Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tanacsnok

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A táblázat kicsit régebbi már,  sajnos újabbat nem találtam, de mielőtt bárki üdvrivalgásban törne ki, a jelenlegi helyzet a táblázatban szereplő számoknál már rosszabb képet mutat!   Jó régen írtam már a blogomba, rájöttem, hogy sokszor könnyebben ráveszi magát bárki…..
tanacsnok 2014.07.24 11:56:34
tiszteletem!

szeretek utánaszámolni a dolgoknak, most is ezt tettem.

tegyük fel, hogy havi 150ezer forintból tudok megélni. akkor nekem ahhoz, hogy a nyugdíjas éveimben ne nyomorogjak, kb 30 millió forintnak kell lennie a bankszámlámon, vagy az ÖNYP-nél, vagy bárhol.

nem szerepel a cikkben, hogy ez az összeg inflációval korrigált avagy sem, szóval nézzük meg mindkét esetet.

ha inflációval korrigált
************************
ha éves szinten 5%-os kamattal tudok számolni a bent lévő pénzzel, akkor az kamatadó mentesen havi 125ezer Ft. (hagyjuk a kamatadót, mert az ugye ÖNYP-nél, NYESZ-nél nem játszik, ha az ember kivárja az öregségi nyugdíjkorhatárt)

szóval ez az eset megállja a helyét nagyjából, hiszen ki tudnék jönni havi 125ezerből is, igaz, picit meg kéne húzni pár helyen a nadrágszíjat. (nyilván, az 5% mellett egyfajta örökjáradékként lehet kezelni ezt a havi 125ezret - 30 milliót -, ugyanis elméletileg soha nem fog elfogyni - gyakorlatilag addig biztos nem, míg élünk)

ha inflációval NEM korrigált
****************************
akkor ahhoz, hogy elérjük ezt az összeget (30 millió) egy NYESZ, ÖNYP számlával, HAVI 65.000 forintot kellene félretennünk. mosantól számítva MINDEN HÓNAPBAN egészen a feltételezett 70 éves korban bekövetkező nyugdíjkorhatárig. (ha 29 évesek vagyunk, 4%-os inflációval, 6%-os hozammal és 41 éves futamidővel számolunk) ebben az összegben még nincsenek benne a havi/éves számlavezetési díjak, a portfólió átrendezés költségei (befektetési alap váltás, stb.))

ugyanezekkel a feltételekkel, ha
- 35 évesek vagyunk: havi 78.000
- 40 évesek vagyunk: havi 92.000
- 45 évesek vagyunk: havi 110.000
- 50 évesek vagyunk: havi 137.000
- 55 évesek vagyunk: havi 180.000

tovább azért nem írom, mert ebből egyrészt világosak a trendek, másrészt aki már idősebb, viszonylag biztonsággal el fog tudni menni 65 évesen nyugdíjba.

és akkor azt is leírom, hogy 20 ezer forint mennyire elég (ez szerepelt ugye a cikkben):
ha ugyanezekkel a feltételekkel számolunk, illetve 29 évesek vagyunk, akkor ez pontosan 9.697.008 forintnak megfelelő (inflációval korrigált) megtakarítást fog eredményezni. a nominális összeg persze jóval több, 48.4 millió kb., csak hát ugye a kamatos kamat nem csak a befektetéseknél működik, hanem az inflációnál is.

szóval ez az összeg havi 40.404 Ft-ot eredményez (inflációval korrigáltan). ebből én nem tudnék megélni.

a fő üzenet nyilván az, hogy az emberek tegyenek félre, de van pár dolog, amit mindenképpen gondoljunk át: (már csak azért is, hogy tisztában legyünk a saját helyzetünkkel, bármilyen döntést is hozunk)

1. ÖNYP, NYESZ: akkor mész nyugdíjba, amikor azt az állam mondja. ha 20 év múlva felemelik a nyugdíjkorhatárt 75 évre, akkor te 75 éves korodig nem fogsz tudni hozzájutni a NYESZ számládhoz, és valószínű, hogy az ÖNYP számládhoz sem adómentesen.

2. nem mindegy, hogy mennyit teszünk félre. a leírt infláció és kamat teljesen reális, hosszú távú adat. az infláció mindenképpen, talán még picit optimista is. a kamat pedig az ÖNYP és NYESZ számlák "biztonságos" volta miatt keveset kamatozik. (vannak alapok, amik 10 éves távlatban is éves szinten 9% fölött teljesítenek, csak azokat ugye nem lehet elérni ezekkel az állami számlákkal; akit érdekel, a Concorde-nál van több ilyen befektetési alap is)

illetve egy fontos dolog. ennyi NETTÓ bevételednek kell lennie ahhoz, hogy meg tudj élni - 150.000 (rezsi, kaja, stb.), plusz félre is tudj tenni a nyugdíjra:
29 évesen: 215.000
35 évesen: 228.000
40 évesen: 242.000
45 évesen: 260.000
50 évesen: 287.000
55 évesen: 330.000

és ebben még nincs benne a lakásfelújítás, lakásvásárlás, gyerekek tandíja, nyaralás, autószerelő, új autó vásárlás, sőt még a komolyabb ruházati kiadások sem. kell még sorolni?

szóval mindenki nagyon komolyan kösse fel a nadrágszíját!

tudom, hogy hosszú volt, de talán sokaknak hasznos lesz.
Avicii - True(PRMD / Universal Island) A hivatalos megjelenés előtt a töménytelen rádiós felvételről és a márciusi Ultra Music-os fellépéséről (ahol kb. 40 percet játszott az albumról, élő hangszerekkel megtámogatva, amiért ott helyben meg is kapta a magáét) már szinte…..
Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk. A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell…..
tanacsnok 2013.08.21 21:58:16
@Amarante:
ezzel mondjuk teljesen egyet tudok érteni.
én még itthon élek, de ha egyszer elmegyek innen, semmi jogom sem lesz kintről ugatni, hogy mit és hogyan csináljanak az itthon maradottak. úgyis csak hülyeségeket és üres frázisokat tudnék mondani.

ja, amúgy ezt még le akartam írni: szerintem a papír sokat számít egy bizonyos szintig. pont addig, hogy egyáltalán behívjanak egy interjúra. de onnantól kezdve senkit nem érdekel. és én egyre inkább azt látom, hogy tapasztalattal a papír is simán kiváltható. hopp, ez is egy közhely volt szerintem. bocs!
tanacsnok 2013.08.21 22:32:45
@Babette_:
úgy tudtam, hogy meg fogod villantani az intellektusodat! :) igyekeztem is számodra minél magasabbra dobni a labdát! Google is my friend! úgy néz ki, a tiéd is!:)