Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tolnai Zoli

13 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hová tart Bokod? Van-e egyáltalán jövőkép munkahelyek teremtésére, a falu felvirágoztatására a faluban lévő rejtett lehetőségek felkutatására vagy hagyjuk, hogy lassan minden lehetőség megszűnjön. Beszélhetünk-e egyáltalán Bokod esetén bármilyen potenciálról, van-e…..
2012. november 22 óta muzsikálnak a kollektorok a napsütésnek megfelelően, vagyis már három szezont végigcsináltak. Ugyan már elkezdődött a 2015-ös tél, de még adós vagyok a tavalyi összefoglalással. Íme: Ahogy a korábbi összefoglalóban leírtam monitoring rendszer nem…..
Mivel reggel óta süt a nap, fátyolfelhős és derült ég váltakozásával a kollektorok reggel óta duruzsolnak. 13:00-kor elmentünk Krisztiánnal mérni és állapotfelmérni. Lássuk, mivel is találkoztunk. A kép az udvarból készült és csak azért raktam fel, hogy lehessen látni,…..
Hosszas fontolgatás után Krisztián barátom is úgy döntött, hogy belevág egy rendszer építésébe a családi házukon. Mondhatnám, hogy ketten csináltuk az elejétől a végéig, de egy kicsit túloznék, mert akkor nem említeném a profi lyukfúró emberek, akik tökéletes lyukakat…..
A 2012. november végi kezdés miatt egy csonka és egy egész tél áll a rendszer háta mögött. Az építmény eddig kitűnően vizsgázott, de hogy ne legyek részlehajló és maradjunk tárgyilagosak beszéljenek a számok és a tények. 2012. november 22-én tehát beüzemelésre került…..
Tolnai Zoli 2014.05.23 13:52:40
@szellőszél:
Igen a kollektorok telepítésével egyidőben nyílászáró csere és szigetelés is történt (födémcsere nem). Enélkül nem is lett volna semmi értelme az egész kollektorépítésnek, hiszen olyan huzatos volt a ház, hogy a lakásba juttatott meleg levegő percek alatt lehűlt volna. Ezt nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, hogy tele akarok rakni egy vödröt vízzel, de a vödröm alja lyukas, így néhány perc múlva mindig elfogy a vizem és mindig rá kell töltenem. Esetünkben ugyanez a helyzet, van egy ház amit tele akarok rakni meleggel, de ha nem foltozom be akkor pakolhatom bele a meleget időtlen időkig. A ház leszigetelése alapfeltétele bármilyen energetikai beruházásnak. De egyet értek mérési szempontból nagyon jó lett volna szétválasztani, hogy mi a kollektor hatása és mi a szigetelésé. De ehhez is legalább egy pár éves idősor kellett volna, hogy legyen mindenféle telünk hideg meleg, langyos, felhős napsütéses..stb. A legjobb az lett volna ha már korábban szigetelt lakásra telepítjük. De nem így történt.
Ami a kollektor hatását illeti, az havi és éves lebontású adatokból nem igazán látható, viszont napi szinten itt élve és tapasztalva, könnyen elválasztható, hogy milyen pluszt ad a kollektor a szigeteléshez. Decemberben voltam itthon egy kicsit hosszabb ideig, akkor eléggé ingadozó volt a napsütés, egyszer sütött egyszer nem, egyik nap napos volt a másik nap teljesen borult. A kollektorok általában pár óra alatt a mondjuk 18 fokon tartott nappali szobát, (tehát ahová közvetlenül érkezik a meleg, nagyjából 25-26 fokosra fűtik fel átlagosan (a beömlőnyílásnál 28, a szoba kijáratánál 23, innen megy a lakás többi részébe az elszívó ág felé, így cirkuláltatva a levegőt és biztosítva a jó keveredést a lakásban. A lakás többi része a cirkuláció miatt 21 fokosra emelkedik. A szigetelésnek köszönhetően ez a felmelegedés minimum egy napig kitart (szigetelés nélkül talán 1-2 óra ha lenne), hogy a gázfűtés ne kapcsoljon be (18,5 fok) Na most ez a váltakozó napsütéses időjárás 4-5 fokos kinti hőmérséklettel elegendő volt ahhoz hogy az itt eltöltött 1,5 hét alatt csupán egyszer kapcsoljon be a gázfűtés. De nyilván ez nem történt volna meg a szigetelés nélkül. Szigetelés nélkül a kollektor önmagában semmit sem érne. De attól hogy lyukas vödörbe öntöm a vizet és az elfolyik attól nem a vizeskancsót fogom hibáztatni és azt mondani hogy ezzel a kancsóval egyszerűen nem lehet megtölteni a vödröt. :)
A hatás amit érzünk az a kettő együttes hatása, de nyilván szigetelés nélkül nem éreznénk ezt a hatást.
A nyári hasznosításra rengeteg ötletem volt, de egyelőre idő hiányában nem valósulnak meg. Többek között gondolkodtam olyanban, hogy a kollektorokból felfelé áramló meleg levegő a tető többi részéről összegyűjtött meleggel együtt egy, a tetőgerincen elhelyezett propellert hajtana meg ami egy generátorra kötve áramot termelne. Az előzetes számításaim alapján azonban ez csak elenyésző áramot tudna termelni, de azért megérne egy kísérletet. Viszont a tető megfelelő átalakításával akár hatékonnyá is válhatna. De ez már egy komolyabb beruházás lenne.
Ha még mindig nem győztelek meg az nem baj mert nem is célom. Szkeptikusnak lenni jó dolog, nem is szabad elhinni mindent, én is sokszor kételkedem, például annak idején ebben a szúnyoghálós kollektorban sem hittem. De kipróbáltam először kísérlet szintjén és meggyőződtem saját magam. Szóval szkeptikusnak lenni nem baj, annak maradni viszont.....
Mindenesetre örülök, hogy te is tervezel egy kollektort, remélem hamarosan megvalósítási fázisba fogsz jutni. Ha esetleg nagyon nem tudod meggyőzni magad, javaslom építs egy egyszerű kísérleti kollektort (aminek az alkatrészeit fel tudod használni a véglegeshez. Nekem a kísérlet annak idején egy hatalmas lökést adott.
Ja és mielőtt vízhordáson gondolkodsz szerezz egy jó vödröt. Szigetelj! Sok sikert!
2012. november 22. Vasárnap végre befejeztük, a teljes rendszer beüzemelésre került.    Hál’ istennek gyönyörű napsütés volt. Délelőtt 10-kor már fent voltak a kollektorok a teraszon, viszont csak dél körül tudtuk befejezni a vezetékekre való rákapcsolásukat.…..
Tolnai Zoli 2013.06.06 08:19:00
Kedves bist!
Köszönöm az értékes hozzászólást. A sorkollektor.hu-t mivel fizetos ezért nem nézegettem. Pedig kiváncsi lennék a te kollektoraidra. Biztosan értékes információkat szereztem volna a leírésod által. Ha esetleg van publikus oldalad, sztem nagyon jó lenne ha belinkelhetném erről az oldalról. Tudod én nem igazán vagyok híve a fizetős oldalaknak. Ha valaki ebből él akkor legyen, de sztem amikor csak mint nálam egyfajta hobbi szinten működik, akkor ez a pénz dolog megmérgezi ezt az egészet, bevonja az ember kapzsiságát és önzőségét. Én szeretném ha a tapasztalataim eljutnának mindenkihez és mindenki rájönne hogy mennyire egyszerű és hatékony és olcsó módon is lehet fűteni (mondjuk ha süt a nap). A szúnyogháló kicserélésében én is gondolkodom, egyelőre nem enegdjük hogy felmelegedjenek a ventillátorok. Nyári szellőzőkkel együtt lett megépítve a rendszer, hogy nyáron kifelé nyomják a meleget. Viszont az elszívóágba beépített visszacsapószelepek miatt nem igazán tud mozogni a kollektorokban a levegő (a természetes huzathatás nem érvényesül, de ha tudna is akkor sem hiszem hogy túl intenzív lenne) szóval emiatt úgymond pang a levegő a kollektorban. Most átmeneti megoldásként a ventillátorokat nem kapcsoltuk ki, így ha 30 celsius fölött van a hőmérséklet akkor beindulnak, így a kolektrokban 70 foknál nem igazán tud magas hőmérséklet lenni. ez most a májusi napállásnál már csak alig 2-3 óra működést jelent. De tervezzük hogy nyári burkolatot kapnak valamikor a közeljövőben.
A szúnyogháló egyébként 4 rétegben raktam fel. A tavaszi kísérlet eredményei azt mutatták hogy ez a legoptimálisabb. (6 rétegnél már nagyobb volt a nyomásesés és hőmérsékletbe minimális volt amivel többet tudott, 2 réteg esetén meg jelentősebben elmaradt a hőmréséklet a 4 rétegűtől). Ha tudsz segíteni hogy hol lehet nagyobb mennyiségben beszerezni gyárilag fekete aluminium szúnyoghálót azt megköszönöm. (Magyarországon egyáltalán nem tudtam beszerezni, egy kínai céggel vettem fel a kapcsolatot annak idején, akik nagyjából ha jól emlékszem 15-20 ezer forintos értékben adtak volna 30m-es tekercset (ami tehát gyárilag fekete és nem jön le róla a festék), de sajnos a szállítási kötség nagyjából négyszeresére jött volna ki. gondolkodtam hogy több tekercset rendelek, de sajnos tekercsenként számolták volna a szállítást, ráadásul kicsit körülményes is volt velük a kommunikáció. Szóval ha tudsz nagyobb mennyiségben fekete alu hálóra vonatkozó elérhetőséget akkor hálás lennék ha megadnád.
Tényleg köszönöm a hozzászólást és azért ha közkinccsé tennéd a tapasztaataidat szívesen elolvasnám őket (meg serintem még sokan).
Üdv.
TZ
Tolnai Zoli 2013.06.07 20:12:26
@Tolnai Zoli: Popeye76 értékes hozzászólását véletlen töröltem, ezért ide visszamásolom, hogy aki fekete aluszúnyoghálót szeretne az tudjon hol rendelni. Köszönöm Popeye a segítséget!!! Jövő héten mindenképpen lecsekkolom a linkeket.
szöveg:
Fekete alu szúnyogháló, google első 10 találatból:
Amerika:
www.homedepot.com/p/Phifer-60-in-x-50-ft-Black-Aluminum-Screen-Mesh-3001259/202204070?N=bch7#.UbHREkCNLUc

Phifer 60 in. x 50 ft. Black Aluminum Screen Mesh
$102.33 /EA-Each
Screen width (in.) 60.0
Unrolled mesh length (ft.) 50.0

Itt van rozsdamentes is:
www.homedepot.com/Doors-Windows-Screens-Tools-Accessories-Rolls-of-Screen/h_d1/N-5yc1vZbch7/h_d2/Navigation?langId=-1&storeId=10051&catalogId=10053&searchNav=true

Anglia:
www.themeshcompany.com/acatalog/BugScreen.html

Insect Screen - 5 Metre Pack
Ref: InsScreen-5
This roll is 5 m x 1.2 m (6 M2) of high quality Insect Screen.

It will arrive in roll form via The Royal Mail.

Price: £34.99

Németország:

www.insektenschutz-systeme.eu/Aluminiumgewebe

Alugitter Fliegengitter Drahtgitter Gaze 0,8x5,0m Artikel-Nr.: AL-08-50
kb 22 EUR + szállítás (Németországból nem lehet olyan drága...)

Hehe: itt meg a Lidlben is kapható!

www.lidl.de/de/Insektenschutz/POWERFIX-Kellerschacht-Schutznetz
többféle, különböző áron. Van lépésálló, keretes, tekercses stb. (feketét a Lidlben nem láttam, ez hátrány lehet)

Ha egyik sem tetszik, nézd az angol, német keresőszavakat: alu insect screen;
Alugewebe, Aluminimugewebe Insektenschutz, Fliegengitter, Mückengitter, Insektengitter

Kellerschacht-Schutznetz = alagsori ablak/pincegödör védőháló (ez még lépésálló is!)

Remélem, segíthettem!

Üdv.

Popeye
Ez az összefoglalás még 2012 júliusában íródott a tervezési fázis kellős közepén, a kivitelezést megelőzően, így a szöveg egyes részei ennek megfelelően még jövőbeli dolgokra utalnak. Az azóta aktuálissá vált dolgokat (kék színnel) kommenteltem. A következőkben…..
Feltöltés alatt :( (ez a bejegyzés majd a fenti kollektorok összeszerelését fogja bemutatni részletesen)..
2012. október 24. Jövő héten kezdik csak meg a ház szigetelését, a nagy kollektorok azután kerülnek fel véglegesen és kezdik meg a várva várt működésüket viszont a függőleges falikollektorok már duruzsolnak néhány hete.   Most a hétvégén végeztünk velük egy…..
2012. Szeptember 3. Augusztus 18-26 között tudtunk dolgozni a rendszer megépítésén (9 teljes nap), napi 13-14 órát. Sajnos nem volt elég az idő és ketten kevesen is voltunk. Ez idő alatt a rendszer nagyjából 85 %-os készenléti állapotúra sikerült. A lenti kollektorok…..
A tartalom egyelőre feltöltés alatt (de vannak érdekesebb bejegyzések is addig olvasgathatod azt)...
Az egyre emelkedő gázárak kikényszerítik azt, hogy az emberek minél költséghatékonyabb módszerekkel eszközöljenek energiahatékonysági beruházásokat, csakúgy, mint a meglévő lakások vagy házak szigetelése vagy fűtéskorszerűsítése. Ilyen kezdeményezésként indult…..
Apa: Nagyon sok a gázszámlánk, valahogy csökkenteni kellene. Én: Ok. Szigeteljétek le a házat én meg tervezek egy napkollektor rendszert (bár még sosem csináltam ilyet), ketten meg megépítjük (ilyet meg pláne nem) aztán majd meglátjuk. Valahogy így indult ez az egész. Csak hit…..