Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szonyecska

30 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legalább ötször kezdtem el ezt a könyvet, újra és újra, legelőször még a magyarországi megjelenése előtt. Azóta is őrzök egy nagyon különleges verziót a magyar változatból. Végigolvasni mégsem sikerült sosem.A történet címe, a történet eleje olyan felfoghatatlan…..
Hiába tartják Kleistet az egyik legnagyobb német drámaírónak, egy irodalmi szemináriumon elhangzottakon kívül nem találkoztam a műveivel sosem. Abból az irodalmi szemináriumból is leginkább csak annyi maradt meg, hogy nem volt teljesen normális, és hogy társat keresett és talált…..
Amikor tizenvalahány éves koromban először találkoztam A Végtelen Történet címével, sosem értettem, hogy lehetett ilyen elborzasztó címet adni egy könyvnek. Olvastam, hogy a legtöbb olvasni szerető gyerek (beleértve a történet főhősét is) vonzónak találja ezt a címet. Egy…..
Elég sokat vártam ezzel a bejegyzéssel, pedig a nagy részét rögtön a könyv elolvasása után megírtam. Azóta némileg ülepedett a dolog, de nem gondolok rá azóta sem máshogy: nehéz,…..
Mostanában egészen kevés idő jutott az olvasásra, az elmúlt egy hónapban mindössze egyetlen könyvet olvastam el. Ivo Andric Nobel-díjas regényét egy ismerősöm ajánlotta néhány évvel ezelőtt, és bár rögtön beszereztem, egészen sokáig halogattam az elolvasását.  A…..
Hosszan időzök a könyvespolc előtt minden alkalommal, amikor új könyv olvasásába kellene fognom. Van úgy, hogy hiába a rengeteg könyv, a széles választék valahogy egyik sem szimpatikus. De előbb utóbb úgyis el akarom olvasni az összeset... úgyhogy, mivel legutóbb sem tudtam…..
Nagyjából 10 éve próbálom elolvasni ezt a könyvet, többször belekezdtem már, de sosem jutottam túl az első 50 oldalon. Eddig. Most pillanatok alatt a végére értem, és nem igazán értem, hogy korábban ez miért nem sikerült, hiszen kifejezetten könnyű olvasmány.A történet…..
Sokkal lassabban haladok a blogbejegyzésekkel, mint a könyvek olvasásával, és fenyegetően néz rám már két könyv is, amiket elolvastam, épp csak nem írtam róluk egy árva sort sem eddig. Nathalie Sarraute könyvét még az előző hónap végén olvastam, de azóta se tudom igazán,…..
Amikor annakidején a Szent Lajos király hídját olvastam, akkor úgy gondoltam, hogy az ilyen könyvek, és az ilyen szerzők miatt érte meg megtanulni olvasni. Amikor egy könyvtár leselejtezett állományában megláttam Thornton Wilder egy másik könyvét, Az androsi leányt, rögtön…..
Lovagiasságból kaptam ezt a könyvet tavaly karácsony környékén valakitől, és már csak emiatt is kitüntetett helyre került az olvasmányaim sorában. Ray Bradburyt meg amúgy is nagyon szeretem azóta, hogy a Marsbéli krónikákat felfedeztem, meg a Fahrenheitet, meg még jónéhány…..
Alessandro Baricco könyveit olyankor szoktam kézbe venni, amikor biztosra akarok menni. Mindig jó! Szóval semmi meglepő nincs abban, hogy a Mr. Gwyn-t is nagyon szerettem. Mindig, minden mondat annyira a helyén van, és annyira szépen formálódik egésszé a könyv... ahogy Baricconál…..
Olvasónapló Marek Sindelka: Hiba 2015.04.09 21:07:13
Egy kiárusításon vásároltam - emlékszem, nevetségesen olcsón - Marek Sindelka könyvét, méghozzá a borítója miatt. Ez most megint egy olyan könyv, amit a külseje alapján ítéltem meg, és ilyenkor mindig nagyon kalandos az igazi megismerés. Az első oldalaknál még azt…..
Nem teljesen tartom helyénvalónak, hogy csak azért olvasunk el bizonyos könyveket, mert azokat valaha, valahol betiltották, cenzúrázták stb. Attól, hogy a könyv életútja izgalmas, vagy érdekes, még nem biztos, hogy önmagában a történet is az. De választok…..
Elég sokáig vártam ezzel a bejegyzéssel, mert úgy éreztem, hogy mindazt, amit a Hárún és a mesék tengeréről gondolok sokkal jobban és szemléletesebben ki tudnám fejezni képekben, mint verbálisan. Aztán végül - azért, hogy belekezdhessek az újabb olvasmányomba - mégiscsak…..
Úgy tűnik, újabban megtalálnak könyv formájában is azok a történetek, amiket filmen már láttam valamikor. Ilyen történet Audrey Niffenegger regénye is, ami teljesen váratlanul került hozzám nemrég. Szerettem volna elolvasni már egy ideje, mert a film annakidején nem tetszett,…..
Eléggé tartottam ettől a regénytől - annak ellenére, hogy a fülszövegen, meg néhány interneten található összefoglalón kívül semmilyen előzetes ismeretem nem volt róla -, és így utólag belátom, hogy nem volt teljesen alaptalan az aggodalmam. Az esetek többségében…..
Szonyecska 2015.03.14 16:15:25
Mint ahogy a legtöbb kedvenc könyvemmel/szerzőmmel, Otar Csiladze munkáival is teljesen véletlenül találkoztam. Először a Bárki, aki rám talál... c. regényét olvastam, és azóta tudatosan próbáltam begyűjteni a magyarul fellelhető könyveit, ami egyébként nem volt túl nagy…..
Középiskolás voltam, amikor a legjobb barátnőm szörnyülködve mesélte, milyen borzasztóan rossz könyvet olvasott a választható kötelezők közül, és mindenféleképpen kerüljem el messzire ezt a regényt.De az Üvöltő szelek mégiscsak klasszikus, és bár tizenévesen tényleg…..
Olvasónapló Martin Amis: Siker 2015.02.08 21:57:30
Vannak olyan kedvenc könyveim, amiket úgy őrzök a polcomon, hogy bár még nem olvastam őket, előre tudom, hogy tetszeni fognak. Külön számon tartom mindegyiket, úgy tekintek rájuk, mintha már ismerném őket. A kedvenceim, holott sokszor még a szerzőjükről se tudok semmit a nevén…..
Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz olvasónaplót írni egy klasszikusról, de az a helyzet, hogy napok óta próbálom megfogalmazni a gondolataimat a könyvről, és még mindig csak az első mondatomnál tartok.Nagyjából 17 éve tervezem, hogy Hemingwaytől olvasok valamit, de ez…..
Nem nagyon tudok olyan témát, vagy kérdéskört felhozni, ami helytől, és időtől függetlenül mindig ennyire aktuális lenne, mint az emberi kapcsolatok problematikája. Engem már régóta foglalkoztat, hogy egy emberi kapcsolatban (legyen az férfi-nő, szülő-gyerek, barát-barát,…..
Manapság egyre elterjedtebb az a felfogás, hogy nem szabad küllem alapján ítélni, de muszáj azzal kezdenem, hogy én egyszerűen imádom ennek a könyvnek a borítóját, és szégyen-nem szégyen, csak azért döntöttem el, hogy elolvasom, mert a borító-grafika tetszett. És bár…..
A vaktában kiválasztott könyveket mindig úgy kezdem el olvasni, mintha mindenízű drazsés dobozba nyúlnék. Szándékosan nem nézek utána, többnyire még a fülszöveget se olvasom el, hogy meghagyjam magamnak a felfedezés minden izgalmát és örömét.  Jay McInerny könyvére is…..
Olvasónapló Emma 2014.11.16 21:04:55
Jane Austen: Emma A könyv elolvasásához képest egész sokat vártam ezzel a bejegyzéssel, de most már ideje írni róla, mivel el kell jöjjön a Könyvmoly Párbajos olvasmányok ideje is, ezt viszont még azok előtt olvastam. Többnyire szeretem - pontosítok: mindig szeretem - Jane…..
Olvasónapló Lolita 2014.10.02 11:32:20
Vladimir Nabokov: Lolita Legelőször az jutott eszembe, hogy nem gondolok semmit erről a könyvről. Olyan, mintha csak felszínesen túllettem volna rajta és kész. Pedig ha kicsit jobban magamba nézek azt kell látnom, hoyg rengeteg mindent gondolok. Rádásul már olvasás közben is...…..