Regisztráció Blogot indítok
Adatok
haec

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes látni.....
haec 2015.02.28 10:35:08
Bejegyzésemet a 2 elhangzott szó motiválja: "okoskodó" - "polgári"

Szerintem mind a két szó visszatükrözi az értékrendek ill. a gondolkodási folyamatok tisztázatlanságát.

Azaz: hogyan gondolkozzunk?

Ezt érzem lényegesebbnek. Ugyanis ha azt mondom "asztal" - Ön 4 lábura, én meg 3 lábura gondolhatok - mindegyikünk a maga belső konnotációjátol motiváltan.

Így az asztal "ügyintézése" során kerül felszinre az eltérés - ld: polgári (termék(azaz következmény) vagy objektíven létező entitás?) Nem pedig az "ügyintézés"-be való belekezdés elött.

Tehát, ha előre (proaktívan) tisztázzuk: minden szóval kapcsolatban kinek mi a konnotációja - kivédhető az "ügyintézés" menete során jelentkező eltérés - ez nem jelent konfliktusmentességet - csak kezelhetőbbséget!

Az "okoskodó" is a gondolkodási folyamat tudatos kezelését hárító (attól megriadt) félelemre utal - lekicsinylésével.

Pillanatnyilag leginkább alkalmazott gondolkodási folyamat a tézis-antitétis-szintézis, a görögök (Szókratész) óta a kulturánkba ivódott módszer: a vita.

Ennek alacsony hatásfokát látjuk a parlamenti munkában, különösen, ha számarányok segítségével akarják a szintézist elérni. Ez mutatják az "ökörhugyozás" (cikkcakkos) jellegü eredmények, a félelem a visszarendeződéstől, stb.

Az alacsony hatásfok köszönhető a fentebb leírt "ügykezelési félreértéseknek", és a kettőséghez való ragaszkodásnak is:vagy tézis, vagy antitézis.

Az alacsony hatásfok következménye a gyors süllyedés: mint a hajónál, ha egy lyuk támad valahol, amig azt foltozzák, nincs idő, kapacitás az újabb lyuk betömésére, és azon ömlik be a víz. Ha oda rohannak, akkor itt ömlik, aztán a harmadik, a negyedik, és máris nyakig gázolnak a vízben.

Pillanatnyilag kezdjük megélni ezt a folyamatot. Jönnek a lyukak egymás után, és egyre gyatrább a foltozgatás.

Lehet-e tenni még valamit? Sosem késő, bár a ráeszmélés lassusága miatt nem igazán bíztató a helyzet

Top 2 down lenne helyes kezelni az ország hajóját.

1 - csökkenteni a duális szituációkat - legalább 6 színt (szempontot) intézményesíteni - (lejebb kifejtem)

2 - ugyankkor 1 fix (Archimédeszi) változtathatalan pontot megalkotni: pl a magyar koronás zászló alakíthatatlanságát, mindenkor, mindenkire kötelező jelenlétét. (ld USA, vagy GB)

Ad 1) Top2down
- a parlamenti dualizmus többszinüvé tehető az árnyék kormány intézményének beveztésével: szócséplést váltsa fel a gyakorlati (ellenzéki) törvényalkotás -

- az kötelező, általános oktatásban tanítani a többszempontú gondolkodást ( ütköztetve a duálissal ):
ennek lényege: ne egyszerre akarjunk minden szempontot kezelni, hanem külön-külön:
- mik az adataink?
- mi a dolog haszna?
- mit lehetne belőle fejleszteni?
- miért szeretjük?
- miért nem kell?
- miképpen kezelhetnénk másképp?

- az önkormányzati hálózatba beintegrálni a lakossági "elemző/értékelő klub"-ok" rendszerét, az állampolgári kötelezettség koncepciója alapján - nemcsak a visszajelzés intézményesítése végett, hanem a politikai érdekeltség fokozása (ld a meghatározó veszprémi 17%) érdekében, a nemtörödöm viselkedésforma kivédésére

Összegezve: az ország hajójának felszínen tartása minden hajózó érdeke. Levegő nélkül mindenki fullad. A lyukak bárhol, bármikor támadnak - a foltozásra mindenkinek, mindenkor készen kell állnia.

A helyes, proaktív gondolkodás olyan polgárságot (legénységet) nevel ki, amelyik a "navigare necesse est" alapján tartja tisztán a fedélzetet, és ápolja hajó minden szegletét. Mindíg jó szélbe fordítja a vitorlát, és a viharok ellenére is sikeres hajózás egybentarja a legénységet. Kapitányt, matrózt egyaránt.

A kapitány tudja: matrózok nélkül nem sokat ér egyedül, a matrózok tudják: a jó kapitány a hajó lelke.

Vigyázniuk kell egymásra!