Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Klariboszi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szkítiától Maghrebig A bolgárok 2011.02.14 18:55:00
Amikor az 558-as kuturgur és a 895-ös magyar történet párhuzamait vettük sorra a szemfüles olvasó bizonyára felfigyelt a két eseménysorozat közötti különbözőségekre is. Az 558-as történetből ugyanis mintha valami hiányozna! Mintha kevesebb szereplővel találkoznánk ekkor,…..
Klariboszi 2013.05.06 00:06:10
Egy nyelvtörténeti előadásban hallottam (sajnos nem vagyok biztos benne, kitől), hogy a bolgár népnév a bal-ág szóból alakult ki, mert hogy szerinte is a magyarokkal közös népről van szó, akiket sajnos nagyon sikeresen szlávosítottak el. Akkor hittem is, meg nem is.
Nem tartozik szorosan ide, hogy ugyanebben az előadásban hangzott el, hogy a lengyelekkel úgyszintén egy nép, egy nemzet voltunk, és az előadó szerint erre az a bizonyíték, hogy a két nép nagyjából egyformán hívja egymást: lengyel - venger - (vengyer). Ezt szerinte megerősíteni látszik az a tény, hogy a lengyelek az Ł betűt v-nek ejtik. Na ezt könnyen tudtam ellenőrizni: egy lengyel ismerősöm elmondta, hogy inkább u-szerű hangról van szó, de valóban közel áll a v-hez. Az említett előadásban az hangzott még el, hogy bár mindkét népet (a bolgárokat és a lengyeleket is) sikeresen rákényszerítették egy nyelvcserére, de a bolgárok a kultúrájukat a mentalitásukat is elfelejtették, míg a lengyel néplélek a magyarhoz jobban hasonlít - ezt egyébként néhány lengyel ismerősöm is így gondolja: szerintük mi magyarok hasonlítunk rájuk mentalitásban, míg pl. a csehek és a szlovákok teljesen mások, hiába vannak területileg éppen közöttünk. Bár ezt pl. Varga Csaba nyelvkutató teljesen másképpen látja; szerinte ha kevesebb magánhangzóval és pl. néhány -ova végződéssel beszélünk magyarul, a szlovákok nagyjából megértenek.
Akár igaz ez a megállapítás, akár nem, valamikor "megérne egy misét". :-)