Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr.0670

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Praxis Orvos az orvos ellen? 2013.06.07 07:48:11
Miért feltételezi a kórházi kolléga, hogy csakis azért küldöm a beteget (szerinte késő este, a mentő az utolsó másodpercig kivárt a 2 órás szállítással), hogy neki okozzak pluszmunkát? Miért jó neki, ha a kollégával veszekedhet? Ügyeleteim egyike valahol Magyarországon.…..
dr.0670 2013.06.10 12:24:14
@Hipósgriff: Egy kicsit a másik odalról (SBO-s zöldfülű)

A rengeteg sok felesleges vizsgálatot nyilván nagyrészt defenzióból kell kérni, sajnos ilyen az egészségügy, mi ebbe nőttünk bele.
De legalább ugyanennyi felesleges, vagy halasztható vizsgálat történik a kollégák elvárása miatt. A kevés rutinnal (de még sokkal is) lehetetlen belgyógyászatra helyezni egy pneumoniás beteget csak azért mert 3 napja fekszik, köhög, köpete van, fáj a háta, és produkálja a pneumonia fizikális tüneteit. A kolléga soha nem azt kérdezi először, hogy mi a fizikális státusz, hanem, hogy mi van a mellkasröntgenen és mennyi a CRP.
A neurológus CT nélkül, a sebész ultrahang nélkül, a kardiológus Troponin nélkül nem dönt, sokszor meg se vizsgálja a beteget, ha tud várni.
Sőt, a poszthoz kapcsolódva, ha mélyvénás thrombosist szeretnénk kizárni, a radiológus is a D-dimert fogja előbb kérdezni, mint a Homans-tünetet, vagy a Wells score-t...

Innen meg tényleg nincs messze az, hogy sokan inkább meg sem tanulják megvizsgálni a betegeket (kitől?), mert úgyis csak az objektív(?) leletek számítanak...