Regisztráció Blogot indítok
Adatok
raki

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten céges motivációs rendszereket boncolgató cikkünkben jól megköpködtük a céges, bónuszosztogatáson alapuló motivációs rendszereket. Ha már a pénzzel való ösztökélést sárba tiportuk, itt az ideje, hogy elmondjuk, szerintünk mi motiválja a dolgozókat igazán…..
Kevés annyira rosszul végzett, és célját el nem érő tevékenység van a szakmánkban, mint a cégeknél működő motivációs rendszerek és azok periodikusan kikínlódott végterméke, a kiosztott bónusz. Mindenki próbálkozik valami mindenki másnál jobban működő rendszerrel, a…..
raki 2015.04.26 22:39:27
Egyrészt kezdjük az alapigazsággal, ami még nem hangzott el:
A pénz nem boldogít. Csak a sok pénz :-)

Innentől igazából már sok újat nem írok, de a huszonikszedik kommentelőként már nehéz újdonságot mondani :-)

Másodszor (kicsit komolyabban):
Tisztázni kellene, hogy milyen motivációról beszélünk, ezzel lehetne csökkenteni az indulatos hozzászólásokat. Szerintem itt félreértés van, nem mindenki ugyanarról beszél.

Nem mindegy, hogy arra akarom motiválni az embereket, hogy 5 vasárnap jöjjenek be dolgozni vagy arra, hogy legyenek hosszú távon kreatívak és hatékonyak. Gondolom, ti itt erről az utóbbi esetről beszéltek.

Az elsőnél nyilván meg kell fizetni őket. Ezt mondta pityókabor "ez az alapnak". Nyilván alap, hogy a vasárnapok megfelelően kompenzálva legyenek. Ha nem, akkor kisebb lesz a motiváció a munkára. Tehát a pénz ebben az esetben motivál. Persze ha más miatt motiváltak (pl. övék a cég), akkor bejönnek vasárnap is, de itt nem erről van szó. Hasonlóan, egy darabbérben dolgozó embert motivál a pénz, megpróbál többet teljesíteni, hogy több pénzt kapjon.

Elmegy-e a programozó több pénzért dolgozni, ha lakást akar venni és úgy látja, hogy a többi körülmény kb ugyanaz a másik cégnél? Elmegy, tehát a pénz ebben az esetben is motivál.

Fejleszti-e a tudását a programozó, ha lakást szeretne venni és az több pénzbe kerül, mint neki van és tudja, hogy ha képzi magát és emiatt hatékonyabban dolgozik, akkor több pénzt kap vagy nagyobb fizetést kap máshol? Igen, fejleszteni fogja, mert a pénz motiválja rá.

A második példánál, vagyis hogy legyenek hosszú távon kreatívak és hatékonyak, már bonyolultabb a helyzet. Ha azt mondom valakinek, hogy mától 50 százalékkal megemelem a fizetést, ezért cserébe azt várom, hogy legyen elkötelezettebb, hatékonyabb, kreatívabb, akkor az nem működik. Tehát ebben az esetben nem motiváló a pénz.

Harmadszor:
A pénz csak a jutalom egy formája. Létezik még más is, amit lehet használni: dícséret, elismerés, nagyobb felelősség, szabadnap, másik pozíció, előrelépési lehetőség, fejlődési lehetőség, érdekesebb munka stb stb, ezeket írtátok ti is. Az alapvető kérdés szerintem nem az, hogy a jutalom motivál-e, hanem, hogy a jutalmazási rendszer motiváló-e. És igen, elhangzott, hogy ilyet elég nehéz kitalálni, mert az IT-ban nehéz a teljesítményt mérni. Gondolom, a következő blog bejegyzésben részletezitek ezt a témát is és megírjátok a frankót, amit nekünk már csak követnünk kell :-)
A nagyvállalatok elképesztő összegeket költenek arra, hogy hatékonyabbá tegyék a működésüket. Folyamatokat optimalizálnak papíron, lean-elnek orrvérzésig, bottleneck-eket keresnek (szűk keresztmetszet, tudjátok, ahol áll a munka), aztán átszerveznek, decentralizálnak,…..
Június 26-án tartottuk meg sorrendben ötödik rendezvényünket, melynek során kerekasztal beszélgetésre invitáltuk a magyar banki szféra informatikai projektekkel küzdő vezetőit. Vendégeink voltak: Biszak Gábor (K&H Bank) Buda Mónika (Cetelem Bank) Fogarasi Sarolta…..
raki 2014.07.01 22:47:55
-- "Felelősségvállalás, elköteleződés a teljes teamtől"
Olyan csapatot és légkört kell felépíteni, ami ezt támogatja. Más mentalitás, más célok. Hogy ez mennyire lehetséges a gyakorlatban? Gyere el pár agile meetupra (
www.meetup.com/AgileHungary/), kaphatsz benyomást arról, hol sikerül ez jobban és hol kevésbé. Nekem pl az utolsó dealogicosról egész az jött le, hogy azért ez valamennyire mindenképpen lehetséges. (www.meetup.com/AgileHungary/events/164457122/).

Szerintem ne a magyar banki vagy hasonló "agilis" fejlesztésekből indulj ki. A bankoknak nem a szoftverfejlesztéshez kell érteniük, hanem a pénzhez. Én láttam már olyan banki projektigazgatót, aki egy megbeszélésen megkérdezte, hogy mi az a Gantt chart. (nem vicc). De pl ha jól emlékszem, elhangzott, hogy van olyan, hogy agilis szerződést fix határidő, scope, pénzre kötnek. Hát öööö, ez nem az a klasszikus agilis mentalitás. Más világ, más célok, más eszközök, más értékek.

-- "Product owner feladatai- Még soha nem láttam olyat, hogy ügyfél oldalon legyen olyan ember, aki képes konszolidálni és megfogalmazni az igényeket, önmaga ellenőrizni az eredményt, és dönteni, és megfelelő ideje van a projektre"
Itthon is vannak cégek, ahol van product owner, gondolom, ők annyira biztos jól csinálják a dolgukat, mint egy "hagyományos" projektvezető. Egyébként meg én meg nem láttam a Hold túloldalát, de elhiszem, hogy van neki :-)

-- "Nincs dokumentáció rész (...) Mi alapján mondana le erről az ügyfél?"
Miért kellene lemondania? Ez egy alapvető félreértés, hogy az agilis módszertanoknál nincs dokumentáció. Az van, amit az ügyfél kér. Ha kell neki, akkor lesz dokumentáció. A másik nagyobb félreértés, hogy nincs semmi specifikáció. Ezt azok az ügyfelek hiszik, akik nem akarnak specet írni és egyáltalán semmivel sem foglalkozni, csak legyen készen, de hogy mi, azt nem akarják megmondani típusú igénnyel lépnek fel :-)

-- "Bármennyire szeretné is az ember, hogy ne így legyen, a legtöbb projekt hazugsággal indul"
Erre csak azt lehet írni, hogy van egy másik világ is, ahol másképp működnek a dolgok. Ott sem rózsaszín minden, de ennél azért szebb a helyzet.

"This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember, all I'm offering is the truth – nothing more."

:-)
… melyben nem csak első autómról esik szó   Lássuk hát a járgányt! Metálszürke Porsche motor hajtja – talán ennek köszönhető, hogy egy másik kocsiból átintegettek a szórakozni induló fiatal lányok egy piros lámpánál várakozva (közlekedési lámpáról van szó,…..
Szokás azt mondani, hogy nem akkor értük el a tökéletességet, amikor valamihez már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nem tudunk elvenni belőle anélkül, hogy a lényegét elveszítené az a dolog. Na én most mondok nektek valamit, amit nyugodtan elvehettek bármelyik projektből. Azt…..
… melyben úgy élvezem én a strandot  Tombol a nyár, és bár a hivatalos időjárás-jelentések szerint nem volt még 30 fok, időnként tényleg döglesztően meleg van. A lakásomban, ahol az egyik falam lényegében ablakból áll, már reggel felmelegszik a levegő annyira, hogy az…..
... melyben a tengerre merészkedünk, kajakkal   Az iskolákban megkezdődött a nyári szünet, itt pedig – nem akarom elkiabálni – megkezdődött a nyár. Legalábbis már negyedik napja van meleg, 20 fok fölött – talán nem is volt még egyhuzamban ilyen sokáig jó idő, mióta itt…..
… melyben a nyúl se jön össze   Az egyre hosszabbodó nappalokkal az alvásciklusom is felborult. Az elmúlt hetekben próbáltam rászoktatni magam, hogy 11-kor feküdjek és így reggel 8-kor frissen, kipihenten ébredhetek. Valószínűleg túltöltöttem magam alvással, mert most hiába…..
... melyben osztom az észt(et) Az egyik hétvégén átmentünk páran Észtországba. Ahogy Forrest Gump mondaná: az egy egész más ország! Mi viszi rá az embert, hogy átmenjen Tallinba, egyetlen napra? Attól függ. Mint tudjuk, finn pajtásaink agya szinte csak az alkoholszagra durran…..
Szeretettel üdvözlünk mindenkit megújult blogunkon, amelyet a visszajelzéseitek és saját ötleteink alapján újradizájnoltunk és funkcionálisan is kibővítettünk a fent látható menüvel! Reméljük, az új oldalak elnyerik majd tetszéseteket: a "Cikkfolyam" menüpont alatt (illetve a…..
… melyben fagyott tóba merészkedek   Nem nagyon volt mostanában időm unatkozni. Van meló, csinálni kell, esténként edzés, filmnézés, olvasás, ilyesmi, hétvégeken vízes intézmények látogatása, síelés, quazar, vagy mint a múlt hétvégén is, mökki. Megint…..
Egyszer volt, hol nem volt, még az üveghegyen, meg a kurtán túró furcsa farkú malacon is túl, volt egyszer egy nagy kerek erdő. A nagy kerek erdő a kis négyszögletes tó, a közepes háromszög formájú mocsár, és az annál alig kisebb, banán alakú rét között terült el, valahol…..
Egy bombaötlettel alig tíz év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere. Ismerősei szerint akár Mark Zuckerberghez is lehetne hasonlítani, pedig a számítástechnikához nem ért, az üzleti döntéseknél pedig az érzelmei vezérlik. Munkatársai közvetlennek ismerik, sok mindent…..
További gondolatfoszlányok a gyereknevelésről, pályaválasztásról, egyetemre jelentkezésről és arról, hogyan legyen a gyerekem sikeres ember.   Ez a cikk egy sorozat része, amiben eddig arról volt szó, hogy Miért jó a pénzügyesnek, hogy Miért magasak az IT fizetések, és…..
raki 2013.08.09 16:25:04
"
Pályaválasztás
(...)
Olyat célszerű, ahol a várható fizetés a legmagasabb. Nem azért, mert a pénz az úr, hanem mert ahol van pénz, ott érték az ember. Szemben az olyan helyekkel, ahol minél olcsóbban foglalkoztatott „beszélő szerszám” lesz belőle.
Például ilyen alapon ne menjen pszichológusnak, bármennyire is érdekli"

1.
Azért ezek súlyos szavak, főleg a pszichológusos példa. Lehet, hogy visszaolvasva talán Te sem értesz egyet velük.

Ha tehetséges a gyerek és nem nevelték félre, akkor a tehetsége, a tudása utat fog találni magának. Ha pszichológusnak tanul, de közben kiderül, hogy váltásra van szükség ( akár belső, akár küldő okból ), akkor meg fogja találni a megoldást. És a pszichológiai ismereteit fel fogja használni az életben ( utalhatnék itt Steve Jobs Kalligráfiai tanulmányaira, ami akkor még céltalannak látszott, de később fel tudta használni. Lásd:
www.youtube.com/watch?v=VHWUCX6osgM Jobs beszéde 7:40-től kezdődik ).

Persze, ha félrenevelték vagy csekélyebb képességei vannak, akkor ez nehezebben/sehogy sem fog neki sikerülni, mint ahogy egy olyan munka végzése is, amihez nincs kedve, tehetsége, de ha jól végezné, akkor sok pénzt kapna érte.

Szóval, szerintem a legtöbb, amit tehetsz a gyereked pályaválasztása érdekében, az a jó nevelés, meg hogy az adott pillanatban a jó gének kerüljenek kiválasztásra :-).

2.
"Olyat célszerű, ahol a várható fizetés a legmagasabb"

Azt, hogy 20-30-40-50 év múlva hol lesz a legmagasabb a fizetés, azt elég nehéz kitalálni. Nem tudom, hogy neked a szüleid vajon 30 éve sejtették-e, hogy az IT ennyire fog majd pörögni? Ez ugye 1983 volt, amikor még a Commodore Amiga, minden idők egyik legjobb gépe sem jelent meg. :-)
raki 2013.08.10 20:55:00
1.
"de azért az más kérdés, hogy kalligráfiára tegyem fel a gyerekem életét."

Miért, másik szakmára feltennéd az életét? Miért gondolod, hogy neked kell feltenned a gyereked életét valamilyen szakmára? Gondolom, te szereted az IT-t. Mi lett volna, ha neked a szüleid valami teljesen más dolgot választottak volna?

Persze, van olyan kérdés és időpont, amiben, amikor jobb, ha te döntesz. Pl, hogy mosson fogat este, hogy nézzen szét, mielőtt az úttestre lép stb stb. De egy szakma választása szerintem nem ilyen.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a gyerek kaphat a szülőtől az a biztos családi háttér és szeretet. Ennek egyik része, hogy érzi, hogy a szülő bízik benne. Ez a legnagyobb érték.

Vagyis, hogy bízol benne, hogy helyt fog állni az életben és tudni fogja azt is, hogy ha hibázik is, te akkor is szeretni fogod.

Mert ha érzi ezt a bizalmat a háta mögött, akkor mer majd elegendőt kockáztatni és keresni, kutatni és így meg fogja találni magának az utat a sikeres élethez. Ha nem mer kockáztatni, hanem megy a kijárt utakon, ahol a nagy többség, akkor "beszélő szerszám" lesz belőle.

Szerintem ezek a dolgok százszor fontosabbak, mint hogy melyik egyetemre fog menni a gyerek.

2.
"Elég 10 év, aztán majd úgyis jön egy karrier váltás."
Ellentmondást érzek. Ha 10 év és eljön a karrier, akkor nem mindegy, hogy melyik szakmát választja? Aztán úgy is módosíthat.

3.
Ha érdekel, nézd meg a
www.youtube.com/watch?v=0Kptz6qkPys filmet. Kb arról szól, hogy milyen dolgokat, döntéseket lehet a gyerekekre bízni.
Új szolgáltatással szeretnénk bővíteni blogunkat, mellyel reményeink szerint nagy örömet okozunk majd projektmenedzsment iránt érdeklődő kedves olvasóinknak. Szeretnénk, ha a napi munkátok során minél gyakorlatiasabb tanácsokkal láthatnánk el benneteket, ha válaszokat…..
raki 2013.06.28 16:13:28
Még ehhez a kockázati százalék részhez. Akkor az a párbeszéd, ami a "Software Estimation Demystifying the Black Art" c könyvben van, olyan a valós életben nem történhet meg? És mondjuk az USA-ban vagy Németországban?

TECHNICAL LEAD: Our estimate for this project is that it will take 5 to 7 months. We're still pretty early in the Cone of Uncertainty, so we can tighten that up as we go.

EXECUTIVE: Five to 7 months is too wide a range. How about if we just use an estimate of 5 months?

TECHNICAL LEAD: We've found it really useful to distinguish between estimates and commitments. I can't change the estimate, because that's a result of a lot of computations. But I could possibly have my team commit to a delivery schedule of 5 months if we all agree that we want to take on that level of risk.

EXECUTIVE: That seems like semantics to me. What's the difference?

TECHNICAL LEAD: Our range of 5 to 7 months includes one standard deviation of variation on each side of our 50/50 estimate of 6 months. That means we have about an 84% chance that we'll deliver within 7 months. Our estimates suggest that we have only 16% chance of actually meeting a 5-month commitment.

EXECUTIVE: We need more than 50% confidence in the date we commit to, but 84% is more conservative than we need. What would the 75% confident date be?

TECHNICAL LEAD: According to the probabilities we estimated, that would be about 6.5 months.

EXECUTIVE: Let's commit to that then.

TECHNICAL LEAD: That sounds good.
ITÉlet Mennyire fontos a tréning? 2013.05.29 12:43:29
És egy picit arról is szó lesz, hogyan kell trénert keresni/választani. A tréningről, tréner keresésről már írtam pár cikket. Például Miért nem létezik „alapfokú kommunikáció” tanfolyam? (főleg a vége) vagy Hogyan válassz trénert, avagy csak tiszta…..
ITÉlet Milyen volt hazaköltözni? 2013.05.24 16:53:00
Nem olyan régen feltette ezt a kérdést valaki, aki most költözött haza Magyarországra hosszas külföldi tartózkodás után. Manapság az a kurrens kérdés hogy mi kell a külföldre költözéshez, de talán az a téma is érdekes lehet hogy milyen hazaköltözni. Főleg a külföldön…..
raki 2013.05.27 22:28:01
Máig élénken emlékszem arra, amikor az autó ablakán bámultam ki a ferihegyi reptérről hazafelé. Úgy éreztem, mintha a Children c. klip szereplőjeként bámulnék ki az ablakon ( www.youtube.com/watch?v=MGWV1aNkbaY )

Rossz volt hazajönni, még akkor is, ha saját és megfontolt döntésem volt. Voltam fél évente itthon, tudtam, mi vár rám, de nem tetszett, amit láttam, valahogy azon gondolkoztam, hogy jó döntés volt-e, de maradni sem akartam tovább.

Engem a honvágy hozott haza, csak tudnám mi hiányzott??? ( Itt élned, halnod kell??? Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa??? )

Lepukkant út, szakadt hirdetések satöbbi, satöbbi. Éles különbséget láttam. Tudtam, hogy az lesz a legrosszabb, amikor már ez a különbség nem tűnik fel, tudtam, hogy eljön a nap, amikor megint megszokom.

Aztán közben eltűnt a különbség ( khmmm. talán inkább csak megszoktam :-) )

Hazafele cuccok: Voltak költöztető cégek is, nekünk sok cuccunk nem volt. Amit lehetett eladtunk, elosztogattunk. Ami maradt és haza akartuk vinni azt feladtuk a simán postán (ha jól emlékszem) 20kg-osával. A postán kimérték grammra és volt, hogy a postahivatalban ki kellett belőle pakolnom a feleségem aranyat érő fakanalait, mert túlléptük a megengedett tömeget :-)
A csütörtöki Coming Out partink egyik csúcspontja lesz az elveszett Derrick epizód vetítése, címe: A gyilkos projektek napja. Hozzájutottunk a film eredeti ZDF trailer-éhez, íme! ..
Habár a jó menedzser ritkán kerül válsághelyzetbe, de ha belekerül akkor jól kezeli. Néhány gyakorlati tanács. A legjobb válságkezelés a megelőzés. Az a legjobb, ha a válság meg se történik. A következő legjobb dolog, ha a válság ugyan bekövetkezik, de már csináltunk…..