Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Betonkocka

1 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért kiirthatatlan a sárga csekk a magyar közéletből? Miért kígyóznak sorok a postán a pénzbefizetés ablaknál? A készpénzes fizetéshez való ragaszkodás a magyar gazdaság egyik, ha nem a legfőbb betegségére mutat rá. Én csak akkor megyek a postára, ha igénybe kívánom venni az alapvető…..
Betonkocka 2018.03.06 08:01:52
Hollandiában a sárga csekk problémát úgy oldották meg, hogy adminisztrációs költséggel sújtotta a szolgáltató a befizetést. Nekem konkrétan 20 eurót kellett havonta fizetnem. Banki átutalással 20 euró, sárga csekken - még akkor is, ha megkapom a sárga csekket (tehát kinyomtatják, csomagolják, postára adják, stb) és utána internet bankon keresztül fizetem be, 25 euró. Nyilván mindenki a banki tranzakció felé mozdul el...
Persze azért Hollandiában is van csekkes befizetés, de közüzemi szolgáltatók már számlát sem küldenek, minden online. Igen, tudom, Magyarországon eldugott falvaiban nincs internet, bár sokfelé szaladgál okostelefonos gyerek, csak az a baj, hogy fészbúkozáson kívül hasznos dolgokra nem használják. Amúgy meg Magyarországon egyszer beállítja az ember az átutalásokat, utána nem kell vele foglalkozni, megy magától.
Az is igaz, aki postára jár sárga csekkel legalább eltölti valahogy az idejét, szocializálódik, stb. stb.
Bank: nekem Magyarországon 2005 óta olyan bankszámlám van, amelyről MINDEN átutalás, csoportos beszedés INGYENES (CIB Bank). Igaz, a tranzakciós illeték bevezetése után a havi 100 Ft-os számlavezetési díj felment kb. 500 Ft-ra, de az tranzakciók ingyenesek maradtak. Bankban egyszer voltam, amikor számlát nyitottunk, és mindent beállítottunk (én bankba is utálok járni, nem csak postára)
És a végére még egy dolog; költöztünk Hollandiába és az egyik sofőr/rakodó csak annyit mondott, hogy neki nem kell bankkártya, mert számára csak az a pénz, amit lát, amit meg tud fogni, meg tud számolni. Fiatal srác volt, huszonegynéhány éves. Naponta, vagy a teljesített fuvarokért kap készpénzt. Nem havonta, fix összegben, átutalással...
Betonkocka 2018.03.06 08:47:06
Terézágyú: mint mondottam, 2005 óta tökéletesen működnek a beállított átutalásaim :)
Ez ugyan nem örökkévalóság, csak 13 év...
Olliék: Eurós fizetésedet NE bankon keresztül utald, hanem használd a TRANSFERWISE nevű szolgáltatást. Jó sok pénzt meg fog spórolni a konverziós költségeken (az én bankom "csak" kb. 2 eurót vont le költségként, viszont sohasem kaptam 313-314 forintot 1 euróért, csak kb. 305-öt. Transferwise megadja. Nézz utána.
Megnéztem a magyar bankomnál: már nincs az a számlacsomag, ami nekem van, van helyette CIB ECO, ahol a mindenkori nettó minimálbér utalása a feltétele az ingyenes számlavezetés/átutalás/stb-nek. Ezt azért csak nem lehetetlen teljesíteni. Ha a munkáltató trükközik, és nem akar minimálbért átutalni, szerintem senki sem akadályoz meg abban, hogy feleséggel/férjjel közösen nyissatok egy számlát, és mind a 2 személy minimálbére (vagy töredéke) oda utalódjon, hogy így meglegyen a feltétel.

Az meg hogy a falvakban nincs bank, nem lehet akadály; be kell menni EGYSZER a városba, mindent be kell állítani, aztán többet nem kell. El kell felejteni, hogy minden nap "megyek az ótépébe". OTP-vel ügyfélként szóba sem szabad állni, mert az tényleg egy marha drágán működő, lehúzásra építő bank. Megteheti, mert vidéken szinte teljesen monopolhelyzetben van.

Persze, morogni könnyű; ez az egyik legnagyobb baja a magyar embernek; mindenben csak a problémát látja és nem azt, hogyan lehetne megoldani azt a problémát.
2005 szeptemberben költöztünk Hollandiába, mert állást kaptam egy Hágában székelő nemzetközi szervezetnél. Szeretném másokkal is megosztani néhány élményemet, véleményemet; talán ez a hely jó lesz rá, hogy kiírjam őket magamból. Gondolom, az a dátumból is látszik, hogy nem a jelenlegi (2018…..