Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kolyos

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új választási szabályozás jelentősen megnehezíti, sőt ellehetetleníti azon külföldön élő magyar állampolgárok szavazását, akik itthon nem számolták fel magyarországi állandó, vagy ideiglenes lakhelyüket. Ez esetben két lehetőség közül választhatnak az érintettek:…..
kolyos 2014.02.18 19:22:30
@@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
i. Hát ha ez tényleg így van, az a HTM-k számára megint nem jó, több érvénytelen szavazatuk lesz arányában.

ii. Speciel igen, személyesen tapasztalat is. A hosszú évek óta működtetett rendszer sem tökéletes, az elektronikus számlázástól többet várnak.

iii. A levél nem egyszerű. 106 féle EVK szavazólap van, mindenkinek a helyeset kell kiküldeni. Már itt lenne kavarás. A címzésnek is pontosan stimmelni kell. Kellene egy helyesen megcímzett válaszboríték is, a több ezer szavazókör valamelyikébe, szintén nem elkeverve.
Utána jön az anonimitás kérdése, mondjuk a Montpellier-ből a Vác 23. szavazókörbe tartó levél valószínűleg beazonosítható, hogy kitől jön. A HTM-nél nincs ez a probléma.

iv. Sokkal nehezebb technikailag kivitelezni a szavazást az EVK-val, mint csak listásan.
Pár százezer teljes jogú szavazás egy választást is eldönthet, ugyanennyi csak listás szavazat a mi vegyes rendszerünkben nem sok vizet zavar. Fontos kérdés szintén, hogy mennyiben lenne igazságos az otthon élőkkel szemben, hogy akkor meg a külföldön élőknek válna ezzel egyszerűbbé a szavazás, mint az otthon élőknek. Akkor meg ezen menne a hiszti. Szerintem mérlegeltek, és így döntöttek, hogy hagyják a rendszert úgy, ahogy idáig is volt és bevált.
Szeretünk hisztizni, parázni, szart keverni, mélyebb dolgot nem látok mögötte.

v. A német rendszer tényleg vegyes, csak arányosabb eredményre törekszik mint a magyar, ez igaz.

vi. Egy elektronikus rendszer, mint az ügyfélkapu, a jövőben nem lenne hülyeség, de a magyar lakosság jelenlegi általános számítógépes ismerete hagy némi kivánnivalót maga után, másrészt a visszaélésre, szavazatvásárlásra kiváló lehetőség lenne nálunk.

vii. A posztnak az a címe: "Több százezer embert foszt meg a szavazati jogától a Fidesz" és ezt is fejti ki, mintha a Fidesz ezt a rendszert most vezette volna be.

viii. A megkülönböztetésbe nem mennék bele. Az a kérdés legalább ennyire jogos lenne, hogy minek van teljes szavazati joga annak a kivándoroltnak, aki soha vissza nem akar jönni Mo-ra, egy részük így van vele ténylegesen. Ráadásul a Kárpát-medencei magyarok akaratukon kívűl váltak idegen ország fiaivá, a kivándoroltak meg önszántukból.

Nem látok az egészben mást, mint megint zsigeri gyűlöletet a HTM-k iránt, azt a valószínűleg 1-2 jelentéktelen listás mandátumot sajnáljuk tőlük, amit a korlátozott szavazójogukkal elérhetnek, cserébe levélben szavazhatnak. Meg kell mondjam, a többi Kelet-európai nép nem ilyen szarrágó.
A szarrágásban a választási rendszer nehézségeit figyelmen kívűl hagyjuk, azt az igazságtalanságot úgy látszik meg a ballibek simán lenyelnék, ha a kivándoroltak levélben szavazhatnának az otthon élőkkel szemben.
Egy kicsit megfontoltabban kéne ezt a kérdést kezelni.
kolyos 2014.02.19 22:17:13
@Untermensch4: A szavazás lehetne valahogy így is. Mellette szól hogy eléggé egyszerű és az egyedüli 2/3-ra kicsi az esély.
A közvetlen államfőválasztást is egy politikai akarat kérdésének tartom. Ellenpéldának hozzák fel Putyint és Medvegyevet, akik kedvük szerint cserélgetik a miniszterelnöki és államelnöki pozíciót, a rendszer meg demokratikus. További rossz példa Románia, ahol két majom, Basescu és Ponta, tesz egymás alá.
Ha már itt tartunk, érdemes eljátszani a kisördöggel, tényleg jó ötlet-e az általános, állampolgársági alapú, választójog? Minden politikai szereplő színjátékot játszik, mert 4-5 évente meg kell etetni a szavazók tömegeit. Nem a a szavazójog korlátozásáról beszélek, hanem arról, hogy a demokrácia mellett döntöttünk, és annak is éppúgy vannak hátrányai.
Ez a személyi igazolvány dolog eléggé eredeti, vannak ugyan ellenérveim, de kekeckedni nem akarok.
A demokráciánknak az az egyik nagy hibája, hogy eredeti ötleteket, fontos reformokat nem nagyon mer végigvinni senki, mert az ellenoldal szétszedi, és 4 év múlva jön a bukás. A Fidesz is csak 2010-től indult el többé-kevésbé határozottan egy irányba, 68%-val és egy tönkrevert ellenzékkel a háta mögött.
kolyos 2014.02.23 22:33:01
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Lendvai Ildikó tett így, és rosszul is jött ki belőle, mert lett gázáremelés.

Az állam diszkriminál, vannak a magyarországi lakcímmel rendelkező és nem rendelkező magyar állampolgárok. Az utóbbiakat - csak egy részük Kárpát-medencei határon túli magyar - csak egy erősen korlátozott szavazójog illeti meg, cserébe egyszerűbben szavazhatnak, mert a szavazásuk egyszerűbben lebonyolítható. Ez így korrekt.

Amit ti csináltok, az meg a szarkeverés, megint az állatias ösztönökre apelláltok.

Az általatok javasolt diszkriminációt meg kifejezetten ellenzem, hogy a külföldön tartózkodó, lakcímmel rendelkező állampolgárok az otthon élő honfitársainknál egyszerűbben, levélben szavazhassanak, és ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül.

A 90' óta tartott választásokon szerintem egyszer sem volt megkérdőjelezhető, hogy az eredmények "tiszták" voltak, ha volt is szabálysértés, nem volt számottevő, kifejezett csalás meg nem volt. Az EBESZ jelenleg is csak egy korlátozott misszió küldését tartja indokoltnak és szeretném, ha ez így is maradna, a választásaink tisztaságához nem férne kétség.
Tömeges levélben/elektronikus szavazás mellett ezt nem látom fenntarthatónak, arról meg már ne is beszéljünk, hogy külső erők is nem túl nagy erőfeszítéssel olyan kormányt juttathatnának hatalmora, amilyet csak akarnak.

Mivel amit akartam, elmondtam illetve engem a hozzászólásokért senki nem fizet, a vitát a részemről le kell zárnom.
Tiszteletben tartom továbbá jogszabályainkat, hogy bármilyen képtelen véleményt meg lehet fogalmazni, az ellenvéleményhez éppúgy jogunk van, amit részemről elmondtam, a dolog így erről az oldaláról is le van zárva.