Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kirandulo

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A korábbi, Dezirével foglalkozó postokban már ígértem, hogy felsorolom, milyen alkalmazásokat találtam hasznosnak az elmúlt napokban. Természetesen ezeken kívül is lehet egy sor jó app. Remélem azokat megosztjátok velünk a kommentekben. Nos, akkor következzen az én listám...…..
Nos tehát, pénteken reggel 10 órakor átvettem a HTC Desire-t az MGSM-nél. Gondoltam, leírom az első benyomásokat, és majd jövő hét elején jön egy átfogó teszt. Akár több postban. Nem fogok köntörfalazni: a HTC Desire minden bizonnyal az egyik legjobb, ha nem a legjobb…..
Az évforduló minden IT lapban az elkövetkező évre vonatkozó előrejelzésekről szól. Most én is kipróbálom, milyen kijelentő módban írni a jövőről. Csak az engem leginkább érdeklő területekről írok, abból is kihagytam a Webisztánon teljesen offtopik témákat (pl. self…..
Webisztán Best of Webisztán, 2008 2009.01.02 14:05:00
Olvasói kérésnek teszünk eleget 2009 első postjában. A Google Analytics URL-statisztikája alapján a következő bejegyzések voltak a legnépszerűbbek tavaly:Képtelenség ismeretlen emberrel csetelniMeghalt a Gmail, hisztéria a FöldönLátni és megszeretni a világ legjobb munkahelyét…..
Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek a félelmemmel. Hagyom, hogy áthaladjon rajtam, fölöttem. És amikor mögöttem van, utánafordítom belső tekintetemet, követem az útját. Amikor a félelem elment, nem…..
kirandulo 2008.06.11 16:27:15
Rátapintottál a lényegre e kardinális mentális működést - félelem - illetően, korrekt! Kiegészíteni tudom gondolatokkal illetve tapasztalataimmal.

Tanult magatartásformáktól - oktatás - indítod a gondolatmenetet. Előbb van - de nem feltétlenül előbbre való - azonban a velünk született. Tudniillik, hogy potenciálisan bekövetkező eseményekre "automatikusan" felkészíti magát a szervezet. Az első pillanattól, a születéstől kezdve (!). Persze, hogy tanulással hangoljuk finomra e képességünket (is), és még hatékonyabbak illetve célzottabbak lesznek ezek a felkészülések. Magyarán az egysejtű "megy" a plazmában, és adott kémiai vegyület egy molekulájára (!) egy receptora jelezni fogja számára, hogy vigyázz, most be akarnak kapni!
És szerintem itt sok múlik rajtunk. Milyen adottságokkal születtünk? Hogy alapvetően inkább ráparázunk, amit belénk próbálnak nevelni, amire megpróbál megtanítani környezetünk (tanáraink, szüleink, társaink), vagy az örök kétkedő és a kérdező, a nagy gondolkodó veszett el bennünk és mindig feltesszük a lényeges kérdéseket. Mint az említett tanuló, aki a sematikus feladatot kiadta, hogy az így nyert időt inkább kreatív ténykedésre fordítsa. Azt gondolom, te ez a második vagy. Mert nincs elég rossz kérdés, csak a fel nem tett kérdés az.

Visszatérve: csak azt akartam mondani, hogy a berögzött dolgokon _nehéz_ változtatni. A többség károgó, hitetlenkedő és naugyéző fog maradni. Társadalmi hagyományokra, történelemre visszavezethető okok vannak ugyebár. Mindig rácsodálkozom - akár személyesen jártam tőlünk nyugatabbra, akár a web közvetítésével tapasztaltam -, hogy fejlett (sic!) gazdaságokban, társadalmakban BÁTORÍTJÁK EGYMÁST az emberek, a kudarc és a félelem természetes építőkövei az alkotásoknak és katalizálják a kreativitást. Szóval nem gátak, mint nálunk, "pesszimista társadalmaknál", hanem éppen ellenkezőleg. És a vigasztalás nem 'naugyemegmondtam'-ozás, hanem úgy szól, hogy: éppen attól LESZ majd EREDMÉNY, hogy most nem sikerült, EBBŐL FOGSZ FEJLŐDNI, TANULNI.
Szóval csak kevesen képesek "fejben átállni", és régi beidegződéseket egy szempillantásra megváltoztatni. Adott társadalomban ez generációkon átívelő, időigényes folyamat. De hiszem és egyetértek veled abban, hogy TANULÁSSAL feloldhatók ezek a gátak. És egyre többen leszünk ezen az oldalon.

Végül egy személyes. Ugye idestova 25 éve kezdtem foglalkozni sziklamászással. Azért is szeretem az általa nyújtott kihívást, mert a napi életben, élethelyzetekben is hasznosítani tudom az általa szerzett tudást, tapasztalatokat - a sportról ez általában elmondható.

Hidd el, gyermekként 5 méter magasan már remegett a lábam. Nap mint nap látom a mászással éppenhogy ismerkedők remegő lábait, megremegő hangját, félelmét az első mászásnál vagy ereszkedésnél. Vajon megtart ez a vékony kötél? Nem fogok leesni? Személyes tapasztalatom, hogy a belső félelem-evolúció rögös talaj (sic! de szép mondat :) . Évek és gyakorlás. Rengeteg gyakorlás. Aztán rögződnek a szabályok. Nade például a mászás is ilyen: soha nem csinálhatod teljesen mechanikusan. Mert az veszélyes. Mindig használnod kell a kreatív, humán ellenőrzés módszerét. Csak így vehetsz észre egyes veszélyforrásokat. Hozzak gyakorlati példát? Nem nézheted mindig csak az ereszkedő eszközt, hogy jól van-e benne a kötél, hanem _időnként_ másképp vagy mást is megnézel. Nem szakadozott a kötél? Nem rúgok követ az alattam lévőkre? És sokminden.

Az évek alatt hogyan alakult át bennem ez a nagyon is természetes félelem? Ma, ha messzire elhagyom az utolsó köztest (biztosítási pont) (tehát nagy esés veszélye áll fenn), akkor is szilárdan vagyok képes őrizni a pozícióm, és eljutok a következő biztos pontig. Ez mind fejben dől el. Félelemérzetünk fejlettségi szintjéről beszélünk. Elönt, megbénít bennünket a félelem? Vagy aktivizál, kreatívvá tesz, felpörget bennünket a megoldáshoz, teljesítményhez vezető úton és képessé tesz határaink átlépésére? A másodikhoz áldozatokat kell hozni: KUDARCOK, TANULÁS. Újabb kudarcok, értékelés, pozitív visszacsatolás, tanulás. Az eredmény nem fog elmaradni.

Gyerünk tovább! You rocks.

"Nothing venture, nothing win." - Sir Edmund Hillary (a Mount Everest [8850m] első megmászója, 1953)

"A kudarc gazdasági szempontból szinte csak hátrányt jelent, de az ember szempontjából csak előnyt: emberibbé tesz. Szemben a sikerrel, amely könnyen elembertelenít." - Reinhold Messner (hegymászó, a Mount Everest első oxigénpalack nélküli megmászója, 1979)
A ZDNet SaS-blogján olvasom a dilemmázást arról, hogy mi a jobb, ha egy szájt full feedet ad ki a tartalmával vagy ha csak összefoglalókat. A post végén a szavazás nem meglepő: az olvasók többsége a full feedet preferálja, nyilván azért, mert kényelmesebbnek érzik, ha nem kell…..
A Szonda Ipsos és a Gemius közös netfelmérésének számomra legmeglepőbb adata (és amiről eddig nulla információm volt), az a YouTube magyarországi felhasználóbázisa. Az a tény, hogy egy hónapban másfélmilló (!) magyarországi látogatója van az amerikai videómegosztó…..
"Tudom, hogy visszavonultam, de bazmeg, ezt nem hagyhattam szó nélkül ... stb" - Angeldayjel cseteltem az imént, (mert ha nem tudná valaki, ma lement az első Justin.tv-be oltott Diggnation adás a Plastikon.) És szerinte kábé így kéne felvezetnem, hogy végülis azért erről…..
kirandulo 2008.03.05 21:48:08
Épp a "10 dolog, amit a Google-tól kérek karácsonyra" című postot írtam tegnap, és persze így szép az ébredés, hogy ma reggelre a Gmail befrissült az egyik kivánságommal: lehet rangsorolni a labeleket (címkéket). Igaz, a Google a színezést gondolta megfelelő…..