Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BotloB

0 bejegyzést írt és 349 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A reddit.com egy remek közösségi oldal/fórum, amin minden téma és annak rajongói közössége megtalálható, amire csak gondolni tud az ember, legyen az a sajtos melegszendvics (vagy miafasz a grilled cheese magyar megfelelője), vagy egy Ian nevű szemüveges faszi, akit éveken át alvás közben fotóztak…..
BotloB 2018.06.27 10:19:08
@totika69:

Nagyjából semmi. Mindegyik videó szerepelt a sorozatban, szerintem ezek csak olyan kulcsmomentumokat akarnak szimbolizálni, amik meghatározták William jellemét.
Ötödik epizóddal folytatódott az HBO-n a Westworld című sorozat. Posztunkban spoileresen tárgyaljuk a rész eseményeit...
BotloB 2018.05.24 13:47:08
@lufszob:

Az szeritnem csak azt a hostot érinti, akinek olyan fejsérülése keletkezik, amitől megreped a folyadékot tároló "koponyacsont". Ha jól emlékszem, Bernardot közvetlenül a balhé kitörése után jól fejbe verték a pajtában, akkor sérült meg a feje és kezdett belőle csordogálni a folyadék.
Az HBO Last Week Tonight with John Oliver című műsora elég kurrens és releváns, így azon sem lehetett csodálkozni, hogy a tegnap esti műsorban az országgyűlési választásokkal is foglalkozott, sajnos elég röviden, de hát kis ország, kis foglalkozás...
BotloB 2018.04.09 11:51:52
@RobertJ:

Az érvénytelen szavazásak/nem szavazásnak egészen addig volt értelme, ameddig létezett az 50%-os érvényességi küszöb. Addig az érvénytelen/nem szavazással ki tudtad fejezni, hogy a választható lehetőségek közül számodra egyik sem megfelelő.

Ennek a megszűnésével kialakult egy olyan helyzet, hogy ha nem szavazol/érvénytelenül szavazol, annak nincs politikai üzenete, a kialakuló eredményt érdemben nem tudja befolyásolni.
Úgy néz ki akkorára nőtt a Kevin Spacey körüli botrány, hogy a Netflix inkább leállítja a Kártyavár (House of Cards) utolsó évadának a forgatását, legalábbis ezt állítja a Deadline. A stábnak ma reggel küldtek egy közleményt, amiben közölték, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a gyártást. A…..
BotloB 2017.10.31 22:06:40
@hutp:

Pedig rohadt egyszerű a dolog. Ez egy kinyilatkoztatás. Szarban van az egyik húzónevünk, így leállítjuk a vele folytatott munkát legalább addig, ameddig nem tisztázódik az ügye = ha tényleg azt tette, amit tett, akkor mi azzal nem értünk egyet, nem vállalunk vele érdekközösséget.

A szórakoztatóiparban akármennyire is készterméket is árulnak, a befogadhatósága nagyban függ attól is, hogy ki állatja elő. Ahogy egy színész húzónév tud lenni még egy szar névnél is, ugyanúgy egy ilyen botrány porba tudja tiporni a nézettséget, ilyet pedig nem kockáztathatnak, ők is pénzből élnek.
Egyszerű vidéki gyerek vagyok, engem kilóra meg lehet venni azzal ha valaki egy kőkemény akciósorozat alá metált kever aláfestő zenének, azzal meg pláne, ha az a zene mondjuk a One a Metallicától. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a trailer elején akusztikus gitáron tolják az elején a…..
Hétvégén nagyot ment az MTVA egyik riportere, aki a Bajai Halászléfőző fesztiválról kissé furcsán, galuskásan beszélve jelentkezett be, és le is keverték menten, mert hát égő volt kissé nézni a vergődést (a riportalanyok meg trollkodtak is egy sort a legendás népszopás-baki felemlegetésével…..
BotloB 2017.07.10 10:43:05
@Doktor Kamera:

Egy, de már előre tudható, hogy három lesz belőle "előre nem látható körülmények miatt"...a tervezetthez képest 3szoros "túlteljesítés" szerintem épphogy hozza a magyar kormányzati átlagot
Ahogy a filmeknél, úgy a sorozatoknál is egyre nehezebb új ötleteket találni. Mondjuk csinálna az ember egy sorozatot Y-generációs jóképű gengszterekről Londonban, de még ha szerez is hozzá ismertebb színészeket, pusztán a téma alapján kemény meló rávenni az embereket, hogy…..
BotloB 2017.05.25 17:24:38
@Terézágyú:

Nagyonigaz...úgy meg főleg nagyonigaz, hogy a Blöffnek az eredeti hangsáv mellett a magyar szinkronja is legendásan jó, azon kevés filmek egyike amit magyarul is visszanéztem már többször. Kíváncsi vagyok, mit kezdenek vele a sorozatnál, de nincsenek irreálisan nagy reményeim.
A mi kis falunk elkészültét kitörő örömmel fogadhatja mindenki, aki szeretné, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a hazai sorozatgyártás, illetve ne csak drámasorozatok készüljenek. A mi kis falunkat ugyanis a Content Lab Factory készítette, akik teljesen új szemlélettel igyekeznek…..
BotloB 2017.02.02 10:37:26
@Vészmadár:

Valahol egyetértek veled, hogy helyén kell kezelni, hogy ez komédia, csak azt nem értem, hogy miért tartunk még mindig ott, hogy a vidéki élet kihívását és egyben a szituációs komédia szituációját a részegség, a tanulatlanság meg a kulturálatlanság adja. Írtam már egy korábbi kommentben javaslatot egy szerintem működő vidéki szitkom koncepcióra, de akár csinálhatnánk szitkomot városba költöző vidéki egyetemistákról vagy városi panelproliról is. Még akár ihatnak is, lehetnek tanulatlanok is, csak ne ez legyen a komikus helyzeteket adó szituáció alapja meg a poén csattanója.
BotloB 2017.02.02 12:59:27
@Karipapa01:

Az a baj, hogy a Bakterház 1979-ben készült, most meg 2017-et írunk. Az barátok között is 40 év, aztán mégis úgy néz ki, hogy csak annyi változott az alaphelyzeten, hogy modernebb ruhákba öltöztetik a hasonlóan prosztó sztereotipikus "vidékieket".
BotloB 2017.02.02 13:15:27
@Szartranszplantáció:

Valószínűleg célközönség, de ugyanez a célközönség megnézi az Így jártam anyátokkalt is, ami ugyanúgy kispolgári, mondhatni proli, viszont nem ennyire prosztó.
Nem először melegeznek le, nem is utoljára, ahogy a kommentelőket ismerem, de az kétségtelen, hogy most jött a legváratlanabb helyről. Nem mintha magamra venném, nem erről van szó, csak ennyire nyíltan, a tévében még soha nem mondták. Hiába mondja a FEM3 egyik műsorvezetője, Várkonyi Andrea, hogy a…..
BotloB 2016.12.14 13:04:03
@common:

Ha ez tényleg így hangzott el, akkor nagy valószínűséggel igaza van. Szerintem a legtöbb férfi vonzónak találja a legtöbb közeli női ismerősét ("barátját"). Lehet itt álszenteskedni, és általában ebből a vonzalomból semmi nem lesz, de ettől függetlenül ezzel jellemzően a nők és a férfiak is tisztában vannak.
BotloB 2016.12.14 18:30:33
@szepipiktor:

Az mondjuk nem tudom, milyen előítélet egy meleg férfival szemben hogy valószínűleg nem létesítene szexuális kapcsolatot egy nővel.

Egyértelműen látszik a reakción, hogy féligmeddig poén volt, azt meg minden őszinte ember tudja, hogy a szoros férfi-női kapcsolatok (barátságok) döntő többségének alapja a szexuális vonzalom, csak ezt az ember különböző szocializációs elvek mentén elnyomja. És ez alatt nem olyan "barátságokat" kell érteni, hogy egy társaságba járunk, ezért megtűrjük egymást, hanem "valódi barátságokat". Az ilyen jellegű kapcsolatoknál tapasztalatom szerint egyébként a felek között is egyértelmű, hogy létezik szexuális vonzalom, csak azt nem élik meg. Erről beszélnek az első 1 percben a bevágott jelenetben is.

Nem mentegetni akarom Várkonyit, de valószínűleg ismeri annyira a barátait, hogy mindenféle sértő szándék nélkül kijelenthessen ilyet. Jobb lett volna, ha azt mondja, hogy aki nem bújna össze vele a barátai közül, az valszeg impotens?
„..A sztorim egy új nép születésével kezdődik, és a döntésekkel, amelyeket meg kell majd hozniuk. És persze azzal, hogy milyen emberré akarnak válni. Minden meglesz benne, amit mindig is úgy szerettek, meglepetés, erőszak.. A történet egy háború idején kezdődik, egy…..
BotloB 2016.12.07 18:14:07
Köszönjük a hogyvótokat, jól összehozta itt a társaságot, várjuk a folytatást 2018-ban ;)

A rendszeres kommentelők sejthetik, hogy én sem voltam feltétlen és lelkes híve a William=MiB teóriának, nekem az a vonal elég nagy csalódás, és minél inkább végiggondolom, annál inkább az. A jellemfejlődés ugyan eléggé cliche-s, de ettől még el tudnék tekinteni. A problémám inkább az, hogy az egész történetszálat öncélúnak tartom.

Jelentősége lehetne egyrészt az, hogy William hozzájárult Dolores ébredéséhez. Ezt azért nem látom igazoltnak, mert Dolores loopját, amiben 30 éven keresztül létezett, bárki megtölthette volna tartalommal, és mivel nem kapcsolta össze az emlékeiben Willt a fekete ruhással, ezért a fekete ruhás kegyetlenkedései nem okozhattak neki nagyobb traumát, mintha azt bárki más tette volna, a végső lökést pedig szerintem a Wyatt-narratívás osztott személyiség felfedése is megadta volna neki az öntudatra ébredéshez.

A másik értelme a szálnak az lehetne, hogy valamilyen üzenetet közvetítsen, de mit? Személyiségünk felvállalását? Hamis célok felesleges üldözését? Valamilyen morális tanmesét arról, hogy a rossz végső soron nem nyeri el jutalmát? William esetében egy megtört emberről beszélünk, aki kettős életet él, tudja magáról, hogy egyébként képes egy vadbarom lenni, de ezt nem vállalja fel a családja előtt, egy tragédia után mégis elgondolkodik rajta, hogy jól van-e ez így. Visszatér abba a világba, ahol a rejtőzködő, de valódi énje kiteljesedhet, és....és mi? Megpróbálja magát "jó útra téríteni"? Pont ott, ahol előjött belőle az állat? Válaszokat keres? Mire? Elvileg tudja magáról, hogy nem teljesen normális és őszinte a viselkedése. Miért keresi akkor a labirintust? "Végig akarja játszani a játékot?" Rendben, játssza végig, essen pofára, hogy a végén a képébe röhögnek, de ennek milyen üzenete van, miért érintsen ez meg engem? A morális tanításról nem is beszélek, nehéz elítélni egy embert, aki erőszakoskodik egy parkban, ami arra lett kitalálva, hogy az ember ott erőszakoskodjon...főleg ha közben azt tudjuk róla, hogy a való életben pedig jótékonykodik.

Ha nagyon akarnám, tudnám úgy értelmezni, hogy "ne menekülj el a valódi problémáid elől, hanem nézz velük szembe (a valóságban), hiszen máshogy úgysem találsz rájuk választ és megoldást", de így egyben nagyon nem akar kikristályosodni a sztori alapján. Az meg nem túl nagy üzenet egy ekkora volumenű sztorihoz képest, hogy "nem mindenki az, akinek mutatja magát".

Ettől függetlenül szerintem egy kiváló sorozat, remek megvalósítással. Dolorest szerintem a kirakós összerakásával - vagy az útvesztő megoldásával :) - sikerült egy rántással a középpontba helyezni és érdekes karakterré emelni, Hopkins és az ő Fordja továbbra is zseniális, nagyon remélem, hogy nem írták ki véglegesen a sorozatból.

Lehet, hogy én akarom csak így látni, de Felix nem egyszerűen Maeve-et építette újra, és azért volt fontos, hogy kereste a csigolyát, mert robbanószer nélkülit épített be? Mindenesetre ő is üde színfoltja lesz a továbbiaknak, érdekes fűszerezettséget ad a sztorinak.

Várom a folytatást!
BotloB 2016.12.07 22:19:44
@SiKom:

Nekem az a problémám Williammel, hogy annyira keveset tudunk a kinti életéről, hogy abból nehéz következtetni. Az, hogy bemutatják az érkezését és a fekete ruhás "énjének" az eredettörténetét, az nekem egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy megmutassák, William nem eredendően rossz, vagy legalábbis nem tisztán az. Sokkal inkább lenne ráhúzható, hogy valamilyen mentális zavarral küzd, vagy egyszerűen csak az, hogy a kinti életében olyan társadalmi elvárásoknak kell megfelelnie, amit egy idő után a parkban kezd el kompenzálni.

Ezek közül persze egyik sem menti fel az embert a viselkedése alól, csak teljesen más kontextusba helyezi azt. Sokkal nehezebb ilyen árnyalt kép mellett általános érvényű morális tanulságokat levonni. Ezért közelednék még mindig inkább ahhoz az értelmezéshez, hogy ne játszd meg magad, és nézz szembe a problémáiddal, mert ha menekülsz magad elől, úgysem találsz megváltást.

A dolog csak ott bukik el kicsit a sztoriban, hogy elmondása szerint William Maeve lányának megölése után felhagyott a megváltás keresésével és beletörődött, hogy ő ilyen, ezek után pedig csak a játék végigjátszására koncentrált. Lehet, hogy azt gondolta, hogy a labirintus valamiféle olyan gondolatot takar, ami mégis megváltást hoz neki, vagy egy olyan ellenfelet a játékban, aki beteljesíti a sorsát valamiképpen, de ezt a vonalat nem igazán domborítja ki a sorozat, attól eltekintve persze, hogy Wyatt-et William egyértelműen egy "méltó ellenfélnek" tekintette.

A labirintusnál való elkeseredése és az őt ért találatkor mutatott arckifejezése valamiképpen alátámasztja ezt az üzenetet, csak az egészet tekintve nekem ez nem volt szépen felépítve és körvonalazva.
Véget ér az HBO újonc sorozatának, a Westworldnek az első évada. A tovább után spoileresen tárgyaljuk ki a finálé eseményeit...
BotloB 2016.12.07 14:53:16
@Phxmike:

Nem ismerjük a Westworld jogi és gazdasági környezetét, az adott kor morális értékrendjét, gyakorlatilag semmit. A mi berendezkedésünkre vetítve jelented ki, hogy egyes részek értelmetlenek, logikátlanok.

Számomra nyilvánvaló, hogy az egész sztorit a saját logikájára épülő közegben kell értelmezni, ami lehetővé teszi a látottakat.

1. A fegyverhasználat kérdésköre egy egyszerű szerződéssel kiküszöbölhető, amiben egyértelműen le vannak fektetve a felelősségi körök.

2. A kommandósok nyilvánvalóan azért "bénák", hogy Maeve szála tovább pörögjön, ezen ne akadjunk már fenn. Egyébként meg az öntudatra ébredt android reflexei jobban, pontosabban céloz, és él annak a meglepetésnek az eleje, hogy az "átlagos" parancsszavakra nem reagál. Nabumm.

3. Maeve egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia. Feltételezhetően tanulékony és van valamiféle hálózati hozzáférése. Egy pillanat alatt megtanulja, hogyan kell egy fegyvert kezelni.

Nyilvánvaló, hogy lehetett volna a robotokat mindenféle biztonsági megoldásokkal hatástalanítani, viszont a sorozatból azt is ki lehet szűrni, hogy a Westworld és a cég többi parkja csak egy tesztlabor, a valódi érték a know-how. Valódi mesterséges intelligenciát pedig az én egyszerű elképzeléseim szerint nehéz úgy létrehozni, hogy közben mindenhol akadályokat és korlátokat helyezünk el a rendszerben. Namármost ha az egész fejlesztést egyéb célokra is fel akarták használni, és valóban működő mesterséges intelligenciát akartak létrehozni, akkor annak bizony megvan az a veszélye, hogy korlátlan tudáshoz juttatják, és ha moralitással is rendelkezik, akkor az alkotója ellen fordul. Régi dilemmája ez a kérdéskörnek, ezt még ilyen műkedvelők is tudják, mint én. Persze látszik, hogy valamilyen korlátozásokat a mindennapi működtetéshez beépítettek, de ha ezeket lebontják - mint Maeve esetében - akkor bizony kinyílik minden kapu.

Arról pedig végképp fogalmunk nincs, hogy milyen költségbe kerül egy android. Ja meg egyébként azt se, hogy amúgy tényleg minden este legyilkolja-e magát, aki egyébként előző este legyilkolta. Lehet, hogy a tábortüzes rész is csak azért futott le, mert ott volt Maeve, és bizonyítani kellett az igazát.

Sehol egy percig nem volt arról szó, hogy minden loop működik akkor is, ha nincs értelme. Ez alól talán kivételnek lehetne tekinteni a favágós bandát, de lehet, hogy éppen nekik is be kellett volna csatlakozniuk egy aktív loopba valahol, azért volt probléma, hogy megálltak.

Különben meg az is előfordulhat, hogy költséghatékonyabb folyamatosan működtetni, mint azt figyelni, hogy mikor téved arra egy vendég, aki miatt be kell indulnia mindennek. Sőt, a folyamatos működés az élő világ illúzióját is jobban megteremti.

Az meg, hogy Bernardról egy host sem tudta, hogy ő is android, gond nélkül lehet programozás kérdése.

Az érzelmi kötődés hiányáról, meg a "miért nem olyan mint a trónokharca" kritikákról nem beszélnék, azok számomra érthetetlenek.
BotloB 2016.12.07 18:44:35
@Irgum76:

Az HBO sorozatnak gyártott oldalán egyébként van fent egy fiktív dokumentum ami több Delos irányelvet is tartalmaz. Többek között azt, hogy a fegyver lőszere viselkedik máshogy host és vendég esetében, és amennyiben a vendég ezzel bármilyen formában babrál, és az sérüléshez vagy halálesethez vezet, a Delos ezért nem vállal felelősséget.

Egyébként nyilvánvalóan nem muszáj mindenkinek mindig mozogni, de ha csak akkor kezdik meg a mozgást, amikor vendég ér a közelbe, akkor is állandó monitoringra van szükség, és valahogy szabályozni kell azt, hogy csak az adott ciklusban érkező első vendégre reagáljanak. Hülyén nézne ki, ha minden új érkezőre faképnél hagynák az előzőt és mindenki visszarohanna alapállásba. Ezért sokkal egyszerűbbnek tartom, ha az alap loopok meghatározott ciklikussággal állandóan futnak, az esetleges kieső szereplőkre vagy új változókra pedig az improvizációs képességükkel reagálnak a hostok, saját scriptjük határain belül. Persze az is valószínű, hogy az egyszerre bent tartózkodó vendégek száma is szabályozva van, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni kellő tartalommal.

Az egyébként, hogy milyen nehéz a hostokat javítani, megint érdekes kérdés. Látható volt, hogy a fizikai sérülések jelentős részét egyszerűen beforrasztják, és ha működéshez nélkülözhetetlen helyet nem ért pl a lövedék, akkor akár bent is hagyhatják (lásd Maeve). A "vért" pedig egy egyszerű infúzióval néhány óra alatt pótolják. Nem kell feltétlenül minden lövés után 0-ról újraépíteni a host-ot, simán előfordulhat, hogy nagyüzemben néhány óra alatt képesek javítani őket, vagy akár "raktárból" cserélni a statisztákat éppen pihentetett darabokra.

A 10%-os visszahívás azért okozott idegbajt, mert valószínű, hogy a főbb narratívákban keletkezett lyukakat ekkora visszahívás esetén már nem tudnák elegánsan pótolni. Ahogy én láttam, ott nem a költségek és a javítási idő okozta a fejfájást.
BotloB 2016.12.07 19:08:25
@Irgum76:

A kígyótetkós szerintem konkrétan elégett Maeve-vel együtt, szerintem Felix neki - mármint az összeégett Maeve-nek - épített új gerincet, robbanós csigolya nélkül, szóval az - az én megítélésem szerint - egy speciális eset volt, ahol nem javították, hanem gyakorlatilag újraépítették őket.

Az, hogy miért emberek javítanak, az marha jó kérdés. Gondolom azért, amiért a mai napig vannak autók is, amiknek a nagy részét robotok helyett emberek rakják össze :D Ez zavar engem a legkevésbé, én csak arra akartam utalni, hogy nekem úgy tűnik, elég sok sérülést viszonylag könnyen tudnak javítani, kiváltképp a legáltalánosabbat, a lövést.
Utolsó előtti részéhez érkezett az HBO-n a Westworld. Tovább mögött spoileresen tárgyaljuk az epizód, illetve az évad legfontosabb kérdéseit...
BotloB 2016.12.03 14:54:28
@dildozer:

Honnan tudjuk, hogy mi a megfejtés? Nekem egyelőre nem tiszta, és ahogy a nézői véleményeket olvasom, ezzel nem vagyok egyedül.
BotloB 2016.12.03 15:17:55
@ganjagym:

Igazából majdnem lényegtelen, hogy Bernard halott-e, annak a jelenetnek inkább csak dramaturgiailag volt jelentősége, megmutatta, hogy Ford még mindig "mindenható". Ha nem magát lőtte le, akkor Ford bármikor képes leállítani, ha meg magát lőtte le, de Fordnak szüksége van rá, akkor újragyártja.
BotloB 2016.12.03 19:24:15
@István Zsolt:

Az a baj, hogy Fega hátrányként hozza fel, hogy a kusza történetvezetés miatt arra KELL koncentrálni, hogy valójában mi történik, utána meg megveregeti az HBO vállát, amiért heti bontásban adagolja a részeket, hogy a nézők tudjanak rajta csámcsogni.

Nekem valamiért úgy tűnik, hogy Fega-t szimplán zavarja a történetvezetés, és ezt a sorozat általános és széles körben elfogadott hibájának kezeli. Ami lehet, hogy így is van, de szerintem aki még most is követi, és követni is fogja a sorozatot, azt részben ez fogja meg.

Ilyen viszonylatban én is azt gondolom, hogy sokkal jobb lenne, ha olyan írná a kivesézőt, aki nem háttal áll neki a dolognak. Egy éves összegzőként elmenne 2 bekezdésben leírva, hogy "gyerekek, nagy reményekkel vágtunk neki, de én nem ezt vártam ettől, máshogy futottam volna neki az alapötletnek", de hétről hétre a kiveséző 2/3-ában hibaként részletezni azt, amiért a többség követi a sorozatot, valahogy nem tűnik logikusnak.

Nem Fega véleményével van bajom, csak a logika nekem is azt diktálná, hogy heti szinten inkább olyan foglalkozik a sorozattal, aki nem tekinti hibának az egyik legalapvetőbb szerkezeti elemét az egésznek.

Arról az apróságról már nem is beszélek, hogy azért előfordult már a 9 rész alatt, hogy Fega csúnyán benézett jól kirajzolódó összefüggéseket, vagy egyszerűen belemagyarázta a saját - egyébként a többség számára értelmezhetetlen, sorozatidegen - elképzeléseit egyes jelenetekbe.
„A zongora nem öli meg a zongoristát, ha nem tetszik neki a zene.” Lesz mit olvasnotok, ohhóó de még mennyit, csak ennyit mondok. Have fun. Az előző részben bekerítették a madamot, és úgy tűnik, sikerült is elfogniuk, így Bernarddal kell dumálnia. Először úgy tesz, mintha közreműködne, de amikor a…..
BotloB 2016.11.29 23:08:46
@zsitta: @cifrakdaniel:

A zsitta által feldobott variáció érdekes. Amikor Maeve-nek megmutatták, hogy hogyan épülnek fel scriptek szerint a gondolatai és ezáltal a szövegei, látszott, hogy hogyan próbál improvizatív válaszokat összerakni a programjuk az általuk ismert fogalmakból. Előfordulhat, hogy Bernard alapprogramozása volt olyan fejlett - munkaköréből adódan is - hogy kellő számú próbálkozással át tudott lépni ezen a logikai kihíváson. Más kérdés, hogy nehéz értelmezni ezt a "nem láthat olyat, ami fáj neki" kifejezést, nem tudjuk, hogy ez pontosan mit takar. A legtöbb esetben úgy néz ki, hogy vagy azt, hogy ne ébredjenek rá saját android mivoltukra, vagy azt, hogy ne érdekelje őket különösebben a külvilág, ne is tudják értelmezni az abból származó információkat. Bernard esetében nyilván az előbbi volt érdekes, bár az is sokat mondó, hogy a Forddal lefolytatott párbeszéd végére arra is ráeszmél, hogy már többször lefolytatták ugyanezt a játszmát.
BotloB 2016.12.01 13:02:16
@apekka:

Nem tudjuk, hogy a hang, amit hallanak, az Bernard utasítása, vagy Arnold eredeti kódjából származik, amit valamilyen impulzus indít be. Azt tudjuk, hogy Dolores apja a William barátnőjét ábrázoló kép láttán kattant be, a többieknél pedig részben a "Remember" felszólítás, részben a Shakespeare idézet indította el a folyamatot. Ford valami olyasmi mond Bernardnak Maeve scriptjének átírása előtt, hogy a gyermeke elvesztése miatti trauma okozta a korábbi script sérülését.

Ezek alapján én kevéssé tartom valószínűnek, hogy Maevet célzottan Bernard ébresztette öntudatra, és nekem az sem áll össze, hogy miért lenne külön idősík a két történés, miért nem egyszerűen csak egymást követő események.
Nem véletlenül sírom vissza a kilencvenes éveket...
BotloB 2016.11.30 22:31:18
A The Grand Tour első adását nézve végig az az érzésem volt, hogy ezt már láttam valahol, majd az, hogy ezt már nagyon sokszor láttam valahol, és ezen az sem változtatott, hogy három vendéget, Armie Hammert, Jeremy Rennert és Carol Vordermant csak azért igazoltak le az első adásba, és “nyírták ki”…..
BotloB 2016.11.29 12:40:56
A második résznél kicsit elkeseredtem. A három műsorvezetőt továbbra is bírom, viszont az adás tartalmilag nekem nagyon üres volt.

A sztárvendéges rész az első adásban még elfért, gondoltam kinyírták a szegmenst, és ezt így próbálták szemléltetni, de a másodikban már erőltetett volt.

Az új tesztpilótát nehéz lesz megszerettetni Stig után, rá minden adásban rá lehetett húzni valamilyen új gag-et, a mostaninál ez sokkal nehezebb feladat lesz.

May "szivatása" jó poént is lehetett volna, de az, hogy elmondták, hogy ő Captain Slow, és nem szereti a gumifüstöléses mókát, aztán mutattak nettó 10 percnyi gumifüstöléses vágóképet, amiből nagyjából 40 másodperchez volt köze May-nek, az nekem nem nyújtott nagy élvezeti értéket.

A leginkább fájó pont viszont az adás gerincét adó gyakorlatozós rész volt. Értettem én a poént, de eddig mindig azt szerettem az ilyen kihívásaikban, hogy akármekkora baromságot csináltak, az autó volt a központi szereplő. Itt a bemutatásra szánt (?) Audi csak a szegmens utolsó 5-10 percében kapott némi szerepet, ami nekem csak azért fáj, mert a szegmens visszatérő poénja volt, hogy mégiscsak autós műsort csinálnak, tehát illene valami autót is belevonni a buliba.

A Top Gear-ben erre kaptak volna egy feladatot, hogy csináljanak maguknak terrorelhárító járművet valamit gazdaságosan fenntartható szutyokból, vagy beültették volna őket valódi, rendfenntartásra vagy katonai célokra használt járművekbe, hogy állatkodjanak azzal. Én még azt is elfogadom, hogy nem a Top Gear-t akarták továbbvinni - hozzátéve, hogy szerintem a rajongók nagy része lényegében azt várta - de nagyon úgy néz ki, hogy pont azokon a részeken nyúltak hozzá rossz irányba a dolgokhoz, amik a műsorvezetőkön kívül szerethetővé tették azt a show-t. Több "motoring" elem kell ide, ahogy ők is mondták.

A képi világról felesleges beszélni, nem láttam még autós műsort, ami a Top Gear vagy a Grand Tour színvonalát hozta volna. Szerettem a Totalcart, de a közelében nem volt ilyen szempontból.

Remélem, képesek lesznek fejlődni, csiszolódni, mert ez egyelőre még javításokra szorul szerintem.
Nyolcadik epizódjához érkezett a Westworld, az HBO legújabb sorozata. A tovább mögött spoileresen tárgyaljuk ki a rész eseményeit...
BotloB 2016.11.24 15:10:02
@Vajda Gábor (Gabor_V):

Volt is hasonlóról szó valamikor a 3. vagy 4. rész környékén, amikor Ford Bernardnak mesél a mesterséges intelligencia mibenlétéről a piramisos példán keresztül. konkrétan ezt mondja el, hogy Arnold az öntudatra ébredést úgy képzelte el, hogy a gondolatok "isteni hangként" jelennek meg a hostokban ál-öntudatként, mint ahogy feltételezések szerint a primitív ember értelmezte saját gondolatait, majd az öntudatra ébredés során ezt az isteni értelmezést váltja fel az a felismerés, hogy a fejükben hallott hang valójában a saját gondolatuk.
BotloB 2016.11.24 15:52:39
@Vajda Gábor (Gabor_V):

Ez a névadás amúgy ilyen háttérrel elegáns megoldás lenne. Nekem is úgy tűnik, hogy Ford inkább a mechanikai részekben volt otthon.
BotloB 2016.11.24 20:06:29
@jackman:

Már egy korábbi rész megvitatásánál is leírtam, hogy szerintem teljesen alátámasztható. Felix valószínűleg egyszerűen nem a legcsiszoltabb és legegészségesebb elme az alkalmazottak között, a kettőből eredendően pedig hadilábon áll a munkahelyi moralitás kérdéskörével is. Ezekből adódóan 1. valószínűleg sokáig inkább kihívást és kitörési lehetőséget lát a Maeve-vel való játszadozásban, mint veszélyt 2. a veszélyről lehet, hogy fel sem fogja, hogy nem csak a munkáját fenyegeti, hanem valamivel nagyobb ívű dolog is lehet belőle 3. akár vonzódhat/kötődhet is valamilyen formában Maeve karakteréhez, a mindennapi életben is látunk ennél betegebb perverziókat is 4. ha már rájött h balhét csinál, valószínűleg inkább próbálja elfedni, mint jelenteni/elismerni...vagy méginkább "előre menekül".

Egy múltkori elemzés alatt már hoztam azoknak a banki alkalmazottaknak a példáját, akik kiskaput találnak a bank rendszerében, és ahelyett, h szólnának a főnöknek, nekiállnak lopni az ügyfelek számlájáról, ameddig a nyakukba nem szakad az egész balhé.
„Mi a különbség a kettőnk fájdalma között? Ön, és énköztem?” Fájdalom, bűntudat, harag, és gyűlölet - ezek azok az érzelmek, amik Bernard arcán cikáznak, amikor felfogja, hogy mit is tett valójában. Megölte azt a nőt, akit szeretett, méghozzá a barátja, Dr. Ford…..
BotloB 2016.11.23 19:34:49
@bozselade:

Ez a legkevésbé megkérdőjelezhető elmélet egyébként szerintem, csak sajnos nem igazán segít behatárolni William és a fekete ruhás időbeli és narratíva-beli helyét, szerepét sem :D
BotloB 2016.11.24 10:23:10
port.hu/cikk/tv/5-kinzo-kerdes-ami-nem-hagy-nyugodni-a-westworlddel-kapcsolatban/article-43193

A 3. pontot érdemes megnézni, a többiről már vagy szó volt itt is, vagy nem látom nagy jelentőségét/alapját.
BotloB 2016.11.24 10:50:13
@szociál:

Szerintem az egy "egyszerű" lemeztöredezettség-jelző, ebből inkább kinézem, hogy csak azért jelenítik meg így, és nem klasszikusabb formában, hogy összekapcsoljuk a labirintussal.

Ettől függetlenül az is lehet, hogy valami olyan adattároló van a hostokban, ami fizikailag is elkülönülő helyeken tárol személyiségjegyeket és egyéb információkat, és a labirintus-szimbólum pont annak a lenyomata, hogy melyik területek működnek abnormálisan abban az esetben, ha a host öntudatra ébred. Nekem ez nagyon gyermeteg megoldás lenne és megölné a labirintus misztikumát...
Remélem, hogy van itt olyan, aki velem együtt szintén azokra a bizonyos lélegzetvisszafojtós pillanatokra várt hetek óta, mert most meghallgattattak imáink. Na de nem ugrunk ennyire előre, lássuk, mit vágtak hozzánk. Egy kórházban vagyunk, Bernard éppen egy őrült kalapos fickóról…..
BotloB 2016.11.16 11:51:13
@mosomacilany:

static4.businessinsider.com/image/581fee6ddd0895a94b8b4726-1777/man%20in%20black%20ford%20and%20teddy%20westworld%20credit%20john%20p.%20johnson.jpg

ezen képen más a fekete ruhás késének markolata, ettől függetlenül lehet célzás a teória igazolására
BotloB 2016.11.16 12:28:17
@filmtrailerhu:

Azt viszont nem magyarázná, hogy miért hiányol egy tökös antihőst a parkból a fekete ruhás, miért hivatkozik saját magára úgy, mint aki betöltheti ezt a szerepet, és miért válaszolja erre Ford azt, hogy egy olyan figurát, mint a fekete ruhás, ő ki sem tudna találni.
BotloB 2016.11.16 18:03:43
@zsitta:

Én is több helyen láttam már ezt a teóriát, h Lawrence öregedése is elválasztja a két idősíkot, de rajta kívül egy host sem öregszik, nem indokolja semmi, hogy az ő karakterével így variáljanak, szóval valószínűbb, hogy csak elterelés.
Folytatódott az HBO Westworld című sorozata, aminek a napokban jelentették be a második évadát. Tovább mögött spoileresen foglalkozunk az epizód eseményeivel...
BotloB 2016.11.16 14:11:58
@rudo:

Nálam simán benne van a pakliban, hogy Bernard egy régi rendszerű android, aki nem lett nyilvántartásba véve, ezért bármikor elő lehetett venni a szekrényből, és semmilyen új irányítórendszer nem érzékelte a hálózaton ismeretlen androidként. A személyiségének a programozása valószínűleg fejlettebb, vagy csak jobban fel van húzva az intelligencia karakterisztikája, a személyazonosságát pedig a digitális világban nem nehéz előállítani.
BotloB 2016.11.16 14:50:54
@rioide:

Abból gondolom, hogy Bernard régi rendszerű, mert úgy tűnik, hogy Ford robotcsaládját is elsősorban ez védte meg attól, hogy rájuk találjanak. Ettől függetlenül az is lehet, hogy új rendszerű, és simán szoftveresen blokkolják a hálózatról.
BotloB 2016.11.16 14:53:03
@szepi79:

Maeve és a két technikus interakciójában még mindig az ázsiai vonásokkal rendelkező viszi a vezérfonalat. Mindezek mellett az ő érzetük még mindig lehet az, hogy alapvetően kézben tartják a helyzetet.
Hatodik epizódjához érkezett a Westworld az HBO-n. Ezúttal is jelentkezünk spoileres kibeszélőnkkel a tovább mögött...
BotloB 2016.11.11 08:02:57
@rudo:

Szerintem amúgy elég sokat fog befolyásolni a teórián ha kicsit jobban kifejtik a korábbi scripteket. Egyrészt Maeve "emlékfoszlányait", ami nekem azért tűnik fontosnak, mert nem emlékszem, hogy láttam volna a bordély lányai között Maeve-et az utcán, amikor Williamék megérkeznek, tehát előfordulhat, hogy akkor még a korábbi scriptjében szerepelt, ami alátámasztaná a teóriát.

Viszont mikor megérkeznek Las Mudas-ba, és Dolores meglátja a szökőkútnál a kislány által rajzold útvesztőt, akkor emlékezésre készteti a hang, tehát neki is lehet egy előzményscriptje. Kérdés, hogy ez az előzményscript 1. megelőzi Maeve előzményét és a William-es idősíkban van Maeve előzménye 2. egy időben van Maeve előzményével, de a William-es idősík valahol a jelen és az előzményscript között játszódik 3. egy időben van Maeve idősíkjával és William is a jelenben van a MiB-vel együtt.

Arról nem is beszélve, hogy mindezek mellett Dolores loopja elég régi lehetett, mert William, Teddy és MiB is ugyanolyan körülmények között találkozik vele, de MiB már tesz rá utalást, hogy nem ez az első ilyen találkozásuk. Ha William idősíkja tényleg 30 évvel korábbi, vajon miért tartották meg Dolores loopját több mint 30 éven keresztül?
BotloB 2016.11.11 12:07:28
@rudo:

A logoval kapcsolatban külön érdekesség, hogy a HBO GO oldalán, amikor a második epizódot promózták, egy olyan állóképe volt az epizódnak, amin William mögött a ruhaválasztós szobában az új logo látható:

fsmedia.imgix.net/d4/3d/78/87/4687/4a03/ae12/91282a2365a3/a-suspicious-logo-on-the-hbogo-screen.png?dpr=2&auto=format,compress&q=75

Ez (is) valószínűsíti, hogy a logo valamit jelent, és vagy valamilyen post-production fázisban cserélték át a William-idősík logoit, hogy adjanak egy kis támpontot a nézőnek, vagy eleve ez a HBO-s látszólagos hiba is a játék része.
BotloB 2016.11.11 12:44:21
@rudo:

Van egy discoverwestworld.com nevű hivatalos oldal, ahol elég sok extra info elérhető, de sajnos - ahogy látom - magyar IP címről nem hozzáférhető az oldal. Ez mondjuk egy kicsit gyakorlottabb netezőnek nem akadály :)

Mindenesetre a lényeg az, hogy ezen az oldalon szerepel egy sematikus ábra a bázis felépítéséről, valahogy így:

i.imgur.com/voXoFlu.jpg

Ezen jól látszik, hogy a bázis egy "hegy" - mesterséges vagy természetes? - belsejébe lett vájva, és elég sok szintből áll.
Őszinte, öncsupaszító, önboncolgató, néha már kínosan sok is, de persze direkt, mert Puzsér nem csinál semmit véletlenül, és azt akarja, hogy te érezd magad kényelmetlenül, miközben ő az öngyilkossági hajnalmairól és a neurózisáról beszél. Kurvára le van fogyva, remélem…..
Rosszul lett egy Audi R8 V10 tesztje közben a Top Gear új műsorvezetője, a kirúgott Jeremy Clarksont helyettesítő Chris Evans - írja a brit Telegraph. A 49 éves műsorvezető Kaliforniában száguldozott a nagyjából 55 millió forintot érő sportkocsiban, de a teszt annyira megviselte, hogy ki kellett…..
BotloB 2016.01.18 19:31:47
@Bambano:

A Telegraph írja, hogy Sabine Schmitz vezette az autót. Ettől függetlenül sem jó jel, hogy milyen hírek keringenek az új műsorvezetőkről. Persze az is lehet, hogy csak nagyon bekajált a teszt előtt...
Azok után, hogy Frei vagy Deutsch Tamás is kifejezetten jó választásnak bizonyult Friderikusznál, a TV2 feltétlenül jó ötletnek tartotta Berki Krisztiánnal zárni az Összezárva Friderikusszal első szezonját. Berkitől elég merész döntés volt bemenni a műsorba, hiszen a Rubint…..
BotloB 2015.11.30 18:11:51
Szerintem ez egy nagy mellényúlás volt Fridi részéről, őszintén szólva nem is értettem, miért volt szükség erre ilyen formában. Nagyon rossz érzékkel elkészített "interjú" volt, azon egyszerű oknál fogva, hogy az egyébként egy eléggé népes szociokulturális csoportba tartozó Berki rém egyszerű jellemrajzát Fridi valamiért nem volt hajlandó tudomásul venni.

Rengeteg Berkihez hasonló ember szaladgál a nagyvilágban, aki meggyőződésesen olyan, amilyen, annak minden velejárójával, és ezen semmit nem változtat az, hogy Berki emellett még éppen tehetős is.

Ilyen formában Fridi "közvélekedést" megjeleníteni szándékozó odamondásai egyszerű fölényeskedések, mocskolódások voltak. Én például egy percig nem várnám el egy Berki stílusú embertől, hogy jótékonykodjon, de azt sem, hogy esetleg magára vegye, ha ezért szólnak neki. Azt sem várnám el tőle, hogy ne ossza meg Instagramon a szponzorbentlit.

Fridinek most két dolog nem sikerült: a családi háttértől eltekintve rávilágítani arra, hogy Berki miért olyan, amilyen, és elgondolkodtatni a kedves nézőt azon, hogy miért lehet a Berki "ABERKI". Mert azért akármit mondhat Fridi, minden szponzorcég pontosan tudja, hogy Berki a maga berkiségével képes reklámértéket teremteni, és álszent dolog lenne ezt tagadni vagy szégyellni. Berki nem egy egyszemélyes, eltévelyedett rákos sejtje a társadalomnak, ahogy azt Fridi próbálta beállítani, hanem annak egy elég elkeserítő lenyomata. Ezen kellett volna valahogy rágódni, nem azon, hogy Berki mint ABERKI miért nem fotózkodik a Tűzoltóutcai Gyermekklinikára vásárolt inkubátorokkal.
Nem követem a Flash tévésorozatot, és egy kicsit már unom is ezt a mostanság divatos képregényfilmes és -sorozatos dömpinget, de azt el kell ismernem, hogy a villámlábú DC-hős új ellenfele elég királyul fest! Az elvetemült robotzombira hasonlító Zoomot így jellemzi a…..
BotloB 2015.11.09 17:54:08
@para_noir:

Azért így telibefényképezve nyilván mást mutat, mint egy megfelelően megvilágított, kicsit utómunkázott jelenetben. Egy nagy költségvetésű film díszletei is jóval vásáribbnak tűnnek pl. kiszivárogtatott forgatási felvételeken, mint később a filmben.