Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csavardiné Csűrös Róza

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Őrtorony 2013. augusztus. 15-i számában, a 8. oldalon olvashatjuk az „Olvasók kérdései” rovatban a következő kérdést: „Ülhet a kiközösített gyermek a keresztény szülei mellet az összejöveteleken?” Ez a mondat Jehova Tanúi gondolkodásmódjának a…..
Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.22 23:22:48
Helyes-helyes :)

A fiatalok mindig arra kapnak buzdítást (a keresztelkedj és prédikálj szólamok után), hogy 'szerezz igazi barátokat a gyülekezetben!' Ez jól is hangzik, csak éppen azt nem értem, hogy mitől igazi barát az, aki nem téged fogad el személy szerint, hanem csak azt, amiben hiszel, és nem tart ki melletted, ha esetleg valami hülyeséget csinálnál. Ha nagyon jó barát, csupa szeretetből jelent a véneknek :)
Hát ezért nem voltak nekem soha barátaim a gyülekezeten belül :D

A családra visszatérve, valahogy nekem mindig undorító volt, hogy a feltétel nélküli szeretetet nem ismerik, csak a feltétel nélküli engedelmességet. Engedelmességet a szervezet felé. Meg a kötelességek, feladatok, figyelni, hogy mikor ki figyel stb...

Ilyenkor mindig Jézus szavai jutnak az eszembe: "Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”

Valahogy az ŐT-szervezetben mindig az izzadtságszagú előlködést éreztem, nem ezt a békés és szelíd szellemiséget :) De azért a világ fekete és fehér, vagyunk mi, meg vannak az ők. És aki nincs velünk, az ellenünk van.
Ijesztő. Meg az is, hogy több millió ember nem szalad el visítva egy ilyen szervezettől.
Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.23 21:25:38
@sefatias:
Az a baj, hogy ez mindenkinek a saját fejében dől el. Mi csak azoknak tudunk segíteni, akik már amúgy is fontolgatják ezt a nehéz döntést. És minél több dolog köti őket a gyülekezethez, annál nehezebb lesz a szakadás. Családot és régi barátokat - akiket úgy veszítesz el, hogy fizikailag még élnek és látod őket, csak éppen nem szólnak hozzád - az utánuk maradó űrt elég nehéz pótolni. Akárhányan vagyunk, akik úgy döntöttünk, hogy így vagy úgy, de elhagyjuk a szervezetet. Ez sosem lesz egyszerű döntés senkinek. Mérlegelni kell, mit nyersz és mit veszítesz. És sokaknak sajnos a szellemi megalkuvás felé billen el az a bizonyos mérleg.

Elég sokan vannak itt, akik erről tudnak mesélni sajnos.
Sefatias Akik kiközösíthetnek 2013.05.18 14:04:47
A tegnapi posztomat délután még egy kicsit tovább gondoltam. Az utolsó mondat  volt az, ami továbbvitte bennem a gondolatmenetet. Ez így szól: "aki kiközösítésre méltó cselekedettel, szokással rendelkezik, az szolgálhat vénként?" Ha egy vén - aki pásztorként, bíróként…..
Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.22 23:03:14
Sziasztok! Sefatias, nagyon jó a blogod, régóta olvasgatom. Kifejezetten hasznos, remélem még sokáig tudod folytatni a munkádat :) Régóta halogattam, hogy billentyűzetet ragadok, de most ezennel megkezdem az aktív hitehagyott életemet (helyesebben nem vagyok klasszikus hitehagyott, hiszen csak az 'igazságban' nőttem fel, de ŐT-féle hitem sosem volt).

"A hivatalos tanításuk szerint a gyülekezetek vezetőit maga Jehova nevezi ki az ő szent szelleme által. ... A társulat tanítása szerint a vének közvetlenül Jehovától kapják a bölcsességet a gyülekezetek ügyeinek intézéséhez." Ezt sokszor hangoztatják, mindemellett próbálnak azzal takarózni, hogy 'a pásztorok is emberek, ők is tökéletlenek' ami igaz is. Arról is sok 'buzdítás' jön az Őt-ból, hogy gyülekezeten belül is csak a jó hírnévnek örvendő, meg jó szellemiségű(nek tartott) testvérekkel barátkozzunk, tőlük kérjünk tanácsot. És kérdem én, hogyan kérjen tanácsot vagy segítséget a vénektől az a sima mezei hírnök, aki pontosan tudja, hogy a gyülekezetében lévő vének is ezt-azt megengednek maguknak? Sokszor komolyabb dolgokat is, mint amiért XY testvért kiközösítették vagy fenékbe rúgták? Az a baj, hogy ezen kevesen mernek mélyebben elgondolkozni, és még kevesebben mernek hosszútávú következtetéseket levonni. Pedig a szervezetnek is csak annyit kéne tenni, hogy nem misztifikálják túl a vének szerepét és hatalmát, máris kevesebb lenne a botránkozás. Ja, hogy így oda a tekintély, és a hatalom? Szolgálni akarunk, vagy hatalmat gyakorolni? Nem mindegy :) A másik gyakori érvelésük az, hogy 'aki nem odavaló, az előbb-utóbb el lesz távolítva'. A Bibliában van néhány történet hatalmi pozícióban lévő emberek Isten általi eltávolításáról... nem túl vidám egyik sem. Nem sok vén kockáztatná meg az efféle eltávolítást.

Az a baj, hogy sok férfi csak azért kerül be/ marad meg a szervezetben, mert 'odakint' a világban soha semmit, semmilyen tekintélyt, karriert nem tudnak elérni iskolázottságuk vagy szellemi képességeik korlátozottsága folytán. A szervezetben viszont csak azért mert van far... hmm, szóval Y-kromoszómájuk, nagyjából tudnak írni-olvasni és nem utolsósorban pedálozni, 2-3 éven belül a "Szellem" csodálatos módon kinevezi őket. És nem, nem vagyok feminista :) Csak zavar, hogy abszolút alkalmatlan emberek vezetnek olyan zárt közösséget, ahol a tagok lelkét és életminőségét ekkora hatással tudják rombolni anélkül, hogy komolyabb ellenállásba ütköznének. A többiek meg lázadók.

Nem sok mindent lehet kezdeni egy olyan szervezettel, ahol az önálló gondolkodást és a 'nem-ŐT-bekezdésből-aláhúzott-és-felolvasott' gondolatokat emberi bölcsességnek, mi több, lázadásnak nyilvánítják. Szerencsére erre egyre többen jönnek rá :)
Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.23 21:12:46
@sefatias:
Köszönöm :)

Ha jól hallottam, régen (talán a '70-es évekig) a tanúknál is demokratikusan a gyülekezet választotta a véneket és a kisegítőszolgákat kis papírcédulákon. De ebben nem vagyok biztos, talán a régi 'nagy öregektől' hallottam ezt. Ha nem így van, javítsatok ki. Hiába na, rajtam van még a tojáshéj :)

Az viszont érdekes, hogy a szavazástól eljutottunk az isteni kinevezésig. Valahogy az a bizonyos új világosság mindig az ő javukra fényesedik. Milyen érdekes....