Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Capn Balu

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Témajavaslat: Balu) Mindössze egyetlen diák jár a japán Fukusimához közeli Omami általános iskolába, az atomerőmű-baleset miatt kiürült intézményben azonban továbbra is zavartalanul folyik a tanítás - írja az index. A történet interkulturális megközelítése…..
Capn Balu 2013.05.12 08:42:48
A japánok gondolkodásmódja teljesen eltér az európaikétól, és mivel ez egy ICL blog, nem árt objektívnek maradni. Szakmailag megközelítve a témát, én kíváncsi lennék, hogy ennek a jelenséghez (mármint a Szatóra gondolok) mi a gyökere.

A japán kultúrában magasan megfigyelhető a hagyományok és régi, vallásos ünnepek ápolása, még napjainkban is. Hagyománykedvelők, tisztelik az ősüket és mindent, ami a múlthoz tartozik. Lehet, hogy elfogult vagyok, ezért nem szeretem Japánt az elméleti oldalról megközelíteni. Mert szerintem nem a bizonytalanságkerülésre utal, hanem inkább a régi, értékes dolgok cserben nem hagyására. Aztán lehet, hogy a kettő valahol összefonódik, de nekem ez kerül a rangsor elejére.

A japánoknak pedig mindig is voltak pszichológiai problémái, jóval nagyobbak, mint nálunk, Európában. Iskolai szigor, munkahelyi követelmények. Japánban sokkal nehezebb bekerülni egy jó egyetemre, egy jó munkahelyre. És ha ott nem teljesít az ember, akkor azt nagy szégyennek tekintik. A közösség előtti megszégyenülés pedig hatalmas nyomást jelent a japánokra.
(Ez azonban távol-keleti jellemző problémának mondható, lásd korábbi bejegyzés:
intercultural.blog.hu/2013/05/04/halalos_lecke)

A pornográfiai különlegességeik, illetve hogy a japán Káma-Szutra 3-szor terjedelmesebb lenne, mint a miénk, az már abból fakad, hogy 1868-ig nem nagyon érintkeztek külfölddel, teljesen más értékrend alakult ki náluk, és ezt azóta is fenntartják. A japán animék gyakran tartalmaznak perverz jeleneteket (henti, ecchi, fanservice), ez is mind erre vezethető vissza.

És ez a legszebb az egészben, globalizáció ide vagy oda, Japán még képes megtartani a maga kultúráját egy bizonyos szinten. Mondjuk ez nem minden területre mondható el...

(Balu voltam ^^)