Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gurgolya

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt az új szlovák megyefelosztás! Alacsony választási részvétel, a szélsőjobboldal meglepetésszerű előretörése - valami nagyon nincs rendben Szlovákiában sem. Talán éppen ezért kezdeményez nyílt eszmecserét a szlovák kormány a megyei választások második fordulója…..
Gurgolya 2013.11.18 04:17:03
@Csehszlovák Kém: Nos, megnéztem az angol szöveget is, ami azonos erejű a francia nyelvűvel (bár eltérés esetén a francia az irányadó). A 78. cikk így kezdődik: "Separate conventions between Hungary and each of the States to which territory of the former Kingdom of Hungary is transferred, and each of the States arising from the dismemberment of the former Austro-Hungarian Monarchy..." A szerződés bevezetője említi: "Austro-Hungarian Monarchy" és "Austria-Hungary".
A kérdés szerintem azért sem egyszerű, mert 1918-ig az amúgy nem önálló nemzetközi jogalanyiságú "Magyar Királyság" maga is két részből állt: Magyarországból és Horvát- Szlavónországból. Ezek ugyebár a magyar korona uralma alatti különböző országok voltak. A "Hungária" a te felfogásodban, illetve az "Uhorsko" a szlovák felfogásban a Magyar Királyságot vagy annak nagyobbik részországát, Magyarországot jelenti?
Azzal az értelmezéseddel egyébként egyetértek, hogy az állam születése ténykérdés, és nem szerződések kérdése. Vagyis attól a ponttól, hogy a volt Monarchia cseh- és szlováklakta területein új főhatalom jött létre (és ez 1918-19 telén megtörtént), Cseh-Szlovákia létrejött (kivált a Monarchiából). A kérdés csupán az, hogy 1918-ban az őszirózsás forradalommal Magyarország kivált-e a Monarchiából (új állam jött létre), vagy a Monarchia "magyar" / "hungarus" felének bizonyos részei váltak ki belőle, de ő maga ott maradt csonkán (folytonos állam).
És itt még egy megkülönböztetést tennék állam és ország között: szerintem a Monarchia idején Magyarország (úgy is mint a Magyar Királyság része) nem volt állam, de ország volt. Vagyis úgy érzem, de ebben nem vagyok biztos, hogy a trianoni Magyarország nem jogutódja annak az államnak, hogy Osztrák-Magyar Monarchia, de jogutódja annak az országnak, hogy Magyarország.
Gurgolya 2013.11.18 04:17:10
@Fiala-Butora János: Az 1. pontban írt felvetésedre: A trianoni szerződés szövegében én sem olyat nem láttam, hogy Magyarország területeket "veszít", sem olyat, hogy "megszületik". Ismét csak a forrásból idéznék: 27. cikk: "The frontiers of Hungary shall be fixed as follows:..." Vagyis a határokat "megállapították ".
Gurgolya 2013.11.18 04:17:21
@Fiala-Butora János: Az 1. pontoddal kapcsolatban a trianoni szerződésben én sem olyat nem láttam, hogy Magyarország területeket "veszít", sem olyat, hogy "megszületik". A forrásként olvasandó 27. cikk így kezdődik: "The frontiers of Hungary shall be fixed as follows:" Vagyis Magyarország határait "megállapították".
Három óráig tartott az Ámokfutó Vaddisznó üldözése Prágában vasárnap délelőtt, úszott a Moldvában, benézett a Hiltonba, babakocsis anyukákat rémisztgetett. Betört kirakatok és egy sérült rendőr a hajsza végeredménye, hősünk végül három injekció nyugtató hatására…..