják, hogy most utazunk és nem szabad kikapcsolni, akkor meg fogják tanulni (túl azon, hogy a kísérő lenne a legjobb megoldás, aki utazás közben is tud rájuk figyelni).
A családon belüli egymásra figyeléssel kapcsolatban írtakhoz nincs mit hozzátennem, ez (lenne) a normális és helyes minden családban.
És akkor elérkeztünk az óvónő felelősségének kérdéséhez. Értem én a Te megközelítésedet is. Számomra azonban nem egyértelmű (és lehet, hogy ez az én hibám), hogy kellett volna vagy sem a hatóságokat értesítenie!? Nincs nálam a Bölcsek köve, ezért csak gondolkodom, hogy mennyire életszerű, hogy amennyiben egy gyerek nem megy az óvodába, az óvónő riassza a Rendőrséget (mert gondolom arra gondoltál, mint hatóság)? Másrészt viszont, nagyon hiányzik arra a fontos részletre a válasz, hogy HA az óvónő értesíti a Rendőrséget, akkor mi történt volna? Mit tett volna a Rendőrség?
Az utolsó mondatodra viszont egyértelmű a válaszom, ugye a kérdés az volt, hogy "Ha az óvónőtől nem várjuk el, hogy már reggel keresse a név szerint ismert gyereket, akkor a sofőrtől miért várjuk el ugyanezt?" Ha már semmiképpen nem akarod elfogadni azt az érvet, hogy azért, mert Ő volt az egyedüli felnőtt azon a kisbuszon, akire rábízták a gyermeket, akkor van más is. HA a híradások igazak, akkor korábban pont ugyanez a sofőr pont ugyanezt a gyereket vitte máshová. (Megjegyzem, az is egy érdekes kérdés, hogy kirakta a négyévest, vagy hogy derült ki akkor egyáltalán, hogy nem oda vitte, ahová kellett volna, illetve hogy a csudába kellett a nagymamának a kicsiért autóval elmenni, hát nem volt képes az akkor is hibázó sofőr utána a jó helyre vinni?) De ha ez már egyszer megtörtént és ugyanez a gyerek felszáll a buszra, csak most az óvoda felé, akkor Szerinted nem ismerte meg? Hát vak sofőröket alkalmaznak ott? Továbbá, ha TÉNYLEG csak iskolások voltak egyébként a buszon, egy 20 kilométeres úton elfelejti, hogy van egy óvodás is? Már ne haragudj és egyébként tényleg távol áll tőlem mások minősítése, de itt nem tudok máshogy fogalmazni: ha ezt nem volt képes a sofőr megjegyezni, akkor nem csak vak volt...
Úgyhogy igen, én biztosan a sofőrt "piszkolom". És még mint ember sem tudom és fogom sohasem sajnálni.
Ugyanakkor el tudom fogadni, hogy másnak más a véleménye, sőt hozzáteszem, hogy valóban sokan feszegetik az óvónő felelősségét is.
És sokan vannak velem egyező véleményen, hogy ez a sofőr felelőssége és végzetes hibája volt.
Változatlanul remélem, hogy a vizsgálat ezúttal válaszokat fog adni a rengeteg felmerült kérdésre, mert nagyon sok a bizonytalanság, a furcsa és tisztázatlan körülmény ebben a borzalmas tragédiában.
Régebben mondták, hogy két okból megyek operába, egyszer az előadásért, egyszer meg a szünetért, hogy akkor lehet látni nagy toaletteket, meg derék embereket, a világ hírességeit vagy a falu bikáit, attól függően, hogy hol is van az az operaház. Csak azért mondom, mert tegnap a szünetért tényleg…..
Kyra1969 2022.06.07 18:11:50
@stolzingimalter: Érdekes felvetés, ráadásul nem is olyan egyszerű megválaszolni. Bosch ugyan festő volt, de valljuk be, nem éppen a "szokványosak" közül való. Az Ő korában alkotók esetében egyértelmű volt, hogy mit látunk a képen, Nála viszont egyáltalán nem az. Úgyhogy igen, meg kell(ene) fejteni. Elég sokan próbálták már.
Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ez a kiállítás - szerintem - nem adott annyit azzal, hogy a saját szememmel láttam a festményeket, mint mondjuk adott egy impresszionista kiállítás sok-sok évvel ezelőtt Párizsban, vagy szintén jó pár éve volt a Várban egy remek tárlat magyar és külföldi természeti- és tájképek válogatásából. De az persze szubjektív, kit mi fog meg.
  A 10 legjobb regény a világon egy olyan összeállítás, ami semmiképpen nem lehet abszolút és végleges, inkább csak egy alternatív kísérlet egy lehetséges „objektív” toplista létrehozásához. A saját top 10 listám nem ez lenne, és ha a világon minden adatot és tetszési indexet összegeznénk (ami…..
Kyra1969 2022.06.02 13:45:20
Nos igen, ez valóban nagyon szubjektív lista + ízlések és pofonok. Nem mindegyik művet könyv formájában olvastam, de vagy olvastam, vagy láttam és én valószínűleg ebből a listából csak a Tamás bátya kunyhóját raktam volna ide.
Nálam az összes regény között az abszolút első a "Papírsárkányok", ami történetvezetés, társadalomábrázolás és országleírás szempontjából egyaránt tökéletes, a dobogó tetejére pedig az a szenvedély repíti amivel írták és ami minden sorát áthatja. (A történet egyébként rettenetes...és felejthetetlen.)
Aztán, idekerült volna még a Monte Cristo grófja azért a rengeteg cselekményszálért, amelyekből mindegyik önmagában és a történet további alakulására hatva is rendkívüli.
A párizsi Notre-Dame, amiben ha Hugo semmi mást nem írt volna le, csak magát a székesegyházat, akkor is itt lenne a helye, de a regény ennél sokkal-sokkal, érzékeltethetetlenül több, szívből ajánlom az elolvasását.
A Légy hű magadhoz című regény a korrajz miatt. A hideg futkos az ember hátán, mikor olvassa, hogyan éltek a szegényebb társadalmi rétegek Angliában, illetve a háborús "élmények" leírása általi háborúellenessége okán.
A tetovált lány I-III., aminél jobb krimit nem lehet írni. Ráadásként pedig a jellemábrázolás, a "mire képes az ember" bemutatása, valamint a társadalomrajz is nagy erénye a regénynek.
Rómeó és Júlia, mert a jó öreg Shakespeare mester nyilvánvalóan kihagyhatatlan.
Leon Uris Exodus c. regénye, a szerző esetében egyébként roppant nehéz választani, mert ideférne a Szentháromság + Megváltás Írország történelméről, az Armageddon a berlini légihídról vagy a Mila 18 a varsói gettólázadásról, amelyek mindegyike remekmű.
Végezetül pedig Passuth: A bíborbanszületett. Annyira megrendítő és elképesztő, hogy egyes részeinek kíváncsiságból utána néztem, mert nem akartam elhinni. És mint oly sokszor, ezúttal is kiderült, hogy a legjobb történeteket az élet írja.
Nem követem szorosan a sztárvilág történéseit, de ebbe a perbe valahogy belesodródtam, és még most is a tanulságait emésztgetem. Amber Heardről akkor hallottam életemben először, amikor felröppentek a hírek, hogy Depp megütötte őt. Akkor ezt némi meglepetéssel fogadtam, de el tudtam képzelni, hogy…..
Megkaptuk a jussunkat. A Vaják 2. évada sokkal követhetőbb, mint az első, ami nem csoda, hiszen amíg az előző történetet több novellából kellett összeraknia az íróknak, most adott volt a könyvalap, amelybe nem kicsit kontárkodtak bele, de alapvetően jól tették. Akcióban most sincs hiány, azonban…..
Múlt héten osztálykirándultam Salgóbányára. Sok szép vidék van hazánkban, hová kevesebben jutnak el - pedig a táj gyönyörű, az emberek pedig kedvesek. Szeretnék röviden kedvet csinálni az országjáráshoz. Két várat is meglátogattunk. Az első Salgó volt. Salgó vára a Boszorkány-kőről. Salgót is a…..
Kyra1969 2022.05.26 18:40:56
@Szentgáli Zsolt: Mi régebben jártunk arrafelé, de Boldogkőn akkoriban nem volt felújítás és nekem nem is tűnt fel, hogy szükség lenne rá.
A tónál az a baj, hogy nem tudom, nem a helységnévre koncentráltam, hanem a tájra és valamiért ez a "ra..." maradt meg, talán egy elsuhanó táblán láthattam. Mindegy, nem túl valószínű, hogy mostanában arra vetődünk.
Családunk jó kenyér iránti elvárása valamikor akkortájt kezdődött, amikor bevezették a szabad szombatot. Addig úgy el lehetett lenni a kenyérgyári kenyérrel, amelyet megvett az ember szombat délután, de két napot már nem bírt ki a legendás 3.60-as. Átszoktunk hát a maszekhoz. Igaz, hogy nála öt…..
Kyra1969 2022.05.25 11:04:37
@gigabursch: Ezt én nem értem. Számos ismerősünk-rokonunk evett egész életében kenyeret - hol volt még akkor a gluténmentesség - és 80-90 éves korukig éltek. Aki nem kimondottan érzékeny rá, annak miért lenne "méreg"?
Ami az USA-ban van, az agyoncukrozott kukoricakenyér, ami olyan, mintha vattát enne az ember, arról még el tudom képzelni (bár ott is akad azért normális - ahol olyan illatok szálltak, mint utoljára gyerekkoromban sorbanálláskor a Hős utcában - csak olyan áron, hogy kifordultunk a pékségből). De visszatérve szeretett hazánkra, nekem pl. az ALDI kovászos kenyere teljesen megfelel, igaz, nem is vagyok olyan nagy igényű. Voltam régebben néhány felkapott, agyondicsért pékségben és velem lehet a baj, de ott olyan kemény volt a kenyér héja, hogy majd beletört a fogam.
Különben is, jelen körülmények között örülök, hogy egyáltalán van kenyerünk és sűrűn fohászkodok olyan időjárásért, hogy legyen is...
Nekem csalódás volt a Ne nézz fel! című, magát szatírának valló alkotás, mely tükröt próbál tartani elénk arról, hogy milyen mély információs, értékrendi, valóságérzékelési és környezeti válságban is élünk. A téma súlyos, a megvalósítás azonban súlytalan. Ez a film nemcsak a története és a…..
Rendezte: Luis BunuelMűfaj: -Főbb szereplők: Irasema Dilian, Jorge MistralMegjelenés: 1954, MexikóHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 6,7Ajánlott írás: -Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/uvolto-szelek-abismos-de-pasion/movie-116317 Cselekmény: Az árva, vad Alejandroval cudarul bántak…..
28 film. 3 Oscar-díj. Nem rossz a statisztikája Daniel Day - Lewisnak, ugye? Ebből is látszik, a filmekre is igaz, az az alapvetés, hogy nem a mennyiség számít, hanem a minőség. Nem apróztam, mindjárt A lét elviselhetetlen könnyűségében néztem meg először, sajnos túl fiatal…..