Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laliqua

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Nem lehetetlen 2024.04.07 06:22:15
Nem állítom, hogy pont ezt vártam, de azért mégsem teljes csalódás. Rudolf Buchbinder két nap alatt eljátssza az összes Beethoven-zongoraversenyt, mármint a hivatalosakat, a Hegedűverseny zongoraátiratát nem, csak az öt alapot. Zongora mellől vezényel, nem tudom, hogy ennek mi haszna van, az…..
fáymiklós Utolsó szavak 2024.03.22 07:56:06
Sajnos nem lehet Cezanne-ról úgy írni, hogy az ember ne foglaljon állást ékezet-ügyben. A legújabb kutatások szerint nincs bóbita az e betű fölött, de az újraforgalmazott Cezanne-film (Egy élet portréi) még a 2017-es portré-kiállítások kapcsán készült, így ékezetes a Cézanne benne. De ugyanarra a…..
laliqua 2024.03.22 09:13:31
fáymiklós Monák és Lisák 2023.12.01 07:26:33
Hirtelen megszaporodtak a Mona Lisák, pedig van, akinek az az egy is sok, annak a léte is annyira intenzív, hogy képtelen festményként tekinteni az eredetire, a Leonardóra. Pedig nem lehetetlen, én legalábbis nagyon jól emlékszem, amikor először jártam a Louvre-ban, már akkor is hatalmas volt az…..
fáymiklós Se kocsink, se lovunk 2023.07.09 07:30:19
Állítólag a sikert nem kell magyarázni, szerintem ugyan kell, de most nem próbálom. Nagy siker volt a Luxemburg grófja tegnap a Margitszigeten, de miért is ne lett volna. Jó darab, jó rendezés, énekelni szinte senki nem tudott, de nem baj, Szente Vajk úgy rendezte meg a darabot, hogy ezt nem nagyon…..
fáymiklós Életjel 2023.05.26 06:38:52
Magyarul, angolul, németül csendéletnek mondjuk, olaszul, franciául halott természetnek, portugálul nem tudom, de a többi nyelven így is, úgy is érvényes és igaz. A csendéleten csöndben vannak a dolgok, gyümölcsök, vágott virágok, kifogott halak, kitekert nyakú szárnyasok, rákok. Halottak is. Mint…..
laliqua 2023.05.26 22:22:43
fáymiklós Lang Györgyi 2023.05.21 06:34:49
Valamikor a kétezres évek elején készítettem egy interjút Falusi Mariann-nal, és utána fölhívtak az újságból, hogy segítsek kiválasztani a képet a lapba, mert nem tudják, hogy a két Pa-dö-dőből melyik kicsoda. Ez ma már többé-kevésbé elképzelhetetlen, de akkor is furcsa volt. Igaz, hogy kerekdedek…..
laliqua 2023.05.21 15:50:44
@hosszan exponálunk: szerintem tudatos, hogy nem úgy írja: ők, ketten.
fáymiklós A döglött oroszlán 2023.05.06 07:38:44
Valamikor bíróságra kellett mennem, mert Ütő Endréről, miután leváltották az operaigazgatói pozíciójából, és rendezett egy Figaro házassága előadást, azt írtam, hogy „döglött oroszlán”. Hogy nem szívesen húzogatom a farkát (vagy rugdosom a hasát?), de ez a rendezés tényleg rossz. Furcsa módon a…..
laliqua 2023.05.06 21:25:12
@Ceratium: köszönöm, hogy kibújt belőled a tanárbácsi! Egyébként, ezt a tudást beépítve még viccesebb a poszt.
fáymiklós A soknevű 2023.02.25 08:19:10
Átmenetileg félretettem a Háború és békét, mert Ida regényét kellett elolvasnom, egyáltalán nem olyan rossz élmény, mint amire készültem, még a honvédés után sem, leginkább Gárdonyi szavai miatt. Amelyekről el se tudom sokszor dönteni, hogy saját találmány vagy létező szavak voltak valaha, mindig a…..
Néha küldözgetünk egymásnak a barátaimmal mindenféle sajtó-gyöngyszemeket, régebben sem volt nehéz találni nyomtatott hülyeségeket, ma még könnyebb, mert kevesebb kézen fut át a szöveg. Csak ritkábban nyomtatják ki. Leginkább az tart vissza az ezeken való élcelődéstől, hogy tudom, ha legyintgetve…..
Vajda Gergely jön vezényelni a Rádiózenekart, kisvártatva Kelemen Barnabás csatlakozik hozzá, és, bocsánat a fogalmazásért, de tényleg ezt érzem, ez a kérdés: ti mikor lettetek ilyen hülyék? Egyáltalán: ez valami korosztályos dolog, életközépi válság, vagy egymásra vagytok rossz hatással, vagy mi…..
laliqua 2023.01.19 16:45:14
@hosszan exponálunk: szerintem itt díszpinty értelemben használtatik a pirók :).
laliqua 2023.01.20 23:10:09
@polyvitaplex: de itt ki a színész?
fáymiklós Úti élmények 2022.12.20 07:24:47
Két okból kerülte az ember a Lánchidat, ha kerékpáron ült. Az egyik az út szélessége volt, a forgalomban nem lehetett előzni, mármint őt magát nem lehetett leelőzni, mert nem volt hová lehúzódni, így az ember folyton úgy gondolt magára, mint ronda fekélyre a társadalom testén. Miatta nem érnek oda…..
laliqua 2022.12.20 09:45:02
@polyvitaplex: beszéljünk a gyalogos agresszióról is, amikor mondjuk este, esős időben, nagyon öntudatosan, körülnézés nélkül lelépnek egy oszlop mögül a járdáról, mert ott egy zebra. Vagy bonyolultabb közlekedési helyzetben, amikor mindenkinek figyelnie kellene a másikra, telefont nyomogatva sétálnak át az úttesten, amitől a kanyarodni szándékozó autókat akadályozzák, akik mögött feltorlódnak a kocsik és a biciklissávban emiatt leállni kényszerülnek a biciklisták. Arról nem is beszélve, amikor a biciklissávon, sőt! a futókörön téblábolnak! Ráadásul valahogy a gyalogosok is, nagy tömegben, szinte teljesen egyformák. Pláne télen. Mindenkin meleg cipő, sötét kabát...

Itthon ülni jó!
fáymiklós Vendetta 2022.10.06 07:37:35
Valószínűleg ez a legtipikusabb olasz opera. Meg a Tosca. Meg, meg, meg. De azért A trubadúr mégis az, amiért operába megyünk. Eszelős, halálos szerelem, még eszelősebb, még halálosabb gyűlölet, szoprán-tenor-bariton szerelmi háromszög, és hozzá egy más okból, de teljesen tépett lélek, Azucena, akit…..
A nyolcvanas években, úgy emlékszem, szabadpolcos volt a Kossuth Hírlapja. Ott voltak az újság bekötött számai a Széchényi Könyvtárban, a Várban, és amíg az ember várta a könyvét, olvasgathatta a nem épp legfrissebb események beszámolóit. Akkoriban érdekelt, hogy vajon mennyire gyorsan terjedhettek…..
laliqua 2022.07.13 08:56:43
Egy jó lovas (illetve ahogy írod is, esetleg váltott lovakkkal/váltott lovasokkal), biztos, hogy többet tesz meg naponta 50 km-nél. de ki is lehet számolni, hogy mennyit mert dokumentáltan 17-én délután érkezett a hír, és ezt egy Galimberti nevű nevű római "cronistától" lehet tudni az alábbi cikk szerint: www.laconfederazioneitaliana.it/?p=2296 . Szóval 607 km, amire biciklivel 32 órát mond az útvonaltervező, hegyen-völgyön át. Láttuk a Girón, amikor a huszárok elkezdtek vágtatni az élboly mellett, hogy a lovasok és a biciklisták kb. azonos tempóban tudnak haladni. Egy Genova-Firenze-Róma útvonalon biztos voltak végig fogadók, hogy tudjanak egyet pihenni. (Vagy: mehetett a futár hajón is, aztán Ostiából belovagolt és még csak meg sem izzadt.)
fáymiklós Baltafej 2022.07.05 06:58:39
Az ember belenyugszik, hogy bizonyos dolgokat soha nem tud meg, és így rendezi be az életét. Lehet így is élni, a titkok megfejtése nélkül. Nem nagy dolgokra gondolok, sőt, inkább kifejezetten kicsikre. Például Ottlik azt írja visszatérően az Iskola a határon Homola nevű szereplőjéről, hogy…..
fáymiklós Lovas-kardozós 2022.06.15 07:47:17
A könnyebb lefolyású betegség legnagyobb előnye, hogy az ember lelkiismeret-furdalás nélkül tud teljesen fölösleges dolgokkal foglalkozni. Beteg vagyok, mindent szabad. Valamelyik reggel (még betegség előtt) Tinódival ébredtem, azzal a két sorral, hogy „az terek hiti láttyuk itt elveszte, de vitéz…..
laliqua 2022.06.15 08:32:23
Egy kis adalék a forgatókönyvhöz Szentmártoni Szabó Gézától: Losonczy István erkölcsi elveire világít rá az a döbbenetesen szigorú falutörvény, amelyet 1549. szeptember 29-én rendelt el a birtokában lévő Mándok falu számára:
"Az mely házasember mással latorkodik, az pelengérben szegezzék az
szerszámát, és egy sarlót adjanak kezében, hadd metssze el ő maga. Annak
felette tíz jámbor polgárokkal és tíz jámbor asszonyállatokkal, térden állva,
ő maga kövesse meg feleségét. Ha penig asszonyállat vétkezik, azonképpen kiverjék az faluból. Valamely ember ifjak, nőtelenek az falura gonosz
asszonyállatot hoz, kilenc marok vesszővel igen verjék. Ha meg nem foghatják, megosztoztassák az apjának, az ő részét az úrnak elvegyék. Azmely ember béfogad azféle asszonyállatot valakit, minden marháját annak az úrnak fogják. Ha akaratja ellen tartják ott, tegye hírré az ispánnak és az bíráknak. Ha híre nélkül mondja, hogy tartották, mentse harmadmagával magát. Valamelyik, egyik másikhoz, mit tud, ha meg nem jelenti az bíráknak, tíz forinton maradjon az úrnak. Ha az bírák valamit kedveznek az törvényben, fejeken, ne jószágokon maradjanak az úrnak. Melyet mi erősítünk az mi
pecsétünkkel. Datum in possessione nostra Mandok, in festo divi Michaelis
archangeli, anno Domini 1549.”
Losonczy István paráznaságot elítélő dühét talán bátyjának 1549-ben történt tragikus halála motiválhatta. A pletykákra különösen odafigyelő Forgách Ferenc beszéli el a következőket latin nyelvű emlékiratában: [Báthory András] nyilvánvaló ellensége volt Losonczy Istvánnak is, mert
az a nővérét, Báthory Klárát fogságban tartotta. Ez azelőtt Losonczy Antalnak – István bátyjának – volt a felesége, de annak valami Antal nevű íródeákjával is összeszűrte a levet; ennek közreműködésével megfojtotta az ízületi betegségtől ágynak szegzett Antalt, majd nyomban hozzá is ment a szeretőjéhez. Ez az asszony annyira kéjsóvár volt, hogy még fogságában is a leghitványabb cselédeket és őröket is a vele való hálásra kényszerítette.
Forgách Ferenc értesülését Bornemisza Péter is megerősíti Ördögi kísértetek című könyvében: "[Bekes] János deák, prédikátor, Losonczy Antalt megölte asszonyával [Báthory Klárával], és ő maga lakott véle."
fáymiklós Sajtfejű 2021.11.11 07:00:13
Van egy mellékes hozadéka a szépséges Cezanne-kiállításnak a Szépművészetiben, a falról kiderül, hogy a festőt Cezanne-nak kell írni, nincs ékezet a második betű fölött. Azt nem tudom, hogy akkor ezentúl szözánnak is köll-e a nevet öjteni, Cezanne takes you down to his place near the river, ahogy…..
laliqua 2021.11.12 16:53:40
fáymiklós Az oltár szárnyai 2021.11.05 07:42:27
Állok Kassán, a dómban, a főoltár előtt, elég közel lehet menni hozzá, mondjuk, hogy tisztes távolra, de hiába meresztem a szemem, nem látom, mi van rajta. A szobrokat még igen, Szűz Mária, és két Erzsébet, az övé és a miénk, mármint magyarországi Szent Erzsébet, de hogy körülöttük mi történik a…..
Tudom, kicsit olyan ez a helyzet, mint Jakabos Zsuzsával, örül, hogy ő a legszebb magyar úszó, de ha egy másodperccel gyorsabb volna, annak még jobban örülne. Diákkoromban azért ez nagyon foglalkoztatott, hogy mégis melyik a legszebb az írók közül. Ha már olyan klassz foglalkozásuk van, melyikük az,…..
laliqua 2021.08.31 16:26:04
fáymiklós Szalonna a szalonban 2021.06.12 08:31:27
Nyilván fölösleges fáradság (megint) elmondani, hogy a hangosítás elég gyenge a Margitszigeten, valahogy az énekhangok lemaradnak a keverésben, Pál Eszter elénekli, hogy Elmegyek, elmegyek, de csak annyit lehet érteni belőle, hogy elmegy, azt már nem, hogy vajon hová megy. Lehetséges válasz erre,…..
fáymiklós Fát szeretni 2021.03.09 07:12:15
Azt hiszem, ez egy mandulafa a képen, és mivel Budán fényképeztem, a szó bővebb értelmében dunántúli is, úgyhogy azt tettem, amit Janus Pannonius, aggódtam, vagyis aggódom érte. Mert nincs még fecske a tájon, és ezek a nyavalyás éjszakai fagyok biztosan nem tesznek jót. Persze, ez a bizonytalanság…..
fáymiklós Régi viccek temetője 2020.12.04 07:26:57
Ellen Page, a Juno című filmben annyira fantasztikus, Oscar-díjas színészlány bejelentette, hogy nemet változtatott, mostantól Elliot Page-nek hívják. Nyilván van, aki cicceg, cöcög, nahát, nem tudott kitalálni semmi érdekeset, de valahogy megpróbálja fenntartani a figyelmet. Ahogy Karinthy mondta…..
fáymiklós Kell egy pofon? 2020.05.08 07:50:55
Erről az eseményről valahogy lemaradtam, pedig megtaláltam a nyomát a honi sajtóban: tavaly Kevin Spacey Rómában egy bokszoló szobra mellett olvasott föl. Tudtam, persze, hogy melyik bokszoló szobra mellett, öreg barátom, a pihenő bokszoló mellett. Azt is lehet tudni, mit olvasott föl, Gabriele…..
laliqua 2020.05.08 08:30:09
fáymiklós Homéroszi kérdés 2020.05.05 07:44:38
Lassan elszakadok az angolnás könyvtől (Patrik Svensson: Tenger a tengerben), de folyton valami különösbe botlik az ember. Az angolna a világirodalomban. A kezdetekkor. Mert, persze, az ember, ha az Iliászt olvassa, nem veszi észre, hogy szerepelnek benne angolnák, de ha van egy mániája…..
laliqua 2020.05.05 08:54:10