Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miskolczy József

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogger üzemmódban gyakran merül fel a terjedelem kérdése, ha nem is nyíltan kimondva. Ebben a közegben külön hátrány, ha korlátok közé vagy szorítva. A kihívást már csak azzal lehet fokozni, ha olyan téma van terítéken, aminek a megítélése még testvérek között is igencsak megosztó. Ilyen például a…..
Megdöbbentő tapasztalat volt szembesülni egy-egy világi fesztivál után – ahová papokkal, lelkészekkel azért mentünk, hogy a vallástól, az egyháztól távol esőket Isten felé tereljük –, hogy a legtöbb kereső, a leginkább érdeklődő általában kiábrándult a vallásból és sokszor az ország valamelyik…..
Miskolczy József 2021.01.05 19:34:18
@shitgun: Ha tegnap sakkoztál istennel és nyertél - annak nem kéne meglátszani mondjuk istenen? Üsse kavics: rajtad?
Szerva ott...
Bár a héber a zsidó nép ősi és szent nyelve, azonban nem az egyetlen zsidó nyelv a világon. A jiddis nyelv, mely a ónémetnek, a hébernek, a magyarnak és különböző szláv nyelveknek a keveréke Európában, talán közismert. Van ugyanakkor a keleti zsidóknak is egy, a jiddishez hasonlatos nyelvük, a…..
Miskolczy József 2019.08.27 20:07:19
@alfacharlybravo: Úgy is mondhatjuk. :D Durva megközelítésben azt tartják erről, hogy vették az ószövetségi alap-szókincset - mármint a hétköznapi életben használhatót - mellé borították a modern világ kifejezéseit: autó, TV, telefon, számítógép, légelhárító rakéta, stb. - mindezt persze héber betűs átírásban; és újra összerakták az egészet.
Érdekesség, de nem árt tudni, hogy a bibliai héber kevésbé volt beszélt nyelv. Már az időszámítás kezdete előtt is valamelyik arám dialektust használták a hétköznapokban. A bibliai nyelv meg maradt, "magas, irodalmi nyelvként" inkább a vallás felső szintjén. Hiszen a Tóra-magyarázat már nem a Tóra nyelvén szólalt meg, hanem sokkal hétköznapibb nyelven.
Miskolczy József 2019.08.28 21:45:10
@CoolKoon: No ezt nem tudnám ám megmondani! Annyi forrásban (könyvek és netes források) találkoztam kb. ugyanezen, vagy kb. ugyanilyen információval - hogy most, ha agyonütsz, sem tudok egyet sem pontosan megnevezni.
Napi Borzasztó Szóvicc Vaslédi 2012.07.11 09:43:00
- Hogyan köszönnek a fémtanárnőnek?- Csókólom.bÉla..
Miskolczy József 2018.04.20 10:57:24
Kötőszó Jézus női arca 2018.04.06 08:00:00
Alig néhány napja jelent meg Garth Davis Mária Magdolna című filmje, a kritikusoktól és a nézőktől már kapott hideget-meleget, néhányan egy Jézus életéről szóló újabb sikertelen adaptációt látnak benne, mások a feminista teológia egyik mérföldkövének tartják. Tud-e még valami újat mutatni a Jézus…..
A közvéleményben újra meg újra megerősödnek azok a hangok, amelyek azt mondják, hogy mindenkinek megvan a maga dolga: a nők végezzék a házimunkát, gondozzák a gyerekeket, a férfiak pedig keressék meg a kenyérre valót és lássák el a vezető szerepeket. Mindezt pedig bibliai igékre hivatkozva, mondván…..
{Szjaki írásához is kapcsolódva...}Kicsi gyerekkoromtól fogva érdekelt a biológia. Mihelyt elfogadhatóan olvastam, az "állatos-könyvek", ősállatokkal foglalkozó könyvek, az akkor még friss Attenborough sorozatok, majd a biológiaversenyek. Gimnáziumban előretört az…..
Miskolczy József 2017.07.24 10:30:37
@csmatyiblog: (Talán: magának a képi beszédnek az "elismerését" jelenti...
1Móz. 1,14
Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és meghatározó jelei legyenek az ünnepeknek, a napoknak és az esztendőknek.
Ugye a negyedik(!) napon teremti meg Isten azokat az "eszközöket", amelyeknek többek között az a feladatuk, hogy "elválasszák a nappalt az éjszakától".
De már az első napról ezt olvassuk: 1Móz. 1,4
Látta Isten, hogy a világosság jó, elválasztotta tehát Isten a világosságot a sötétségtől.
1Móz. 1,5
És elnevezte Isten a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának nevezte. Így lett este, és lett reggel: első nap.
- Ha úgy tetszik, az első három nap különbözik a többitől: ekkor még Isten "választja el" a világosságot a sötétségtől - és tart fenn valamit, amit már ekkor reggel és este által határolt napnak nevez.
Aztán a negyedik naptól erre már ott vannak az általa teremtett eszközök.
A homoszexualitás és a melegházasság az a kérdés, amely az egyik legkomolyabb véleményformáló és ítéletalkotó hatást váltja ki egyházon belül – az ezzel kapcsolatos indulatokat most is láthatjuk elszabadulni, a norvég evangélikus egyház meleg párok megáldására vonatkozó döntése okán. Ezért…..
Még egy posztot áldozok arra, hogy megvizsgáljam lehetett-e, illetve lesz-e Európa keresztény. Az evangéliumokat olvasva sokszor találkozni Jézus azon kijelentéseivel, amelyek nagyjából megsaccolják a keresztények számát a társadalomban. Az egyik legnépszerűbb példázatával…..
Won’t Get Fooled AgainPosted by Alan Knox on Jan 16, 2008 in discipleship, synchroblog Isten egykoron egy szamarat használt. Micsoda bolondság! Ma már nem így van. Istennek ma más közlekedési eszközök állnak a rendelkezésére. Ma jó kocsikat használ: Cadillacet, BMW-t, Mercedest és…..
Van a facebookon egy Szórakoztató Valláskritika elnevezésű egylet, amelyre Erzsi barátném hívta fel a figyelmet hónapokkal ezelőtt. Nem arra, hogy milyen gyalázatos és szentségtörő, hanem éppen ellenkezőleg: nagyon jó meglátásaik vannak, és jogos kritikával illetik a…..
Miskolczy József 2013.08.13 23:44:53
Kedves pudingman, tisztelt hobby beton! Attól tartok, Önök elvétették a házszámot! ;) - (nem az Önök által választott nyelvezet alapján mondom ezt...) most mondhatám, hogy mindez a szanalmas.hu-ra való, de nem. Önök önmagukat mutogatni jöttek ide - amit meg is tettek teljes alapossággal. Viszont így kérdezni azért nem lehet, mert megnyilvánulásuk -szerintem- csupán egyedül arról árulkodik, hogy Önök, khm... túl sok tekintetben nem képesek még releváns válasz intelligens befogadására. És ha ezért megsértődnek rám, tegyék nyugodtan, nem fogom magam zavartatni tőle, mert sejtem, hogy ez az indulat valójában nem nekem szól, hanem önnön zavaruk kivetülése csupán.
IGe atyafit régről ismerem - kedves imposztor, ő az a szőke fürtű, angyalmosolyú ovis, akinek egyetlen életcélja: elvenni és összetörni a másik játékát! (Ne haragudj rám, de így ismerlek, és eddig még sose mutattad másforma arcodat.)
------
Arról, hogy világunkban és bennünk, emberekben miféle dolgok működhetnek és működnek is, szeretnék pár kósza ötletet megosztani.
Igaznak vélem, hogy az ember quasi "magától" képes "emberfeletti" lenni - talán ismerős a hír arról az édesanyáról aki egy terjedelmesebb személykocsi alá szorult piciny gyermekét egyszerűen kikapta - és csak egy ámuldozó szemtanú beszámolójából döbbent rá, hogy ő volt az, aki fél kézzel komoly centikre emelte meg a másfél tonnás tömeget. (Fájt is aztán ez a keze rendesen....)
Valóban szokták így mondani ker. tesók, hogy Isten bizonyos dolgokat "lezárt" előlünk - könyörgöm, akkor hogyan válnak mégis olykor hozzáférhetőkké? (netán lyukas kordont húzott volna köré??)
De előkapom most a kínai paraszti élet alapjaira épülő harcművészetet. Tényleg eklatáns példája annak, hogy adott tárgyakat, emberi képességeket a megszokott, közismert hétköznapi módoktól eltérő módon használva új dolgokig juthatunk el. És ebben nemcsak az emberi fizikum, de az emberi psziché is "ludas" énünknek is vannak olyan képességei-részei, amelyek a hétköznapi élethelyzetekben nem szoktak felszínre kerülni.
Bölcs és az életet alaposan megfigyelő emberek pedig, akik képesek ezeket a jeleket észrevenni, rendszerré kovácsolhatják mindezt, ötvözve a test és a lélek ritkán használt, sokak által teljesen el is felejtett képességeit.
S innen kezdődik a csavar a dologba. Sokszorosan ám, mert nemcsak a harcművészetek, vagy a jóga- ill. meditációs technikák köré lehet eszmei sallangot szőni, ideológiát gyártani. Itt pedig nemcsak annyit kellene észrevennünk, hogy egy karatés ütéstechnika és egy orthodox misztikus imatechnika felépülhet ugyanarra a légzéstechnikára: ugyanarra az emberben rejlő, adott, de ki nem használt lehetőségre - hanem észre kell vennünk valami mást is.
Pl. azt, hogy az az ÚR, akit Dávid úgy ismert meg, hogy azt mondta róla: ha Ő velem van, akkor a kőfalon is átugrom 2 Sám 22,30/Zsolt 18,30 -v.ö. a kungfu-filmek kőfal-átugrásaival! - nem emberi módszerrel és tecnikákkal, hanem a Vele való kapcsolaton keresztül, Lelkének erejével teszi képessé az embert az emberfelettire: de csak akkor, amikor arra szerinte szükség van.
A különbségek innen eredeztethetőek: az ember azt szeretné, hogy ezek a képességek ne csak akkor álljanak a rendelkezésére, amikor Isten látja jónak - hanem akkor, amikor ő maga akarja. Nem is ragozom tovább: az az ember áll előttünk, akinek akár orvosi, szike, akár fakanál, akár Barbie-baba, akár AK-47-es, akár az atombomba indítógombja van a kezében - mindegy, hogy mi van a kezében, mert a szíve a lényeg, és onnan hiányzik Isten...
Vessetek meg érte, mikor ki vagyok purcanva, és nagy hőségben vonszolom magam oda, ahová muszáj, én is szoktam fél kézzel "energiát" lopni az útba eső élő növényekről. De ettől még nem imádom a sátánt, stb... csak megköszönöm az út végén az Úrnak, hogy ezzel is segített célba érni.
- Mindenki azt tud használni, amije van. Akinek pl bűntudata, amit nehezen tud megjeleníteni, dadogva sem képes kifejezni - ha egy kavicsot a kezébe vesz és leteszi egy fakereszt tövébe: az én szememben nem lesz egy "aljas" emberré, hitehagyottá. Sőt. Ha ezzel tudja Jézusa elé letenni azt, amit le kell tennie - akkor ki vagyok én, hogy más szolgája felett ítélkezzem? (Rm. 14,4)
-- Bocsánat, hogy most ilyen szószátyárra sikeredtem, Rar-oljatok! ;)
A magyar kormány újratermeli a sértett, neurotikus, szomszédaival megbékélni képtelen, együttműködésre nem hajlandó új generációk egész sorát. Három éve ünnepeljük hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Napját. A hivatalos elképzelések szerint egy hiánypótló…..
Miskolczy József 2013.06.21 15:24:47
Igen Dinsztelt Vad Banda & Főkolompos Kém (Ir Szen) Elvtárs!
Elnézést, hogy a megszólításba talán több gúnyt raktam, mint ami a "Hogyan gondozd a sárkányodat" filmcím blog-cím átiratában rejlik. De hát kánikula van, és az Index cikke nélkül is tudjuk, hogy ilyenkor eldurran az agy. - Talán várnom kellett volna decemberig... :p
Elsőként leszögezném (mert a béka nagyon ugrál...), hogy egyet tudok érteni azzal az alapgondolattal, mely szerint érdemes megnézni - és ennek következtében meg is kritizálni, mit kezdenek a magyarok a "magyarság-napjukkal". Részemről grat!
De talán senkinek nem kell bizonygatnom, hogy egy temetési beszéd is válhat hullagyalázóvá, vagy egy Holokauszt-megemlékezés színtiszta nyilas provokációvá. Ilyen értelemben is igazat tudok adni Kémnek abban, hogy nem a törvény, hanem annak megvalósítása a kérdéses.
Az viszont - sajna - nem kérdés, lévén hogy "minden ember másképpen hülye", hogy ebből mindenki mást fog kihozni.
- Ha viszont a törvény azt is előírta és kötelezővé tette volna, hogy ezt csakis így és így szabad kimondani, elmondani - akkor jajgathatnánk a kiirtott demokrácia és az önkényuralom (meg az ápr.4-e) miatt! Ez talán belátható. (Akinek nem, sajnálni tudom...)
Azt is sajnálom, hogy a nemcsak általam jónak tartott alapötlet csupán az itt látott módon valósult meg. Csehszlovák Kém úr - érzésem szerint (amiket, hogy tiszteletben tart, ezért külön köszönet illeti!) kvázi "megelőlegezte" a kommenteket, és írása olyan stílű lett, olyan megfogalmazásokkal élt, amelyek már alapból egy-egy véleménykör ledorongolásával/hülyének nézésével érnek föl. Tudomásul veszem, hogy ez vele jár az ilyen blog-műfajjal és/vagy szerzőjével. De ne várja el, hogy örüljek neki.
Kérdésem, melyet volt szíves nem érteni ;) - önnön saját mondatára vonatkozott:
"A Lórántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola igazgatónője különös ismeret birtokában van, engem is meglepett, mint mondta az iskola 2011-es NeÖN megemlékezésén: „tudjuk, hogy ma is magyarok milliói kénytelenek más nemzetek országában, azok lenézésétől körülvéve, kirekesztettségben élni."
- Én még úgy tanultam, hogy minden kérdésben egy állítás húzódik meg. Idézett mondata - funkciója szerint - megkérdőjelezi az emlékbeszédből kiragadott mondatot. Tehát Kém Úrnak valahonnan birtokában kell(ene) lennie olyan információknak, amelyek szerint NEM él sok magyar, idegen földön, mindenféle hátratélelek között. Örülnék, ha ezzel az információval - vagy forrásával - kirukkolna. Várom!
Szeretném mégis megköszönni Csehszlovák Kémünk munkáját! Olyan vitaindítót dobott be a kánikulai poshadásba, amely - mint örömmel láttam - sokunkat elgondolkodtatott, sőt "rákényszerített" olyan dolgok megfogalmazására és leírására, amelyeket lehet, hogy e nélkül lusták lettünk volna összegereblyézni.
Ilyen módon ez a köszönet mindenkit illet, aki + dolgokkal járult hozzá emléknapunk értelmezéséhez, megértéséhez. A pelyvát meg úgyis elfújja majd a szél...
Maradok tisztelettel: Miskolczy József