Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HBV

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az igazi Sisi nagyon más volt, mint az a kép, ami bennünk él róla. A gyönyörű császárné, aki nagyon szerette a magyarokat, sokkal összetettebb személyiség volt, annál, amit a Romy Schneider főszereplésével készült filmek alapján gondolunk róla. Sok tekintetben megelőzte a korát, egy igazi…..
1986. április 26-án hajnalban az ukrajnai (akkor Szovjetunió) Csernobili Atomerőműben baleset történt. Az erőmű reaktorát a hirtelen fejlődő nagymennyiségű gőz szétvetette. Felrobbant, és 25 ezer tonna grafit kapott lángra. A hatalmas tüzet két hét alatt sikerült teljesen eloltani. A baleset miatt a…..
HBV 2017.04.26 19:26:35
Pár napja olvastam el a következő könyvet: Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima( Nobel-díj 2015.) Kiadta az Európa Könyvkiadó 2016-ban. Letehetetlen olvasmány. Az írónő húsz évig dolgozott rajta. Tulajdonképpen monológokból álló könyv, több oldalról megközelítve a témát. Ahogy írja: "Ez a könyv nem Csernobilről, hanem Csernobil világáról szól. ...Engem ...az foglakoztat, amit elhallgatott történetnek, földi és időbeli létünk nyomtalan nyomainak nevezhetnék. Írok és gyűjtögetem az érzések, gondolatok, szavak hétköznapiságát.Próbálom megragadni átlagos emberek átlagos napját. Itt pedig minden rendkívüli.."
Olvasás közben hol ledöbben, hol felháborodik, szörnyülködik, hol elérzékenyül az olvasó. Nem csak a katasztrófáról szól, hanem a volt Szovjetunió működési mechanizmusát is megismerhetjük belőle. Ajánlom mindenkinek.
Mivel elsősorban Ukrajnához kapcsolják a csernobili katasztrófát (hiszen a területén helyezkedik el az erőmű), kevesen tudnak a belorussziai következményekről, amelyek legalább olyan szörnyűek. A fehérorosz írónő ezért is vállalkozott arra, hogy a saját nemzete szenvedéseit megismertesse a világgal.
Az atomerőmű robbanásának néhány következménye Fehéroroszországban:
1.) A katasztrófa következtében Belorusszia területének több mint 23 %-a cézium -137 radionukliddal fertőzött. Összehasonlításképpen: Ukrajna területének 4,8 %-a fertőzött.
2.) 264ezer hektár földet vontak ki művelés alól . Az erdők 26%-a sugárfertőzött területen található.
3.) Az állandó, kis dózisú sugárzás hatására évről évre emelkedik az országban a rákos megbetegedések száma, egyre több a szellemileg elmaradott, idegi-pszichikai rendellenességektől és genetikai mutációktól szenvedő gyerek.
4.)Csernobil előtt 82 rákos megbetegedést jegyeztek fel 100 000 fehérorosz lakosra. Ma ez az arány: 6000 fő rákbeteg 100 000 lakosból.
5.) Tíz év alatt 23,5 %-kal emelkedett a halálozások száma. 14 ember közül csak egy hal meg idő skorban, a többi nagyrészt munkaképes korú 40-50 éves.
6.) A legszennyezettebb területeken az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy 10 emberből 7 beteg.
Ha a falvakat járja az ember, döbbenten látja, hogy egyre nagyobb helyet foglalnak el a temetők.
7.) Csak Fehéroroszországban 115 493 személy neve szerepel a likvidátorok (kármentesítők) névsorában. Az Egészségügyi minisztérium adatai szerint 1990 és 2003 között 8553 likvidátor halt meg. Naponta két ember...
8.) A tízmilliós belorusz nemzetből több mint kétmillióan élnek sugárszennyezett területen ma is.
Idén kicsit lusta (más nézőpontból: elfoglalt) voltam, nem sikerült eljutni a 200 megnézett filmig, ráadásul ezek java része is még a 2012-es felhozatal idén elérhetővé vált termését takarta, ezek pedig nem képezik részét a mostani írásnak. Azért mintegy 50 filmet így is…..