Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Puskásutcalakás

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem vagyok a muskotályos/illatos fajták feltétlen rajongója, de természetesen előfordulnak szabályerősítő kivételek. Ilyen például a Tokaj Nobilis Sárgamuskotály, amely elég stabil választásnak bizonyult eddig: amióta először találkoztam ezzel a borral, minden évjáratából…..
A Lidl Magyarország 2013. szeptember 10-én, ünnepélyes sajtóesemény keretei közt mutatta be új borszelekcióját. Korábban már írtunk arról, hogy a lengyel Lidl áruházakban gyanúsan sok külföldi, elsősorban francia bor jelent meg a polcokon. A meglepetést leginkább az okozta, hogy a kereskedelmi lánc…..
A Borrajongó Tizenegyes furmintok 2013.09.02 06:00:00
Kedves téma került napirendre a klubban, ugyanis fullos száraz furmintokból állítottunk össze egy sort. Egy meglehetősen fiatal történelemre visszatekintő műfaj, ami véleményem szerint egészen fantasztikusan sült el, tovább haladva ezen nyomon, számomra tulajdonképpen a magyar borászat legnagyobb…..
Puskásutcalakás 2013.09.14 08:05:48
@szenvedély S.: Pinceköz -Abaújszánt. Én igen csípem a Sárgamuskotályt, de elég kevesen késztenek értékelhetőt. Száraz 13 alk, a fajtán belül testes, és van benne ásványosság -így jobb, mint az általam ismert Patrícius, Royal és kerházas Sm válogatás. Szárazban van esetleg jó tipped?
Puskásutcalakás 2013.09.16 19:00:57
@szeretemadragaszarborokat:
Na azért mérges ne legyél:-) Meg nem kérdőjelezhetem (sajnos), hogy előrébb járnak -és nem is tettem.
Konkrétan: Kóstoltam egy Muskotályt, Steinfeder, 10,5 alk. Tiszta volt, szép finom illatocska, egyensúlyos, könnyű, és szinte üres -ami annyit jelen, ha egy Orsi alapbort nyáron 4 rész szódával hígítok, elérem ezt az ízkoncentrációt. Kevésbé durva összehasonlítás -most próbáltam egy Hilltop száraz muskotályt. Ez is nagyon könnyű, de profin elkészített borocska, ám az osztráknál lényegesen több. Ott győzködnöm kellett magam, hogy bort iszom, hát ezt értem szinte üres alatt. Hiába alapbor, de minőségi bor, nem asztali -én azért ennél többet várok. Amúgy 5 E volt.
Puskásutcalakás 2013.09.16 20:32:42
@szeretemadragaszarborokat: Hát, ez bizony a nagy egyetértés pillanata:-)
Többször szóvá tettem már, hogy nem vagyok épp nagy rajongója a fajtának, de időről időre természetesen kötelező kör a klubban a témát ápolgatni. Idei sorunk összeállításának terhét ezúttal egyik törzstagunk és rendszeres hozzászólónk szegediszomelijé vállalta magára, köszönet néki ezúton is...
Puskásutcalakás 2013.07.01 20:16:45
@szenvedély S.: A felvetés abszolút helyén van. Itt célom volt, h a borok azért összehasonlíthatóbbak legyenek (a 12-es borok "véletlen" kerültek a sorba). A 2011- bár fiatal, de már meg kell mutatnia magát.
A közepes pontszám azért nem rosszat jelent, itt az 5 pont is értéket képvisel. Ám tény, lehetett volna jobb. Én főleg a 11-től többet vártam, mert nem volt rossz, nehéz év, ellentétben 10-zel. Vártam volna egy 2009-es szintet, attól azért elmaradtunk.
Ám az is kiderült, hogy 10-ben aki még jobban odafigyelt a szőlőre, az tudott jót alkotni. AKOV kolléga többször írt a 10-es év hanyatló formájáról, itt ebből semmi sem érződött -a Györgykovács sem ezért volt halványabb. Többnyire a Tamás és az Orsi a 3-ban volt, jelét sem mutatva, hogy ne lehetne még jócskán tartani.
Velich -Hm. szép a honla, és ígéretes doldokat ír -kívácsi lettem.
Futólag találkoztam ezzel a borral a nagy hárslevelű-kóstolón, és igencsak tetszett. Most megnéztem rendesen, hosszan alaposan, több napig kóstolgatva. Nagyon vonzó és komplex illat, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, karácsonyi fűszerek, édesgyökér, akácméz.…..
Puskásutcalakás 2013.06.21 22:33:54
Régi ismerős, még 2009 telén vásároltam belőle pár palackkal és Berecz Stephanie kifejezett kérésére nem nyúltam hozzájuk egészen mostanáig. Akkor egy magassavú és karcsúnak ható borként jellemeztem, visszafogott, neutrálisabb aromavilággal. Mivel a korábbi  Kikelet…..
Puskásutcalakás 2013.06.21 22:05:46
A Borrajongó Párbajok I. 2013.06.14 10:00:00
Elindítok egy sorozatot. Rendszeresen két bort fogok egymás mellé állítani, és megnézni hogy szólnak együtt, mit tudnak egymásnak mutatni. Első lépésként kíváncsi voltam, hogy a múltkori Languedoc-kóstolónk legszebb bora, a jó nevű, de presztízsét tekintve a borvidék szintjén sem épp a csúcsok…..
Úgy alakult, hogy már születésétől fogva több alkalommal is lehetett szerencsém Orsolyák Attila ezen borához. A közelmúltban újrakóstolva elhatároztam, hogy összesítem az eddigieket. 2012. Március:  Még mozgásban levő hordóminta, 70% hárs, 30% furmint, öreg ültetvény. Alma, sütőtök, élesztősség.…..
Somló aprócska borvidékén járva, a termelőkkel beszélgetve mindig az volt az érzésem, hogy amilyen kicsi a hely, akkorák az ellentétek és a látszólagos érdekkülönbségek. Fogyasztóként értetlenül áll az ember ez előtt, hiszen a termelőnek az volna az érdeke, hogy minél jobb…..
Hosszabb ideje készülődtem már philadelphia-i és new york-i borbarátaimnak magyar vörösborokat mutatni. Újdonságot nem mondok vele, hogy nehezebb dolgom volt a borok kiválasztásánál, mint tavaly a fehérek esetében. A koncepcióm az volt, hogy próbálok néhány magyar fajtából…..