Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ursula1

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan 127 év telt el azóta, hogy meghalt Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij. A XX. századi irodalom, filozófia nem az lenne ma, ha ő nem írta volna meg remekműveit. De mennyi valósult meg elképzeléseiből, álmaiból, és írásai üzenetéből? Azt hiszem, ha őszinték akarunk lenni,…..
Konzervatórium Jobboldalinak lenni 2008.05.07 21:36:00
Jobboldalinak lenni nem pontosan ugyanaz, mint konzervatívnak és a magyar pártpolitikához, a "köztársasági-haladók" és "nemzetiek" hideg polgárháborújához is csak mérsékelten van köze. (Mind a kettőben túlsúlyban vannak a baloldali elemek szerintem.) Másról…..
Gabrilo cikkét olvasva az tűnt fel nekem elsőre, hogy egyetlenegyszer szerepel benne a "polgár" szó, és akkor is Rousseau vonatkozásában. Ha a modernséget mint folyamatot tekintjük, ami a Reformációtól a posztmodernig ível, én annak vagyok a híve, hogy volt benne egy…..
Ursula1 2008.01.30 17:01:15

Nagyon jó poszt, napok óta nem megy ki a fejemből. Most már valószínűleg senki sem olvassa, de sebaj. Csak egy-két kérdés:
Hogyan festene az egyes ember szemszögéből ez az egyensúlyteremtés? Mondjuk, hétköznap hódolok a köz számára hasznos jellemhibáimnak, vasárnap meg a spirituális igényeimnek? (Nem éppen valami efféle miatt szerették mindenféle írók és egyebek képmutatónak csúfolni a polgárságot?) És mi történjék konfliktushelyzetben? Olyan helyzetekben, amikor nem lehet kompromisszumot kötni, melyiknek a javára döntsek, és milyen alapon?
A racionalista materializmus okozta sivárságnak és unalomnak megfelelő ellenszere-e valamilyen mértékletes vallásosság (vagy spiritualitás, vagy mit tudom én)? A hiányzó intenzitást vagy értelmet csak olyasmi tudja megadni, amit nagyon komolyan veszünk, márpedig akkor aligha lehetünk egyszerre idealisták és materialisták például.
De ugyanígy: a felvilágosodással sem lehet megállni egy ponton -- ha valaki elkezdi felülbírálni azokat a szokásokat, ítéleteket és efféléket, amelyeket készen kapott a környezetétől, pillanatok alatt "kigondolkodja maga alól" azt a hagyományt, amelyikben felnőtt --mármint ha van még ilyen --, ha viszont azt mondjuk neki, hogy "eddig és ne tovább, ezt még kétségbe vonhatod, amazt már ne!", akkor nem ugyanazt mondjuk-e, mint a posztmondern undokak: ki-ki maradjon a saját kultúrájában, egyik olyan jó, mint a másik, és érvekkel úgyse lehet igazolni semmit...
Szóval én ezeket mindig is olyan ellentéteknek éreztem, amelyek között nemcsak az emberiség, hanem az egyes ember is ide-oda ingázik, és hol így nem jó, hol úgy nem jó. Úgyhogy nagyon érdekelne, hogyan gondolod az egyensúlyteremtést -- amúgy "konkrétan".