Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doromby

11 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A búcsú furcsa dolog, mert egyrészt lezár valamit, másrészt valami újnak a kezdete. Míg maga a búcsú nehéz, az azt megelőző napok egészen furcsa hangulatban telnek Zeke szerint, aki most éppen élete ezen fázisában van. Neked hogyan teltek az utolsó, határátkelés előtti napok? Írd meg a…..
Öt gyerekkel él Németországban Robi, akinek nem is áll szándékában visszaköltözni Magyarországra. Egyebek mellett a negatív kisugárzás, az emberek egymás ellen uszítása miatt érzi úgy, hogy jobb lesz nekik ott. Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te sem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a…..
A kérdés így, a nyári hazalátogatások (na tessék…) idején talán még gyakrabban merül fel. Szóval vajon az az igazi otthon, ahol felnőttünk vagy ahol most élünk? Szerintem a legtöbb határátkelő egyetért abban, hogy az embernek lehet két otthona, szeretheti mindkettőt. Louise ugyanakkor úgy látja,…..
IDDQD Checkpoint Mini #103: Nox 2019.06.21 23:41:25
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Milyenek az angolok, ha magyarok? Belefér némi kis magyar nyelvű anyázás a moszkvai utcákon? És mi a helyzet egy alaszkai halászhajón? Újabb kihallgatott beszélgetések, meglepő találkozások következnek (a múltkoriakat itt olvashatjátok el), ezúttal azok közül válogattam,…..
Doromby 2019.04.20 17:14:06
Nekem van jopar tortenetem, parat el is meselek. Magamrol annyit hogy etel kiszallittassal foglalkoztam, maganszemelyeknek es kereskedoknek egyarant.
Szoval a tortenetek:
Kis arab kavezo london kozepen, arab tulajdonossal aki arul is. Ketten becipeltuk amit kert, elszamoltunk vele penzugyileg aztan mondtam a helperemnek hogy uljon be addig a kocsiba mig nem megyek. Erre az arab tulaj tokeletes magyarsaggal ramkoszont hogy "Jo napot!". Majdnem leultem a meglepetestol. Kiderult Taszaron az amerikai legibazison volt harci repulogep szerelo evekig. Tokeletesen megtanult magyarul, csak egy kis tajszolasa van de ha nem latod azt hiszed szuletett magyar. Miutan az megszunt a testverevel elhataroztak hogy belevagnak valami sajat bizniszbe, igy lett egy kavezo Londonban. :)
Masik:
Kis vilagvegi farmra szalitottunk rengeteg kajat, valami satras buli volt, arra kellett nekik. Mikor odaertunk eppen senki se volt ott, ugyhogy leraktunk mindent egy vedett helyre es elmentem keresni valakit hogy alairja a szamlat. Egy teazo helyseget talaltam ahol egy fiatal lany volt egyedul. Mondom neki mi van, erre mutogat hogy o bizony nem erti. Kerdem honnan valo, mondja magyar. Rakoszontem: "Akkor kellemes jo napot neked!" mire elsirta magat. Kiderult evek ota nem hallott szemelyesen magyar szot, a rokonaival neten keresztul beszelgetett. Napkozben az allatok voltak csak neki, hetvegen meg nem tudott elmenni soha sehova mert minden messze volt. En voltam az elso akivel az anyanyelven el tudott beszelgetni.
Harmadik:
Hogy emlekeztessen valami az ohazara egy nagy "Budapest" tablat raktam a vezetofulke ablakaba. Megalltam egy kisvarosban a megrendelonel, pakolom ki a cuccot. Fagyasztott husokat, krumplit, hatalmas sajtokat meg mindenfele elemiszert. Idos, 70+ hazaspar ment el mellettem, aztan arra figyeltem fel a bacsi visszafordul es nezi erosen a tablat. Gondoltam biztos nem tudja mi van vagy mittomen. Aztan visszacsoszognak hatulra, hozzam es tokeletes magyarsaggal megkerdi: "Ezt a sok mindent onnan hozta?" ;)
Pár év külföldi lét után az ember észrevehet kisebb vagy nagyobb változásokat – az már megint más kérdés, hogy ezek pozitív vagy negatív elmozdulások. Vera megérkezésük óta próbálta keresni a különbségeket és a hasonlóságokat Magyarország és Hollandia…..
„Give our people back!” - mondta pár napja Davosban a BBC-nek a lengyel miniszterelnök. Őszintén szólva nem teljesen egyértelmű, hogyan is gondolta ezt Mateusz Morawiecki a szabad költözés és munkavállalás korában, illetve hogyan is kellene pontosan az Egyesült Királyságnak…..
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Bence lassan másfél éve él Ausztriában és mint írja, ő egyszerűen csak jobban szeretett volna keresni és élni, ezért vágott bele a határátkelésbe. Érdekes tapasztalatokkal gazdagodott, mint írja, azt például nem érti, miért kell bántani azokat, akik külföldön képzelik el az életüket. (A képet is ő…..
Doromby 2019.01.17 21:46:05
@Nancsibacsi: Ez igy hulyeseg. Nekem 5 szakmam van, csaladi hazat, kocsit hagytam magyarorszagon. Lett volna mibol megelnem de nem birtam azt a legkort ami ott kialakult.
Engem nem erdekel ha migransnak neznek (egyebkent ennek a szonak mas a kicsengese errefele mint magyarorszagon) mert az osszes szomszedom az. A munkahelyen is legalabb 10-15 nacio dolgozik egyutt, szoval teszek ra ha eletem vegeig "mas" maradok de nyugodtabban es boldogabban elek mint anno magyarorszagon.
Enikő tanár volt Magyarországon, most pedig Ausztriában él és dolgozik. Arra a felvetésre reagálva írt, hogy mi lenne az az összeg, amiért visszaköltözne Magyarországra, de leveléből egy olyan kép rajzolódik ki, amiből kiderül, hogy mindez nem csupán (vagy nem elsősorban)…..
Doromby 2019.01.07 21:36:39
@takarék-láng: En mar biztosan nem megyek vissza. A kormany felrevezeto propagandaja miatt rossz a kep a magyarorszagi magyarokban a kint elokrol. Nekem mar itt elnek a gyerekeim, hazam, cegem, biztos allasom van. Akim magyarorszagon maradt az az evek alatt szepen lemorzsolodott. Es meg egy adalek, a hazra a belepot 2 ev alatt (!!!) normal becsuletes munkaval sporoltam ossze ami alatt voltam szerte a vilagon nyaralni is csaladostul...
Határátkelő Mi a magyar álom? 2019.01.05 06:30:00
„Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa?” – tette fel a magyar álomról szóló kérdéseit András a tegnapi posztban, én pedig úgy éreztem, ez elég érdekes téma ahhoz, hogy megpróbáljuk tovább gondolni. Az első próbálkozás az enyém, de…..
Számítok-e én? Előre leszögezem, hogy nincs tapasztalatom társadalmak megváltoztatásában. Viszont úgy gondolom, hogy jó helyen élünk a világban és szívesen csinálnék sokkal okosabb és jobb társadalmat hazánkból. Mivel ez a blog úgyis elmélkedésekről szól, hát elmélkedjünk. Tegyük fel, hogy van…..
Mely országok vonzzák leginkább a képzett munkaerőt? A jó hír az, hogy a világ tíz legvonzóbb országa közül kilenc Nyugat-Európában található. Ami ennél is érdekesebb (bár meglepőnek nem nevezném), hogy az Egyesült Királyság a TOP20-ba sem fért be, míg Magyarország a 63…..
Lojálisak, tiltakozók és kivonulók – ebbe a három fő csoportba sorolja a magyar fiatalok nagy részét egy nemrégiben megjelent tanulmánykötet. Magának a kiadványnak a sorsa is egyfajta lenyomata a mai Magyarországnak, de ennél minket jobban érdekel az, amit arról írnak, miért…..
Miközben a Brexit kapcsán egyre többet emlegetik a „Brexodust”, gyakran nem veszik figyelembe, hogy a szigetországban élő uniós polgárok közül nagyon sokan már az otthonuknak tekintik az Egyesült Királyságot, ahonnan nem olyan könnyű csak eljönni. Pláne, hogy nem is biztos,…..
Doromby 2018.10.27 10:33:59
@IT Knight: Aki mar angliaba "betantorgott" (micsoda idiota szo!) az ha megy is nem magyarorszag a fo celpont. A megszerzett (nyugati szintu) szaktudasat MO-n sem elismerni sem megfizetni nem fogja senki sem. Inkabb mas nyugati orszagok, ha anglia a kerdes akkor az angol anyanyelvuek vannak elonyben mint pl: USA, Ausztralia masodsorban az europai es az angolt elfogado orszagok mint nemetorszag, eszaki orszagok. Jelenleg nincs napi szinten a kerdes, a brexit hatasai meg nem jelentkeznek, vagy ha igen akkor abban hogy a cegek nehezebben talalnak munkaerot igy aki van jobban megbecsulik. A szokasos atlagnal nem hiszem tobben terveznek az UK elhagyasat.
Doromby 2018.10.27 12:08:40
@Arthamyr: A nyugati szintu szaktudas egyetlen dolgot jelent, azt hogy dolgoztal nyugati cegnek abban az orszagban. Ez nem jelent magasabb szintet vagy mast mint az MO-n vegzett munka, egyszeruen az erdekli oket hogy van-e ott tapasztalatod.
El kell keseritsek minden magyar fanyalgot aki szerint a nyugaton dolgozok mosogatnak vagy takaritanak, tomegszallason nyomorognak 20 masik migranssal meg effajta baromsagok. Persze vannak ilyenek es onigazolaskent felkapja oket a magyar/fideszes media de akinek csak egy KIS szaktudasa van az mar tud boldogulni. A kis szaktudas mar akar egy jogositvany vagy targonca vezetoi engedely, konyhai tapasztalat vagy BARMI amit hasznositani lehet. Ezekkel mar kereshet annyit hogy nincs gondja sem a szallassal sem a megelhetessel. USA-ba vagy ausztraliaba pl. angliabol konnyebb kijutni mint azt sokan gondolnak persze ha VAN VALAMILYEN szakmaja amit ott is lehet hasznositani. Akinek magyarorszagon sincs semmije es ugy megy kulfodre az nagyot fog csalodni.
Doromby 2018.10.27 21:39:52
@Arthamyr: Nalunk egy targonca kezelo 1400-1600 fontot keres havonta. Lakhatasra, kajara, mindenre lemegy kb. 900 font a tobbi zsebben marad. Minden honapban, kiszamithatoan. Peldakent ausztralia elismeri az angol teruleten letett vizsgakat. Ha mondjuk sofor valaki ott is balos a kozlekedes mint angliaban. Elismerik az angliai tapasztalatokat es alapkent kezelik hogy beszel angolul. Most olyannal nem foglalkozom hogy valaki angliaban fusizik nyelvtudas nelkul mert az eleve eselytelen barmire.
Határátkelő Wales két év után 2018.09.10 06:30:00
Miért vág neki egy kormánytisztviselő apuka a külföldi fizikai munkának? Ez is kiderül József írásából, ami egy nem akármilyen történet, rengeteg tanulsággal és torokszorító pillanattal. Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű…..
Rendkívül tanulságos írás a mai, melynek szerzője egy édesanya, aki egyrészt érthető módon rendkívül büszke a lányára, aki külföldön is megállja a helyét, másrészt emögött a büszkeség mögött számomra érezhető némi fájdalom is amiatt, hogy nem lehet együtt a család. Azt nem gondolom, hogy a magyar…..
Doromby 2018.07.27 12:29:35
@fhdgy: Az egy mas vilag volt mikor egy inas a szakmajat tanulni ment kulhonba aztan visszajott es magyarorszagon dolgozott tovabb. Ma mar aki kimegy nem is akar visszajonni...
Doromby 2018.07.27 14:04:20
@Arthamyr: Az osztondijakbol itelve tehetseges, szakmajat tekintve ritka. Nem mondom felso 5% de ha jol el tud helyezkedni (es miert ne?) en eves szinten 150-250 ezerre becsulom a keresetet. Az meg a kozeposztaly teteje.
Határátkelő Átok olasz módra 2018.06.24 06:30:00
Van az úgy, hogy az embernek egy adott helyen, vagy adott időszakban semmi sem jön össze (vagy legalábbis így érzi). Ilyenkor csak kapkodjunk a fejünket... Ezzel indítunk ezen a vasárnapon, hogy aztán elgondolkozzuk azon, vajon egy adott városról (ebben az esetben Párizsról) bennünk kialakult kép…..
Doromby 2018.06.24 10:31:41
@maxval balcán bircaman: 1200 euro a minimalber, annal lejjeb csak a reszmunkaidos foglalkoztatott van es a feketen dolgozo.
Határátkelő Két év a pokolban 2018.06.21 06:30:00
Mária történetének eleje nem szokatlan: a munkájukat elveszítő házaspár, akik közül egyik sem talál Magyarországon megfelelő állást, így aztán a férj gondol egyet és nekivág Angliának. Mindez nem sokkal az uniós csatlakozás után történik, hogy aztán egy-két év elteltével a feleség is utána menjen és…..
Az elmúlt egy-két nap egyik legnagyobb vihart kavaró eseménye minden bizonnyal Elizabeth Swaney (vagy ha úgy jobban tetszik: Swaney Elizabeth) olimpiai produkciója volt. Magyar színekben. Aminek kapcsán felmerült bennem pár kérdés, ezeket osztanám meg ma veletek, utána pedig remélem, jól…..
Sokszor leírtam már, hogy szerintem a határátkelés egyre inkább kétirányú folyamat, mégis sokan vannak, akik úgy érzik, mint a mai ajánló egyik szerzője, hogy számára nincs visszafelé út. Emellett szó lesz a gyakori hazalátogatások hátrányáról és az angol…..
A Tíz dolog-sorozatban megjelenő listák egyik sajátossága, hogy rendkívül szubjektívek, azaz ami az egyik embernek hatalmas pozitívum, az a másiknak olyan rémisztő dolog is lehet, ami miatt a környéket is elkerülné. Ilyen például Christine tíz pontjának elsője, a kisvárosi…..
Minden kormány a maga módján próbálja meg feldolgozni és kommunikálni a kivándorlás generálta helyzetet. Tulajdonképpen teljesen érhető, hogy mindenki olyan magyarázatot ad, ami számára a legkedvezőbb, a legtöbb politikai hasznot hozza, még akkor is, ha ehhez „kreatívan kell értelmezni” bizonyos…..