Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ssanctuss

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem poénkodunk, sőt kegyeletet sem sértünk, inkább csak dühösek vagyunk, de meglehetősen: a köztévé M1 nevű kormányszócsövén csatornáján ma este 19:30-kor leadott Híradójába volt idő a kormány tankönyvprogramjának dicsérgetésére, az ellenzék baszogatására két…..
Ssanctuss 2014.08.06 23:46:56
@Steppenwolf: Remélem, vezéredről egyszer pont ilyen mértékben fogunk megemlékezni...
Házi stúdió alatt elég sok mindent el lehet képzelni. Van aki a nappaliba állít néhány mikrofont, van aki hangszigetelt szobát épít a pincében. Nekem első sorban arra volt szükségem, hogy a zenei ötleteimet minél jobb minőségben rögzíteni tudjam. Ez a post nem arról fog…..
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Egy sima szív ultrahangra…..
Ssanctuss 2011.10.21 08:25:06
@VaTi: Bulgakov? :)

Ha nem mondták volna, hogy meghalhat, most valószínűleg a tájékoztatás hiányosságáról olvashatnánk.
Nagyon is igaz a Puskás Ferencnek tulajdonított mondás: "kis pénz, kis foci". Mert hiszem, hogy az egészségügyi ellátás akár szolgáltatás is lehetne...Miért? Mert az egészségügy egy kifejezetten pénzigényes ágazat...Ha töménytelen mennyiségű pénzed van, akkor…..
Ssanctuss 2011.10.14 14:03:36
@Dr.laikus PhD:

Valóban be kéne tartatni a szabályt, csakhogy maga az OEP az, akit ez az egész nem érdekel. Nálunk pl. megjelenik a beteg, OEP kiírja, hogy nincs érvényes TAJ, aláiratjuk a beteggel, ezt ő tudomásul veszi, kezelést megkapja, és az OEP... hát az OEP nem hajtja be a pénzt. Az orvosoknak meg van egy olyan mifenéjük, hogy eskü, meg hivatástudat. Jó esetben...

@Babette_: akkor közelítsük meg másik oldalról: Ausztria lakossága 8,3 millió; Svájcé 7,6, Írországé 4,4, Norvégia, Finnország 4,7 millió körül. Az analógiából kiindulva úgy gondolja, hogy náluk rosszabb az eü ellátás? Hiszen nem 10 millióan vannak rá...
Ssanctuss 2011.10.14 16:07:41
@Dr.laikus PhD: Remek filozófiai körbejárás, amire van egy nagyon tömör válaszom: a világ nem így működik. Hogy miért nem, arra nyílván az OEP és az APEH tud bővebb választ adni, nálunk meg ki van adva az ukáz. Pont.
Jogilag egyébként úgy gondolom (nem vagyok benne biztos) támadható az, ha valaki, aki nem fizette be a járulékot, nem kap ellátást, és ezt a meg nem kapott ellátást utólag megpróbálják rajta bevasalni. A rendszerünk automatikusan jelez az illetékes hatóságoknak, a többi az ő dolguk.
Ssanctuss 2011.10.14 16:10:02
@Ssanctuss: hozzátéve, hogy a rendszer alkalmatlan arra, hogy megítélje, melyik ponton akadt el az illető ellátásának érvényessége, a cég nem fizetett, az OEP nem végezte rendesen a dolgát (nem egyszer előfordult már...) és mire ezek a papírdolgok eljutnak a megoldásig (hetek, hónapok), bizony sok esetben kicsúszunk az időből - még akkor is, ha nem akut ellátásról van szó.
Kedves Olvasók! Egyszer már írtam ide posztot, akkor sikeresen elkönyveltetek hisztis kismamának, most mindenesetre mégis írok nektek, talán tudtok segíteni nekem, talán megint csak a bántást és a kritikát kapom meg, de legalább tanultam az előző esetből és nem fogom elolvasni a…..
Bkv dolgozó vagyok és az alábbi eset történt velem: A bokatörésem márc. 22-én történt a Batthyány téren... dugulás volt a ffi mosdóban, így mindenki a nőibe járt, s az előtér falikútjából a víz kispriccelt a kőre. Általában feltörölték, de akkor nem volt ott a…..
Ssanctuss 2011.09.27 23:03:57
@Dr.laikus PhD:

A János KH rendszerén még kollegaként sem sikerült átverekednem magam, ha egyszer azt mondják, nincs felvétel, akkor bizony a jóisten sem csikar ki belőlük. Nem értem miért, de ott sose dolgoztam, így támadni sem tudom, meg nem is feladatom.

A diagnózis általánosságban jelöl valamit, egy letört csontdarabról hiába írják le hogy "ott" van, ha azt az "ott"ot konkrétan kell látni, és nem elég egy "területi meghatározás", mert nem látja az orvos. Anélkül beleoperálni kifejezetten orvosi műhibának számít az álmoskönyvek szerint - hozzátéve hogy néha olyan emeletes baromságot írnak le a drága jó orvosok diagnózisként, hogy a radiologus kollégák sírva szoktak meredni a monitorra.
RTG-t csinálni pedig "villámgyorsan" tudunk a Balesetiben is, CT-t viszont lehetetlen, lévén mindkért vizsgálatot magáncégen keresztül intézzük, utóbbira hónapos (kéthónapos...) várakozás van, és a fenti leírás alapján már így is kifutottunk az időből rendesen (én már azon is csodálkozom, hogy volt, aki elvállalt egy ilyen műtétet, 6 hónap után ez már annyira nem szokás). Egyébként azon is lehetne háborogni, hogy egy ilyen költséges vizsgálatot hadd ne kelljen egy felelőtlen adminisztrátor miatt kétszer elvégezni...
Ssanctuss 2011.09.28 07:23:57
@Dr.laikus PhD:

Soron kívüli CT kizárólag életet veszélyeztető (pl. koponyaűri vérzés) vagy rendkívül súlyos, azonnali beavatkozást igénylő sérülés (pl gerinc) gyanúja indokolja, egy 6 hónapos ugrócsont sérülés nem (alapvetően azt sem értem, hogy a Jánosban miért nyúltak rögtön ehhez az eszközhöz, nekik pedig pláne nem szokásuk), arra bizony várni kell, illetve ha a beteg megengedheti magának, akkor van lehetősége magán úton intézni, kőkemény tízezrekben mérhető magyar forintért.
Kedves Praxis Blog, szeretettel küldöm a pécsi-siklósi patikákban velem megesett történetet, amely csaknem egy fél napomat vette igénybe. Tudom, vannak sokkal durvább sztorik is a magyar egészségügyben, mert szoktam olvasni a többi esetet, mégis attól félek, javulásra a…..
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
Ssanctuss 2011.09.14 14:48:39
"Még aznap beutalt a MÁV kórházba, hogy ki kell venni a magzatot, nehogy fennálljon a fertőzés veszélye"

Ez (úgy tudom) egy olyan eset, ami a nem halasztható ellátás kategóriájába tartozik, ha az adott kórház nem tudja fogadni és ellátni a beteget - aminek ugye szigorúbb a jogi háttere, mint amennyire a beteg érdekeit szolgálja - , KÁNY szerint továbbítani kell, nem hazaküldeni, természetesen megfelelően dokumentálva. Ha volt beutaló, a "ki küldte ide és minek" érvényét veszti, lévén rajta van az orvos neve, pecsétszámmal, az ellátóhely OEP kódja, BNO kód, diagnózis, beteg adatai; egy kórházi dolgozó kb. 5-10 mp alatt eldönti, jogos-e a beteg kérése, faggatni nem kell.

A kedves nagynéni a legjobb szándékkal is butaságot csinált, nem beszélünk le olyan orvossal "randevút", aki nincs is ott, utána pedig végképp nem passzoljuk át másnak, orvosi berken belül ez amolyan "ha nincs ló, jó a szamár is"-ként érvényesül, és mivel nem tartozik az ellátó körzetbe, mondhat nemet, és fog is. Bajcsyba meg pláne nem küldünk ismerőst jó szándékkal.

A többi már emberi hiba, ezáltal némiképp szakmai is. Az első intézet nővérkéje valószínűleg túllépett a hatáskörén, az ellátó helyen az orvos (joggal, amúgy) aggódik az elszámolások miatt, amihez a betegnek semmi köze, és bár adott osztályon nem dolgoztam még, úgy gondolom, az ellátást benntfekvő helyen folyamatosan biztosítani kell. Igen, éjjel is.
Sziasztok! Most egy kissé durva kórházi sztorit szeretnék elmesélni nektek.Mindez kereken egy hónapja történt,a kórház nevét nem szeretném kiírni.    Kedden megérkeztem ebbe a kórházba,nagy meglepetés volt,mert a kórház inkább szállodára hasonlított,volt plazma…..
Praxis Nevetés a rendelőben 2011.09.12 06:00:00
Sziasztok!   Lányomnak egy fenyőfa tüskét a szél a szemébe fújt.Mivel egy óra múlva sem tudta kikönnyezni csak a fájdalomtól sírt irány a János szemészeti rendelője 1/4 4-kor meg is érkeztünk.A váróban kb.15 beteg várakozott.Az nővérkének elmondtam jövetelem célját…..
Ssanctuss 2011.09.12 17:35:30
@Farkantoán Chatpartner:

Egyeseknek kóros blogrol kirugatás fétise van. Külön posztot neki?
Ssanctuss 2011.09.12 17:41:42
@Farkantoán Chatpartner:

Hm. Egy arachnofobiás mondjuk relatíve ritkán kéri, hogy "S most! Sürgősen hozz egy pókot!"

Aztán valóban laikus vagyok, nem vagyok fóbiás.
Ssanctuss 2011.09.12 17:51:46
@Farkantoán Chatpartner:

Hm. Lehet neki kéne állnom trollokat etetnem? Bár az inkább undor, mint iszony, de talán kúrálható hasonló módszerekkel :)
Kedves szerkesztők, itt közlök most még egy történetet, ami viszont a sajátom, olyan értelemben, hogy ezt a saját bőrömön éltem meg.1998-ban 10 éves koromban részese voltam egy autóbalesetnek. Ennek a történetéről röviden annyit, hogy zebrán keltem volna át, egy zsiguli…..
Ssanctuss 2011.09.07 22:28:30
@DreamerX:

Na ugorjunk neki még egyszer: ultrahang nem okoz elcsontosodást, a kifejezetten erre való magnetotherápia 50-70 alkalom után fejt ki releváns eredményt (amitől nem nőnek extra csontok, csak látható eredménye van egy hónapokig elhúzódó folyamatnak), aminek a kritériuma a minimum heti 3*20 perc, míg az ultrahangból kezdésnek 1*10 alkalomat adnak, azt is csak indokolt szöveti esetben, ha műtét nem, vagy csak régebben történt, stb.

Szabidokiék olyasmit írtak le, ami anatómiai szempontból abszolút mértékben cáfolja amit a posztoló írt, nem pedig olyat, ami egy "mi van ha.." szcenáriót ábrázol.
Ssanctuss 2011.09.07 22:36:35
@DreamerX:

Csontot sehogyan sem ultrahangozunk, sem óvatosan, sem máshogy. Az, hogy a szövetek közelében van csontos háttér, az emberi anatómia sajátossága, amire figyelemmel kell lenni - nagy különbség. Ettől még mindig nem képződik csont, sőt, egy fél vaskereskedéssel összetákolt csontot mondjuk szét is szedhet.
Ssanctuss 2011.09.08 16:53:58
@marand22:

Szükséges felvázolnom a KEZELÉS és a VIZSGÁLAT közötti különbséget?
Tisztelt Praxis!   Olyan problémával fordulok önökhöz, ami számomra nagyon kellemetlen, ahogy az a bánásmód is, ahogy hozzám viszonyultak legutóbb a nőgyógyászaton. Sokáig volt saját orvosom, de miután felköltöztem Budapestre értelemszerűen váltanom kellett, az ember nem…..
Ssanctuss 2011.08.30 00:02:31
@tildy:):

Másként gondolkodunk, ezen nem érdemes vitatkozni :). Én úgy látom, hogy sok ember, akinek ilyen "áá, ez nem probléma" jellegű megjegyzése volt, már nincs közöttünk, én meg azok közé szeretek tartozni, akik még itt vannak. Szélsőséges példa, persze, de fedi a lényeget - ezzel együtt nem kell mindenkinek így gondolkodnia, jó egészséget kívánok hozzá.
Ssanctuss 2011.08.30 14:17:28
@fehérzaj:

A krioterápia nem feltétlenül a spéci, -100 fokos, hidegkamrás kezelést jelenti, általában véve inkább az egészségügyi jégzsákot, ami max -20 fokos lehet, és bármelyik állami egészségügyi intézetben megtalálható, alapfelszerelés, úgyh e szerint nem érdemes rá hivatkozni. Önmagában a kezelések hatásossága mai napig vitatott téma a szakorvosok között, ami tény, hogy az így kezelt sportolók között sokkal nagyobb az újrasérülés aránya (főleg izomszakadások). Mindezzel együtt érdemes felkeresni a háziorvost, vagy még inkább egy megfelelően ellátott reumatológiai szakrendelést, ahol az igénybevételi lehetőségről személyre szabottan tudnak tájékoztatást adni.
Ssanctuss 2011.08.30 15:45:24
@fehérzaj:

"Tulajdonképpen többféle kezelést takar a kifejezés. Amikor a fáradt, megduzzadt szemre, a fájó fogra, vagy a kificamodott bokára zsebkendőbe csavart jégkockát teszünk, a krioterápiát alkalmazzuk, csak eddig nem tudtunk róla. "
Ezen felül nem nagyon vettem még észre, hogy ahol dolgozom, lenne hűtőkamra, pedig szoktunk kiírni krioterápiát :)
A kínaiak Dynasty Warriorja olyan, mintha Bud Spencer spagettiwesternek és vicces krimik helyett wuxia filmeket forgatott volna Bolo Yeunggal a 70-es években. Főhősünk, a mackós Guan-Yu elindul, hogy puszta kézzel számoljon le a királyság zsarnokával, a vörös páncélos hadúrral. De…..
Ssanctuss 2009.07.22 17:26:04
@DeFranco: Bizony, és jó hogy eszembe juttattad, játszottam is vele ma egy kört :D Imádom a mame emulált játékokat :P
Egy roppant érdekes és szórakoztató öszvér a Get Off My Planet! Műfaját tekintve sci-fi stratégiai lövegtorony, vagy talán lövegtorony stratégiai sci-fi, vagy ezek ismétlés nélküli permutációja. Hogy miért? Mert több műfaj jellemzőit tudhatja magáénak. 2355-ben járunk,…..
Könnyek szöktek a szemembe, amikor rátaláltam a CONTRA című halhatatlan Nintendo-klasszikus flash változatára. Általános iskolás koromban, '90 környékén rengeteget nyúztuk. Suli után mindig két havernál lógtunk: az egyiknek C64-ese, a másiknak Nintendója volt, meg egy rakás…..
Mindegy miről Kamuvírus 2009.05.04 20:09:00
Olyan, hogy sertésinfluenza, egyszerűen nem létezik. Ahogy szivacsos marha-agyvelőgyulladás sem, és madárinfluenza sem. Nincs H5N1, nincs H1N1, kamu az egész.Hogy miért? Mert ha ép ésszel végiggondoljuk, nyilvánvaló, hogy valakinek/valakiknek bazi nagy üzlet tönkretenni egyes…..