Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pattás

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert…..
Pattás 2013.07.06 02:14:19
Tekintettel arra, hogy sok éve Angliában dolgozom orvosként, van rálátásom a dolgokra. A kommentek egy részére marhaság, a tipikus magyar előítéletesség, beképzeltség, minden vagy semmi logikai hiba és a mögöttes kisebbrendűség érzése jellemző. (Pszichiáter vagyok mellesleg.)
Anglia egy jól szervezett ország. Túlságosan is, és ez a baj. Az állami egészségügy, az NHS 1,3 millió embert foglalkoztat, és a háziorvosok jelenleg a fő megrendelők, ők rendelik meg a szolgáltatást a kórházaktól, szakorvosoktól és ők rendelkeznek a kassza 80%-ával. Mivel ez nem Magyarország, sem Balkán, nem viszik haza a pénzt, hanem ésszerűen használják fel. 2015-ig 20%-ot kell megspórolni az NHS költségvetéséből, ami önmagában a magyar GDP-vel összemérhető összeg (magyar GDP kb. 100 milliárd GBP). Ez hatalmas összeg, mármint a 20%. 20 kórházat kellene teljesen bezárni, a várólistákat növelni, és a kórházi ellátást átcsatornázni a járóbetegellátás felé, a közösségbe. Ezentúl egyre több megyei egészségügyi tröszt kerül magánkézbe. A trösztökben a piacgazdaság menedzsment és leadership elvei érvényesülnek, gazdasági társaságként működnek, nonprofit alapon. Tehát az ésszerűség, a centralizáció és a hírhedt angol smucigság elvei. Valamint Parkinson törvényei (aki nem tudja mi ez, olvasson utána!).
Ehhez képest egy elképesztően merev hierarchia, kasztrendszer is megtalálható az NHS-ben. A magyar feudális egészségügyi szokások néha kismiskák ehhez képest. A fizetés a Nyugati átlagnak megfelelően az átlagfizetés háromszorosa, amiből meg lehet élni, de jóval kevésbé luxusszínvonalon, mint a menő magyar főorvosi kar, a korrupció és egyéb bűncselekmények által keresett - kikényszerített pénzből. Viszont lazák, nyugodtan alusznak és bátran néznek a tűkörbe.
Egyelőre ennyit, a tények úgysem zavarnak senkit Magyarországon.