Regisztráció Blogot indítok
Adatok
xayax5

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor pár napja egy hosszú, négy oldalas levelet írt Dávid Katalin művészettörténésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának, amelyben kifejtette, hogy mit is gondol a „szoborügyről”, mint „bonyolult, történeti, erkölcsi, politikai szövevényről.” Orbán úgy…..
A verseny a modern piacgazdaság alapja. Ha egy cukrászda van a faluban, akkor az idővel elkényelmesedik, akár drága is lesz, nem nagyon töri magát. Ha három, akkor mindegyik kitalál valamit, akciózik, fejleszt, igyekszik becsalogatni a kedves édesszájúakat. Így van, így lenne ez a…..
xayax5 2014.04.11 23:32:37
@Knapp75:
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Aranykönyv 2011) BANK1
52 db részvénytársasági formában működő hitelintézet valamint hitelintézeti fióktelep! Ebben pl a Provident nincs benne!
Minek ennyi?
Bankrendszerben legmagasabbak a fizetések! 52*3 vezérigazgató, igazgató -havi 3-8 milliós fizetés + még 2*annyi jutalék, gépkocsi használat, lakhatási fizetés, stb stb! Van bank ahol az igazgatók felesége többet költ csak fodrászra, mint egyes dolgozók fizetése –persze számlával legálisan elszámolják! Közben dolgozókat rúgnak ki, hogy csökkentsék a költségeket!
Magyarországi piaci viszonyok és életszínvonal mellett, nyugati fizetést, prémiumokat és nyereséget kell kitermelni!
A nyereséget pedig kiviszik az országból!
Az anyabankoknak know how címén, valamint bérelszámolás és egyéb indokokkal milliárdokat utalnak át, ilyen könyvelési trükkökkel ki tudják mutatni, hogy veszteségesek!
3 év alatt eddig hány bank vonult ki az országból vagy ment tönkre? Egy sem! Legfeljebb átalakult!
- Egyesült Államokban az idén kb húsz bank bezárt. OTT VAN VERSENY!

A fennálló piaci viszonyok között 20-25 év alatt már rég ki kellett volna alakulni egy versenyező bankrendszernek!
Mennyi idő kell ehhez? Mennyit kell még erre várni?
Eddig a pénzintézetek abban versenyeztek, hogy ki tud több pénzt leszedni az emberektől, vállalkozásoktól, állami intézményektől!
Csányi Sándor szerint négy-öt nagy bank elég egy ekkora országnak, mert akkor lesznek elfogadható szinten a fajlagos költségek!
Ki tud kigazdálkodni 25-42%-os kamatot! /THM-et/
Ez a gyakorlat ártalmas! Visszafogja a gazdaságot, a növekedést! Káros az emberekre és az országra nézve!

UNICREDIT, CIB, RAIFFEISEN, STB. MÉGIS MEGELÉGEDNEK AZZAL, HOGY A KISEBB PROFIT IS PROFIT!
xayax5 2014.04.12 10:23:39
@Knapp75:
INDEX: Még mindig nagy növekedéssel kecsegtet a régió bankszektora
2013. január 15. "A közép- és kelet-európai bankszektor jövedelmezősége a bizonytalan nemzetközi gazdasági környezet, valamint a Gazdasági és Monetáris Unióban tapasztalható problémák ellenére továbbra is jó. A régió 2012 és 2015 közötti időszakra várható 10,9%-os átlagos tőkearányos jövedelmezősége vonzó és a nyugat-európaihoz képest fenntarthatóbb, kétszámjegyű jövedelmezőségi mutatót vetít előre. Ez az egyik legfontosabb tanulsága a legújabb Közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánynak, melyet az UniCredit CEE Strategic Analysis 17 országra vonatkozóan készített el. A bevételi marzsok mérséklődnek Közép- és Kelet-Európában, de még így is a nyugat-európai duplája. A régió bankjainak teljesítményét leginkább meghatározó tényező továbbra is a költséghatékonyság és a kockázatkezelés marad. Az egyes közép- és kelet-európai országok között ugyanakkor jelentős eltérések láthatók: míg Törökország és Oroszország átlagon felül teljesítenek, addig a balkáni államok és Ukrajna bankszektorainak jövedelmezősége elmarad az átlagtól.
Megjegyzésem:Kisebb, gyengébb gazdaságokon 2x akkora hasznot húznak mint a fejlettnél!!!
Mindegyik bank kétszámjegyű növekedést akar! Eleve úgy tervezik a bevételeket! Abban versenyeznek, hogy 15 vagy 18% legyen a jövedelmezőség! MINDEZT 2012 VÉGÉN, VÁLSÁG KÖZEPETTE PROGNOSZTIZÁLTÁK!
A FEJLETT ORSZÁGOKBAN MEKKORA A KAMAT? 3-5%-os kamatot könnyen ki tudnak a vállalkozások termelni! 25-40%-os kamat árt az országnak, visszafogja a gazdaságot! KÁRT OKOZ!
Az országot 2008-ban "éppen csak megérintő válság" (Király Júlia, MNB-alelnök, szakértő No. 3447) találkozása a több éves gazdaságpolitikai csődtömeggel mély likviditási és növekedési válságba taszította az országot. A 2010-es állapotunk azt jelzi, hogy sem a válság…..
xayax5 2014.01.13 00:34:25
Király Júlia és Simor András a régi rendszer átképzett közgazdászai!
-Ők és a hasonló, magukat közgazdásznak vallók támogatták az ország elprivatizálását ahol a baloldal irányításával 1986-tól eladtak több ezer vállalatot, szállodaipart, szolgáltatásokat -amik nyugaton is nagyrészt önkormányzati, vagy állami, de legalább nemzeti kézben vannak!
-Nem tettek semmit az ország deviza eladósodása ellen!
Simor: "Legalább megtanulják az emberek, hogy felelőtlenül nem lehet kölcsönt felvenni! " "nincs ingyenhitel"
-7-10-12%-os jegybanki alapkamatot támogatott!
-A rendszerváltás előtt már négy évvel, 1986-1992-ig ellenőrizetlenül zajlott a privatizáció! Az állami vagyont az MSZMP KISZ majd az MSZP-SZDSZ alatt az elvtársak, egymás és párttársaik között valamint barátaiknak szétosztották, vagy eladták!
-Több EZER vállalat, üzem, szolgáltatás Pl. Ganz üzemek, DUNAI VASMŰ /Dunaferr/, Danubia, Ikarusz, Videoton, Tungsram, MOL, TSZ-ek, teljes -bankszektor Pl. OTP, Budapest Bank –de eladás előtte az állami vagyonból feltőkítették pl.
-élelmiszeripar, cukorgyárak /13 cukorgyárból mindet eladták/, Szerencsi csoki, Győri keksz,
-konzervipar, étolaj gyárak,
- gyógyszeripar Pl. CHINOIN, RICHTER, HUMÁN,
-szállodaipar legalább ötszáz szálloda Pl. Danubius Hotels szállodalánc, Balatoni üdülőközpontok balatonparttal együtt bagóért pl, Gyurcsány cégéé lesz a balatonöszödi üdülő !Kiss Péter kancelláriaminiszter megállapítása szerint "harminc évig nem nyilvános".
-szeszipar pl. Törley,
-söripar -Borsodi, Soproni, Pécsi, Kőbányai
-közművek –gáz TIGÁZ, FŐGÁZ, Eon, - villany ELMÜ, ÉMÁSZ, -víz, szennyvíz, csatornahálózat, fém hulladék, kommunális hulladék, stb!

Víz, szennyvíz, hulladékgyűjtés szolgáltatásokat még nyugaton sem szokás 100%-ban eladni, teljesen vagy nagyrészt önkormányzati, állami, de minimum nemzeti tulajdonban tartják!

Az eltűnt pénzekből szinte semmit nem fektettek vissza a gazdaságba!
-ELTŰNT AZ ÁLLAM VAGYONA!
-ELTŰNT AZ ÁLLAMI VAGYONÉRT KAPOTT PÉNZ!
-AZ ORSZÁGOT A GDP 140%-ÁVAL MÉG EL IS ADÓSÍTOTTÁK!
--2009-ben MSZP SZDSZ kormány itt hagyott még 600 milliárd hiányt EKKORA MEGSZORÍTÁST KELLETT VOLNA MÉG VÉGREHAJTANIUK a 1200 milliárdos Bajnai csomag felett! EKKOR TELJESÜLT volna a 3%-os hiánycél!
-Ennyit minden évben MOST be is kellett szedni! Pl. BANKADÓ KÖZMŰADÓ stb.

-2010. augusztus Írta: Fréd éric Lordon -A magyar bruttó államadósság kiemelkedően magas, 2009-ben elérte a GDP 140%-át! Max egy százalékkal kisebb mit a Görög adósság! Görögország után messze legmagasabb az EU-ban! Az EU-ban 88% körül voltak 2009-ben a nagyon rossz országok!
MAGYARORSZÁG TELJES BRUTTÓ ELADÓSODOTTSÁGA 2009-BEN:
Bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben 26 054 milliárd
-MAGYARORSZÁG TELJES ADÓSSÁGA 2009-BEN 36 000 milliárd Ft
-ÉVES KAMATA CSAK 4,2%-kamatnál = 1 532 milliárd Ft!
-CSAK A KAMAT 1 532 milliárd Ft! EKKOR MÉG EGY FILLÉRT SEM TÖRLESZTETT AZ ORSZÁG A 36 000 milliárd adósságból! (HARMINCHATEZER MILLIÁRD)
Ekkora eladósodottság 20-25 évig negatívan befolyásolja a gazdaság fejlődését és az életszínvonalunkat! Ezt nem én mondom, hanem a Capital Economist londoni elemzői!

-3-4 év alatt csodát vártok!
AMIT AZ MSZP-SZDSZ ITT HAGYOTT 2010-BEN! -2009-es évi záró adatok! (A 2010-es választások előtt az adatok még rosszabbak voltak! 85,2% ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY!) CSAK A NAGYOBB TÉTELEK!:
-36 000 milliárd ország teljes adóssága! (HARMINCHATEZER MILLIÁRD!) Jól látod!!
-1 532 milliárd Ft ÉVES KAMATA A 36 000 milliárd ország adósságnak!
-600 milliárd hiányt a 3%-os EU-ban előírt maastrichti kritériumok egyik alapfeltételének eléréséhez!

A baloldal mindenáron az IMF kölcsönt akarta!

Kb. 242 milliárd dollárnak megfelelő magyarországi vagyon van jelenleg is OFF SHORE cégekben!

-EZÉRT NINCS MOST MAGYAR TŐKE, MAGYAR TERMELŐ VÁLLALAT ÉS MAGYAR MUNKAHELY! Magyarország GDP -ének kb. 82%-át a külföldi multik adják! Kevés -szinte elenyésző- a versenyképes Magyar vállalkozás! Az MSZP-SZDSZ és elődei az országot teljesen kiszolgáltatottá tették a külföldi tőkének! A magyar dolgozó, bedolgozóvá lett lealacsonyítva a saját országában!
Nemrég fogadta el az országgyűlés, november végén pedig hatályba is lép az új fémkereskedelmi törvény. Ez alapján a kormány az engedélyköteles fémkereskedelmi tevékenységek szigorúbb ellenőrzésével, a fémkereskedői tevékenység piacára történő belépés…..
xayax5 2013.10.13 12:01:31
@pali923:

Minden szar amit csinálnak! Ezt vártam!
Ez a legegyszerűbb!
Mond meg mit kell csinálni!
Támadni a legkönnyebb!

Én a jogos kritikát elfogadom, de ez nem az!
Pénzkérdés Növekedés hitelből 2013.09.19 11:27:24
Magyarországon szakmai, de inkább politikai hitvallások mentén minden egyes gazdasági programot, vagy hírt tökéletesen ellentétesen látnak még azok a szakemberek is, akik ugyanazt a sulit járták ki, ugyanazokat a tudományos összefüggéseket ismerik. Itt van például a Növekedési…..
xayax5 2013.09.19 21:40:15
TERMÉSZETESEN SZERZŐI NÉV NÉLKÜL! EKKORA BAROMSÁGHOZ NEM ADJA NEVÉT SENKI!
„Növekedés kell. Hitel kell. Program kell. A mérlegelés viszont időigényes, s a holnapután amúgy is ritkán érdekli a kormányon lévőket.”
-Ez az előző kormányra hatványozottan igaz! FŐLEG EZ : „A HOLNAPUTÁN AMÚGY IS RITKÁN ÉRDEKLI A KORMÁNYON LÉVŐKET” A magyar teljes államadósság 2002 évi kb 42%-ról 2009-ben elérte a GDP 128-130%-át Capital Economics elemző William Jackson
www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/324.html -másik cikk 2010. augusztus Írta: Fréd éric Lordon A magyar bruttó államadósság kiemelkedően magas, 2009-ben elérte a GDP 140%-át.
A jelenlegi adatok: 2013. szeptember 15., vasárnap 13:01 Gerőcs Tamás Napi Gazdaság Online
A fejlődő térségből indul a következő válság
Szinte minden intézkedés a fizetési mérleg javítására irányult, illetve ettől nem függetlenül a belső kereslet hűtésére. A válság előtti évekre jellemző 130 százalékos GDP-arányos külső adósságállomány mostanra 90 százalék környékére süllyedt. Várhatóan jövőre is másfél százalékos lehet a folyó fizetési többlet (az idei 3 százalék után), vagyis továbbra is folyamatosan építjük le a külső adósságot, ami becsléseim szerint 2014 végére a 80 százalékos szint alá kerülhet. Közben Magyarországon is belép a hitelezési aktivitás, köszönhetően az MNB akciójának, ami miatt egyfelől enyhén lassulni fog a külső sérülékenység leépítése, viszont be fog lépni nálunk is egy érezhető hitelezés. Én korábban úgy számoltam, hogy jövőre 2 százalék körül lesz a gazdasági növekedés, de az újabb jegybanki hitelprogram várható hatásait számba véve 3-3,5 százalékos bővülést is elképzelhetőnek tartok.
xayax5 2013.09.19 21:48:38
@endike:
TERMÉSZETESEN SZERZŐI NÉV NÉLKÜL! EKKORA BAROMSÁGHOZ NEM ADJA A NEVÉT SENKI!
„Növekedés kell. Hitel kell. Program kell. A mérlegelés viszont időigényes, s a holnapután amúgy is ritkán érdekli a kormányon lévőket.”
-Ez az elöző kormányra hatványozottan igaz! FŐLEG EZ : „A HOLNAPUTÁN AMÚGY IS RITKÁN ÉRDEKLI A KORMÁNYON LÉVŐKET” A magyar teljes államadósság 2002 évi kb 42%-ról 2009-ben elérte a GDP 128-130%-át Capital Economics elemző William Jackson www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/324.html -másik cikk 2010. augusztus Írta: Fréd éric Lordon A magyar bruttó államadósság kiemelkedően magas, 2009-ben elérte a GDP 140%-át.

A jelenlegi adatok: 2013. szeptember 15., vasárnap 13:01 Gerőcs Tamás Napi Gazdaság Online
A fejlődő térségből indul a következő válság
Magyarországon „Szinte minden intézkedés a fizetési mérleg javítására irányult, illetve ettől nem függetlenül a belső kereslet hűtésére. A válság előtti évekre jellemző 130 százalékos GDP-arányos külső adósságállomány mostanra 90 százalék környékére süllyedt. Várhatóan jövőre is másfél százalékos lehet a folyó fizetési többlet (az idei 3 százalék után), vagyis továbbra is folyamatosan építjük le a külső adósságot, ami becsléseim szerint 2014 végére a 80 százalékos szint alá kerülhet. Közben Magyarországon is belép a hitelezési aktivitás, köszönhetően az MNB akciójának, ami miatt egyfelől enyhén lassulni fog a külső sérülékenység leépítése, viszont be fog lépni nálunk is egy érezhető hitelezés. Én korábban úgy számoltam, hogy jövőre 2 százalék körül lesz a gazdasági növekedés, de az újabb jegybanki hitelprogram várható hatásait számba véve 3-3,5 százalékos bővülést is elképzelhetőnek tartok.”
Sorozatos kritikák érik a brit sajtóban a Bank of England által meghirdetett Funding for Lending Scheme (FLS) programot, mely az itthoni Növekedési Hitelprogram mintájául szolgált. A támogatás nem hogy nem hozott gazdasági növekedést, az indulás óta még a vállalkozói hitelek…..
xayax5 2013.08.21 14:40:24
@Brix:
Nem az állam dönti el!
A forgalmazó bankok döntik el, hogy kinek adnak és kinek nem adnak!
Annak adnak, ahol megtérülés várható, mert ők is érdekeltek!
-Ha valaki hozzászól minimum halvány fogalma legyen a témáról!
Tíz érdekes tény, amit nem tudtunk Észtországról Áder János köztársasági elnök éppen Észtországban volt, amikor itthon botrányos körülmények között ment át a parlamenten a földtörvény. A jogszabályt azóta az elnök aláírta, bár volt aki arra számított, hogy…..
xayax5 2013.07.08 13:38:18
@Kim Jong Un:
AZ ÉSZT NEM KAPZSI ÉS NEM TOLVAJ, ELŐDÖK NEM OKOZTAK EKKORA KÁROKAT AZ ORSZÁGUKNAK MINT MAGYARORSZÁGON!

-1986-tól az állami vagyont az MSZMP KISZ és MSZP-SZDSZ alatt az elvtársak, egymás és párttársaik között valamint barátaiknak szétosztották, vagy eladták! Több EZER vállalat, üzem, szolgáltatás Pl. Ganz üzemek, Danubia, Ikarusz, Videoton, Tungsram, MOL, TSZ-ek, teljes bankszektor Pl. OTP élelmiszeripar –cukorgyárak, Szerencsi csoki, Győri keksz, szállodák Pl. Danubius Hotels szállodalánc, üdülőközpontok, szeszipar pl. Törley, közművek –gáz TIGÁZ, FŐGÁZ, villany Magyar Villamos Művek, víz, szennyvíz, fém hulladék, kommunális hulladék, stb!
Az eltünt pénzekből nem fektettek a gazdaságba vissza szinte semmit! Az állami vagyon OFF SHORE cégekbe vándorolt! Ezen emberek egy része még mindig ott ül a parlamentben !
Kb. 242 milliárd dollárnak megfelelő összeg van OFF SHORE cégekben!
EZÉRT NINCS MOST MAGYAR TERMELŐ VÁLLALAT ÉS MAGYAR MUNKAHELY!
A következmény: ELTŰNT AZ ÁLLAMI VAGYON! ELTŰNT AZ ELADOTT ÁLLAMI VAGYON UTÁN KAPOTT PÉNZ!! RÁADÁSUL AZ ORSZÁG 2009-RE TELJESEN ELADÓSODOTT ! 2009-ben a bruttó hazai termék folyó áron 26 095 milliárd Ft volt! Ennek a 120% -a 31 314 milliárd Ft valamint a kölcsönöket évente terhelő, évi kb 1800-1900 milliárd Ft ez lett Magyarország TELJE ADÓSSÁGA úgy, hogy közben az állami vagyona szinte teljesen eltűnt és az egész vagyonból adósság lett!
GYURCSÁNY, BAJNAI KORMÁNY MÉG 2008-BAN IS ELADTA BÁBOLNÁT és a MÁV CARGO-t -egyetlen nyereséges MÁV szolgáltatás volt!
-Bokros Lajos a 90-es években így írt:„.. "A régi bürokratikus elit az állami vagyon feletti magántulajdonosi ellenőrzés megszerzésével átalakult egy ugyancsak zárt és piacellenes kereszt-összefonódásokkal megbonthatatlanná tett oligarchiává "
"bizonyítható, hogy a spontán privatizációt /1986-tól/ a mai monopolisztikus összefonódások megrögzítésével kifejezetten egy piac- és társadalomellenes tulajdonszerkezet kialakulásához járul hozzá, teljesen jogszerűen vezetnek a társadalmi vagyon átjátszásához, illetve elherdálásához”.
"a valutaalap, brit és amerikai szakmai szervezetek szerint is világviszonylatban példátlan az ami Magyarországon történik, hogy egy állam ennyire ne törődjék a saját, illetve a társadalom vagyonával, még a külföldiek számára is meglepő és kockázati tényező",
A kádári elit érdeke az országos érdek elé került; a hatalomátmentés szempontja felülírta azt az elemi nemzeti érdeket, hogy az állami vagyont felelősséggel és megfontoltan kell privatizálni!
"az állami tulajdon elherdálása az ország, másképp a demokrácia jövőbeli pozícióit és esélyeit veszélyezteti A spontán privatizáció politikailag robbanásveszélyes helyzet kialakulásával, illetve a társadalmi szerkezet latin-amerikai stílusú eltorzításával fenyeget"
-2007-re tervezett -EU-val egyeztetett- EURO bevezetés bizonytalan időre elhalasztva!
-2004-ben beléptünk az EU-ba - az MSZP-SZDSZ kormány vállalja, hogy 3 százalék alatt tartja a költségvetési deficitet, - amely a maastrichti kritériumok egyik alapfeltétele! Kormányzásuk 6 éve alatt egyszer sem tartották be, ezért Magyarország túlzott deficit eljárás alá került! Az MSZP-SZDSZ politikával CSAK úgy lehetett volna elérni a 3%-ot, ha adót emeltek, vagy kiadást csökkentettek volna, Pl közalkalmazotti elbocsátások, közalkalzotti -Pl orvos, tanár, rendőr, katona, tűzoltó stb- fizetéscsökkentés, nyugdíjcsökkentés! Ezért nem csinálták meg! Otthagyták a következő kormánynak! Ha a 3%-os hiánycél 2011, 2012, 2013 stb. években sem lenne teljesítve, akkor Magyarország elesne a már ismert, de EU-ba még nem elfogadott /- 2013. február 08-/ 20,5 Mrd EURO EU-s támogatástól!

-A devizahitelezés életek százezreit tette tönkre, a Magyar Nemzeti Bank pedig elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd „termék” bevezetése miatt”, pedig a kormányhoz közelálló szakemberek többször felhívták a figyelmet a devizahitelezés veszélyeire! Pl. Cseh, Szerb, Szlovén, Horvát, kormányok nem engedték a devizahitelezés elterjesztését! Románia is szabályozókat vezetett be nekik 36% az eladósodottságuk a GDP arányában, nálunk 2009-ben kb. 120% /állam, önkormányzatok, lakosság, vállalatok/ kölcsöne!
Kapitalizmust a ciklikus válságok jellemzik, csak ezt a baloldal agyasai nem akarták a gazdasági intézkedésekkel lekövetni, mert a Bajnai csomag háromszorosát kellett volna a népre hárítani,.....ráadásul egy válság munkanélküliséggel,meg ilyesmikkel járt mindig a történelemben. Amikor ezt az alapigazságot az iskolában tanították az MNB vezetése, és az MSZP-SZDSZ kormány tagjai biztosan hiányoztak!
A devizahitelesek hangadói között továbbra is nagy az ellenállás az árfolyamgáttal szemben, ezt bizonyítják a pénzügyi ombudsman oldalán lévő fórum hozzászólásai is. A kormány azonban továbbra is próbálkozik, s most kitolták 2017-ig a jelentkezési határidőt a…..
xayax5 2013.05.28 22:45:58
Kapitalizmust a ciklikus válságok jellemzik, ráadásul egy válság munkanélküliséggel ,meg ilyesmikkel járt mindig a történelemben!
Amikor ezt az alapigazságot az iskolában tanították Járai, Simor az MNB vezetősége és a kormány tagjai Veres, Gyurcsány, Bajnai biztosan hiányoztak!

Róna Péter "A devizahitelezés életek százezreit tette tönkre, a Magyar Nemzeti Bank pedig elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd -termék- bevezetése miatt" -pedig a kormányhoz közelálló szakemberek többször felhívták a figyelmet a devizahitelezés veszélyeire! Pl. Cseh, Szerb, Szlovén, Horvát, kormányok nem engedték a devizahitel elterjesztését! Románia is szabályozókat vezetett be nekik 36% a GDP hiánya nálunk 2009-ben kb. 120% /állam, önkormányzatok, lakosság, vállalatok/ tartozás !
Egy hónap alatt lehetett volna olyan szabályozást, -törvényt- hozni, ami megakadályozza a devizában történő eladósodást! A devizaadósságért a PSZAF, MNB, és az MSZP-SZDSZ kormányok az igazán felelősek! Ezek a szervetek azért vannak, hogy az ország működését, az emberek lehetőségeit előrelátóan szabályozzák! Nem lehet az emberek nyakába varrni a problémát! A hitelesek 80-90%-ának minimálisak a pénzügyi ismeretei!
Ha nem találnak ki valamit, vagy nem jön egy kedvező frank esés, akkor a devizaadósság az ország és az emberek életét és a fejlődést –kormányoktól függetlenül- még 10-20 évig negatívan befolyásolja!