Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szívügyünk

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
December 13-ával ugyanis lejárt az a három éves átmeneti - türelmi - idő, melyet az élelmiszer gyártók a szabályok szerinti átállásra kaptak. E naptól az élelmiszer jelölésre vonatkozó uniós rendelet minden gyártóra vonatkozóan kötelező érvényű. 2011. december 12-én…..
Magyarországon évente három-hatezer szív- és érrendszeri megbetegedés okozta haláleset történik, melyek megelőzhetőek lennének a transzzsírszegény életmóddal. Először Dániában született szabályozás az ételek és élelmiszerek transzzsírsav tartalmának korlátozásáról.…..
Nem egyszer hallhattuk már, hogy a transzzsír túlzott fogyasztása káros hatással lehet egészségünkre. A transzzsírsavak ugyanis emelik az ún. rossz (LDL), és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal jelentősen növelik az érelmeszesedés, valamint a szív-…..
Egyre több szó esik manapság a  transzzsírokról, hiszen a túlzott transzzsírfogyasztás mondhatni civilizációs problémának számít. Ennek ellenére azonban még mindig nem tudunk róla eleget, rengeteg tévhit terjed a transzzsírokkal kapcsolatban, sok a félinformáció, a…..
Bár február óta hatályos az élelmiszerek transzzsír tartalmát szabályozó rendelet, a türelmi időszakban továbbra is ott lapulhat kedvenc csemegéinkben az egészségkárosító anyag, melynek fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot, vagy akár…..
A mesterségesen előállított, részlegesen hidrogénezett növényi olajok, azaz a transzzsírok a gyerekek egészségét is veszélyeztetik, érdemes ezért odafigyelnünk nemcsak a saját, hanem a gyerekek étkezésére, étkeztetésére is. A kicsik nem maguk döntenek arról, hogy mit…..
Bár tudjuk, hogy a transzzsír rendkívül káros, mégsem olyan könnyű eldönteni, hogy mit tegyünk a bevásárlókosarunkba. Most megmutatjuk, hogyan helyettesítsük kedvenc ételeinket transzzsírmentesen.    Összegyűjtöttük a legtipikusabb transzzsírt tartalmazó élelmiszereket…..
Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója a transzzsír káros hatását hirdető liftmatricát ragasztott ki az intézet kardiológiai osztályán. A figyelemfelkeltő akció oka, hogy a…..
A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél,…..
A családnak olyan jó minőségű, változatos, szerethető és ízletes étrendet érdemes összeállítani, mely az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokban is gazdag. A menünek többnek kell lennieegy egyszerű étellistánál: tápláló élelmiszereket kell tartalmaznia. Nem csak…..
A Bonbonetti Csoport az elmúlt években folyamatosan visszaszorította a magas transz- elrendezésű, egyszeresen telítetlen zsírsav tartalmú növényi zsírok használatát, az idei évtől pedig kizárólag a várható törvényi előírásoknak megfelelő alacsony transzzsírsav tartalmú…..
A transzzsírsavak túlzott fogyasztása komoly kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Az élettani hatásokra és a prevenciós lehetőségekre vonatkozó kérdésekre Prof. Császár Albert belgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora…..
A koleszterinszint csökkentése érdekében elsősorban állati eredetű zsírokban szegény diétát szükséges bevezetni. Ez azonban csak 5-10%-ban csökkenti a koleszterinszintet, mert a többlet koleszterin nagyrészt a májban termelődik. A helyes diéta viszont nagyban segíti a magas…..
Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta az Univer salátaönteteket. A hamarosan életbe lépő szigorú…..
Őri Ágnes az Unilever Magyarország Kft. táplálkozási szakértője 10 pontban foglalja össze a szívbarát étrend legfontosabb összetevőit. Az alábbi ajánlást azoknak a legfontosabb betartaniuk, akiknél az emelkedett koleszterinszint miatt a szív- és érrendszeri…..
A 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalat támogatja a transz-zsírsav bevitel visszaszorítása érdekében indított népegészségügyi kampányt és az azt kísérő lakossági tájékoztató programot. Ezt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. joggal teheti, hiszen az általa…..
Magyarországon az egészségmegőrzés, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az életminőség javítása érdekében elsők között hazánk legnagyobb csokoládégyára, a Bonbonetti Csoport csökkentette termékeiben az egészségügyi határértéknek megfelelő mértékre a transzzsírsavak…..
Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta hazánk piacvezető* majonézét, az Univer Majonéz terméket. A 2013.…..
A transzzsírsavak túlzott fogyasztásáért a legtöbben a margarint hibáztatják, amelyek a közhiedelem szerint hidrogénezett növényi olajból készülnek, így magas a transzzsírtartalmuk. Ugyanakkor Dr. Somogyi László, a Corvinus Egyetem Gabona és Ipari Növény Technológia…..
Az Univer Product Zrt. által gyártott, a magyar gasztronómiai hagyományok szerves részét képező Univer ételízesítők megfelelnek a hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi transz-zsírsav szabályozásnak. Az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő kecskeméti…..
Az Unilever által forgalmazott margarinok transzzsírsav-tartalma alatta van az Egészségügyi Világszervezet (WHO)által javasolt határértéknek, mivel a termékeket már évtizedek óta nem hidrogénezett növényi olajjal készítik. Az Unilever emiatt üdvözli az uniós és hazai…..
A Szívügyünk Blog összegyűjtötte az OÉTI hivatalos élelmiszer-analitikai eredményeiből a legnagyobb százalékban transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek listáját. Tájékozódjon, és vásárlásai során válasszon olyan termékeket, amelyek gyártói vállalták, hogy megfelelnek az…..
A Rama, Flora, Delma és Liga margarinok már évek óta nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, így transzzsírsav-tartalmuk is elenyésző. A nemzetközi irányelveknek – melyek szerint a napi táplálék 2 energiaszázaléka származhat transzszírsavból - minden tekintetben…..
A transzzsírsav-bevitel csökkentésére irányuló kezdeményezések hátterében az áll, hogy annak fogyasztása agresszívebben hat a koleszterin szintre és az érelmeszesedésre, még a többi zsírokhoz képest  is.  A transzzsírsavak emelik az összes és a rossz (LDL)…..