Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tapsiful1

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki,…..
Nagyon nehéz bármit is írni Dóri története elé, kicsit haboztam is, hogy közreadjam-e, annyira személyes történet. Ugyanakkor rávilágít sok mindenre, a brit egészségügy folyamataira (és ezzel nem állítom azt, hogy Magyarországon, vagy Németországban mondjuk másként történt…..
tapsiful1 2015.01.22 18:25:43
@tanato:
Egyetertek, ez a poszt annyiban "hataratkelos", hogy aki fontolgatja a lepest, es elindul egyedul, mondjuk, nyelvtudas nelkul, vagy akar azzal, de ilyen erzelmi tortenete lesz, ki segit neki? Mert a ...-i szomszed, nem biztos, hogy egyaltalan megerti, hogy baj van. Aztan lehet Skype-n probalkozni megerto fulekre talalni, meg olelo karokra.

Egyedul elindulnak sokan kenyszerbol, ne-adj-Isten baleset lesz, hova megy, kihez fordul? Mondjak neki, hogy a GP-hez kell, ott meg mas a rendszer, meg sem ertik egymast. Vegre bejut a surgossegre, aztan foggal-korommel mondhatja, hogy mi a baja, es hogy 10 eve kivettek a lepet pl. Fontos info, de ha nem tudja elmondani? Hazakuldik, mikozben lehet, szeptikus mar, mert gyengebb az immunrendszer.

En masik oldalrol latom, mennyire frusztralo, hogy latom, hogy beteg, de semmi infom nincs rola, es esetleg olyan beteg mar, hogy nem is beszel. Nincs kit hivjak, nincs rokon, senki.

Szoval, meg egeszsegessel is tortenhetnek dolgok, tudni kell, mi legyen ilyenkor, felkeszulni valamelyest, kabatban telefonszamok, akiket lehet hivni infoert, esetleg baratokat, ezek eletmento dolgok lehetnek.

Mar emlitettem, betegen nagyon ki vagy szolgaltatva. Ha nincs, aki erzelmileg-testileg melletted van, ugy duplan foldhoz vag egy banalis eset is. Es sulyos meg eletbe is kerulhet.
tapsiful1 2015.01.22 18:59:24
@Mirjam2:
Nem lehet tul ovatosnak lenni az egeszseggel kapcsolatban.

Eleg rossz helyen, rossz idoben lenni, es megvan a baj.

Mindig legyen nalatok "in case of emergency" (Surgos esetben) kezdetu papircetli, ahol le van irva, ki vagy, milyen gyogyszereket szedsz (ha igen), ha nem az is, mire allergias,, mi a kronikus bajod (ha van) ha nincs, "overall healthy" megteszi , es kit hivjanak tovabbi infoert.
Mindenekelőtt az ember persze vesz egy nagy levegőt, aztán nekiáll ügyeket intézni, miközben próbál nem nagyon meglepődni az európaitól azért alaposan eltérő rendszeren. A minél kisebb meglepetés érdekében is ajánlom Árpi írását, aki összeszedte, mi vár ránk, amikor…..
tapsiful1 2015.01.21 19:49:56
@kék madár:
Hat igen, ez a gondolom a "haziorvosra" ertetted, ez sajnos az uj realitas.

A korhazban is, a beteg szemszogebol nezve, ugye, egesz nap bent van, ebbol a novert ugye egesz nap latja, meg hordjak ide-oda tesztekre, de engem csak 10-20 percig. Amit o nem tud, hogy meg mielott belepek hozza, mer atneztem rola menet kozben, a nap folyaman, folyamatosan, hogy milyenek az adatai aznap - mennyit pisil, mennyi a vernyomasa, a cukra, stb. Ha csak 10 percet vagyok vele, azt jelenti, minden nagyjabol jol alakul, es semmi szokatlan nincs. Es miutan kilepek, meg 20 percig osszeallitom az aznapi statuszat, ahol mindent osszegezek, vegiggondolom, miket rendelek meg aznapra, masnapra, es azokat a rendeleseket be is viszem a rendszerbe, es mindent lediktalok.

Most, mondjuk, valaki "osszeesik". Mar csipogtattak korabban, hogy AB vernyomasa kicsit alacsony, mondjuk 90/60. Onnantol, adok a novernek intezkedeseket, es folyamatosan figyelem, mikozben egy masik beteget diktalok-nezek, hogy ennek hogy alakul a vernyomasa. Mondjuk a kovetkezo meres, 1 ora mulva, 80/60. Tudom, hogy ezutan a beteg utan a vernyomasost AB-t fogom latni, hogy mi lehet mogotte.

Megyek, kikerdezem, megvizsgalom. Gyanitom, hogy lehet, verzik a tumorja a mellkasuregbe, mert elkezdett kicsit (meg csak) fulladni is. Azonnali verkep (ott rendelem meg, a beteg szobajaban), es azonnali mellkas CT. Mire beutom azt a 2 mondatot a radiologusnak, hogy mire gyanakszom, mar az ajtonal all a phlebotomus technikus, mert nekik is WIFIN jon az utasitas. Leveszi a vert (1 perc), mar az ajtonal a beteghordo, hogy vigye a beteget CTre. Amig lent van, 15 perc (en diktalom ezeket az esemenyeket), es kuldik a csipogomra, hogy a verkepe esik, ennyi a szam. Kozben csipogtat a radiologus, hogy mar lediktalta a CT eredmenyt, de amig begepelik, elmondja, hogy tenyleg verzik, es meg nem nagy a baj, de mar a mellkas mondjuk 10%a verrel teli.
Es onnan nekem ez a beteg 2 ora intenziv szervezes - veratomlesztes, szivsebesz vagy radiologus sebesz felhivasa, atkuldes intenzivre, es mire mindez megvan, mar a mutoben van a beteg, es a verforrast elvarrjak vagy eppen beteszik a mellkas-csovet. Aztan visszkapom, es folytatom a kezelest.

Ez a tempo meg 5-7 eve sem volt igy. Most meg ez a rutin a korhazban. Egyre betegebbek, amikor bejonnek (a kevesbe beteget fel sem vesszuk), es egyre betegebbek, amikor hazamennek (mert "foloslegesen" nem pihentetjuk oket).
tapsiful1 2015.01.21 20:14:09
@qkuc:
Igen, furcsa, es ha ID kell, nagyon meglepodnek, ha mondjuk utlevelet mutatsz (meg a sajtajuk lattan is). Mert azt szinte soha senki atlagember nem keri ki. Minek? Az atlag polgar nem utazgat orszagon kivul, ebben az orszagban minden van, ami barkinek is erdekes lehet - minden termeszeti csoda, ami mashol van, itt is talalhat hasonlot. Ilyen orszag, ennyi csodalatos termeszeti kinccsel, latnivaloval - egyszeruen nincs parja.

Ha utaznak, Mexiko vagy Kanada max., es mindkettobe sokaig eleg volt a jogsi.

Apropo, jogsi, allamonkent mas, de van, hogy 15 eves kortol vezethet szulovel, hivatalosan a gyerek, es nem kell semmifele autosiskola. A szulo megtanitja vezetni, gyakoroltatja, majd letesz egy nagyon egyszeru KRESZ vizsgat, es egy gyakorlati vizsgat. Ezt mar irtak itt. Max koltseg 20 dolcsi korul. Az utakon 16 evestol 100 eves vezetokig mindenki ott van. MINDENKI vezet. (New Yorkiak kivetelevel :-) ) Ha nem, az vagy beteg (mondjuk epilepszias), vagy ittasan vezetett, es nincs jogsija. Ezert egy egeszsegesnek tuno emberre mindig furcsan neznek, ha azt mondod, hogy nem vezetsz. Az nem NORMALIS.

A sok gyakorlat miatt nincs, valoszinuleg annyi baleset, mint amugy lenne, mert az alap szabalyokon tol nemigen tudnak komplikalt KRESZ szitaciokat. De erre nincs is szukseg. Mindenhol autopalya, 2 savos utak a varosokban, ahol meg nem ,mindenki 30km/oraval megy. Sarkitas, de igaz :-))

Mint irtak, az ittas/drogos vezetes nagy bun, meg az iskolabusz, meg a piroson athajtas. Hihetetlen, mennyire komolyan veszik ezeket, ami szerintem nagyon jo, mert meg igy is elofordulnak ezek. De pl. nekem meg az orvosi felvetelnel is tudok rola, hogy volt DUI vetsege (driving under influence) - ittas vezetese, pedig tkp. nem lenne kozom hozza.

Elkoszonok, mert sok idot tudnek itt tolteni, sok beszednek is egy a vege, engem ennyi ido utan is meglep, es elvarazsol, mennyire masok az amerikaiak, es mennyi rengeteg klassz dolog van itt, es sokminden nem is latszik a felszinen, de csodalatosan modern, progressziv, es allandoan, dinamikusan valtozo.

Az, ahogy a valsagot is kezeltek, Europa csak leshet, es tanulhat, mert van mit. Nem tokeletes, de aki ennel dinamikusabban mukodo rendszert tud ( ennyi millionyi nepesseggel!), szoljon :-))

Elutazok, szetnezek ott is, kiprobalom :-)))
tapsiful1 2015.01.22 18:53:29
@ovi8lebron6:
A munkavallaloi vizumot a munkahely segit intezni, ha mar van munkad.
Nezzel interneten, jelentkezz, ha valaki erdeklodik irantad, van egy telefonos interju, majd esetleg Skype-os, ha ezutan is sinen vagy, esetleg kihivnak latogatoi vizummal interjura, es ha felajanljak a szerzodest, a ceg segit munkavallaloi vizumot kapni.

A masik vonal, hogy kijossz latogatoba, es innen valaszolsz azoknak, akik elsore erdeklodtek, hogy itt vagy, ha gondoljak, interjura bemehetsz. Leveszed a vallukrol a terhet, hogy "atutaztassanak" az oceanon. Ez egy nagy dontes nekik, penzbe kerul ugye, mert ha ok hivnak ki, kifizetik a repjegyet.

Vagy esetleg, innen, egy uj korrel ujra elkuldod minden cegnek, akinel esetleg kereshetsz munkat, es mar az elerhetosegnel itteni telefont, cimet adsz meg. Ugy szerintem inkabb valaszolnak.

Ha viszont te jossz, es nem lesz munka a vegen, buktad a koltsegeket.

Ha megvan a szerzodes, onnan altalaban sinen vagy, a ceg fogad ugyvedi irodat, kitoltogetik a papirokat vizumra, stb. Meg is kapod olyankor, altalaban, a kovetseg errol a pontrol nem vetoz, bar semmi sem 100%.
A mai alighanem a blog történetének egyik leginkább érzelemgazdag írása, vallomás a javából. Szerzője, Mónika az Egyesült Államokban él (immár nem először), és egyszerre birkózik a honvággyal, aggódik kislánya jövőjéért, és próbálja megtalálni a helyes utat. Miközben…..
tapsiful1 2014.09.05 16:37:12
Csak par gondolat, nem olvastam vegig az osszes kommentet, en is rendszeres olvaso vagyok, most szolok hozza.

Amit a poszt felhoz, azt az erzelmi kavarodast, sajnos ugy erzem, foleg az orszag valtja ki. Ez azoknak tanulsagos eset, akik USAba vagynak, elfelejtve, hogy az orszag, a mentalitas, az elet mennyire mas errefele. Egy MOn felnott, elt ember reszere komoly valtozas, es nem mindigkonnyu, sot. Vegig pontosan tudni kell, mit miert csinalsz, kulonben folyamatosan megkerdojelezed, hogy "mit is keresek itt, otthon bezzeg". ez nem elso evekben, inkabb par ev multan alakul ki, olyan "kozepidoben".

A poszterinanak talan megfogadando tanacsok:
-rendezze a statuszat, legyen legalis.
-talaljon munkat, hogy legyen jobb anyagi stbilitas ( sem MOn, sem itt nincs semmijuk - otthon anyunal laktak, itt sogor segit az alberlet biztositassal).
- nezze azokat a lehetosegeket, amiket itt talal - pl. a lanya tanuljon meg ugy angolul, hogy ne csak konyhanyelv legyen, ami naon egyszeru, hanem komoly szokincset epitsen fel, suliban jo esszeket tudjon irni. Ehhez itteni suli kell, hiszen az anyanak tovbbra is az legyen a celja, hogy a magyar is megmaradjon, egy tudast ne hagyja veszni.
- emellett az is cel lehet, hogy megis,erjuk azt a sok termeszeti csodat, amit ez az otszag birtokol, amihez sajnos penz is kell, meg ha satort is hasznalnak, ez egy nagon jo cel.
- ne vagyjon itt kialakulo szoros bartsagokra, mert. Ha meg is ismeri a szomszedait kozelebbrol, szinte biztos, hogy nem fog tetszeni neki, amit megismer. Tartsa az otthoni bartsagokat, ahogy tudja.
- legen penze hazalatogatni, ezaltal biztositsa a gyerknek a stabil gyokerek ismeretet. Jelenleg sajat bizonytalansaga miatt nem engedi itteni gyokerek. Kialakulaat is, pedig lehet kozmopolita is a gyerekbol, nem kell egik vagy masik orszag irant teljesen elkotelezodni erzelmileg.
Bocsi a hibakert, sietek, es onjavitas is megy, de remelem segitettem kicsit tisztabban latni. A posztban felsorolt peldak bar kicsit sarkitottak, csupan arra probalt ravilagitani, hogy mennyire mas a ket nemzet kozotti mentalitas, otthon emberibb, bar van akit eppen ez zavar, hogy pl. a szomszed milyen jogon szol bele a gyereknevelesbe, vsgy a munkahelyi plettyka, ami szerintem pl. borzaszto, inkabb az tetszik, ami itt van. Egyszeruen masok vagyunk, o itt elmondta, hogy mi van, hiszen senkinek nem tudja kionteni a lelket errefele, egyszeruen nem ertik itt az emberk, mi a baja. ez is Amerika.
tapsiful1 2014.09.05 16:37:32
@tableno: Egyetertek, az igazi erzelmi zavar nem elso idokben alakul ki, inkabb 3-10ev utan, es abban is egyetertek, hogy bar van, ez nem kell megakadalyozza a posztolot abban, hogy keresse a jo dolgokat az adott szituacioban, akar rendszeresen tervezve, hgoy amikor otthon lesz, ezt meg ezt fogja tenni, hogy ott is csak a jo dolgokat talalja meg. Remelem sikerul osszeszednie magat, mert jelenleg igazi idopocsekolasban van, gatolva a csaladjat is, akik ugy erzem szeretik, es esetleg nehezen elik meg "boldogtalansagat".
A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. Miután a téma erősen a blog profiljába vág, megkerestem a felmérést végző Jobline.hu-t, ahonnan Toldi…..
tapsiful1 2013.11.01 16:26:11
@drnapene: igaza van diggernek, gombhoz a kabatot.
Iirtak tobben, hogy elsodlegesen a csalad, mint egyseg boldogulasat vegyetek figyelembe, hogy mindenkinek, de elsosorban a szuloknek legyen jo, mert csak aztan lesz jo a gyereknek.
Mindenhol elfogadhato az oktatas, meg Mon is lehet irto jo sulikat talalni, ahonnan aztan nagyon jol is boldogulnak a vegzosok, ehhez jo hatter, stimulalo csaladi dinamika, es anyagi toke kell, hogy betomkodjetek a hezagokat, pl kulfoldi nyelvtanulas, stb. Ha megis kulfold, akkor olyan hely, ahova elsosorban ti vavgytok, nem a pisa-score.
Norvegia emellett a hihetetlen nagy anyagi tartalekai miatt vonzo, nem jo gondolat lenne, hogy lesz penz fenntartani az orszag szocialis rendszeretevszazadokon at? Hogy a gyerekeknek meg unokaknak mindig lesz szocialis haloja?
Szoval, rengeteg szempontot lehet nezni, de akar par ev kulfold, ugy, hogy kozben megtartjatok a magyar koteleket is sokat lendit a gyerekek vilaglatasan, szerintem.
Pár hete emailben hívta fel a figyelmet a blog egyik olvasója egy könyvre, melynek szerzője, Dr. Cathy Tsang-Feign régóta foglalkozik határátkelőkkel. Miután nagyon érdekesnek találtam a könyvet és a téma is profilba vág, megkerestem a szerzőt, aki szívesen adott interjút. Az…..
tapsiful1 2013.10.17 20:20:14
@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Egyetertek. Miert eppen itt telepedjunk le, nem igaz? Ez a kerdes nalam is gyakran felmerul, es bar nem rancigalom a csaladot, es egyelore jol megvagyunk itt (us), sokkal attraktivabb nekem, ha az eletben folyamatos kihivasok vannak, es uj felfedeznivalok. Bar mar begyujtottem egypar orszagot a tarsolyomba, meg azert nem adom fel, hogy elek mashol is egy-egy evet (vagy tobbet).

"Habitualis" hataratkelo (avagy "nem bir a feneken ulni") szindroma. (akar valaki errol konyvet irni? :-) )

Egyebkent, mivel most latom, hogy az elozo hozzaszolas vegul megsem ment el, ezuton is

- oriasi gratula a HA-nek, hogy naprol napra, immar tobb mint ket eve jobbnal-jobb, erdekes, valtozatos posztokat tesz fel (igen, kezdetektol, napi szinten olvasom, a kedvencek kozott van, napi rutin), mind tartalomban, mind formatumban, stb. erdekes., sokszinu.

- moderalassal veget vetett a poszt/blog kommentekkel valo szetoffolasanak, ami per honapja meg elvezhetetlenne tette a kommentek atnezeset, es egy idore az olvasastol is elvette a kedvemet (sajnalattal lattam par kezdeti rendszeres kommentelo "eltuneset" is abban az idoben). Ujbol kellemes idotoltes a napi blog.

- ezuton is kerem "felvetelem", a moderalasi ido kicsit kizokkent a gondolatmenetbol (ami amugy sem zokkenomentes :-)).

-