Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A92

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi helyzetből tényleg problémái lehetnek a levélíró fiának. Főleg, ha tényleg eldurran az anyósnak- vagy az apósnak az agya.   Kedves Zugügyvéd! Fiam 2.0 "most" lett 18 éves (választ! és választható!4! :), de ebből az alkaromból sajnos a büntetőjogra…..
A92 2013.05.21 20:10:15
Pár dolog az új btk. vonatkozásában (2012. évi C. törvény)
Első ránézésre 3 bűncselekmény jöhet szóba:

- Szexuális erőszak
- Szexuális kényszerítés
- Szexuális visszaélés

Kezdjük a szexuális erőszakkal!

197. § (1) Szexuális erőszakot követ el, és bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki

a) a szexuális kényszerítést (szexuális kényszerítés = mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerítés) erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el,

b) más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel

(2) Szexuális erőszakot követ el az is, és öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet.

(A további bekezdéseket hagyjuk, ezek minősített esetek, illetve ún. sui generis előkészületi magatartások)

Kicsit alaposabban megvizsgálva látszik, hogy mivel az elkövetési magatartások (fenyegetés, védekezésre/akaratnyilvánításra képtelen állapot felhasználása) egyike sem jöhet szóba, és a lány is betöltötte a 12-t, így ezt a bűncselekményt ki is zárhatjuk.

Jöjjön a szexuális kényszerítés!

196. § (1) Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a szexuális kényszerítést

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,

b) a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve

követi el.

(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a szexuális kényszerítést tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

Egyszerű, egy alapesetes tényállás:
senkit ne tévesszen meg, hogy szerepel a törvényben a "tizennyolcadik életévét be nem töltött személy"!

Ez csak akkor "számít"(súlyosabban), ha a szexuális cselekmény végzésére, vagy annak eltűrésére történő kényszerítés megvalósul, de mivel erről nincs szó, ezt is elfelejthetjük!

Marad az utolsó, a szexuális visszaélés (kicsit hosszabb, úgyhogy haladjunk bekezdésenként):

198. § (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, vagy ilyen személyt arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez ki van lőve, mivel 14. életévét be NEM töltött személyről van szó, a lány pedig 16 éves.

(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy vele vagy mással szexuális cselekményt végezzen, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kizárt, hiszen 14 éves elmúlt.

(3) Ha a sértett az elkövető hozzátartozója vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll, illetve az elkövető a szexuális visszaélést a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el, a büntetés

a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évtől nyolc évig,

b) a (2) bekezdésben meghatározott esetben egy évtől öt évig

terjedő szabadságvesztés.

Most lényegtelen, ide nem vonatkozó minősített esetek.

(4) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az egyetlen "változat", ahol az életkor stimmel. De viszont mivel a fiad valószínűleg nem a főnöke, tanára, stb. (tehát nincs meg a hatalmi vagy befolyási viszony, amivel visszaélhetne) ez is kizárt.

Ahogy a fentiekből is látszik, nincs mitől félnetek. Te nyugodj meg, fiadéknak pedig jó szórakozást! :)