Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erg

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt alighanem kavar majd némi vihart, de a történet érdekes, és a belőle következő morális kérdéseket majd alighanem alaposan kivesézitek. Noha Angliában és Norvégiában játszódik, szerintem ez a legkevésbé érdekes része. Jöjjön tehát Zoltán története! „Most…..
Erg 2013.06.15 15:59:55
@PannonBoy: Ez is egy vélemény.

De ettől még nem hiszek ebben az "eleve elrendeltetett", azaz elitista szemléletben. Ha valakinek a családja simán finanszírozni tud bármit, bármilyen tanulmányt, akkor ő onnantól kezdve már különb, és megérdeli a helyét, míg akinek nem tudják finanszírozni, az már nem érdemli meg ugyanazt. Sokkal inkább hiszek abban, hogy ne ez legyen a fő elv, hanem a hozzáértés, a felmutatott teljesítmény, az akarat és elhivatottság. Amíg XY az iskolapadban ücsörög ("hosszasan készül a vizsgákra"), addig a másik ki tudja milyen ótvar melót kénytelen elvégezni, hogy előrébb juthasson (megélhessen), a mosogatás sem az, amiről mindenki álmodik.

Igaz, lehet ingyen is tanulni, ha épp pap akarsz lenni, esetleg egyiptológus, stb. De ha valaki pl. közgazdász vagy jogász akar lenni, akkor már gyakorlatilag nem (hacsak nem produkálsz "földöntúli" eredményeket). Pedig utóbbi szakmákkal 100%, hogy hamar adófizető lesz, míg az előbbiekkel 100%, hogy az adófizetők pénzének elköltője. Ráadásul az egyiptológus, meg a hasonló "hiányszakmákkal" biztos hogy munkanélküli leszel, vagy elmész olyan szakmába, ahol pont ugyanolyan képzetlennek számítasz, mint bárki. Ma Magyarországon a diplomások 30%-a vagy munkanélküli lesz (egyes államilag támogatott szakokon ez az arány a 95%-ot is eléri), vagy szakmát vált. Kivéve a jogászokat, a közgazdászokat, a gépészmérnököket, valamint a villamosmérnököket.

Vajon egy biológus, esetleg egy antropológus miért érdemel meg jobban mondjuk egy marketinges állást (és magasabb pozíciót, fizetést), mint az, aki járt egy kereskedelmi középiskolába, és X ideig dolgozott marketing-asszisztensként?

Soha nem fogok hinni abban, hogy valaki bizonyítás nélkül eleve megérdemeljen valamit, csak azért, mert pl. kék szeműnek születet. :)

Persze nyilván egy diplomás jobb helyzetben van, hisz alapból feltételezhető róla, hogy "okosabb", de nehogymár egy feltételezés miatt kallódjanak el tehetséges emberek! És amikor bebizonyítják, hogy ők tehetségesek, akkor meg mindezért irigykedjenek rájuk, és szapulják, csak mert nekik nincs diplomájuk.