Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kodmen

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha röviden jellemeznem kellene, a firmware-ek svájcibicskája névvel illetném, segítségével programozói tudás nélkül, hosszas fejlesztgetés nélkül tudunk sokféle szenzort néhány kattintással életre kelteni. Az első feltöltése persze kíván némi gyakorlatot... ám meglátásom szerint egy ESPEasy…..
Kodmen 2020.01.04 09:12:30
Szia! Már egy ideje "követem" az írásaidat, sokat segítenek, köszi! Az ESPEasí bemutatásod hatására döntöttem úgy, hogy ArduinoIDE helyett ezzel látok neki egy okos termosztátnak. Egyelőre csak az alap funkciókat szeretném megvalósítani távoli állítási lehetőséggel, később majd megyek tovább. A bejegyzésed és ezen oldal ( www.letscontrolit.com/wiki/index.php?title=NEXTIONDisplay ) alapján már egész jól állok: Méri és kijelzi a hőmérsékletet, páratartalmat, a beállított hőmérsékletet. A gond ott van, hogy a beállított hőmérsékletet jelenleg nem tudom, csak paranccsal megváltoztatni, mert a kijelző felől nem tudok adatot átadni az ESP-nek. A kijelzőn lévő gombokkal tudom változtatni egy változó értékét, ezt kellene átvegye az ESP egy dummy változóba, amit a kijelzőnek visszaküld egy másikba, amit végül megjelenít. Azért ilyen kacifántos, hogy biztos az az érték látszódjon a kijelzőn, ami az ESP-be is (kijelzőről vagy web-ről, vagy domoticz-ból) bekerült.

Így adom át a kijelzőnek a hőmérsékletet a Nextion eszköz lapján:
page0.vHo.txt="[Status#Hom_0]"

És így venném vissza:
Status#Hom_1="page0.vHoc0.val"

A Hoc0 numerikus érték (mivel növelni csökkenteni kell a gombokkal), lehet, hogy ezzel van a baj? Convertálnom kellene előbb txt-be? Vagy az átadási metódus nem jó? Milyen paranccsal kellene próbálkozzam? Nem találtam ilyen leírást angolul sem eddig.

Köszönöm & BUÉK!
Kodmen 2020.01.04 10:39:44
Őrület! Ráfrissítettem, és már nálam sem működik. Remélem az Evernote-ban lementettem... Bár az egész letscontrolit wiki leállt, ha jól látom. Az ESP-ből a float átment a Nextion txt-jébe, ezt biztos a plugin intézte, értett az idézőjelekből. Ez esetben pedig a szám átadásának működnie kellene, persze kérdés, hogy a plugin hogy kezeli... Egyébként a DHT22-es változójában is láttam már sajnos NaN értéket, ami arra enged következtetni, hogy nem csak numerikus értéket tárol.

Nagy előnye lenne ennek a Nextionos megoldásnak, hogy laikus számára (édesanyámék) is könnyen kezelhető lenne, és nem vesznének el a menüben.

Ha betölt az oldal, látni fogod, hogy miről szól a leírás: domoticz-ra kötött kijelző, amin a fűtésszabályozás mellett látszik a termelt napenergia mennyisége és egyéb dolgok is. Mivel nincs ott a teljes kód, fájlok, így persze akár kamu is lehet, csak szépen mutat, de nem is működik. Itt szépen működik:
www.youtube.com/watch?v=CjZeMiXYrWU
Sajnos nem ESPEasy-vel, hanem arduino IDE-vel. Kezdem azt érezni, hogy nem nyerek annyit az ESPEasy könnyebb webes elérésével, mint amennyit bukok azzal, hogy nincs a Nextion-hoz jó leírás. Persze azért jó, hogy egy csomó kódot nem kell megírni, beilleszteni, testre szabni, de azért vannak korlátai, főleg, ha a plugin nem kellően dokuemtált. De lehet, hogy én várok sokat, mivel Testing pluginről van szó... Megnézem a fórumot, hátha találok infót.

Ha van még ötleted, szívesen fogadom, az eddigieket pedig köszönöm!