Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vezinfó

36 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vállalkozások életében közel sem ritka esemény, hogy elvesztenek valamilyen üzleti iratot. Ezek szinte mindegyike pótolható valamilyen módon, de az elvesztett számla- és nyugtatömbök horribilis összegű adóhatósági bírságot vonhatnak maguk után. Az Art. 72. § (20a)…..
SarcHarc Kit ellenőriz a NAV? 2015.04.24 07:00:00
Mit vár a kormányzat az ellenőrzéstől? Ne legyenek illúzióink: a fiskális végrehajtó hatalom a törvényekben meghatározott adókötelezettség maximális mértékű befolyását várja. A jogalkotó végtelen fantáziáról tesz tanúbizonyságot annak érdekében, hogy a kiválasztás…..
SarcHarc Ügyvezetői Kapcsoltam! 2015.01.15 07:00:00
2015-től kapcsolt vállalkozásokká váltak azok a cégek is, ahol tulajdonosi összefonódás ugyan nincs, de ügyvezetőik személyében van átfedés. A kapcsoltságot be kell jelenteni a NAV-nak. De minden esetben? Mi a baj a kapcsolt vállalkozásokkal? Hogy az azonos érdekeltségi körbe…..
SarcHarc Szerencse, ha nem nyersz 2014.11.05 07:00:00
Online vagy távszerencsejátékként Magyarországon csak a tippmix.pro-ból szerzett jövedelem adómentes. Minden más szabálytalan, de adóköteles. Minden NAV engedéllyel nem rendelkező internetes szerencsejátékból vagy akár külföldi online fogadásból szerzett nyereményből az szja…..
Ha megalakult a cég, bejegyezte a Cégbíróság, még nagyon messze állunk a nullaponttól, amikor a működést valóban meg is kezdhetjük. Vár még ránk rengeteg adminisztratív tennivaló, amit ha elmulasztunk, tetemes bírsággal indíthatjuk a vállalkozást. Az újonnan alakult adózó…..
Az újonnan alakuló vállalkozás megvalósult álomból valódi rémálommá változhat. Nem elég az ötlet; kell üzleti terv, ismeret a működésről, a várható költségekről és bevételekről, kockázatokról, és kell exit stratégia. De van, ami a mai Magyarországon mindezeknél is…..
Az adótörvénykezés beteg lova lett a reklámtörvény. Deklarált célját, az arányos közteherviselés megvalósítását még a kitalálói sem tudták nevetés nélkül kimondani, valószínűleg ezért lett burleszk a bevezetéséből is. A nagy móka végeredménye viszont tovább fogja…..
Korábban már írtunk arról a lehetőségről, hogy a munkahely hozzájárulhat az alkalmazott lakáshitelének törlesztéséhez, és ez mindkét fél számára adómentes juttatás lehet. A hírverés már tavaly is nagy volt, jól is hangzott a választási kampányban, pedig a gyakorlatban…..
Idén is milliók hagyták az szja-bevallást az utolsó napokra. Csúcsra járt a posta és a NAV informatikai rendszere, valamint a hozzáértő szomszédok. Az adóbevallás összehozza a ismerősöket. Különösen a könyvelők ismerőseit, akiknek általában pont ebben az időszakban jut…..
Közfelháborodást keltett a napokban egy magát állami szervnek álcázó kft. megtévesztő közzétételidíj-felszólítása. Aki befizette, egy jelenleg nem is megtalálható adatbázisban biztosított helyet magának. De miért dőlünk be? Nem véletlenül. Az aktuális ügy tipikus…..
Biztonsági kamera a munkahelyi vécében? Napi háromszori motozás? A főnök cenzúrázza a Facebook-oldalad? Hogyan ellenőrizhetők a munkavállalók? A munkaadónak bizonyos esetekben joga van ellenőrizni az alkalmazottat, még azon az áron is, hogy annak személyiségi jogait korlátozza.…..
Az új Ptk. életbelépése módosította az öröklés szabályait is. Kinek jobb így? Nézzük! Az öröklési jog a magyar polgári jog talán legkevésbé változékony része. Ennek oka, hogy a mindenkori jogszabály nagyrészt a „társadalmi hagyományt”, a történelmileg kialakult…..
SarcHarc Mi legyen az osztalékkal? 2014.03.11 07:00:00
Itt az ideje, hogy döntsünk a tavalyi üzleti év utáni osztalékról. De sok cég könyveiben még a régi osztalékok is „be vannak ragadva”. Mit lehet ilyenkor tenni? Osztalék gyorstalpalónk következik. Ha a vállalkozás tárgyévi vagy korábban felhalmozott nyeresége lehetővé…..
Február 25-e az egyéni, kisadózó és evás vállalkozók egyik legfontosabb adózási határideje. Fussuk át, kiknek is kell most bevallást tenniük! Akik magánszemélyek, és bármilyen címen vállalkozói tevékenységet folytatnak, vagy éppen áfa fizetésére kötelezettek, azoknak…..
Egyes bűnözők a szabadságukat veszélyeztetve bocsátkoznak újabb kockázatos alvilági ügyletekbe, hogy sötét machinációkkal szerzett vagyonukat legalizálják. Pedig ha jó orgazdát választanának – jelesül a magyar államot –, a kockázat minimalizálható lenne. Itt van…..
Nehéz elhinni, de igaz: 2014-től fizetheti a lakáshitel törlesztését a munkáltató is. Ráadásul ez a segítség mindenkinek adómentes. Feltételek azért vannak – de semmi komoly. Tényleg szokatlan, de talán sikerült végre egy érdemben is használható adó- és…..
A tavaly bevezetett kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) olyan egyszerűnek és kedvezőnek tűnt, hogy sokan épp ezért tartották gyanúsnak, és nem merték választani. Miután mindenki megnyugodott, hogy szinte változtatás – de legalábbis az adómérték emelkedése –…..
Az év utolsó napja nem csak a pezsgőgyártók megsegítését szolgálja – általában ez a vállalkozások gazdasági évének és mérlegének fordulónapja is. Arról nevezetes, hogy ha máskor nem is, ezen a napon bevallásaink és adatszolgáltatásaink útján megtudja a NAV, hogyan is…..
Karácsony táján egyre többen kapnak kedvet külföldről ajándékot vásárolni. Néha ez nem is olyan egyszerű: a csomag elakad a vámolásnál a postán, aztán csak a gond, baj, ráfizetés lesz belőle… Amikor a Nagy Nemzeti Ajándékozás közeledtével a fogyasztói társadalom…..
SarcHarc A legszegényebb barakk 2013.11.06 07:00:00
Szegények vagyunk, de legalább rosszul élünk. Egy magyar polgár negyedannyiból gazdálkodhat, mint átlagnémet társa. Hazánk az európai lista utolsó negyedében kullog a vásárlóerő tekintetében.  A GFK által megjelentetett legfrissebb kutatási eredmények szerint 42 európai…..
Vezinfó 2013.11.06 12:54:39
@flort: Ez jó. :D
SarcHarc Ajándékozz okosan! 2013.06.17 08:41:10
Ép ésszel mindenki azt gondolhatja, hogy az emberek adózott forintjaikból segíthetik egymást. Az etikai megközelítés ugyan helyes, de a mohó állam (majdnem) minden bevételünkből szeretné megkapni a részét, függetlenül attól, hogy az munkából, befektetésből, eladásból…..
Vezinfó 2013.06.18 08:54:32
@RAMBO: Nem, bármennyit kaphat, és ez illeték- és bejelentésikötelezettség-mentes.
Vezinfó 2013.11.05 16:14:15
@domino22: Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes, és nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá sem. [Itv. 17. § 1. bekezdés p.]

Fontos kérdés, hogy a pénz megszerzése után a kedvezményezettnek nem kell-e SZJA-t fizetnie?!
Az SZJA tv. 1. sz. melléklet 7.2. szerint a magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott pénzösszeg SZJA-mentes. Ez az adómentesség azonban nem alkalmazható, ha a juttatás a kedvezményezett által végzett valamilyen tevékenységre/szolgáltatásra vagy vagyonértékesítésre tekintettel történt.(Tehát valaminek az ellentétele volt).
Ha saját autónkat használjuk a munkában, a költségeinket és a kocsi használódását is adómentesen térítheti meg nekünk a cég, de mindent azért a papír sem bír el. Az adótörvények szerint elszámolható hivatali, üzleti utazásnak minősül a cég tevékenysége érdekében…..
A foglalkoztatottság csökkenése a szocialista nagyipar és a mezőgazdaság tönkremenetelével párhuzamosan a ’80-as évek végétől gyorsult fel és 1996-ban fordult meg némileg, ám ekkorra már 1,5 millióval kevesebb foglalkoztatott volt, mint a rendszerváltás előtti 66–68%-ot…..
Ingatlaneladásnál személyi jövedelemadót kell fizetnünk, vásárlásnál illetéket. Nem ússzuk meg, jól ki van ez találva, de azért van, amire érdemes figyelni. Lakásvásárlás esetén a fizetendő vagyonátruházási illeték alapja nem a szerződésben meghatározott vételár,…..
Vezinfó 2013.10.04 09:03:32
@Online Távmunkás: Egy hamarosan következő posztban erről is fogunk írni.
Vezinfó 2013.10.04 09:02:30
@mjani: A Módtv. 2013. január 1-jei hatállyal egészítette ki az Itv. 26. § (1) bekezdés y) pontját és a 26. § (19) bekezdését. A rendelkezéseket a 2013. január 1-jét követően illetékkiszabásra bemutatott vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.
A következő március 15-ét az új Polgári törvénykönyv hatálybalépésével ünnepeljük. A törvény szövege már eddig is ismert volt, most pedig benyújtotta hozzá a kormány az átmeneti rendelkezéseket, az „apró betűs részt”, ahol az ördög lakozik. Lássuk az egyik…..