Regisztráció Blogot indítok
Adatok
java1

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tudjuk, hogy miért kell, hogy ki és mikor dönt róla, mennyibe kerül és ki fogja kifizetni. Megannyi tisztázatlan kérdés, amelynek részletei a kormányzat és a nukleáris ipar szerint nem tartoznak a nyilvánosságra. Korrupciós potenciál, kilincsbe vezetett áram és egyéb…..
java1 2013.06.15 18:19:41
A cikkben több tárgyi tévedés vagy tudatos félrevezetés is van.

1. Perger András által készített ábra a jelenlegi és a tervezett atomerőművi blokkok együttes teljesítményét mutatja és érvel, hogy ennyi villamos energiára nincs szüksége hazánknak. Ami igaz is lenne csak hogy Perger András egy apróságról "megfelejtkezett". A két új paksi blokk villamos hálózatra kapcsolásának várható időpontja a jelenlegi tervek szerint 2025-2030. A jelenleg üzemelő blokkok üzemideje lejár 2032-2037-ig. Tehát "együttfutás" csak néhány évig lenne, ha a beruházás időben elkezdődik és nem csúszik. Ebből látszik, hogy az új blokkok a leállítottak helyébe lépének és máris nem lesz feleslegesen termelt energia.

2. szintén Perger András szerint "az atomerőművet nem lehet szabályozni". Ez enyhén szólva butaság. Az atomerőmű mint alap erőmű azt a célt szolgálja, hogy a folyamatosan a lehető legnagyobb teljesítmény kihasználással üzemeljen (nem mellékesen jelenleg a lehető legolcsóbban). A paksi atomerőmű mindig is részt vett a menetrend követésben. Voltak időszakok amikor blokkonként 50MW-tal csökkentett teljesítménnyel üzemelt mind a négy blokk (200MW).
Ennek a magyarázata a következő: éjszakánként kevesebb a villamos energia igény ezért nem kell annyit termelni, de a szélerőművek mivel kötelező villamosenergia átvétel van velük szemben (megjegyzem ez jelenleg 30 Ft/kW)és éppen akkor fúj a szél és termeltek amennyit csak bírnak. Ezért a paksi atomerőművet visszaterhelik ami 12,28 Ft/kW áron adja a villamos energiát.

Még egy gondolat a végére. Véleményem szerint a villamos energia termelés palettáján minden termelési módnak meg van a helye, nem szabad csak az egyik vagy csak a másik módot egyetlen üdvözítő megoldásként kezelni.