Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Essapé

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fontos elvarrni a szálakat. És az internet nem felejt. A kommentek ma is megvannak, a képernyőfotó funkció is működik. Bő másfél év telt el Lóci ominózus maratonfutása óta: a feljelentősdi, a botránnyá fújt ügy eltűnt a futóközéletből. És egy év telt el az első Különvélemény óta, amiben az ügyet…..
Essapé 2023.12.18 12:47:29
Facebookra terveztem kommentelni, csak ott elszabadult a pokol, nem a cikkről van már szó.
Igazából nincs új a nap alatt, a netes fröcsögés témától független, de a gyerek/kutya/vallás/politika stb. témákban mindig is az érzelmi reakciók jönnek elsőnek. Aztán valaki vagy felülkerekedik ezeken, vagy nem. Nem kell mindenkinek értenie a sportszakmához, mégis ott próbálják megfogni sokan, mert abban látnak valami kapaszkodót, hogy miért nem csak zsigeri vélemény az övék, hanem objektív leírás. Egyébként szerintem számos kommentelő valóban félti a gyerekeket, az más kérdés, hogy milyen alapon és milyen stílusban teszi ezt, de nem kell mindig rossz szándékot feltételezni ott, ahol a hülyeség is válasz. A cikk amúgy zseniális, kicsit gonzo, kicsit novella, kicsit position paper. Élmény volt olvasni. Látszik, hogy mélyen érintett, és továbbra is fontos a téma számodra, és ez át is jön. Megérte beleölni az időt.

Viszont van két észrevételem. Az egyik, hogy a cikkbe ágyazva megjelennek itt is személyeskedések, amiket el lehet fedni azzal, hogy "ő kezdte", de valójában a gőz kieresztésénél nem feltétlenül teremt több értéket. Az is persze szuper, meg a Te blogod, azt írsz, amit csak akarsz. Olvasóként viszont nehéz olyankor követni, hogy most a gyerekek megvédése és a fröcsögés objektív kritizálása a cél, vagy ideges reakció egy számodra személyesen bántó történésre. Számonkérni a tettet fontos, az elszámoltatásban van érték, de úgy érzem, itt másról is van szó.

A másik, hogy nehezen fér meg sokszor a tudományos kritika és a tudomány kritizálása egymás mellett. A futás - és látjuk, az ultrafutás is - egy fejlődő iparág. A Training Peaks felkent messiásai között van valóban gyorstalpalós, megúszós (van gyorstalpalós és nagyon jó edző is) és van olyan, aki a nemzetközi bringás élvonalat edzi. Távolról, online. A görög idea, a "régi futók", nagy öregek, akik még magukért futottak nem a csillogásért és szponzorokért szép gondolat - legalább ennyire fontos is -, de ideológia és nem a sport objektív mércéje. Amikor hivatkozol, pont azokat a diagnosztákat ismered el, akik már nem arra biztatnak, hogy ismerd meg magad, fuss óra nélkül, hanem arra, hogy legyen annyi adatod, amennyit csak mérni tudsz. A végzettség hasonló kérdés, bár ott is egy adott ember kritizálása volt a lényeg. Ahogy mondtad a Kéktúrás videódban: utálod a tempónácikat, akik valamilyen nem létező íratlan szabályra, ősi szokásra hivatkozva dönthetik el, hogy a futás nem számít, úgy nem lehet élvezni a természetet. Ez legyen igaz a futásra is, mert semmivel nem jobb az önmagát elemző, csendben a természetet befogadó futó, mint az, aki hetente kapja az edzéstervét, zenét hallgat futás közben és rápillant az órára laza futásoknál is. Az "út a lényeg, nem a cél, befelé fordulni", levetkőzni magunk előtt, pont annyit ér, mint a megfutni a PB-t, laktátküszöböt emelni. Lehet imádni Bogár Janit, lehet imádni Ingebrigstent, és lehet imádni mindkettőt is akár. Megfér a kettő egymás mellett. És ha szerinted ez nem így van: mivel másabb ez, mint a szerintem ne fusson maratont egy gyerek? Én is eltértem ezzel a cikktől, de ezt régóta gondoltam leírni.

Hogy saját véleményt is mondjak: a szülők szerintem nem abban hibáztak, hogy maratont futtattak a gyerekükkel, pontosabban szólva, nem tudom, hogy abban hibáztak-e, mert nem értek ennyire hozzá, és ez sportszakmai kérdés. Viszont a közösségi médiát azt gondolom, nem mérték fel jól. Ha az a cél, hogy a gyerekünk a sportban maradjon, élvezze a maratont, ne kapjon végtelen savat az arctalan vagy arccal rendelkező profiloktól, akkor talán nem az a legjobb megoldás, hogy indítok egy kampányszerű médiamegjelenést a verseny előtt. Mert míg a maraton lefutása, a sport lehet valóban a gyerek érdeke és célja, azt erősen kétlem, hogy ők találták ki, hogy eljárnak blogoknak, fb oldalaknak stb. nyilatkozni. Egy ilyen felület rákfenéjének kirakni a gyerekeket szerintem felelőtlen volt és öncélú. Az apuka hibája, hogy ilyen kommentek jöttek? Nem, az azoké, akik megírták. De míg a saját mentális egészségemet kirakhatom ilyen támadásoknak, a gyerekeimét már nem biztos (ahogy írtad is, meg is viselte őket rendesen). Feljelenti persze nem fogom (mekkora vállalás ez ebben az országban!), sőt, ennél jobban kritizálni sem, mert nem a világvége, másrészt minden szülő hibázik. Igaz, anyuka-apuka csoportokban elvileg őket is szétszedik.

Jó futást, sportolást a fiúknak, pár év múlva, az új össznépi felháborodás után, már senki nem fog emlékezni rájuk. Sajnos ez a legjobb, amit tudok ígérni, ha már bocsánatot nem várhatnak
Egyszer Tarr Bélának is megbillent a keze, amikor színesben forgatott (Őszi almanach). Én is elcsábultam egyszer, hogy kísérjenek. Most visszaadtam. Kívülálló insiderként pár UB-tapasztalat. ANNO 2020 Utoljára Ultrabalatonon 2020 őszén jártam, a Covid két hulláma közti résidőben rendezett…..
Gondolj bele milyen szar lehet, hogy reggel felkelsz és fogalmad sincs arról, hogy kifekszik melletted,azt sem tudod, hogy ki vagy és lényegében egy légüres tér az agyad, nincsenek emlékeid. Mindez pedig nem az előző napi mértéktelen pálinkafogyasztás eredménye. No így jár az…..