Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yesicoster

1 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha weboldalunk elkészült, arról még nem tud senki. Hasonló, mintha nyitnánk egy üzletet valahol a városban, egy kis utcában, melyet az arrajárókon kivül még senki nem ismer. Ha látogatókat szeretnénk, akkor feltesszük a cégért, szólunk a barátoknak, ismerősöknek és feladunk…..
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
Yesicoster 2013.05.20 15:06:40
Szia. Látom egy helyen dolgoztunk és ugyanakkor járt le a szerződésünk is. A "Mit tegyünk munka nélkül?" résszel nem értek egyet. Tapasztalatból. Az ugyanis csak akkor igaz, ha beszélsz németül. Ha nem, esélyed nincs. Én angolul beszélek alapfokon, mégsem találtam a mai napig munkát, nem beszélve arról, hogy a munkaügyi központban is megmondták, hogy nem tudnak semmit ajánlani. Szivesen mondanám, hogy elfogadnám a segítségedet ez ügyben, de tartok tőle, hogy te sem tudnál segíteni. Viszont nagyon fontosnak érzem azt, hogy bárki, aki németországban dolgozik és állás nélkül marad, tudja azt, hogy nem kell ész nélkül hazarohannia. Mert pl. amennyiben valakinek van egy éves munkaviszonya (nekem pl 7 hónap német és 6 hónapnyi magyarországi munkaviszonyom volt) az kap munkanélküli segélyt. A netto fizetésének a 60 %-át. Persze kell hozzá egy ember aki segit (aki beszél németül) és türelem, mert az első naptól, amikor bejelentkezel a munkaügyi hivatalba, a második beszélgetésen keresztül az összes kitöltött papír leadásáig akár másfél hónap is eltellhet, és addig bizony lakbért kell fizetni és enni is kell. A másokkal való beszélgetés alapján úgy látom, hogy átlag két hónap, amig az ember megkapja az első járulékát. Hallottam gyorsabb és hosszabb ügyintézésről is. Nem tudom, mitől függ. Ez a lehetőség nyilván nem a kiskapukra játszóknak lett kitalálva, hanem azoknak akik ugyan dolgoztak, de elvesztették az állásukat. Szociális biztonság.. Azért hogy anyagilag ne kerüljenek a padlóra. Fontos még tudni azt is, hogy a munkaügyi központ csak azoknak tud bármilyen munkát ajánlani, akik beszélnek németül. Viszont aki nem beszél, az részt vehet az integrációs programjukban, hogy megtanulhassa a nyelvet. Ha pedig valaki arra használja fel pl. a 6 hónapig járó munkanélküli segélyét, hogy intenzíven, napi 5 órában németül tanuljon, hát szerintem az önmagában sem kis dolog. Aki ennyi energiát fektet a tanulásba, hogy utánna dolgozni tudjon, az megbecsülendő. Ezen kívül létezik az ugynevezett szociális segély, azok számára akik nem rendelkeznek elegendő munkaviszonnyal, itt viszont nagyon kemény feltételeknek kell megfelelni, viszont ha ez megvan, akkor fizetik a lakhatásod egy részét és biztos lehetsz abban is, hogy nem halsz éhen. Viszont erre is igaz, hogy átlag 2 hónap.. Tehát akinek itt németországban állása van, az mindenképpen, már az elejétől kezdve próbáljon meg 2 hónapra elegendő tartalékot összegyűjteni, ha netán ugy alakul a sorsa, hogy megszunik az állása. Ezt a jótanácsot érdemes megfogadni.. Privátban, bárkinek, bármiben segitek, ha tudok. Ami az egymás segítését illeti, hát arról jót én nagyon keveset tudok mondani. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányan segítettek önzetlenül, ha szükség volt rá. A maradék a pénzről és a felelőtlenségről szólt. Fura...