Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magam adom

0 bejegyzést írt és 181 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha behívott volna az orvos és 2 mondatban elmondja mi okozta a nem egyértelmű diagnózist és megnyugtat, hogy minden oké, akkor talán köszönet is járna érte. De emberségből én erre a 3 órás "előadásra" csak egy elégtelent tudok adni! Tisztelt Praxis!   Együttérzésből…..
magam adom 2015.11.25 23:09:32
@rikitikitévi: kb 400 szorosa (csak).
magam adom 2015.11.25 23:11:46
@asztalosani: az orvosok és asszisztensek éves szinten nem egy mellkas röntgenyi sugárzásnak vannak kitéve, azért hordanak személyi dozimétert.
magam adom 2015.11.26 06:58:33
@magam adom: jav: röntgennyi
Olvasónk hiába szedte a fogamzásgátlót, teherbe esett. A nőgyógyász, aki a tablettát is felírta aljas gyilkosnak nevezte, mert el akarta vetetni a gyermeket. Kedves Szerkesztő!   Most fedeztem fel a Praxis blogot, látom, elég régen működik már. Kicsit olvasgattam a korábbi…..
magam adom 2015.04.21 15:48:17
@mig54: én nem tudtam keresztülvinni az akaratomat a Volvóért 2 hónapja. :-( Kaptam Opelt. Nem mondom, hogy baj van vele, mert nincs, nem mondom, hogy meggyőzött a zuram, mert nem, de egy nagy sóhajjal engedtem neki. Talán legközelebb. :-)
magam adom 2015.04.21 20:06:40
@mig54: Ez a 3. Opel a sorban. Nekünk is bevált az elmúlt 14 évben a márka. Az én bohó ötletem volt az újítás a márka terén. Eddig Vectra, most egy Astra H. Persze nem új, csak nekünk. Ja, ezüst. Amúgy kommersz módra. Nem eszik sokat, és jól is húz, de az a mindennapokban nem igazán van kihasználva. Azt hiszem, nekem nem lesz szavam az autóvásárlás terén a zurammal szemben. Nála fő a megbízhatóság, és a megfizethető szervíz, alkatrész. Én a használati tárgyak esetében ennél nagyvonalúbb vagyok, no de sebaj, majd behozom máshol. :-)
Csak nevettem milyen naiv feltételezések vannak a külföldi ellátásról. A magyarországi még most is fényévekkel jobb, mint máshol. Sokan tévedésben vannak a külföldi egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban nálunk.   Németországban tanulok és dolgozom több mint 3 éve. Itt…..
magam adom 2015.04.15 15:30:03
@asztalosani: Csernobil nekünk "tananyag" volt. Nem kell "ráguglizni" egyikőnknek sem. Miután nem írtad meg, mi az ami szerinted valótlan abban, amit kheiron írt, Csernobilról, nem lehet érdemben "beszélgetni" veled.
magam adom 2015.04.15 15:49:16
@asztalosani: válaszolj a kérdésre, kérlek. Mi az ami szerinted nem igaz abból, ami itt le lett írva Csernobilról?
magam adom 2015.04.16 11:22:19
@kheiron: el nem tudom képzelni, mit csinálhat napi x órában munka címen egy ilyen ember, aki mindenhez ért, mindenhez van megcáfolhatatlan véleménye, kinyilatkoztat, lebarmol, és az alapvető hiányosságait ordibálással kompenzálja.
Egyik néni azt mondta, ha lenne annyi ereje, kiugrana az ablakon, mert ezt nem lehet elviselni. Édesanyám betegsége január elején kezdődött. Nem volt étvágya, néha hányt, de fájdalma nem volt. Háziorvosunk vett tőle vért, mely vashiányt, és vérszegénységet mutatott. Be akarta…..
magam adom 2015.04.05 10:22:35
@neduddki21: Amikor elolvasunk egy posztot, mindannyian mást tartunk lényegesnek, mindenkinek más-más az olvasata. Ugyanúgy, mint egy regény, vers, vagy film esetében. Ettől lehetne itt érdemi és hasznos "beszélgetéseket", vitákat tartani. A sokféle megközelítés, annak elfogadása, hogy nem egyféleképpen látjuk a dolgokat, és hogy tudunk változtatni a szemléletünkön, ha ahhoz van kellő, és hiteles információ, ezek mind-mind előre vinnék a világot.
Sajnáltam a nénit, ha valamit másképp csinálnék most, az az lenne, hogy az első lehetséges alkalommal hazaengedném, hogy ne keseredjen úgy bele a kórházi létbe. Tisztelt Hozzátartozók és Hozzászólók! Szeretném a beteg kezelőorvosaként elmondani, én hogy láttam ezt a…..
magam adom 2015.04.04 19:39:38
@asztalosani: Csak a papírdobozos ötletedre reflektálnék: a kórházhigiénés auditor szemében kisebb bűn, ha nincs pl. műanyag szemetes, mintha van, de nem megfelelő (nem tartható tisztán, nem fertőtleníthető, sőt, még szennyező is).
magam adom 2015.04.04 21:01:59
@asztalosani: én nem kívántam neked semmi rosszat, ezért aztán Te se tedd ezt irányomban. S ahogy írtam, a nincs jobban elfogadható, mint a nem megfelelő. Nem az osztályon dolgozók számára, hanem az ellenőrzellenőrzés részéről.
Nem számított, hogy megfázik, hogy mindez rettenetesen megalázó, csak az volt a lényeg, hogy ne kelljen vele annyit törődnie a nővérnek és ne zavarja őt állandóan. Tisztelt Praxis!   Nemrég kórházba kellett feküdnöm egy kivizsgálás miatt. Nem is ez a lényeges, mert nem a…..
magam adom 2015.04.03 22:48:43
@mig54: üdv. újra a fedélzeten!
magam adom 2015.04.03 22:52:06
@mig54: ;-)
Hálát adok a jó sorsomnak, hogy nem egy német, vagy egy olasz kórházban kellett feküdnöm. Lehet-e ezen a blogon jó véleményt mondani?  Németországban élek, és sajnos már volt alkalmam megtapasztalni az itteni kórházi körülményeket, szerencsére nem saját bőrön. …..
magam adom 2015.03.30 13:14:55
@Ms Diane Choksondik: @asztalosani: A posztoló egy szóval sem mondta, hogy másokatokat kapott. Azt írta: a végén mindent megkapott dvd-n, stb. Az eredeti lelet, cd/dvd, zárójelentés a beteg tulajdona, ingyen, bérmentve. Ettől függetlenül én magam is adtam már ki másolatot térítés nélkül, - és nem, nem ismerősnek, és nem, nem is egyszer.
Az elégedetlenség, párosítva a híresen alacsony fizetéssel, a nagy szakmai felelősséggel, az OMSZ vezetőségének morált romboló intézkedéseivel, kipusztítják az önbecsülést és a munka iránt érzett bármilyen szeretetet. Tisztelt Praxis!   Levelemmel a korábbi, "Trágár,…..
magam adom 2015.03.24 16:30:52
@CsakMintTe: Lehet, hogy beragadt a Caps Lock. Egyébként így szokta. Blokkosít. Egy helyen letudja a mondatkezdő nagybetűket, amelyeket nem használ egyébként.
magam adom 2015.03.25 15:44:07
@CsakMintTe: @bárzsing: Azt hinné az ember, hogy tud valami okosat, vagy építő jellegűt hozzátenni a poszthoz. Kerek, érthető mondatokban stilisztikailag, nyelvtanilag helyesen küld egy kommentet, nem tele baromságokkal. Erre jön valaki, aki minden szót kiforgat, téveszméket ordít, mindenkit, aki a véleményével nem ért egyet, ekéz. Próbálod szépen, szép szóval felvilágosítani,elmagyarázni azt, amit a szakképesítésed, gyakorlatod révén tudsz, mire ő a felvilágosítás hiányát szajkózza, és hozzá nem értésről beszél. Törvényekre, rendeletekre hivatkozik, de ő maga a stop táblánál nem áll meg. Néhány próbálkozás után feladod, mert nem akarsz az ő szintjére süllyedni. Egy ideig még viszket az ujjad a klaviatúra után, később már olvasni sem fogod a blogot.

Jajjjjj, ez a blog egy moderátorért kiált, de nagyon...
Megengedhetetlen, trágár hangnemben beszéltek a betegekről a Miskolci mentők. Tisztelt Praxis!    Bocsánat, ha kicsit hosszú lesz. Apukám súlyos beteg, hétfőn nem tudott menni sugárkezelésre, mert, menni nem bírt, nem érezte jól magát. Kedd délutánra befulladt, kékült…..
magam adom 2015.03.24 12:44:46
@lacika7: @mig54: A nem odavalók kiszűrése nem olyan egyszerű. A legtöbb àgazatban sajnos a "rossz" dolgozó is jobb a semmilyen dolgozónál. Igaz, hogy rontja a renomét, de nincs nélküle műszak-beosztás. Amíg nincs megbecsülés - sem erkölcsi, sem anyagi - addig azzal főzünk, amink van alapon be kell érnünk azokkal a "kollégákkal", akik nem csak a betegeknek büntetés, hanem az elhivatottaknak is.
Bennem fortyogott a düh, hogy ha nem egyetlen orvos lenne a sürgősségin, akkor esetleg korábban is rápillanthatott volna arra a véreredményre és sokkal hamarabb lehetett volna intézkedni. Kedves Praxis blog!   Az alábbi történet egy vidéki kórház sürgősségi osztályán…..
magam adom 2015.02.13 19:47:59
@mig54: Úgy gondolom, ha lelkiismeretesen, hitelesen és méltósággal végezzük a munkánkat - itt nem csak az egészségügyben dolgozókra gondolok - akkor nyugodtan alhatunk. Azok, akik csak a fröcsögésből állnak ki, akik csak a hibát keresik, akkor sem lelnek megnyugvásra, ha megfelelő ellátást kapnak, és ennek ellenére is csak panaszkodnak.
magam adom 2015.02.14 12:24:06
@reepach: Lehet. Aztán megírják, hogy mi itt remekemberkedünk. Mert az frankó, hogy 75 évesen ingyen ügyel a főorvos, meg pénzt sem fogad el, meg jól tűri a bántást és a kihasználást. De az nem frankó, hogy nem mindenki ilyen, aki pedig ilyen, az miért nincs ott mindenütt, ahol ez meg az megfordul.
magam adom 2015.02.15 19:34:13
@reepach: Azt kívánom Neked, hogy 75 évesen ne kelljen dolgoznod akkor sem, ha igényt tartanak a munkádra. 75 évesen az ember töltse a jól megérdemelt nyugdíját aktív pihenéssel. Unokázzon, éljen a hobbijának, kiránduljon, de ne dolgozzon, a szó szorosan vett értelmében. Én el nem tudom képzelni magam, vagy a kollégáimat, hogy 60 fölött alkalmasak lennénk arra a munkára, amit most nap nap után végzünk. Azt gondolom, ezt is, mint oly sok mindent, a csúcson kell abbahagyni. Nem a leszálló ágban, mert van rá példa, hogy amit egy élet munkájával felépít az ember, az hogyan képes rövid idő alatt akár szánalmassá is válni.
Emberként viselkedni, orvosként megérteni nem pénzkérdés. A János egy külön tanulmány. A röntgenen én is jártam és bár időre mentem azért az nem számított. Akkor is hoztak betegápolók több beteget is tolószéken és volt mindegyiken pokróc nem voltak durvák velük. Az igaz,…..
magam adom 2015.02.09 05:26:04
@asztalosani: Barokkos túlzàs, amit írsz.

1. Nincs olyan, hogy az orvos "kér" valamilyen összeget. Ha nem magànrendelés, akkor nincs kiszabott tarifa.
2. Amennyiben munkaidőben tb-finanszírozott vizsgàlatért, kezelésért, műtétért előre meghatározott összeget kér el, akkor vannak hivatalos jogi lépések,amelyeket meg kell tenni, vagy màsik orvoshoz kell fordulni.
3. Ha minden körülmények között ragaszkodsz x orvoshoz, tudvàn tudva, hogy pénzért dolgozik, s hogy mennyiért, s azt előre kéri, úgymond követeli; nos, akkor ennyi, Te akartad, íj ( így jàrtàl).
magam adom 2015.02.09 16:49:58
@defné: nos, ha így van, akkor semmiféle bizonyíték nincs rá. Aki így is azt az orvost akarja, aki őt "négyszemközt" gyakorlatilag zsarolja, hát legyen. Ha nem tetszik az efféle magatartás, akkor lehet máshoz menni.
De éppen emiatt, hogy tanúk nincsenek, nem hiteles. Ennyi erővel bármit, bármilyen összeget ki lehet találni.
És ahogy említettem, barokkos túlzás mind a fentebb felsorolt összegek, mind pedig az, hogy boríték nélkül nem állnak szóba a beteggel.
Ahogy ott állt és mondta a magáét, látszódott rajta, hogy tisztában van vele, hogy ő most munkaidőben, elkésve dohányzik és beszélget magánjellegű dolgokról, de ő ezt következmények nélkül megteheti. Sziasztok!   Én valójában érdeklődni szeretnék, hátha az olvasók…..
Praxis Kis műtétből szívhalál 2015.01.12 06:00:00
Sajnálom a gyerekeimet, akik elveszítették apjukat és az anyósomat, aki elveszítette a gyermekét, és hogy harcolnia kell egy bocsánatkérésért. Tisztelt Praxis!   Egy éve halt meg a gyermekeim édesapja a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Kis műtétre ment, sajnos nem kis betegséggel.…..
magam adom 2015.01.15 11:17:28
@asztalosani: Nos, az őskorban - az írógépek idejében - valóban jutott egy orvosra legalább két fő "személyzet", asszisztens, ápoló, adminisztrátor kombó. Ám, ha napjainkban szétnézel az eü-ben, akkor nem egy szakrendelést, ambulanciát, leletezőt, műtőt, szülőszobát, osztályt látsz, ahol az orvos tényleg a maga kezével koptatja a klaviatúrát, merthogy NINCS személyzet mindenhol, mindenre.
A férjem vak, cukorbeteg, 1 veséje van,  parkinson kóros, 4 gerincműtét és most az amputáció. Fizikailag teljesen le van épülve, vérszegény (belső aranyere is van). Nem tudom, hogyan tovább.  A Mi történetünk  A férjemnek a jobb sarkán tavaly novemberben elején…..
Az Árpád Kórházban a bordatörésemmel röntgeneztek, a hölgy elment a filmmel, engem pedig dőlt szögben, fejjel lefelé felejtett. Én már annyi rossz tapasztalattal vagyok gazdagabb itt Magyarországon, hogy ez mar nevetséges! Pl. a Margit kórházban levették a véremet, ügyeleten,…..
magam adom 2014.12.19 09:27:32
@DarthVader: @Tempus.Anh: A tályog vs GBM gyűrűszerű kontraszthalmozása az MR képeken valóban okozhat diff. diagnosztikai nehézséget, de ha valóban diff. diagnosztikai indikációjú volt az MR vizsgálat elvégzése, akkor nem lenne szabad hogy az legyen. Egy tályog diffúziós gátlása más, mint egy cystikus-necroticus tumornak. S ha még mindig nem egyértelmű, akkor az MR spektroszkópia elvégzése választ ad a kérdésre.
magam adom 2014.12.19 23:48:02
@DarthVader: Részvétem a hozzátartozód halála miatt. Az alábbi észrevételem sajnos rajta már nem segít, de - az esettől függetlenül - nagy a hiányosság a szakmai konzultációk terén a klinikusok között. Ha pl. az idegsebész a gyakran "rendelek egy MR-t" helyett pár mondatban felvázolná, hogy mit vár az MR vizsgálattól - lásd a diff. dg.-i kérdéseket, ha a radiológia nem feltétlenül kiszolgáló egység lenne, akkor azt hiszem csodákra lennénk képesek. Ugyanis az MR vizsgálat nem feltétlenül séma szerint történik. Ha tudomásunk van arról, hogy - akár - fogászati beavatkozás után jelentkeztek a tünetek, és a tályog is szóba jön, mint lehetséges diagnózis, akkor az MR vizsgálatot erre is "kihegyezzük", lásd MR spektroszkópia. Amit egyébként nem végzünk el minden koponya MR esetén.
Nem kell, hogy a klinikus tisztában legyen minden MR szekvencia fizikájával, illetve azzal, hogy milyen szekvenciák vannak, de ha jól kitöltött kérőlapokat kapunk, valóban az anamnézis, a tünetek, laboreredmények, az előző képalkotó összefoglaló eredményeivel, akkor célzott vizsgálatokat végzünk, nem "tokától-bokáig" vizsgálva mindent, keresve a tűt a szénakazalban. Ezzel segítenénk egymás munkáját, és a beteg sorsát is.
Akik olvassák ezt a könnyekkel átitatott, szomorú és egyben dühös bejegyzést, remélem egy megosztással segítenek a küzdelemben. Tisztelt Praxis!   Édesanyám életének utolsó, sajnos szenvedésekkel teli periódusáról szól ez a nem éppen hétköznapi levél. November 24-én,…..
A beteget a nővér is kioktatta alaposan, miszerint ő „érthetően és európai módon” elmagyarázta, hogyan kell a pelenkát használni. Tisztelt Praxisblog, nem kommentálom, csak közzéteszem a Szt. János Kórház betegjogi képviselőjének írt levelemet és remélem, ezzel is…..
magam adom 2014.07.30 22:35:22
@mig54: köszi.
Összefoglalva: az orvosok szakmai tudása nulla, az orvosok emberekhez való hozzáállása nulla. Tisztelt Praxis!   Ájulásokkal, nagyfokú gyengeséggel, szédüléssel, remegéssel, nagyon alacsony vérnyomással kerültem be a váci kórházba, a Neurológiai osztály vett fel.…..
magam adom 2014.06.15 12:43:18
A 21. században, amikor mindenkinek drága az ideje, szerintem a fontos és elengedhetetlen dolgokat kellene csak a beteg orrára kötni, gyógyszert adni neki, amitől jobban lesz és isten hírével útnak ereszteni. Tisztelt Praxis!   A minap háziorvoshoz kellett mennem, mert sikerült…..
magam adom 2014.06.13 11:54:34
@Irkutszk: ha meg van rajta, miért piros...
Nem hallgatja meg végig hogy mik a panaszaim, milyen tüneteket észlelek . Az évek során állapotom romlik, de őt ez egyáltalán nem érdekli. Üdv! Panaszt szeretnék tenni a következő orvosnőre: Dr. K. Ő a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti telephelyén dolgozik az…..
Praxis Mindig a beteg a hülye? 2014.05.19 07:05:57
Az emberek sajnos elég nagy hányada találkozott már valamilyen formában negatív élménnyel az egészségügyben és miért ilyen rossz az orvosok közmegítélése? Nem lehet, hogy ebben azért önöknek is meg van a szerepe? Tisztelt Praxis blog!   Jó ideje igyekszem figyelemmel…..
magam adom 2014.05.20 22:12:55
magam adom 2014.05.22 09:23:01
@mig54: Én hosszú évek óta olvasom a blogot. Az elején igen-igen ritkán, majd egyre gyakrabban. Tanulni jártam ide, és szórakoztatott is sok megjegyzés. Hosszú idő telt el, amíg úgy éreztem, véleményt nyilváníthatok egy-egy poszt után. A "nagyok" dolgába nem akartam beleszólni, marhaságokra meg sajnálom a karaktereket.
Mindig akadt néhány ámokfutó, de ahogy jöttek, úgy mentek is.
Félő, hogy lelépnek azok is, akik miatt jó volt itt lenni.
Ami most itt kialakult, az kórrajza a mai világnak.
Az orvos ekkor már minősíthetetlen hangnemben elkezdett üvöltözni a rendelőjébe és azt mondta: ő nem csinált semmit, nem is ismeri az illetőt, menjen pszichológushoz mert csak képzeli hogy nála járt. Tisztelt Praxis Blog olvasók!   Tanácsot kérnék, a történet röviden: Az…..
Nem sok már egy kicsit ez a rengeteg mulasztás? Ezt is az egészségügy több száz milliárdos hiányára fogjuk,vagy a kimerültségre,vagy a kevés fizetésre,vagy mire lehet még?  Ismét Üdvözletem a Praxis blog olvasóinak !! Ismét leírnék egy történetet,amire ma akadtam olvasás…..
magam adom 2014.05.10 09:28:21
Jó lenne, ha tudatosulna az egészségügyet, és a benne dolgozókat ekéző hozzászólókban, hogy amikor a pénz hiányára utalunk, akkor nem elsősorban a fizetés az, amire gondolunk. Amivel baj van, az a műszerek, felszereltség, eszközök, gépparkok siralmas állapota/hiánya.
Ha azt nem értik a kedves hozzászólók, hogy ha nincs gyógyszer, akkor nincs mit beadni; ha nincs tiszta ágynemű, akkor nincs mire lecserélni naponta a használtat; ha nincs OEP biztosított keret a diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére, akkor várólista van(hosszú); ha nincs reagens, akkor nincs bizonyos labordiagnosztikai lehetőség. Ha nem fizetnek ügyeletet, csak készenlétet, akkor nincs azonnal elérhető szakorvos pl. a FOG-en.
Van SBO, ahol a rezidensek adják egymásnak a kilincset, és sokszor hamarabb kiégnek, mint ahogyan a szépségét megtapasztalnák az egészségügynek. Mert addig, amíg a SBO beteganyagának nagy részét a várólistát kikerülők teszik ki, addig nem lehet minőségi sürgősségi ellátásról beszélni.

A hálapénzesdiről meg annyit: a hálapénzt nem hánytorgatja fel az ember. Mert azt adja, jó szívvel, megelégedettsége, hálája jeléül az ellátás befejezését követően. Nem kötelező, tehát nem kell adni, ha nincs, és/vagy ha nem elégedett.
Ha valamelyik orvos előre kéri az ellátás fejében a "honoráriumot", akkor azt az orvost ott lehet hagyni. Lehet keresni olyat, aki ezt nem teszi. Ha mindenki így tenne, akkor ez a jelenség visszaszorítható lenne. (Egészen más tészta a szülést levezető orvos, vagy szülésznő esete, hiszen ott munkaidőn kívüli tevékenységről van szó- de ez egy sokkal hosszabb tanulmány témája.) A szupermarketben, vagy a divatüzletben sem veszünk meg olyan terméket, ruhát, cipőt, amit a pénztárcánk, vagy a jó ízlésünk nem bír el. Akkor azt mondjuk, köszönjük, nem erre gondoltam. Lehet menni másik boltba.
Ha a beteg előre dugdossa a borítékot, akkor pedig magára vessen. Ezzel a mutatvánnyal ugyanúgy akarja kijátszani a rendszert, mint az, aki előre kéri a paraszolvenciát. Veszteget, "megvásárol", vagyis semmivel sem különb, mint aki ezt így elfogadja. Tehát nincs kit hibáztatni. Ez egy kölcsönös megegyezésen alapuló - írásba nem foglalt - szerződés.
Egy orvost sem láttam még tömegközlekedni, és egy orvos sem állt még az audi/bmw-el egy panelház előtt mikor hazaért. Sziasztok!   Hát én még nem láttam szegény orvost. Egy orvost sem láttam még tömegközlekedni, és egy orvos sem állt még az audi/bmw-el egy panelház előtt…..
magam adom 2014.05.10 09:05:34
@csakmotyogok: @Tempus-Anh: Ez a poszt már megint egy kommentből született. Ez az utóbbi időben egyre gyakoribb.